Magazin

Svet v maskah: kako je pandemija zaznamovala leto 2020?

Ljubljana, 01. 01. 2021 15.09 |

Prvi dan cepljenja v DSO-6
Avtor
Anja Kralj, STA
Komentarji
55

Svetovna zdravstvena organizacija je zaradi hitrega širjenja novega koronavirusa s Kitajske 30. 1. 2020 razglasila izredne zdravstvene razmere po svetu. 11. marca je izbruh novega koronavirusa v svetu dosegel razsežnosti pandemije, potem pa se je svet podal v boj z virusom, ki je spremenil naša življenja. Žarek upanja predstavlja začetek množičnega cepljenja, zaradi katerega svet upa, da bo v leto 2022 vstopil brez zaščitnih mask.

9. januarja 2020 so na Kitajskem potrdili izbruh skrivnostne oblike pljučnice, za katero je zbolelo okoli 60 ljudi. Kot so sporočili, bi bolezen lahko povzročila nova vrsta koronavirusa, ki izhaja iz iste skupine kot respiratorni virus sars.

30. januarja je svetovna zdravstvena organizacija (WHO) zaradi širjenja novega koronavirusa razglasila izredne zdravstvene razmere po svetu. Ob tem je WHO države pozval h koordinaciji ukrepov v skladu z njihovimi smernicami.

Koronavirus se širi.
Koronavirus se širi. FOTO: AP

Umrl je 34-letni kitajski zdravnik Li Wenliang, ki je prvi opozarjal na smrtonosni virus v mestu Vuhan in so ga oblasti sprva hotele utišati.

Kitajski zdravnik

 14. februarja so v Evropi potrdili prvo smrtno žrtev zaradi novega koronavirusa. Umrl je 80-letni kitajski turist. 

21. februarja je na severu Italije začelo naraščati število okužb s koronavirusom, območje je postalo glavno žarišče virusa v Evropi. 

Bolnišnica v Bergamu.
Bolnišnica v Bergamu. FOTO: POP TV

22. februarja je italijanska vlada odredila izolacijo enajstih mest v deželah Lombardija in Benečija.

Tovornjak s krstami v Bergamu.
Tovornjak s krstami v Bergamu. FOTO: AP

11. marca 2020 je izbruh novega koronavirusa v svetu je dosegel razsežnosti pandemije, je sporočil generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Začeli smo uporabljati osebno zaščitno opremo proti novemu koronavirusu.
Začeli smo uporabljati osebno zaščitno opremo proti novemu koronavirusu. FOTO: Dreamstime

V Sloveniji so prvi primer okužbe z novim koronavirusom odkrili 4. marca. Okuženi je že bolan prišel iz Maroka preko Italije v Slovenijo. Vlada je prepovedala obiske v domovih za starejše (DSO) in bolnišnicah; 10. marca so prepovedali prireditve z več kot sto ljudmi, 11. marca pa se je na meji z Italijo začel izvajati nadzor, vstop je bil omejen.

Zaprtje meje z Italijo.
Zaprtje meje z Italijo. FOTO: Aljoša Kravanja

Slovenija je razglasila epidemijo covida-19, število okuženih se je povzpelo na skoraj sto. Vodenje strokovne skupine, ki zagotavlja podporo vladnemu kriznemu štabu za zajezitev in obvladovanje epidemije, je prevzela infektologinja Bojana Beović

Bojana Beović.
Bojana Beović. FOTO: Miro Majcen

S 16. marca se je zaustavilo javno življenje v Sloveniji,  zaprli so vse vzgojno-izobraževalne enote in nenujne prodajalne, z izjemo trgovin z živili, lekarn, bencinskih servisov, bank, pošt in trafik. Ukinjen je bil javni prevoz, bolnišnice so opravljale le storitve s stopnjo nujno ali zelo hitro, z izjemo onkologije in obravnave nosečnic. 

