Korona

Šarec: 'Je šlo za špekulacije s cenami ali željo podaljševati epidemijo v nedogled?'

Ljubljana, 17. 03. 2021 12.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.S., U.Z., U.V., STA
Komentarji
1656

Po objavi informacije, da se Slovenija jeseni ni odločila za dodatna naročila cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech, ker je pričakovala, da bo prej odobreno cepivo AstraZenece, se vrstijo kritike na političnem parketu. Prvak LMŠ Šarec je prepričan, da bo le in samo odhod te vlade zadeve rešil, hkrati pa je še napovedal ustavno obtožbo zoper predsednika vlade. Da je potrebno ukrepati, menijo tudi v Levici. "Vlada se je odločila 'prišparati' pet milijonov evrov, medtem ko nas vsak dan epidemije stane 5,9 milijona evrov," pravi Luka Mesec.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Šarec terja odgovornost
    02:59
    Iz 24UR: Šarec terja odgovornost
  • Iz SVETA: Naročilo cepiv
    07:52
    Iz SVETA: Naročilo cepiv

 

Potem ko je sinoči prvak LMŠ Marjan Šarec spomnil, da je ravnanje vlade glede naročanja cepiv zrelo za njen odstop, saj gre za kršenje pravice do zdravja in je zato ustavna obtožba zelo na mestu, je danes svoje besede potrdil. Hkrati pa se sprašuje, ali je šlo pri (ne)naročanju cepiva za špekulacijo s cenami ali željo podaljševati epidemijo v nedogled? "To kar se dogaja je nedopustno," pravi, saj gre za direktno škodovanje državljanov in za kršenje ustave, pravice do zdravstvenega varstva, zato bodo v LMŠ uporabili vsa sredstva, ki so jim na voljo, da se 'potegnejo' za pravice državljanov. 

"Če smo bili pred enim letom priča poročilu vlade, ki je neposredno mene obtožila in grozila za nevestno delo v službi, potem se sprašujem, čemu smo priča danes, kajti vemo, da strategija cepljenja ni učinkovita, da bo epidemija, če ne bomo hitro precepili prebivalstva, trajala v nedogled, in zdaj smo še izvedeli, da je Slovenija v skupini držav, ki niso naročile cepiva," je bil jasen.

Na političnem parketu razburja (ne)dobava cepiv.
Na političnem parketu razburja (ne)dobava cepiv. FOTO: Dreamstime

"Zadeva je zrela za ukrepanje z vsemi orodji, ki jih ima opozicija na voljo," je povedal in dodal, da ustavno obtožbo zoper predsednika vlade lahko vloži najmanj deset poslancev DZ, in prepričan je, da bodo v celotni opoziciji enotni pri tem, s tem pa se bo pokazalo tudi, komu je mar za državljane in komu ne.

V petek seja odbora DZ za zdravstvo, na kateri bodo 'položili karte na mizo'

Po enem letu je prišel čas, da izvemo, kaj je šlo narobe, saj bomo le tako lahko dosegli čim večji kompromis in sodelovanje družbe kot celote, da stopimo v boj za obvladovanje same epidemije, je dejal poslanec LMŠ Jani Möderndorfer. Spomnil je, da bo v petek na njihovo zahtevo potekala seja odbora DZ za zdravstvo, na kateri naj bi končno položili karte na mizo, vlada pa bo morala skupaj s stroko pojasniti, kakšni so ukrepi za naprej in kakšni predlogi za obvladovanje epidemije covida-19.

"Ob tem pa tudi, kaj vse je šlo narobe doslej. Državljani imajo to pravico izvedeti, saj bo le na ta način mogoče doseči čim večji kompromis in sodelovanje družbe kot celote, da skupaj stopimo v boj za obvladovanje epidemije," je dejal poslanec LMŠ in dodal, da se morajo časi, ko so se politični voditelji zbirali v zaprtih sobanah na Brdu, še posebej v času epidemije, končati.

O neudeležbi na današnjem sestanku predsednikov strank s predsednikom republike in zdravstveno stroko na Brdu je Šarec dejal, da se niso udeležili niti prejšnjega pri Borutu Pahorju, saj gre za srečanje za zaprtimi vrati, ki ni namenjeno drugemu kot rehabilitaciji Janše, ob vseh zadevah, ki jih počne.

Namesto tega so zahtevali sejo odbora DZ za zdravstvo, kjer je po njegovem mnenju primerno mesto, da govorijo o teh zadevah, sejo pa ima priložnost spremljati tudi javnost, ki ji mora stroka prav tako pojasniti stvari. "V normalnih razmerah bi se takega srečanja morda še udeležili, zdaj pa te niso normalne, saj sta stroka in politika v občutni disonanci, zato je nujno, da strokovnjaki spregovorijo v državnem zboru," je še dodal predsednik LMŠ.

Nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar je sicer danes za STA dejal, da jeseni ni bil seznanjen, da bi lahko Slovenija naročila dodatne količine cepiva Pfizerja in BioNTecha. O naročilih je namreč odločala takratna komisija pri ministrstvu za zdravje, ki je tudi pripravila strategijo cepljenja. Komisija se je po Gantarjevih navedbah očitno takrat odločila, da dodatnih količin omenjenega cepiva ne nabavi, ker so pričakovali, da bo prej odobreno cepivo AstraZenece.

Levica: Vlada se je odločila 'prišparati' pet milijonov evrov, vsak dan epidemije pa nas stane 5,9 milijona 

Da mora opozicija po razkritju, da vlada ni naročila dodatnih odmerkov Pfizerjevega cepiva, ukrepati, menijo tudi v Levici, a dodajajo, da se je potrebno dogovoriti, kateri instrument bi bil za to najbolj ustrezen. Jutri bo potekal sestanek opozicijskih strank, na katerem se bodo po besedah Luke Mesca dogovorili, kako ukrepati. 

"Nezaslišano je, da vlada ne razume osnovnih stvari. Epidemija nas vsak dan stane 5,9 milijona evrov, za pomoč gospodarstvu in prebivalcem je do zdaj porabila milijarde evrov, umrlo je na tisoče ljudi. In vlada se je na koncu odločila varčevati pri cepivih, ki so edina pot ven iz te krize," je v izjavi novinarjem dejal Mesec. Prav precepljenost je edina pot vrnitve v normalno življenje. "In tukaj se je vlada odločila prišparati pet milijonov evrov, medtem ko nas vsak dan epidemije stane 5,9 milijona evrov." Zato se tudi Mesec sprašuje, kaj je v ozadju nenaročanja Pfizerjevega cepiva, saj ne verjame, da gre za "golo računovodstvo". "Če je računovodstvo, potem so vladni računovodje na ravni njenih upravljavcev epidemije. Če ni računovodstvo pa se tudi meni pojavljajo sumi, da nekomu na vladi karantena, epidemija in izredne razmere ustrezajo." In pri tem Mesec cilja neposredno na predsednika vlade. 

Tudi v Levici se sprašujejo, kaj je pravi razlog, da Slovenija ni naročila dodatnih odmerkov Pfizerjeva cepiva.
Tudi v Levici se sprašujejo, kaj je pravi razlog, da Slovenija ni naročila dodatnih odmerkov Pfizerjeva cepiva. FOTO: Bobo

Spomnimo. Kot so včeraj pojasnili na ministrstvu za zdravje, je Slovenija v prvi fazi v celoti izkoristila možnost nabave omenjenega cepiva po sistemu pro rata in naročila 90 odstotkov odmerkov cepiv, ki ji v prvem in drugem četrtletju pripadajo. Jeseni se nato ni odločila za možnost dodatnega naročila, saj so pričakovali, da bo prej odobreno cepivo AstraZenece. 

