Korona

SVIZ: Aktualne razmere so preresne, da bi gojili zamere, zato bomo sodelovali z vlado

Ljubljana, 06. 01. 2021 16.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

SVIZ se zavzema za čimprejšnjo vrnitev otrok v vrtce in šole, ki pa mora biti pripravljena na način, da bodo tveganja za vse udeležence izobraževalnega sistema pod nadzorom in še sprejemljiva. Ocenili so, da so trenutne razmere v državi preresne, da bi gojili zamere, zato so pripravljeni na sodelovanje z vlado pri odpiranju šol. Skupne izjave o postopnem vračanju v šole pa v obliki, kot jo je predlagalo šolsko ministrstvo, ne bodo podpisali, saj je 'izpraznjena vsebine'.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije je v luči priprav na današnje srečanje šolnikov s premierjem Janezom Janšo na daljavo izpeljal sejo svojega glavnega odbora kot najvišjega organa sindikata. 

Njihove članice in člani so pozdravili dejstvo, da je SVIZ po skoraj desetih mesecih dobil priložnost, da premierju predstavi stališča in poglede več kot 70 odstotkov vseh zaposlenih v vrtcih, osnovnih ter srednjih šolah, ki so včlanjeni v sindikat. 

V sindikatu se zavzemajo za čimprejšnjo vrnitev otrok v vrtce in šole, ki pa mora biti pripravljena na način, da bodo tveganja za zaposlene in druge pod nadzorom in še sprejemljiva. "Na vzgojiteljice in njihove pomočnice v vrtcih, na učiteljstvo ter drugo strokovno in tehnično osebje v šolah se starši, učenci, dijaki in javnost lahko zanesejo, da se bodo dela lotili zavzeto, odgovorno in z veseljem," so zapisali. 

Kot poudarjajo, je jasno, da tveganj ni mogoče povsem izločiti, a hkrati izpostavljajo, da vlada v času enega najdaljših zaprtij šol v Evropi ni storila ničesar, da bi bile šole v zdajšnjih razmerah bolje pripravljene na ponovno odprtje. SVIZ vladi očita, da ni bilo nič urejenega glede dodatnega prezračevanja prostorov, niso bile postavljene pleksi pregrade ali druge fizične prilagoditve v razredih, ni zagotovljenih dodatnih prostorov, ni enojnih miz. Na vse zahtevne naloge, ki vse vpletene čakajo pri odpravljanju negativnih učinkov šolanja na daljavo, pa še sploh ni nihče niti pomislil, pravijo. 

Predstavniki vzgoje in izobraževanja so na današnjem posvetu ocenili, da je med učenci čutiti vse manj motivacije.
Predstavniki vzgoje in izobraževanja so na današnjem posvetu ocenili, da je med učenci čutiti vse manj motivacije. FOTO: Dreamstime

"Vlada je bila do pozivov in stališč učiteljev praktikov, do znanja in praktičnih izkušenj, ki jih ti imajo, do zdaj povsem brezbrižna. Opozorila sindikata in predloge je skoraj v celoti prezrla. Niti spomladi, ko so se vrtci in šole zaprli, niti junija, ko so se spet odprli, vlada SVIZ ni vprašala nič," dodajajo. 

Enako se je ponovilo ob ponovnem jesenskem zaprtju vzgojno-izobraževalnih ustanov. Nespoštovanje do praktikov v vrtcih in šolah je prispevalo h krepitvi nezaupanja do oblasti, menijo v sindikatu. Največjo odgovornost za izjemno visoko stopnjo nezaupanja med šolniki po njihovem mnenju nosi šolska ministrica Simona Kustec

A aktualne razmere so preresne, da bi gojili zamere, ugotavljajo, zato so pripravljeni pri odpiranju šol sodelovati z vlado. Ob tem so sicer opozorili, da je premier tudi na današnjem srečanju "načrtno zavajal in ponavljal laži glede pozivov o nenošenju mask ter manipuliral s posnetkom glavnega tajnika SVIZ". 

V sindikatu si bodo prizadevali, da bo obnovitev delovanja šol in vrtcev varna, izobraževalni proces pa izpeljan kakovostno. Glede tega so tudi pripravljeni prevzeti odgovornost in konstruktivno sodelovati z vlado. Niso pa pripravljeni prevzeti odgovornosti za samo odločitev o odprtju šol in vrtcev. To mora, tako pravi SVIZ, v celoti prevzeti vlada. 

