Korona

V Italiji število okuženih prvič od začetka epidemije padlo

Berlin / Rim / Madrid, 20. 04. 2020 08.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Natalija Švab, STA, Maruša Slana
Komentarji
157

Poleg Slovenije danes tudi številne druge države začenjajo opuščati nekatere ukrepe, ki so jih uvedli zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19. Tako so na Norveškem z današnjim dnem med drugim odprli vrtce, na Danskem frizerske salone, v Nemčiji pa je rahljanje ukrepov odvisno od posameznih dežel. V Italiji pa je danes prvič od začetka epidemije število trenutno okuženih z novim koronavirusom padlo v primerjavi s številom predhodnega dne.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pametni načini za dopust?
    02:39
    Iz 24UR: Pametni načini za dopust?
  • Iz SVETA: Stiki svojcev najboljši za obolele
    02:38
    Iz SVETA: Stiki svojcev najboljši za obolele

 

Ena od držav, ki se počasi odpirajo, je Nemčija.
Ena od držav, ki se počasi odpirajo, je Nemčija. FOTO: AP

V Italiji je danes prvič od začetka epidemije število trenutno okuženih z novim koronavirusom padlo v primerjavi s številom predhodnega dne. Po navedbah italijanske civilne zaščite se zaradi virusa bodisi zdravi v bolnišnicah bodisi okreva doma skupno 108.237 ljudi, kar je 20 manj kot v nedeljo, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Trend upadanja je prav tako viden na intenzivnih oddelkih. Tam se zdravi 2573 oseb, 62 manj kot včeraj. Od tega jjih je okoli 900 v Lombardiji. 24.906 pacientov je sicer hospitaliziranih s simptomi, 80.758 pa jih je v domači karanteni. Umrlo je še 454 oseb, skupno 24.114. V Italiji je ozdravelo sicer že 48.877 ljudi, samo danes 1822.

 

Razmere v Italiji se počasi umirjajo.
Razmere v Italiji se počasi umirjajo. FOTO: AP

Po Evropi medtem že rahljajo stroge ukrepe. 

V Nemčiji so od danes lahko odprte trgovine z do 800 kvadratnih metrov površine ter prodajalne avtomobilov, koles in knjigarne, če so se tako odločile oblasti v posamezni zvezni deželi.

Na Saškem, v Berlinu in Brandenburgu so znova sedli v šolske klopi dijaki najvišjih letnikov srednje šole, bodisi za opravljanje zaključnih izpitov ali pripravo nanje. V nekaterih deželah se bodo v šole vrnili nekaj dni kasneje, ponekod pa maja. Tudi na nemških višjih šolah se bodo lahko začeli izpiti. Pod strogimi pogoji so se znova odprli laboratoriji, knjižnice in arhivi.

Na Saškem so od danes znova dovoljene maše, a z največ 15 udeleženci. V preostalih nemških deželah maše ostajajo prepovedane.

Kljub rahljanju nekaterih ukrepov pa Saška danes uvaja obvezno uporabo zaščitne maske ali druge zaščite za nos in usta na avtobusih, na vlakih in v trgovinah.

Na Norveškem so se danes odprli vrtci, 27. aprila pa se bodo znova odprle šole za otroke, stare do 10 let. Med drugim danes vrata odpirajo tudi frizerski in kozmetični saloni, delati pa so lahko začeli tudi fizioterapevti in psihologi.

Na Danskem, kjer so v sredo kot prvi v Evropi znova odprli vrtce in šole, so od danes med drugim lahko odprti frizerski saloni, saloni za tetoviranje in avtošole. Okrepljeno so začela delovati tudi sodišča.

V Franciji lahko medtem svojci od danes spet obiščejo oskrbovance domov za ostarele, kar je bilo prepovedano od 11. marca. Za obiske sicer veljajo omejitve.

