Korona

5G, mikročipi, vojska in Bill Gates. 'Top pet' korona teorij zarote: kdo in zakaj jim verjame?

Ljubljana, 04. 07. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
629

Ljudje, ki povsod okoli sebe vidijo "globalne zarote elit", otežujejo boj proti pojavom, kot je novi koronavirus, in celo proti že premaganim izzivom, kot so ošpice. Medtem ko po svetu še odmeva izjava Anthonyja Faucija, direktorja ameriškega državnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni, da cepivo ne bo dovolj, da premagamo covid-19, saj se številni ne bodo cepili in ne bo dosežena čredna imunost, britanski raziskovalci platforme, kot sta Facebook in YouTube, pozivajo, naj končno ustavita širjenje lažnih novic. Dodajajo – ljudje, ki imajo družbena omrežja za vir informacij, bolj pogosto kršijo ukrepe za zajezitev covida-19.

Novi koronavirus že dolgo ni več zdravstveni izziv, dobil je politične, geopolitične razsežnosti ... predvsem pa je postal neusahljiv vir navdiha za ljubitelje teorij zarote.
Novi koronavirus že dolgo ni več zdravstveni izziv, dobil je politične, geopolitične razsežnosti ... predvsem pa je postal neusahljiv vir navdiha za ljubitelje teorij zarote. FOTO: Dreamstime

Skorajda nemogoče je te dni odpreti družbena omrežja in ne naleteti na najbolj neverjetne teorije o izvoru virusa, kontroli človeštva in pozive k "uporu diktaturi". Ta naj bi se kazala v obliki ukrepov za zajezitev covida-19. 

Novi koronavirus namreč že dolgo ni več zdravstveni izziv, dobil je politične, geopolitične razsežnosti ... predvsem pa je postal neusahljiv vir navdiha ljubiteljev teorij zarote, ki so povezane tako z izvorom virusa kot z ukrepi proti širjenju bolezni in morebitnimi rešitvami, še posebej, ko gre za cepiva. 

Največji vir dezinformacij? Platforme, kot sta Facebook in YouTube. Slednja je postala tudi kraj, kjer ustvarjalci vsebin posamezniku dajejo občutek, da govorijo o dejstvih, v resnici pa gre za osebna mnenja. Obe platformi sta neregulirani – tako kot vse druge podobne platforme – ustvarjalci pa seveda niso zavezani k preverjanju dejstev. 

Charlotte Dobre, ena od ustvarjalk znanega YouTube kanala InformOverload, ki je dolgo objavljal predvsem teorije zarote, je pred časom v vlogu razkrila, kako je bil algoritem platforme več kot naklonjen vsebinam, ki so bile povezane s teorijami zarot in jih je redno ponujal obiskovalcem YouTuba. 

Kasneje se je to nekoliko spremenilo, kar je tudi InformOverload prisililo v to, da uberejo novo vsebinsko pot, a kanalov, ki širijo sumljive informacije ne manjka, prav tako so ustvarjalci ugotovili, s kakšnimi besedami je potrebno nadomestiti pretekle oznake posnetkov, da jih algoritem še vedno promovira uporabnikom. 

Spremembo so predvsem izsilili oglaševalci, zaradi česar tudi ni najbolj učinkovita – številnim, ki širijo teorije zarote, namreč ni pomemben oglaševalski denar, ampak potreba po vplivanju na druge. Po "novih" pravilih pa te vsebine niso prepovedane, le niso del oglaševalskega kolača. 

Težava je tudi, da se algoritmi hitro učijo, kaj je uporabniku platforme všeč, in nato ponujajo podobne vsebine, da se s tem podaljša čas prisotnosti na platformi. Zato ni nič nenavadnega, da posamezniku, ki klikne na le par vsebin, ki spominjajo na teorije zarote, sistem nato ponuja le še tovrstne posnetke. Kot tudi ni nič nenavadnega, da nato ta posameznik dejansko začne verjeti poudarkom teh vsebin. Če namreč najprej uporabnik uči algoritem, nato algoritem "uči" njega s potenciranjem podobnih vsebin in krčenjem miselne širine. Precej sodobno "pranje možganov". 

Platforme - kot sta Youtube in Facebook - so krive za širjenje dezinformacij, ki ogrožajo tudi javno zdravje.
Platforme - kot sta Youtube in Facebook - so krive za širjenje dezinformacij, ki ogrožajo tudi javno zdravje. FOTO: Dreamstime

Ljudje, prepričani, da virus ne obstaja, "informacije" nabirajo na Facebooku in YouTubu

V publikaciji Psychological Medicine je te dni izšla študija britanskega Kings Collega, kjer opozarjajo, da bi morala družbena omrežja bolje regulirati vsebine, ki se na njih pojavljajo. Ugotovili so namreč, da ljudje, ki informacije dobivajo iz nestrokovnih in nepreverjenih virov – torej z družbenih omrežij – pogosteje kršijo ukrepe, namenjene zajezitvi novega koronavirusa, kar v aktualnem obdobju pomaga k novemu širjenju bolezni in potencira ogromno gospodarsko škodo. Družbena omrežja so raziskovalci obtožili, da "so globalni mehanizem za širjenje medicinskih dezinformacij". 