Skupne izjave o postopnem ponovnem vračanju v šole pa v obliki, kot jo trenutno predlaga šolsko ministrstvo, ne morejo podpisati, ker je po njihovem mnenju 'izpraznjena vsebine'. Sindikat je zato že poslal dopolnitve – tudi o ovrednotenju varnostnih tveganj za zaposlene, o prostovoljnosti testiranj in dodatnih sredstvih, ki jih izobraževanje potrebuje za kadre, za prilagoditve izobraževanja in za dodatne prostore.

SVIZ ob tem NIJZ poziva, naj javno oceni varnostna tveganja, ki bodo nastopila po vračanju otrok v šole. Takšna ocena bi bila potrebna že pred obnovitvijo pedagoških procesov za otroke s posebnimi potrebami, menijo. "SVIZ stroki in znanosti v celoti zaupa, zato pričakuje objektivno evalvacijo razmer, v katerih bomo pred odprtjem vrtcev in šol," so sklenili. 

Po današnji razpravi šolnikov s premierjem Janšo je sicer jasno, da predsednik vlade in zdravstvena stroka nista naklonjena skorajšnjemu odpiranju šol in vrtcev. Vrnitev v šolske klopi prihodnji teden, kot je napovedovala Kustečeva, ni prav verjetna, saj se epidemiološka slika v državi po oceni direktorja NIJZ Milana Kreka poslabšuje. Premier Janša meni, da so slabe številke 'račun' za sproščanje ukrepov med prazniki, za katerega pa so vedeli, da bo prišel. 

