Korona

Svetovalni delavci opažajo naraščanje stisk pri otrocih in mladostnikih

Maribor, 21. 10. 2021 12.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dolgoročni učinki epidemije covida-19 na mlado generacijo še niso znani, v Svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starše Maribor pa že zdaj opažajo naraščanje stisk. Potrebe po pomoči prihajajo v sunkih, velikokrat je potrebno takojšnje ukrepanje. Zato je pomoč svetovalnih služb še toliko pomembnejša, poudarjajo.

"Naš cilj je družinam, otrokom in mladostnikom, pa tudi učiteljem in svetovalnim delavcem v vzgojno-izobraževalnih ustanovah pomagati iz stiske in spodbujati psihološko čvrstost. To je sposobnost, da se po krizi znova poberemo in začnemo spet razvijati svoje potenciale," je na današnji novinarski konferenci ob dnevu tega svetovalnega centra povedala psihologinja Tadeja Batagelj.

Letos so bili kljub epidemiji ves čas dostopni uporabnikom, tudi po spletu in telefonu. "Poleg individualnih obravnav, ki jih je vsako leto deležnih več kot 2000 posameznikov, smo kljub negotovi situaciji izvedli veliko dodatnih vsebin. Zavedamo se prednosti skupinskih oblik dela, zato smo se posebej trudili izvesti kar največje število tovrstnih storitev," je pojasnila specialna pedagoginja, sicer namestnica direktorice svetovalnega centra Alenka Zupančič Danko.

Letos so s partnerji iz Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Ljubljana ter zdravstvenima domovoma Ljubljana in Velenje začeli izvajati projekt Cool Kids, ki ga sofinancira ministrstvo za zdravje in se osredotoča na pomoč otrokom in mladostnikom pri premagovanju anksioznosti.

Stiske otrok
Stiske otrok FOTO: Dreamstime

"Do sedaj vključeni otroci, mladostniki in njihovi starši so poročali o pomembnem izboljšanju počutja in funkcioniranja. Posebej so izpostavili zmanjšanje tesnobe v situacijah, na katere so v preteklosti odreagirali z anksioznostjo. Starši so poročali o tem, da hitreje prepoznajo pasti, v katere se lahko ujamejo, med katerimi so dajanje zagotovil, prehitro posredovanje in dopuščanje izogibanja," je povedala psihologinja.

Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Maribor je sodeloval tudi pri pripravi uporabnih vsebin za varovanje in krepitev duševnega zdravja mladih za program Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) To sem jaz. Po objavi na spletišču sledi izid priročnika za starejše od 15 let, ki ga bodo prejele vse svetovalne službe osnovnih in srednjih šol v Sloveniji.

"Preučevanje in pomoč morata biti prioriteta v sedanjem in prihodnjih obdobjih. Ustrezno družinsko okolje oziroma starševstvo in primerni načini komunikacije, več kvalitetno preživetega skupnega časa in modeliranje načinov spoprijemanja s stresom se kažejo kot zaščitni dejavnik pred težavami v duševnem zdravju," je poudarila Batageljeva.

Trenutno se ukvarjajo predvsem s stiskami ob začetku novega šolskega leta. "Dnevno se s starši, učitelji in tudi otroki pogovarjamo o skupnem strahu, da bi se zaprtje ponovilo, in upanju, da se to ne bi zgodilo," je dejala Alenka Zupančič Danko.

Posebno jih skrbijo otroci, ki pravijo, da je bilo zaprtje šol zanje dobro, saj bodo ti verjetno imeli velike težave z vračanjem v ustaljene tirnice. Zaradi šole na daljavo se pri šolarjih že kaže manjša zmožnost usmerjene pozornosti, več je strahu in jeze. Pozitivno pa je to, da so otroci in starši zdaj dovzetnejši za iskanje pomoči. "V večji meri izpeljejo, kar smo se dogovorili," opaža Alenka Zupančič Danko, a dodaja, da so za trdne sklepe potrebne temeljite raziskave stanja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WolfeWoof
21. 10. 2021 19.11
-1
Normalno da so stiske če jih pa usi strašijo z virusi. Sej ni sam pr otrocih tut samo vlade to ne zanima. Zanima jih sam kripto valute nategovat vse povprek pa zapirat use kot štakore.
21. 10. 2021 16.53
+2
Seveda,ko so kar z bajti...pojdite kot smo včasih se šli Nemce in Partizane pa skrivali pa klukali itd....delali bunkerje
inet
21. 10. 2021 15.13
Kdo dela z otroci? Pedagogi Torej dajmo pedagogi malo empatije in ne zdravite svojih stisk na otrocih. Pač se bodo v tem obdobju krize učili kaj drugega. ali znate pedagogi ustvarjati v še tako težkih časih prijetnejša okolja. Glede na ta članek ste pogrnili. Razmislite o tem ali ste še primerni za svoj poklic ?
inet
21. 10. 2021 15.16
+0
Da o delu staršev sploh ne govorimo za kolo rabiš izpit otroka ima lahko vsak; Seštevek da to kar imamo. A tudi z nami je bilo tako in smo zrasli sedaj smo pa isti ko naši učitelji in starši. Vrti se vrti
periot22
21. 10. 2021 13.52
+1
Otrokom ne dovolite niti dihanja sram vas naj bo vse odgovorne!