Spletni giganti se seveda branijo po svoje. Pri Facebooku so za BBC dejali, da so odstranili "več sto tisoč objav", povezanih z novim koronavirusom, ki so bile "škodljive", ter da so z "oznakami opremili več kot 90 milijonov dezinformacij" – in to samo aprila in maja. Pri čemer so seveda izpustili pomembno malenkost: ljudje "oznake", da gre za nepreverjeno informacijo, hitro ignorirajo. Nekako v smislu: če je na Facebooku in če je vsebino delil moj prijatelj, potem zagotovo drži. Giganti trdijo tudi, da opravljajo svoj del naloge v boju proti covid-19, ker "ljudi usmerjajo k uradnim virom". Po drugi strani pa gre za podjetja, ki so na nek način v očeh marsikoga prevzela "vlogo medija", ne želijo pa obveznosti, pravil, ki so s tem povezana, četudi je cena javno zdravje. 

Kako so se torej raziskovalci dokopali do sklepa? Preverjali so, ali ljudje verjamejo v vrsto izjav, mnoge med njimi so bile pravzaprav najbolj znane teorije zarote, povezane s covidom-19. Od tega, da virus ne obstaja, do tega, da gre pravzaprav za simptome, ki jih povzroča sevanje omrežja 5G. Takšne izjave so imele veliko podporo med posamezniki, ki so namesto pri uradnih virih in v klasičnih medijih informacije iskali na družbenih omrežjih. 56-odstotkov v raziskavo vključenih posameznikov, ki so prepričani, da virus sploh ne obstaja, informacije večinoma pridobiva na Facebooku. 

In še precej zaskrbljujoč podatek – dva- do trikrat več ljudi, ki so kljub simptomom covida-19 zapuščali domove, ima za glavni vir informacij Facebook in YouTube. Težava takšnega početja je, da ti posamezniki seveda v nevarnost niso spravljali (le) sebe, ampak ogrožene skupine, za katere je lahko okužba usodna. Početje, ki je torej nedopustno!

Ljudje, ki verjamejo teorijam zarote, so bolj nagnjeni k precenjevanju verjetnosti sočasnih dogodkov, k pripisovanju namena tam, kjer je le majhna verjetnost, da obstaja, imajo pa tudi nižjo raven analitičnega mišljenja, pravi ena od študij.
Ljudje, ki verjamejo teorijam zarote, so bolj nagnjeni k precenjevanju verjetnosti sočasnih dogodkov, k pripisovanju namena tam, kjer je le majhna verjetnost, da obstaja, imajo pa tudi nižjo raven analitičnega mišljenja, pravi ena od študij. FOTO: Dreamstime

Kdo bolj verjame teorijam zarote, nepreverjenim dejstvom in zakaj?

Čeprav so družbena omrežja zelo učinkovita pri širjenju dezinformacij, ker imajo pač velik doseg in ker se vsebine lahko ponavljajo, dokler ne najdejo vsaj nekaj pristašev, vsi posamezniki niso enako dovzetni za odmik od racionalnega k teorijam zarote. 

Študija Lantian in sodelavci iz leta 2017 se je osredotočila na lastnosti posameznikov, ki hitreje verjamejo teorijam zarote. Izpostavili so "odprtost do izkušenj, nezaupljivost, nizko strinjanje in makiavelizem". Slednja lastnost se nanaša na ljudi, ki so fokusirani na lastne interese, ki bodo manipulirali, varali in izkoriščali, da dosežejo lastne cilje. 

"V smislu kognitivnih procesov, so ljudje, ki verjamejo teorijam zarote, bolj nagnjeni k precenjevanju verjetnosti sočasnih dogodkov, k pripisovanju namena tam, kjer je le majhna verjetnost, da obstaja, imajo pa tudi nižjo raven analitičnega mišljenja," nadaljuje študija. 

To v veliki meri pojasni, kako je mogoče, da takšne posameznike ne prepričajo niti dejstva, ki negirajo teorijo zarote. 

Po drugi strani pa nagnjenost k temu, da posameznik verjame teorijam zarote, povezujejo s še eno zanimivo človeško "lastnostjo", ki je znova pri delu populacije izražena bolj, kot pri drugem. In sicer s potrebo, da se "oseba počuti, da je nekaj posebnega". 