20. marca je začela veljati prepoved zbiranja in gibanja na javnih površinah z nekaterimi izjemami. Slovenija je organizirala humanitarne konvoje potnikov in tovornih vozil, ki so obtičali na ozemlju Slovenije. Zunanje ministrstvo je v več akcijah spomladi v domovino vrnilo več kot 800 državljanov, ki so zaradi ukrepov za omejevanje širjenja koronavirusa ostali v tujini. 

Andrej Šter
Andrej Šter FOTO: Kanal A

Vrstila so se opozorila o pomanjkanju zaščitne opreme; prve večje pošiljke so začele prihajati po 18. marcu, organizirala se je tudi domača proizvodnja mask. Kmalu so razkrili pričevanja in dokumente o vmešavanju predstavnikov ministrstva za gospodarstvo v posel za dobavo mask in ventilatorjev za umetno predihavanje ter poskuse političnih in drugih vplivanj na dobave zaščitne opreme.  Ključni del je razkril vodja splošne službe na ZBR Ivan Gale.

Leto 2020 je zagotovo leto, ki so ga zaznamovali  prizori požrtvovalnih zdravstvenih delavcev v zaščitni opremi. 

Učenci so se velik del leta šolali od doma. Ko so bili v šolah, so morali upoštevati zaščitne ukrepe. 

Po Evropi in drugod po svetu so se zapirale tudi druge države.

Poleg številnih negativnih posledic je imelo takšno zapiranje ugodne vplive na naravo. V mesta se je namreč vrnilo življenje. V beneških kanalih, kjer običajno mrgoli turistov, je bila  voda znova čista, iz pristanišča Cagliari na Sardiniji pa so poročali o delfinih, ki so po dolgem času spet plavali ob obali. Podobno je bilo tudi v drugih mestih. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Sloveniji vlada sprejema številne ukrepe za zajezitev epidemije. Ti so sprožili tudi petkove proteste, ki so postali stalnica. Začeli so se na 'nogah', potem so se protestniki prestavili na kolesa, na koncu pa v avtomobile in avtobuse. 

Med ukrepi, s katerimi smo morali živeti v letu 2020, so omejitev stikov, prepoved prehajanja občinskih meja, zaprtje storitev, policijska ura ... 

S televizijskih ekranov so nam ukrepe in stanje vsakodnevno sporočali zdaj že znani obrazi. V času trajanja epidemije sta se zamenjala ministra za zdravje Aleš Šabeder in Tomaž Gantar, slednji je odstopil decembra. Nino Pirnat, ki smo si jo zapomnili po prvih tednih 'koronakrize', pa je nadomestil Milan Krek.  Že skoraj od samega začetka za obveščenost državljanov o najnovejših vladnih ukrepih skrbi vladni govorec Jelko Kacin. 

Poletje 2020 je bilo v znamenju turističnih bonov, ki so jih Slovenci množično koristili na slovenski Obali. 

Svet in Slovenijo je v drugem delu leta 2020 zajel drugi val epidemije. Več evropskih držav je zaradi drugega vala okužb z novim koronavirusom začelo sprejemati ukrepe za zajezitev hitrega širjenja, nekatere so uvedle tudi policijsko uro. V naslednjih tednih so države ukrepe še zaostrovale.

 V Evropi in Sloveniji smo v boju proti virusu pričeli tudi z množičnim testiranjem. 

Konec leta je s seboj prinesel tudi upanje. Dobili smo cepiva, ki pomenijo žarek upanja, da bomo v letu 2021 končno premagali novi koronavirus. Združeno kraljestvo je postalo prva država na svetu, ki je za splošno uporabo odobrila cepivo proti covidu-19 nemškega biotehnološkega podjetja BioNTech in ameriškega farmacevtskega velikana Pfizer. Cepljenje se je začelo 8. decembra. V Slovenijo je 26. decembra prispelo prvih 9750 odmerkov cepiva proti covidu-19 ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha,  dan kasneje je steklo cepljenje oskrbovancev domov za starejše in zdravstvenih delavcev.

Od leta 2020 smo se Slovenci poslovili s praznimi ulicami.