Srbske oblasti so  danes malce omilile stroge ukrepe, ki veljajo v državi. Prebivalci starejši od 65 let bodo lahko z jutrišnjem dnem vsak torek, petek in nedeljo zapustili svoja stanovanja za pol ure. Odpravili se bodo lahko na sprehod. To bodo lahko storili med 18. In 1. zjutraj. Z delom pa v torek začenjamo avtomehaniki, čevljarji, knjigarne, trgovine s kolesi in avtomobili, tehnično opremo in gradbenim materialom, prav tako pa se odpirajo tudi tržnice. 

Na Hrvaškem, kjer so danes potrdili 'le' 10 novih okužb, pa napovedujejo tudi omilitev ukrepov. Sprva naj bi zaživelo potovanje znotraj posamezne županije. 

V ZDA že več kot 40.000 mrtvih

V ZDA našteli že 40.666 smrtnih žrtev covida-19, s koronavirusom pa je okuženih že skoraj 760.000 ljudi. Nekaj pozitivnih novic je prišlo iz najbolj prizadete zvezne države New York, kjer je guverner Andrew Cuomo poročal, da je v soboto umrlo 507 ljudi, kar je najmanj v tednu dni in 33 manj kot v petek. Skupaj je sicer v državi z 20 milijoni prebivalcev do zdaj že 18.300 mrtvih in skoraj 250.000 okuženih. Samo v mestu New York z osmimi milijoni prebivalcev pa je bilo do sinoči 140.000 okuženih in 14.451 mrtvih.

V soboto je bilo manj hospitalizacij in manj sprejemov na intenzivno nego in Cuomo je menil, da če se bo trend nadaljeval, je država dala skozi najhuje. Poudaril je, da je zdaj pomembno, da ljudje ne popuščajo in se držijo navodil o socialnem distanciranju, sicer se bo izbruh okrepil.

Po New Yorku se danes začenja tudi testiranje prebivalcev za prisotnostjo protiteles. Testirali bodo skupaj 3000 Newyorčanov, ki so se okužili s koronavirusom in ozdraveli.

Po ZDA so se v nedeljo nadaljevali protesti proti ukrepom guvernerjev držav za socialno distanciranje. Za zdaj gre za maloštevilne posameznike. V Denverju so nosili transparente, da imajo raje koronavirus kot socializem in da brezposelnost pobija podobno kot koronavirus.

Predsednik ZDA Donald Trump je včeraj vztrajal pri podpori protestnikom. "Ljudje želijo svoje življenje nazaj, ker jim je bilo vzeto. Nekateri guvernerji so šli predaleč," je dejal, ni pa povedal, kateri.

Poudaril je tudi, da je testiranje za koronavirusom lokalni problem in ne problem njegove vlade. "Guvernerji želijo imeti nadzor nad vsem, zdaj pa hočejo, da jim zvezna vlada izvaja teste," je dejal Trump, ampak vseeno povedal, da bo neko neimenovano podjetje v skladu z zakonom o vojni proizvodnji prisilil, da poveča proizvodnjo palčk za jemanje brisov za teste za koronavirus.

Trumpu se mudi z odprtjem gospodarstva, vendar so za to dejansko pristojni guvernerji, ki pa pravijo, da ne bodo hiteli, dokler ne bo na voljo dovolj testov. Vodja delovne skupine za boj proti koronavirusu Bele hiše Deborah Birx je dejala, da je za uspešno soočanje s koronavirusom v ZDA potrebnih najmanj pol milijona testov na dan. Podpredsednik ZDA Mike Pence pravi, da jih zdaj izvajajo le po 150.000 na dan.

Kljub temu je Pence na televiziji Fox News zatrdil, da ima vsaka zvezna država na voljo dovolj testov, da lahko začne s prvo od treh faz ponovnega odpiranja ekonomije v skladu s smernicami Trumpove vlade. Neskladja s številkami ni pojasnil, guverner Virginije Ralph Northam pa je na televiziji CNN komentiral, da si Trump in Pence delata utvare s trditvami, da je na voljo dovolj testov.

"Naš predsednik očitno ni sposoben zagotoviti testov in se je raje osredotočil na podporo protestnikom," je dejal Northam. Trump je v petek omenil Virginijo med državami, ki bi jih bilo treba "osvoboditi".