"Ljudje z visoko potrebo po unikatnosti hitreje nasedejo teorijam zarote, saj te predstavljajo "posedovanje nekonvencionalnih in potencialno redkih informacij, ki jih nima vsak. To ljudem da občutek, da so bolje od drugih obveščeni o političnih in družbenih dogodkih," pravi strokovnjak za mentalno zdravje in vedenje v povezavi s tehnologijo John M. Grohol. Raziskovalci so našli tudi povezavo med narcizmom in grandioznostjo ter nagnjenostjo k temu, da oseba verjame teorijam zarote. 

So pa ljudje, ki so jim blizu teorije zarote, pogosto bolj socialno izolirani posamezniki. Študija iz leta 2016, ki jo Grohol navaja v svojem prispevku za PsychCentral, je pokazala, da se posamezniki, ki verjamejo teorijam zarote, pogosteje ogradijo od družbenih norm, izražajo tudi višjo stopnjo nemoči in samote. 

"Posamezniki, ki se čutijo izključene, zavračajo konvencionalne razlage, saj zavračajo legitimnost vira teh razlag. Prav tako se v skupinah, ki razpravljajo o zarotah, čutijo sprejete in imajo občutek, da so končno del skupnosti," nadaljuje strokovnjak. Pa še – teorije zarote so odličen izhod, saj odgovornost za lastno življenjsko situacijo s posameznika prelagajo na zunanje dejavnike. 

Kot opozarja strokovnjak, je prav splet tem posameznikom dal kraj, kjer se lahko družijo, širijo in potencirajo svoje ideje. Omogočil je tudi "normalizacijo" teh idej. Tako lahko tudi posameznik, še posebej pripadnik mlade generacije, ki sicer zavrača neracionalne vsebine, ob njihovi tako množični prisotnosti podvomi v svoje znanje in vire. 

Grohol sicer meni, da se s posamezniki, ki verjamejo v teorije zarot, ne splača zapletati v pogovore in jih prepričevati o dejstvih, ker bodo to pač neuspešni poskusi. Po drugi strani pa je težava začela biti izjemno velika. Kot opozarja Fauci, je posameznikov, ki ne verjamejo več znanosti, alarmantno veliko. 

Pri čemer seveda ne gre zanemariti prispevka znanosti same k tej situaciji, saj je velik del družboslovne znanosti sam sprožil odmik od tega, da "obstajajo dejstva in objektivna resnica", do točke, ko so pomembna le čustva, osebna resnica in osebno doživljanje situacije. Posledice pa se torej kažejo v vse pogostejšem zanikanju dejstev v imenu "čustev". 

 

Podatki kažejo, da obstaja korelacija med ljudmi, ki iščejo informacije o cepljenju na Googlu in precepljenostjo.
Podatki kažejo, da obstaja korelacija med ljudmi, ki iščejo informacije o cepljenju na Googlu in precepljenostjo. FOTO: AP

Preveč informacij, ljudem pa so bližje čustva kot dejstva

Ko gre za možne rešitve iz primeža covida-19, se svet najbolj zanaša na cepivo. Na družbenih omrežjih proti temu vlada velik odpor, vključno s trditvami, da bo cepljenje kamuflaža za to, da vam pod kožo vgradijo čip za popoln nadzor. Faucijev strah, da precepljenost ne bo zadostna, je tako najbrž precej realen. 

Odpor do cepiv sicer ni povezan izključno z novim koronavirusom, ampak je prisoten že dalj časa. Z njim se ukvarja tudi dr. Andrea Grignolio, avtor knjige Kdo se boji cepiv, ki smo ga pred časom ujeli med njegovim obiskom v Ljubljani. 

Kot enega pomembnih razlogov za nasprotovanje cepivom Grignolio navaja ogromno količino informacij, pred katero se je človek znašel z razcvetom interneta. "Seveda je dobro, da so na voljo informacije, podatki, to je korak k večji transparentnosti, je dobro za demokracijo. Po drugi strani pa ljudje nimamo kognitivnih orodij, da bi se z vsemi temi informacijami spoprijeli, niti nas tega ni nihče naučil. Spet smo na nek način nepismeni."

"Če o cepivih povprašate zdravnika Googla, vam o cepivih ponudi tako nasprotujoče si informacije, da jih naši možgani enostavno niso zmožni predelati. Podatki dejansko kažejo, da obstaja korelacija med ljudmi, ki iščejo informacije o cepljenju na Googlu in precepljenostjo. V delih sveta, kjer te informacije iščejo največ, je precepljenost nizka. Tega se je pomembno zavedati. Še posebej, ker danes vemo, da je splet velik vir dezinformacij."

Grignolio se poglablja tudi v zapleten odnos med človekom in znanostjo, od katere se zahodni svet vse bolj odmika. "To je globalen problem – od Evrope do ZDA. Dogaja se odmik od znanosti, institucij, vzpenja se populizem. V središču vsega skupaj pa je premik k čustvom. Če pogledate v zgodovino, boste videli, da se to ne dogaja prvič. Premik od tehničnega k čustvenemu, populizmu, smo videli že v tridesetih, štiridesetih letih prejšnjega stoletja. Seveda so razlike, ampak je pa mogoče videti paralele. Raziskave tudi kažejo, da ljudje bolj kot zdravniku, na primer zaupajo mnenju prijateljev. Še pred kakšnimi petnajstimi leti bi bilo takšnih odgovorov precej manj, ampak danes je ogromno staršev, ki pridejo v ordinacijo in pravijo – so mi prijatelji povedali, da cepiva povzročajo avtizem, kar je sicer dezinformacija," razlaga Grignolio. 