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1656)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bananos
19. 03. 2021 09.31
+1
Šarec, kaj nakladaš. Kaj pa si odstopil. Kak ste eni patetični.
reaf
18. 03. 2021 11.07
+4
Eh, Marjan ti si res en nakladač!!! Vse brez repa in glave, ena sama zagrenjenost in negativnost vejeta iz tebe ... ni dobro za tvoje zdravje še manj pa za našo ljubo Slovenijo!
Mirii
18. 03. 2021 10.59
+2
Pa kaj ta vedno nekaj bluzi v prazno, neumnež, saj ga bo eden... m
NA LEVO ni OK
18. 03. 2021 09.19
+4
Neuspehi KU- lovske leve sekte se z vsako interpelacijo in brezupnico samo nalagajo kot muhe na gn-oj. Odlično, levaki kar tako naprej, takih vaših NE-uspehov si želimo, za nas je to fantastično. Komaj pričakujem naslednje vaše poraze, vau, dajte hitro no, ministrov je še kar nekaj, ki bi jim lahko utrdili ministrski stolček, kot ste ga Simoni, Počivalšku, celotni vladi itd....Vaše delo cenim, bolj nesposobne koalicije Slovenija še ni mela. Še enkrat čestitke, dokler boste to kar ste, je za Slovenijo najboljše.
slovenc59
18. 03. 2021 21.56
NA LEVO ni OK
18. 03. 2021 09.17
+6
Včeraj sem poslušal Šarca na pop tv pri Slaku. Pa ta Šarko nima v sebi nič drugega kot bolečino in izbruh neumnosti. Ko je levo politično opcijo s svojo nesposobnostjo in odstopom spravil v opozicijo, se sedaj trudi s perverznimi načini popraviti ta fiasko, pa mu na tak način ne more uspeti še naslednjih 100 let. Izgleda kot gnojna bula, ki iz njega bruha bolečina, bogi Šarko, totalno si na podnu. Na naslednjih volitvah imaš glas samo od Jerce Korče, ostali normalni ljudje te bodo izpljunili za vekomaj.
TistoPravo
18. 03. 2021 09.16
+3
Ja ja, kr ti bkd pobudnik. Se imamo vsaj komu smejat. Po v občini Kamnik je že itak vse smešno :)
FC Chelsea2
17. 03. 2021 21.59
+3
DJ-Pero
17. 03. 2021 21.58
+0
Odgovor B: "želja podaljševati epidemijo v nedogled!" Paše jim, paše unim gor na vrhu tole stanje! Da bi trajalo, a Janša?
poneumljanje
17. 03. 2021 21.57
-1
In prišel je kopriva razumnež, kateri nič ne razume, gre se mu za sendvič in bluzi !
piu
17. 03. 2021 21.56
+1
Šarac in kaj da zdaj počnemo? Da se smejimo ali da jočemo?
poneumljanje
17. 03. 2021 21.59
-1
Kopriva -marela, spravi ta nick nazaj v arhiv !
Razumnež
17. 03. 2021 21.53
+2
Če povzamemo.... Šarec očita Janši, da JE kupil preveč mask po preveliki ceni in da NI kupil preveč cepiva po preveliki ceni. Šarec ima probleme, pomagajte mu.
poneumljanje
17. 03. 2021 21.55
+1
Raje ti pomgaj sam sebi, dokler ni prepozno !
DJ-Pero
17. 03. 2021 21.57
+6
alesnicar
17. 03. 2021 21.40
-4
poneumljanje
17. 03. 2021 21.45
+2
Kana-1
17. 03. 2021 21.39
+0
Šarec Šarec.. 😇😇
alkimistos
17. 03. 2021 21.38
+4
Šarec lepo te prosim na kolenih pejt nazaj za Serpentinška. Tisto ti je res tako dobro šlo. Veš kolkim ljudem si polepšal dneve z humorjem. Tole sedaj se ti nekam zatika..
Mirii
18. 03. 2021 11.05
+0
pa ni on za politika, mu ne leži to, raje bi delal za Kamnik..
Kana-1
17. 03. 2021 21.37
+0
Smeje se kot peče. Maček
poneumljanje
17. 03. 2021 21.41
+1
Satoshi Nakamoto
17. 03. 2021 21.30
+5
Če ti tvoja odločitev o podaljšanju epidemije vpliva na znatno povečanje dohodkov,......, bo večina enostavnežev podlegla izkušnji.
iga_biba
17. 03. 2021 21.30
+0
Kakšne cene neki. Epidemijo hoče podaljšati, epidemijo in z njo policijsko državo. Vmes pa nastaviti svoje kadre na dobro plačana in vplivna mesta. Je že pojasnil izvor premoženja?
Razumnež
17. 03. 2021 21.55
+1
V nabulozo si pozabil vmestiti še Patrio pa neko "razdiranje" kot je v današnjih dneh moderno trolati.
to_mi_delaj
17. 03. 2021 21.27
+0
sarko pejt spat
poneumljanje
17. 03. 2021 21.31
+1
Kopriva-marela, to si danes pod drugimi nicki danes že vejkrat brez uspeha predlagal !
son?ek11
17. 03. 2021 21.23
+3
Hehe,prazna skladišča je pustil pocepovalsek in potem je prazna po Janševo oblastjo tudi dobil!!!
Rothschild1
17. 03. 2021 21.37
-6
Napaka. Pred pandemijo je bil "skladiscnik", minister za zdravstvo v Serpentinskovi vladi.
Bojan 69
17. 03. 2021 21.14
+6
Precej pogumno za nekoga, ki je vedel da Slovenija ni pripravljena na epidemijo, podaril milijon mask medvedku Puju, pustil prazna skladišča, trdil da se lahko zaščitimo s kihanjem v masko, pred krizo pobegnil, nato pa se vehementno upiral proti ukrepom. Moder mož tale Serpentinšek.
poneumljanje
17. 03. 2021 21.20
-2
Danes si se že večkrat zlagal, maske so bile last Kitajskega podjetja ,Slovenija je plačala polovico stroškov prevoza. Zakaj že cel dan lažeš in zavajaš in to po enem letu, ko je bilo to obrazloženo ?