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kranjski janezz
02. 01. 2021 20.20
+1
dokler bomo pustili dohtarje,da nas maltretirajo bo pač tako
riss
02. 01. 2021 18.33
+2
Še skesanec Ivan Gale je našel mesto med kronografijo. Ste pozabili, da je med preiskovanci, ki je podpisoval, po njegovem, škodljive pogodbe. Od junaka do bedska, je le majhen korak, dokaz pa Gale.
Pjudipaaaaaj
02. 01. 2021 14.01
vsiPametni.com ja. Najbolj pametni so danes Kitajci ja. V Wuhanu kao milijoni na cestah, rakete v zrak in to. Pokazati kako dobro je rdeče. Kako dobro se je lagati, zavajati, vladati in služiti, obenem pa svet uničiti, ker kakopak..mi commiji smo narejeni na sebičnosti.
Militos
02. 01. 2021 11.26
+2
Nekateri imajo prav fetiš na maska-selfije.
Generacija56
02. 01. 2021 11.09
+1
Zaznamovala je svet tako, da je vodstvo držav, ne samo v maskah, v larfah. Spoznavamo vso primitivnost strukture, ki bi naj vodila državo. Pa ne le našo. Butale... Jaz sam zase, ki sem imel možnost spoznati strukturo, ki državo vodi, vem, da je njihov največji strah, da bi ljudje spoznali, kako malo vedo, kako neizobraženi so, nesposobni, , ker so vso karijero gledali, kako bi postali pomemben faktor v državni upravi. Ker, če bi ljudje to spoznali, bi jih lovili po ulicah. Torej uporabljajo represijo. Ukrepe, ki človeka uničijo. Karijerno, finančno, medijsko, ker, mediji sodelujejo... Torej, kaj nas čaka? Totalno sesutje "sistema", ki bi naj ljudstvu dalo mežnost "reseta". Brisanja vsega, kar je trenutno v politiki, od pozicije, do opozicije, ker, VSE JE NESPOSOBNO! Karijeristi, egoisti, sramota človeške rase... Ampak, tukaj smo, poti naprej ni, brez tega spoznanja...
SnowmanR
02. 01. 2021 09.28
+1
Pandemije ni, je pa želja farmacije danpokrade revne in jih spremeni v klošarje....
anakondabox
02. 01. 2021 09.03
+1
Zelo, zelo žalostno je, da skoraj po osmih mesecih niso odkrili povzročitelja te biološke vojne. Morda so nekateri zanalašč zavajali v imenu kapitala, drugi so imeli morda željo po osvojitvi novih ozemelj; z novo ureditvijo. Bog zna kaj se skriva v ozadju in med vrsticami. Šele sedaj je prišlo WHO na misel, (ali pa niso smeli prej obelodaniti), da virus vendarle ne izvira iz netopirja in se od tod prenaša na človeštvo. Preteklo bo še nekaj desetletij, da bomo izvedeli resnico. Pa tudi statistični podatki niso bili ne zanesljivi, ne objektivni in ne verodostojni, saj niso bili kompatibilni iz dneva v dan. Še trije govorci NIJZ-ja niso govorili enoznačno. In potem zahtevajo, da jim ljudstvo zaupa. Od kod le? Zaupanje izhaja iz spoštovanja, strokovnosti in resnice ter ne iz posledic ukrepov, kot so jih ukazovali govorci. Statistika izhaja iz drobnih koščkov resnice, ki ob sestavi tvorijo veliko mozaično sliko z naslovom LAŽ. #zasebno mnenje.
OneEarth
01. 01. 2021 21.18
+1
Demokracija svoboda ni za vse. Pri nas bi deloval kitajski model. Wuhan mnozicno praznuje v eu pa razvajenčki v kleteh
svetskicovek3
01. 01. 2021 20.49
+2
sexajtesevi in vas virus
Diabloss
01. 01. 2021 20.31
+7
Mi ki nismo ne bolani in ne okuženi smo zaprti Bavčar pa je vzunaj in hodi skupaj z jajotom na državne proslave