Po drugi strani pa meni, da se z dejstvi šele učimo živeti: "Ljudje smo precej neracionalni. Pa naj gre za zdravje ali ljubezen. Zakaj? Ker v osnovi nismo vajeni živeti v okolju znanosti. Alternativ pa je vedno veliko. In še posebej ljudje, ki imajo za to tudi finančna sredstva, se radi obračajo k tem alternativam."

Slednje pojasni, zakaj so k širjenju teorij zarote nagnjeni tudi številni "znani obrazi". 

Ena najbolj priljubljenih korona teorij zarote je povezana z omrežji 5G.
Ena najbolj priljubljenih korona teorij zarote je povezana z omrežji 5G. FOTO: Dreamstime

"Top pet" korona teorij zarote

Za konec poglejmo, katere teorije zarote v povezavi z novim koronavirusom se po spletu širijo kot ogenj. 

Krivo je omrežje 5G

Tehnološka rešitev naj bi še olajšala povezovanje v že tako povezanem svetu. Je pa v povezavi s to tehnologijo še nekaj odprtih vprašanj – tako varnostnih kot tudi zdravstvenih. Zato na koncu niti ni presenetljivo, da so se omrežja 5G znašla na vrhu seznama krivcev za pandemijo. Avtorji te teorije so povezali dejstvo, da je virus izbruhnil na Kitajskem, s tem, da je to tudi država, ki je vodilna v razvoju tehnologij 5G. 

Znanost pravi: biološko nemogoče je, da bi se virus širil s pomočjo elektromagnetnega spektra. Da se novi koronavirus ne more širiti po omrežjih, je sporočila celo svetovna zdravstvena organizacija. In dodala, da je virus prisoten tudi v državah, ki tovrstnega omrežja sploh nimajo. 

Za vse je kriv Bill Gates

Oziroma njegov govor ob izbruhu ebole, da svet ni pripravljen na pandemijo. Nekateri so zdaj prepričani, da je le pripravljal teren za trenutno dogajanje. In da je vse skupaj velika zarota, kako populacijo prisiliti v cepljenje. Kar naj bi bila krinka za to, da vam bodo v telo namestili digitalni mikročip, s pomočjo katerega vam bodo nato sledili in vas nadzirali. 

Kar v tej teoriji drži, je zgolj to, da bo najbrž res prav cepivo rešitev iz zanke, imenovane covid-19, ki ubija svetovno gospodarstvo in žal tudi ljudi. Cepiva, ki jih testirajo, sicer ne "vsebujejo" mikročipov. 

Virus je na Kitajsko prinesla ameriška vojska

Ta teorija je zanimiva, ker izvira iz "uradnih krogov", a je ni dobro jemati preveč dobesedno. Namreč, Kitajska ima velike težave s sprejemanjem obtožb, da je kriva za pandemijo. Veliko držav pa je  prepričanih, da je Kitajska predolgo skrivala resnico o virusu, zdaj pa posledice plačuje ves svet. Na vse teorije, ki vključujejo tudi tisto, da je Kitajska covid-19 skrbno načrtovala, da na koncu le doseže svetovno dominanco, se je na spletu odzval predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Žao Lijian in zapisal: "Mogoče je pa virus v Vuhan prinesla ameriška vojska". Ameriški vojaki so namreč oktobra lani tam sodelovali na svetovnih vojaških igrah. Kitajskemu komunističnemu režimu je teorija zarote prišla zelo prav predvsem doma, še posebej, ko niti pred domačo javnostjo niso mogli več skrivati zastraševanja zdravnikov, ki so prvi opozarjali na nevarnosti novega virusa, po svetu pa ima med resnimi analitiki ničelno podporo. Se je pa prijela med nasprotniki ZDA in ljubitelji teorij zarote. 

Virus je naredila farmacevtska industrija, da bi zaslužila s cepivi in zdravilom

Gre za korona verzijo znane teorije zarote, ki farmacevtskim družbam pripisuje celo krivdo za "stare bolezni", kot ošpice. Bistvo teorije je, da farmacija sama skrbi, da ima dovolj "kupcev" – tako, da ljudi dela bolne. Pripadniki te teorije po spletu medije in uradne vire tudi obtožujejo, da "ne propagirajo krepitve imunskega sistema, kot najboljšega odgovora na covid-19". Nihče seveda ne trdi, da skrb za zdravje tudi v času pandemije ni še kako pomembna, a strokovnjaki poudarjajo, da je v primeru bolezni lahko zatekanje k le "alternativnim rešitvam" – smrtno nevarno. 