Tudi republikanski guverner Marylanda Larry Hogan pravi, da Trumpovo spodbujanje protestnikov res ne pomaga. "Spodbujati ljudi, da protestirajo proti načrtu, ki si ga sam priporočil, res nima nobenega smisla," je dejal Hogan, ki predseduje Nacionalni zvezi ameriških guvernerjev.

 

Brazilski predsednik šel na protest proti ukrepom

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro se je medtem pridružil več sto protestnikom, ki so pred generalštabom brazilske vojske v prestolnici Brasilia protestirali proti omejitvam gibanja zaradi pandemije novega koronavirusa.

Množica približno 600 ljudi je pozvala vojsko, naj posreduje pri ukrepanju proti koronavirusu, in zahtevala zaprtje kongresa. Nekateri protestniki so nosili napise "Vojaško posredovanje z Bolsonarom". "Tukaj sem, ker verjamem v vas, in vi ste tu, ker verjamete v Brazilijo," je predsednik nagovoril množico z zadnjega dela poltovornjaka.

Bolsonaro, nekdanji vojaški častnik, je že ves čas kritičen do omejitvenih ukrepov, ki so jih guvernerji zveznih držav uvedli za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Prejšnji petek je odstavil ministra za zdravje Luiza Henriqueja Mandetteja, ker je podpiral ukrepe, ki po Bolsonarovem mnenju škodijo gospodarstvu.

Brazilija z več kot 200 milijoni prebivalcev ima največ primerov okužbe z novim koronavirusom v Latinski Ameriki. Do nedelje so jih potrdili 38.000, umrlo je več kot 2400 ljudi. Glede na anketo, objavljeno v soboto, pa večina Brazilcev podpira ukrepe oblasti za zajezitev koronavirusa – kljub njihovim posledicam za gospodarstvo.

 

Pasica posebne novice POP TV
Pasica posebne novice POP TV FOTO:

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

20.06

V Franciji število žrtev preseglo 20.000

Francija je postala zadnja v vrsti držav, kjer je število smrtnih žrtev preseglo 20.000. Minister za zdravje je 20.265 registriranih smrti označil simbolno in bolečo številko. 12.513 bolnikov je umrlo v bolnišnicah, 7752 pa v domovih za ostarele. Francija je tako poleg ZDA, Španije in Italija država, ki jo je koronavirus najhuje prizadel.

20.06

Tedros: ZDA so imele od začetka dostop do informacij o novem koronavirusu

Svetovna zdravstvenega organizacija (WHO) je danes glede kritik ZDA na svoj račun sporočila, da je imel Washington že od samega začetka dostop do informacij o novem koronavirusu. Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je ob tem danes v Ženevi zatrdil, da ZDA niso ničesar prikrivali in to že od prvega dne dalje. S tem je potrdil poročanje ameriškega časnika Washington Post, da je WHO ameriške strokovnjake sproti obveščal o razmerah glede novega koronavirusa na Kitajskem ter da so se najvišji zdravstveni delavci ZDA, ki jih je imenoval ameriški predsednik ZDA Donald Trump, redno posvetovali s predstavniki WHO na najvišji ravni. "Naše informacije posredujemo vsakomur," je danes še dejal Tedros in dodal, da je to glede novega koronavirusa predpogoj za dobro preventivo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

19.26

V New Yorku ponovno manj smrtnih žrtev covida-19

Newyorški guverner Andrew Cuomo je sporočil, da je v zvezni državi v nedeljo zaradi koronavirusne bolezni 19 umrlo 478 ljudi, kar je najmanj od začetka aprila. Hkrati se po ZDA krepijo protesti proti ukrepom socialnega distanciranja za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Protestniki zahtevajo, da guvernerji zveznih držav odpravijo ukrepe ter menijo, da je novi koronavirus izmišljotina medijev in demokratskih guvernerjev. Namesto zaščitnih mask so protestniki opremljeni z orožjem in zahtevajo takojšnjo odpravo ukrepov. V Denverju so se koloni vozil protestnikov postavili na pot zdravstveni delavci in protestnikom razlagali, da ogrožajo sebe in njih.