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

darkokontrabas
06. 01. 2021 21.44
+0
Si kdaj hodil v šolo???
VAREN
06. 01. 2021 21.30
+2
Svizec že dela za vlado. Po njegovem bodo šli aprila, ko bodo itak morali vse sprostit. Prvomajski prazniki bodo blizu in Kacinko bo moral na Krk brez težav.
son?ek11
06. 01. 2021 21.06
-2
sviz in ne svizec
son?ek11
06. 01. 2021 21.05
+1
Svizec bi otroke poslal v šolo . V redu. Janez(strokovnjak za vse), ne pusti otrok v šolo. Ja, kako , hudiča bi lahko sviz sodeloval z vlado??????
Edx111
06. 01. 2021 20.39
-2
Potem pa naj jim se vlada clanarino placa!!!!! Ucitelji je ne bomo vec!!!
Slovenskimuri
06. 01. 2021 20.37
+6
Kučanov zet je ugotovil da ma podporo k korl
SlobodaNE
06. 01. 2021 20.25
-5
SDS je spet vse zavozil. SMC je pa enaka, ali celo slabša. Nsi delajo dokaj vredu, to je pa tudi vse kar je dobrega pri tej vladi.
InaB
06. 01. 2021 20.06
+3
Sodelovali z nesposobno ministrico ki je priznala, da so se šole prezgodaj zaprle.
Teofil
06. 01. 2021 19.58
+3
Niste izpostavili neprimernega in nedopustnega ravnanja Kučanovega zeta
Bofur
06. 01. 2021 19.10
+13
Najprej bi prosil, DA SE VEČ NE UPORABLJA POJEM šolanje na daljavo ...Ker ne gre za "pouk na daljavo", ampak gre za to, da učiteljice pošljejo vsak dan navodila, torej svoje priprave, ki jih potem moramo starši, kot nadomestni učitelji izpeljati ter snov predstaviti otroku. Imam dve učenki, 3. in 5. razred OŠ, obe zahtevata, da sem kot starš ves čas "pouka na daljavo" AKTIVNO navzoč pri razlaganju navodil, nadziranju, koliko je bilo narejenega in pri tem da otroka MOTIVIRAM, da sploh kaj naredita. Torej, kaj želim sploh povedati ? Poklic nadomestnega učitelja lahko opravljam le takrat, KO NIMAM TUDI SAM SVOJIH DELOVNIH OBVEZNOSTI, službe ... In zato bi prosil, da mi država prizna 4 ure, ki jih vsak dan porabim za to, da opravljam poklic nadomestnega učitelja. Lahko bi se mi ta čas štel v pokojninsko zavarovanje, lahko pa mi država tudi za ta čas plača plačo učitelja
Mahmud
06. 01. 2021 19.34
+8
Najboljš bi lo izdat račun za šolanje, pa ga poslat na min za šolstvo!
User723439
06. 01. 2021 20.39
+6
Hja, večino učiteljic, ki jih poznam mora tudi svoje otroke učit. Na živce jim gre vse skupaj in raje bi se vrnile v šole. Sicer pa moraš znat otroka motivirat, ker če ga ne moreš, ne pricakuj tega od učiteljev, ki imajo poleg tvojih nemotiviranih še 25 drugih. Ko se dobi par nemotiviranih, žal tisti motivirani nasankajo, ker se mora učitelj ukvarjati s tistimi štirimi, ki delajo nered. Jaz nikoli ne bi bil učitelj, ker binse mi strgalo. Zato sem raje inženir, pa se ukvarjam s stvarmi in ne z ljudmi.
Glotis
06. 01. 2021 21.03
-1
Te razumem ampak najprej si priznaj, da imaš dve razvajeni in nezainteresirani hčeri ki jima je šola deseta briga. Spusti kriterije in boš lažje zadihal.
NIAR
06. 01. 2021 19.08
-1
Jaz otroka prav gotovo ne dam v šolo.
Jaka Jack
06. 01. 2021 19.08
-1
Potem pa SVIZEC zavije čokolado....😂😂😂 človek z najdaljšim stažem. Politiki se lahko skrijejo. Nenadomestljiv! 😂😂
bodočipartizan
07. 01. 2021 10.38
+1
Rde?a barva
06. 01. 2021 18.53
-6
Potem naj SVIZ začne sodelovat z Erjavčevo vlado, le ta bo čez nekaj manj kot 10 dni prevzela oblast.
111111112
06. 01. 2021 18.52
+2
Starši stopimo skupaj in ne sodelujemo več na šolo na daljavo, simpl kot pasulj... nihče se ne bo učil, profesorji ne bodo imeli kaj učiti in sistem se sesuje, po enem tednu ali še prej bodo vsi v šoli, basta!
lustracija
06. 01. 2021 18.49
-1
Ubogi SVIZ, se mora opravičevati ker bo sodeloval z vlado. To je globoka rdeča paradržava, ki se jo šolniki bojijo.
Janezdolar80
06. 01. 2021 18.48
-1
Kako lahko sodeluješ z nekom, ki je glede epidemije zafural po celi črti? 🤮🤮🤮
CocoLoco
06. 01. 2021 18.43
+5
Kaj pa pravijo naši mali nadobudneži? Si sploh želijo v šolo? Jih je kdo kaj vprašal? Za otroke gre... 🐑
llluuullliii
06. 01. 2021 18.51
+2
Important notice
07. 01. 2021 12.02
Koronastan, točno tako. Otrokom tole čisto paše. Edino kar pogrešajo, so to vrstniki in druženje v šoli, česar ne bodo deležni, če se odpira pod epidemiološkimi pogoji. Šole same ne pogrešajo. To je bolj domena staršev.
Rotter80
06. 01. 2021 18.42
+4
Bofur dej ne nabiji
Bofur
06. 01. 2021 18.41
+9
Problem te vlade je predvsem in izključno KADROVSKI !!! Torej gospod Janša ni človek, ki bi lahko bil v tem trenutku krizni menedžer Slovenije, Janša ne bo nikoli Churchill. Žal. Je sposoben ideolog, ni pa državnik, ki bi znal omejiti svoj Ego, svoje "ambicije", potrebe, v korist Naroda, Slovenije. Vedno bo samo predsednik stranke, ki jo vodi. Ker v sebi nosi 1001 zamero. Do vseh, ki mu niso pokorni, ki so ga užalili, ki ga kritizirajo, ki se z njim ne strinjajo, ki z njim ne igrajo golfa ... Slovenija potrebuje kot Sahara vodo Voditelja, ki bi združeval in ne razdvajal, ki bi znal poslušati in ne samo pridigati, ki bi znal sodelovati tudi s svojimi ideološkimi sovražniki, ki bi bil zmožen odmisliti partijsko pripadnost ... in narediti tudi kakšno potezo, ki ne bi koristila stranki, ampak bi koristila Državi. In zato Janša ne bo nikoli prisluhnil dobremu predlogu "nasprotne strani". In tako imamo odprte cerkve, fitnese, firzerske salone, trgovine s kmetijskim materialom, tovarne, nimamo pa odprtih šol, vrtcev, trgovin z oblačili, športno opremo in tehničnim materialom ... Testirajo so učitelji s posebnim programom, ne testirajo pa se vsi ostali zaposleni, denimo v industriji ...
MasteRbee
06. 01. 2021 18.47
+5
Stranke KULa so bile operativno nesposobne sprejet en zakon. To so dejstva. Ta vlada ni idealna, vendar je najboljše, v danih razmerah, kar imamo, kar želi sodelovati v teh najtežjih trenutkih, ki prihajajo.
gongash
06. 01. 2021 18.50
+3
Smc druge volitve več ne bo obstajal. Narod vas bo odpikal v tri krasne
svetskicovek3
06. 01. 2021 18.39
+5
hlapcevski narod bo pristal na samomor ce je treba ;)