Covid-19 ne obstaja

Ideja je še posebej priljubljena med "poklicnimi" ljubitelji teorij zarote, kot sta David Icke in šef InfoWars Alex Jones. Vse skupaj je torej zarota globalne elite, da nam vzame svobodo. Posledica tega je bilo celo nekaj protestov, ki so se predvsem v ZDA končali z nekaj novimi okužbami. Podporniki te teorije so med tistimi, ki zavestno kršijo ukrepe, namenjene zajezitvi pandemije, ker so prepričani, da se s tem neodgovornim početjem "upirajo sistemu". Osebna prepričanja tukaj nevarno vstopijo v osebni prostor potencialno ogroženih skupin. 

V tem smislu je sicer ena zanimivejših interpretacij korona dogajanja ta, da so krste in posnetki iz Bergama, ki ga je virus hudo prizadel, arhivski, prizori iz bolnišnic pa zaigrani. Prebivalci Bergama pa sporočajo – ko bi le bili. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (629)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

luka777
23. 05. 2022 09.39
hvala 24ur da ste mi to objasnili in me naučili kako razmišljati. sedaj mi je vse jasno. nebom več verjel tem dezinformacijam sedaj zaupam le še znanosti in DEJSTVOM
Blind Acceptance
10. 12. 2021 17.33
-1
z 5g bodo sprostili 10000 mghz frekvenc katera nobena ni znana na našemu planetu in vse te frekvence so problem za zdravje .poglejte v sad na vsake sto metrov v San Diegu 5g antena v vsaki šoli so učiteljici vzeli kri in jo primerjali na koncu delovnega časa ,zjutraj je bila njena kri normalna po službi pa kot da bi jo kuhali počas .Obstaja študija kaj vse bo to prineslo takšen razpon frekvenc bo uničilo imunski sistem človeka .
Blind Acceptance
10. 12. 2021 17.34
in na eko sistem zemlje in to ogromno vplivalo
XYZO
09. 12. 2021 14.04
+1
NE VEM KAJ TUKI NI JASNO...TITO KPJ SO ČASOVNO UREDILI Z DANAŠNJIM OZ PREJŠNJIM KGB IN UDBO DA SE JE VIRUS SPROŽU......
DoesItOffendU
07. 09. 2020 10.50
+1
Bill pa melinda nimata gates foundation. To se ne da preveriti. Pravtako se tezko oreveri kdo se je v javnosti ali pa privat kazal okoli njiju. Pravtako dejstva da imajo nemci zdravilo pa so jim ga americani oz njihovi patent troli prepovedal prodajat, dokler si niso zagotovili pribl 70procentnega deleza preko omenjene fundacije. Se vec. Javno dostopna dejstva so o tem kako so nemciji nazaj zaracunal za recept, ki je ze njihov - predvidevam da v izogib multimiljardni tozbi s stani fauchi.jevih patent trolov. Medtem google in tale forym veselo oznacita edini clio na internetu kot teorija zarote in ti se naprej mesajo dejstva in bucke. 5g pa bill gates nimata nic s tem. Ne res nimata.
muholovka
23. 07. 2020 18.59
+7
Bergamo bi moralo biti najbolj zdravo mesto na svetu, saj so novembra 2019 razdelili preko 180000 brezplacnih cepiv proti gripi prebivalcem 65+, s 1.2. Pa se meningokok c. Ostalo je zgodovina.
jesis1a
23. 07. 2020 14.17
+3
Velik problem današnje družbe so neumni ljudje, ki se zdaj družijo v ogromne močne skupine, kar pred družbenimi omrežji skoraj ni bilo mogoče. Modrijan je rekel: "Nikoli ne podcenjuj moči velike skupine bebcev!" in ravno to je slabost "svobode govora" in strankarske demokracije, ki je samo družbeni red, kjer velike skupine bebcev preglasujejo nekaj pametnih. In imamo - janšetovega v Butalah. "Tkotoje .. ne mroš nč!" bi rekli na Gorenjskem.
Janez0606b
28. 07. 2020 12.29
+3
Ja ti neumni ljudje so recimo leta 2003 opozarjal da Irak nima wmdja, ve ofce ste ga pa najbrž pojedle, k ga še do danes niso našli, ampak takrat da tega orožja ni je bila največja teorija zarote pa vsi neumni, kdo je neumen dons pacienti? Samo en primer, jih lohk do jutri naštevam.
Janez0606b
28. 07. 2020 12.30
+11
Upam da tisti, ki ste takrat vpil da ta wmd obstaja mirno spite, ker namreč ste so odgovorni za tisoče umrlih iraških otrok zaradi laži, ki so jo mediji lajnal iz dneva v dan, prav tako novinarji a mirno spite Oz pardon kvazi novinarji, ker tole ni niti n od novinarstva.
Smešno