Z0r98xyw
01. 01. 2021 20.29
+5
Omladinac ,major,tovariš,komunist,spreobrnjenec,orožar,obsojenec,zdravstveni minister,grobar
rob3rt
01. 01. 2021 20.19
-3
O požrtvovalnem medicinskem osebju najbolj priča video na youtubu pod imenom Jerusalema challenge Helios... V glavnem vsi so že povsem izgoreli...
KME?KAPAMET2020
01. 01. 2021 19.57
+7
Bolj se je treba vprašat kolk ste mediji nardil za ljudi...Dokazali ste kaj dejansko ste in ogromno ljudi je hvala bogu spregledalo dejansko stanje...
daiči
01. 01. 2021 19.45
+6
Ja js se spomnm k smo se več let pa leta nazaj čudli kitajcom, k je kazal po tvju kako se po mestih sprehajajo z maskami, no dons smo pr nas pršli do tega nivoja. Js se spomnim, k je spomladi prvikrat resno udaril virus, lih kak teden predno so u trgovinah uvedli obvezne maske, pa sem dva modela videl v hoferju, desca pa babo z maskama, vsi u štacun smo ju gledal k da sta s černobila pršla, js sem videl kako je blo ljudi strah k so te dva vidl. Pa tisto panično nakupovanje pa prerivanje po štacunah....
User1832247
01. 01. 2021 19.54
+3
samo kitajci so maske že prej uporabljali zaradi velikega onesnaževanja - smoga.drugače je pa pri tem veliko nepotrebnega pretiravanja!in še kaj drugega.
kojnusar
01. 01. 2021 19.39
+1
meni je pa najbolj kul: kul koalicija. sopek locencev politicnih, ki bi znova med rjuhe politicne. viagra?
ivan z Doba
01. 01. 2021 19.43
+0
Tebi je kul tudi 2735🖤 mrtvih, po "zaslugi" glavnega epidemiologa....Pejt ti lepo na traktor, pav Srbijo. Fuj.
deeexit
01. 01. 2021 20.27
+2
simple_mind
01. 01. 2021 19.28
+11
Kako 2020 ? Ukrepi in odloki na neresnih in trhlih osnovah, zapiranje, omejevanje, policijska ura, represija, teror, zastraševanje in grožnje, navijanje za slabo testiranje in ceplenje na horuk, zmešnava, zmeda in ogromna škoda, vsem skupaj, še posebej otrokom in mladim ... A ni prelepo ??
temudzinkan
01. 01. 2021 21.07
+2
Represija in teror? Grožnje in zastraševanje? Hahaha model je očitno zgodovino celo srednjo šolo šprical (če jo sploh ima, seveda), da ne ve, kaj te besede dejansko pomenijo v praksi. Razvajene riti se pa res hitro začnejo cmerat, če ni vse po njihovo. Zresni se, preberi kakšno zgodovinsko knjigo, pejt na intenzivo za en teden delat, potem pa se oglašaj o represiji in terorju, ok?
followme
01. 01. 2021 19.27
-3
Zemlja je ravna
boslo
01. 01. 2021 19.46
+4
fljfo
01. 01. 2021 19.53
+1
smiblik
01. 01. 2021 19.18
+16
Zanimivo bi bilo naresti, znanstveno študijo, kako bi bilo brez ukrepov; maske, razkuževanje itd
simple_mind
01. 01. 2021 19.31
+9
Saj prav v tem je problem, ko ni resne kontrolne skupine, razen delno kakšne švedske in beloruske, pa lahko politikantska politika nabije vse "ukrepe", ki si jih kdo mimogrede kdo izmisli, potem pa samo zmeda, zmešnjava, očitni slabi rezultati in ogromna škoda .
Militos
01. 01. 2021 19.04
+7
Recite vaši Kseli iz MB, da zunaj maske niso obvezne, ko ni nobenega na 2 m. Sploh pa ni kulturno govoriti ljudem z masko.
Anonymus
01. 01. 2021 19.01
+16
A je potrebno delat takšne povzetke tega leta?? Samo, da je že minilo, noben se ga noče spominjat.