19.25

V Rusiji protesti zoper stroge ukrepe

Množica protestnikov se je zbrala na osrednjem trgu v ruskem mestu Vladikavkaz in zahtevala omilitev strogih pravil socialnega distanciranja. Protestirali so tudi proti zaprtju podjetij in od pristojnih zahtevali večjo finančno pomoč za posameznike, ki so izgubili službo. Protestniki so v policiste metali kamenje, slednji pa so več ljudi aretirali.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
18.36

Število pacientov na intenzivnih oddelkih v Italiji še naprej pada

Prvič od začetka epidemije koronavirusa v Italiji številke kažejo, da se število trenutno pozitivnih zmanjšuje glede na prejšnji dan. Trenutno bolnih je 108.237, 20 manj kot včeraj. Trend upadanja jje prav tako viden na intenzivnih oddelkih. Tam se zdravi 2573 oseb, 62 manj kot včeraj. Od tega jjih je okoli 900 v Lombardiji. 24.906 pacientov je sicer hospitaliziranih s simptomi, 80.758 pa jih je v domači karanteni. Umrlo je še 454 oseb, skupno 24.114. V Italiji je ozdravelo sicer že 48.877 ljudi, samo danes 1822.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (157)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hribovito2020
20. 04. 2020 21.28
+1
Več bo žrtev v recesiji
Sars2
20. 04. 2020 20.43
-3
Padlo zaradi goljufij italijanov.pisalo je italijani so prikazali vsako smrt zaradi korone,tudi ce so ljudje umirali za drugimi bolezni.Zakaj!zaradi cim vecje financne pomoci od evropske unije.samo berem....
abmam
20. 04. 2020 21.10
+5
Štanjkol
20. 04. 2020 20.34
-1
Vsepovsod se umirja, edino pri nas bo po 20 na dan na novo okuženih vse do božiča
leond1
20. 04. 2020 20.31
+5
who tedros je bil nesposoben zato naj takoj odstopi
bikoborec69
20. 04. 2020 20.18
-4
V Italiji povprečno dnevno umre okoli 1000 ljudi (lanski podatek). Zato kdor vrjame v ta virus je pač zaveden kot večina v eu. V Sloveniji lani samo zaradi gripe podleglo 169. To tudi zdravniki dobro vedo, da je vse skupaj veliko manipulacijo oz svinjarijo v kateri prav oni igrajo glavno vlogo. Kakšna je ta vloga? Morda podobna kot v taboriščih smrti? V vsakem primeru odgovor ne bi bil všeč starejši populaciji.
Supervillain
20. 04. 2020 20.28
+6
Upam,da se zavedaš,da jih zaradi koronavirusa umre še toliko več,ker je višja umrljivost kot pri gripi.
bikoborec69
20. 04. 2020 20.32
+10
Ko se bo prenehalo z testiranjem, tudi virusa več ne boste imeli.
puspan
20. 04. 2020 20.35
+3
Maks Novak
20. 04. 2020 20.00
+1
Sedaj ,ko se začenja poletna sezona dopustov ,bodo povsod prikazovali zmanjšanje števila okuženih,medtem pa na Kitajskem nov krog okužbe.
followme
20. 04. 2020 20.06
-1
Ce se bojis prehlada se zazidaj. Nas pa pusti ziveti. Pa tudi ce samo 1 dan. Bolje umreti pokoncno kot lazti po kolenih
jung
20. 04. 2020 20.12
+5
hotchilipoper
20. 04. 2020 19.57
+0
A je zmanjkalo denarja?
bogdajmir
20. 04. 2020 19.37
-6
to vedno pravijo v nedeljo, nato pa spet poskoči, ker si Italijani ne morejo kaj, da se ne bi lizali ob vsakem kontaktu drug z drugim ... pa saj Slovenci nismo kaj boljši, prenašamo to slino po gostilnah