06. 07. 2020 16.02
-7
Primitivizem. Lahko imamo 10G, Hipermilijardne zaslužke, kozmodosežke nerazumnih razsežnosti... Še vedno smo kot družba, tudi globalno - primitivni. Eden bistvenih napredkov skozi tišočletno zgodovino je ta, da se dobesedno ne žremo več mes seboj. Kanibalizem smo zamenjali za drugo obliko - žrtje mesa živali. Zaključek.. Se pravi v kolikor želimo revoucionaren” napredek, bo potrebno počakati še kar nekaj tisoč let..
Smešno
06. 07. 2020 16.03
-5
Pa poskusimo preklopiti na zelenjavo in sadje..
pmx
08. 07. 2020 12.37
+4
In rastline, ki jih ti kolješ in požiraš se po tvojem nimajo pravice branit? Seveda, nimajo hitrih nog in močnih čeljusti, zato pa so razvile fantastičen kemični arzenal orožja, s katerim uničujejo zdravje potencialnim požrešnežem. A ti je zdaj jasno zakaj nikoli ne bo možno zamenjat mesa? Seveda, nekatere so lahko celo koristne, ne pa to namerno, večinoma pa vse te kemikalije delajo škodo človeku. Bi raje videl, da ne bi bilo tako, ampak takšne ja pač bila naša evolucija žal.
Zvezda3000
05. 08. 2020 16.56
+6
ti mislis da je kanibalizem izumrl. vprasaj elito
KunarDaskal
06. 07. 2020 10.34
+21
Se spomnim besed svojega mentorja ko sem doktoriral na področju elektrotehnike: "Čez par let se zna zgoditi, da se bomo vrnili na nivo srednjega veka ko nas bodo preganjali tako kot so preganjali Galilea". Izobraženi so v manjšini in manjšine se po navadi ne upošteva.
IgorGorenc
06. 07. 2020 10.09
+11
Med karanteno so se v Ameriki in drugod po svetu nadgrajevali, preizkušali in kalibrirali industrijski Wifi sistemi, Wigig sistemi in 5g sistemi za oddajanje na frekvenci 60 GHz. 5G bo uporabil spekter v obstoječem frekvenčnem območju LTE (600 MHz do 6 GHz) in tudi v milimetrskih valovnih pasovih (24–86 GHz). To se je dogajalo v šolah, univerzah, hotelih, križarkah, letalih, avtobusih, vlakih stadionih, tematskih parkih in vsej preostali infrastrukturi, ki je bila zaklenjena. Naslednja faza je načrtovana potem, ko bo ta množična vaja ubila ogromno število zdravih otrok in mladih. Ključna sestavina učinkovitosti njihovega orožja bo ciljanje posameznikov zlasti glave in odprtin za dovod zraka skozi nos in usta. Brezžične naglavne garniture, kot so brezžične slušalke in blue tooth naprave so vojaško usmerjeni sistemi, ki omogočajo, da se ti 60GHz oddajniki zaklenejo na te brezžične naprave in oddajo snop, ki tvori oboroženi 60-GHz milimeterski valni tok usmerjen v usta in nos, da prepreči sposobnost kisika, da se veže na hemoglobin. To bo povzročilo pomanjkanje kisika, ki je zasnovan tako, da posnema hude dihalne stiske, ki bodo označene kot pandemična bolezen. To je načrt, za katerega bo krivda elektromagnetne bolezni prenešena na prihajajočo NOVO LAŽNO MUTACIJSKO različico ponarejenega izbruha virusa, ki ga imamo sedaj. Prihajajoči dogodek bo prinesel VOJAŠKI ZAKON, PRISILNE PRESELITVE IN PRISILNA CEPLJENJA. TRETJA DNK VIJAČNICA. Tretja vijačnica je sestavljena iz silicija in drugih umetnih materialov vendar je kodirana v nano-sim kodiranem zlatu, ki omogoča prenos digitalne informacije na to tretjo vijačnico. In razlog za digitalno informacijo je, da človeškemu telesu ne bo povzročila samo notranje spremembe ampak bo tudi dovolila, da se ta oseba manipulira in nadzira z uporabo mikrovalov ali druge frekvence elektromagnetnega spektra iz zunanjega vira in to je povezava. Elektromagnetna povezava med gensko spremenjenim človekom in nadgrajeno tretjo DNK vijačnico in adiabatnim kvantnim računalnikom tako, da bo imel računalnik sposobnost, da se poveže z našo DNK in nas kotrolira ter spremeni naše misli. Je več poti in načinov, da bo ta DNK prišel v naša telesa. Prvi način je chemtrails o katerih govorijo ljudje, ki vsebujejo nano delce. Ko govorimo o DNK, govorimo na nano ravni materiala in bo neposredna povezava DNK manipulacije s pospeševalcem delcev. Govorimo o alternativnih cepivih kot pot uporabe injekcije prvega niza DNK, ki je v cepivih in to potem postane del našega telesa in mirujoče leži kot naša tretja vijačnica dokler ni aktivirana z zunanjo elektromagnetno povezavo in vplivom, ki aktivira ta mirujoči DNK in ko je aktiviran, se začne ta proces podvajanja in replikacija potem postane dominantna in prevzame tudi človeško telo kot tudi človeški um. To bo zadnji udarec za človeštvo, če ga ne izpostavimo in ne ustavimo zdaj! Druga faza nadgradnje vključuje to, da to orožje prinesete domov. NE prinašajte orožja v svoj dom, na vašo lastnino ali pa da jih polagate v bližino glave.
Miro Omerzel
28. 07. 2020 17.59
+3
Tale svetovna zarota ne bo uspela, brez Gatesa, Soroša, iluminatov se ne zgodi nič pomembnega. Pa še aviacija je prizemljena, chemtraili so skoraj izginili.....
bluzerr
15. 08. 2020 11.00
+1
kaj za vraga je 60 GHz milimetrski (!) valovni tok????
Nik911
20. 07. 2021 12.40
bobert
06. 07. 2020 09.52
+12
.........vtipkaj event 201 pa poglej do konca....boš videl podrobnosti, ki šokirajo.....teorija zarote se odvija tukaj in na javni televiziji....poskušaj dobiti statistične podatke o umrlih....nemogoče....primerjava umrlih v 2019 in 2020, v času od 12. marca do 28. aprila jasno pokaže, da je lta 2020 umrlo 260 MANJ!!!!! ljudi kot leta2019 ( vir MNZ).....
janez0606
06. 07. 2020 09.52
+15
Sodišče v Gateshead-u razsodilo v korist anti-5G aktivista Mark Steel-a Oddaj5G Network, dne 2019-08-14 ob 09:01:43 PRVI SODNI PRIMER V ZVEZI S 5G V ZDRUŽENEM KRALJESTVU 21.5. 2019 Sodnik Nolan QC (Gateshead, UK) je zavrnil pobudo mestnega sveta Gateshead-a, da utiša anti-5G aktivista Marka Anthony Steel-a. Sodnik je odločil, da ima javnost pravico vedeti, ali naslednja generacija brezžične komunikacije (5G) na osnovi mikrovalovne energije povzroča raka in druga zdravstvena tveganja. Ta sodba je udarec za mestni svet Gateshead-a, ki je upal, da bo s sodno odločbo lahko smešil status "domnevnega strokovnjaka" Mark Steela, čeprav se on pri svojih trdtivah sklicuje na prestižno Harvard Univerzo. The Hebrew University of Jerusalem pa je pred kratkim ugotovila, da človeška koža deluje kot neke vrste receptor za sevanje 5G in ga kakor antena vleče v notranjost telesa. Mestni svet Gateshead-a je medtem delil obvestila za javnost, v katerih so zapisali, da Mark Steele širi psevdoznanost ter da ni zanesljivih znanstvenih dokazov, da ulične svetilke povzročajo raka in druge bolezni. Toda sodnik Nolan QC je ugotovil, da je mestni svet zlorabil svoja pooblastila in skušal utišati Steela s policijo (prepovedali so mu tudi objave na Face Book-u). Povedal je, da je Mark Steele vložil veliko dela v raziskovanje o omrežju 5G ter odločil, da se tudi njegov glas mora slišati v javnosti. Pri tej razsodbi je pomebno to, da bo Gateshead primer služil kot precedens - sodna odločitev kot zgled za poznaješa sodna ravnanja v primerih, ko bodo ljudje nasprotovali odločitvam mestnih svetov v povezavi z 5G in delovali v javnem interesu. Znano je namreč, da aktivisti v Surrey-u, Westminstru in Lutonu že načrtujejo sodne postopke proti odločitvam o nameščanju teh domnevno toksičnih mikrovalovnih 5G anten na LED ulične svetilke. Dr Klaus L E Kaiser je podprl Mark Stella z izjavo, da bosta sodelovala za splošno dobro ter da meni, da se ljudje ne zavedajo tveganj višje energije omrežja 5G v primerjavi s 4G. To je kakor enačenje neškodljive vidne svetlobe z ultravijoličnim sevanjem, ki poškoduje kožo. Dr. Klaus L E Kaiser je v zvezi s tem napisal članek, katerega povzetek je v nadaljevanju. . 