Uporabnik752521
20. 04. 2020 19.27
-11
90. leta ste se s 95 odstotno večino odločili za covid 19.
bogdajmir
20. 04. 2020 19.38
+16
smo! vi pa ste bežali, nato pa ste izsiljevali odškodnino kot KAO izbrisani
fcrs_lj
20. 04. 2020 18.44
-1
Hahaha...ceska vlada prepovedala cehom dopustovati v tujini, na hrvaskem takoj samo 10 novo okuzenih...oni objavijo 10 okuzenih, pol ure kasnej javijo civilna zascita zagreb da je v zagrebu 13 novo okuzenih iz splita javljajo pa da imajo 10 novih okuzb...ne vem kako po katerem matematicnem izracunu ce sestejes 13 10 dobis 10...samo na hrvaskem...sem pa ze zdavnaj napovedal da hrvati s 1.6. odpirajo meje...i do takrat bodo imeli ze cepivo in bi vsak turist ob vstopu na meji dobil cepivo...oz ga bodo dobro cepli...hahahah
Žac
20. 04. 2020 18.47
+9
jung
20. 04. 2020 20.27
-1
Žac
20. 04. 2020 21.00
+1
Kaj bi rad slišal? Fantič,ne sramuj se. Samo vprašaj.
keepingup
20. 04. 2020 18.19
+7
zakaj je beseda le v narekovajih?
Žac
20. 04. 2020 18.23
+4
Janko Ig
20. 04. 2020 18.12
+25
Hrvati bojo vsak dan manj testiral,ker se sezona bliža....do maja bo 0 okuženih....
Žac
20. 04. 2020 18.21
-1
kekec1222
20. 04. 2020 18.22
+5
Sosed Sosedov
20. 04. 2020 18.04
+15
Se bodo pocasi drzave zacele zavedat, kako je od njihove reklamirane samopodobe odvisen njihov ekonomski obstoj. Pretirane ukrepe bodo zamenjali prelepi podatki
Neutrino
20. 04. 2020 17.42
+11
Ja, bolj se približujemo poletni sezono, manj imajo hrvati okužb. Je en način je tudi ta da testov enostavno ne delaš več. Verjetno računajo na storitev ena plus ena gratis kar pomeni da vsak gost dobi virus gratis.
Žac
20. 04. 2020 17.46
+11
Za tvojo informacijo so včeraj Hrvati opravili 1200 testov. Tako da ne filozofiraj brez veze. Glede sezone lahko greš v Italijo. Z motorko. Nove reference Slovenceljnov.
reaf
20. 04. 2020 17.29
+2
Rvati se tresejo, če jim poletna sezona propade je edina opcija bankrot države ... kar jim sicer ne privoščim, saj bo potem Rvačka potrebovala solidarno evropsko finančno pomoč, torej tudi slovensko!
orehi
20. 04. 2020 17.39
+12
vdrugi polovici junija na hrvaškem ne bo več nobenega okuženega
Uporabnik1867070
20. 04. 2020 17.17
-1
Število okužb se bo vsepovsod vrnilo, kot bumerang. Malo za intermetzzco,..ne bo kritično. Ocenjujem da jeseni.
orehi
20. 04. 2020 17.40
+2
ti si nek jasnovidec? kak dugo bo janša na vladi?
Edx111
20. 04. 2020 16.39
+35
Ja ni cudno, da imajo hrvati samo 10. Sezona je pred vrati.
Pesek20
20. 04. 2020 16.27
-3
Ja normalno ce je bil vikedn. Ta vas “le”
Killer999
20. 04. 2020 16.23
+11
Pa ka se vsi tak sekirate sj drzava mam dost vsega ne bo propladla ce bote se mal zaprti. Zanimivo kako so vas naucil razmislat bog ne daj da zmanka drzavi nebote mogl zivet normaln. Vse se bo postavl na noge tut ce jih polovica slovencov pocrka ko nemore doma ostat pr familiji oz v drozinskem krogu.
jarti?
20. 04. 2020 16.12
+4
v italiji pa ljudstvo ustaja
abmam
20. 04. 2020 21.13
+3