5G Wireless Broadband And How (Not) To Boil Eggs : Mikrovalovne pečice kuhajo tako, da gredo v središče hrane ter povzročijo tudi določene kemične reakcije. Zato če damo jajce v mikrovalovno pečico, jajce eksplodira. Spodnji graf prikazuje energijo različnih valovnih dolžin dela elektromagnetnega spektra Graf: rdeča krožnica prikazuje energijo EM valov predlaganega omrežja 5G (od 25GHz - 85 GHz), temno modra krožnica prikazuje energijo EM valov v mikrovalovni pečici in sevanje sedanjega 4G omrežja mobilne telefonije, turkizna krožnica prikazuje energijo EM valov sedanjih satelitov in drugih frekvenc od 30GHz do 100 GHz (opomba: omrežje 5G bo delovalo na frekvencah od 600MHz do 86 GHz - vir : INIS) Kot lahko vidimo, ima sevanje 5G deset krat večjo energijo kot 4G, problem pa je tudi večja gostota oddajnikov in njihova skupna energija radiofrekvenčnega sevanja, ki bo presegala energijo 4G omrežja. Zaradi tega zavarovalnica Lloyds ne bo zavarovala bolezni zaradi omrežja 5G (Lloyds Insurers Refuse to Cover 5G Wi-Fi Illnesses ), kar preseneča, če omrežje 5G ni škodljivo, kot trdijo. Mark Steele je tehnični strokovnjak za orožje, izumitelj in raziskovalec na področju jedrske tehnologije. UK sodnik Nolan QC je razsodil, da je verodostojni strokovnjak in inženir na področju EMP in GSM tehnologij.
Samo.Jst
06. 07. 2020 10.00
+6
Bom izpostavil le najbolj očitno od vseh dezinformacij in napačnih interpretacij v komentarju: 5G Wi-Fi NI 5G mobilno omrežje! Mobile 5G je mobilno omrežje pete generacije, medtem ko 5G WiFi je brezžično lokalno omrežje, ki deluje v 5GHz spektru.
janez0606
06. 07. 2020 10.12
+1
Govora je le o 5g, tisto z WiFi je članek.
Samo.Jst
06. 07. 2020 10.27
+3
Kot dokaz si vnesel članek, ki nima nobene povezave s temo komentarja in osnovnega prispevka - zavajanje. Na enak način zavajaš glede mikrovalovne pečice, kjer očitno ti niso jasni primarni principi delovanja. Ampak ponovno, podobnost naziva izrabljaš za napačno razlago in ustrahovanje. Lahko bi nadaljeval, ampak ne vidim smisla.
Generacija56
06. 07. 2020 10.39
-1
Bil bi IZJEMNO vesel, če bi mi pojasnil delovanje mikrovalovne pečice, saj ni nič kompliciranega, ne bo ti vzelo veliko časa. Poseben povdarek na frekvenco, moč in oklopljenost. Zelo bi me veselilo nato izvesti primerjavo z 5G oddajnikom. Ima smisla, ne skrbi, ker ljudi to zanima, saj pisci članka nikoli ne podajo resnice.
Generacija56
06. 07. 2020 11.15
+0
Kar se pa kuhanja jajca tiče, je zelo preprosto. Elektromagnetno sevanje s to močjo z lahkoto prebije lupino in segreje notranjost, ki je pretežno tekočina. Tekočina zavre in ker je zaprta, jajce eksplodira. Seveda se to človeku, ki v glavi nima ničesar, ne more zgoditi. Valovanje v vakuumu nima upora, če pa so v glavi možgani, pa jih valovanje kuha... Počasi, dokler ne bereš na forumu neumnih komentarjev, kot posledico...
Samo.Jst
06. 07. 2020 11.19
+4
Mikrovalovna pečica deluje v mikrovalovnem spektru 2.4GHz, saj je le-to resonančna frekvenca vode. Na takšen način povzročimo optimalno vibriranje vodnih molekul za čim večje med-molekularno trenje - kar privede do povečanja notranje energije oz. toplote. Hrana se na takšen način segreje/skuha. Moči se gibljejo od 600W-1200W in ja, je nevarno za človeka (upam, da to ni nikogar presenetilo). Prav zaradi te specifike 2.4GHz spekter ni uporabljen v "industrijske" - t.i. free band in je omejen na pretežno osebno rabo, pri kateri pa so izhodne moči striktno omejene. Mislim, da je do 1W (recimo WiFi routerji, medtem ko so pri bluetooth vmesnikih izhodne moči še neprimerno nižje). Obstoječe bazne postaje (2G, 3G, 4G) imajo izhodno moč cca 20W, pa še to je bilo razporejeno na več sektorjev. 5G tehnlogija je precej drugačna od predhodnjih saj se prvič uvaja individualna dinamika na dostopnem vmesniku. Izhodne moči baznih postaj bodo različne, od 0.25W - 120W, vendar poleg sektorizacije bodo 5G snopi individualno dodeljeni posameznemu aktivnemu uporabniku in ne več konstantno enakomerno sevali v celoten sektor. Posameznik bo na takšen način prejel dejansko manj sevanja (ko se bodo enkrat pretekle tehnologije poslovile), nižja pa (naj bi bila) tudi potrebna izhodna moč mobilcev.
Generacija56
06. 07. 2020 11.37
+2
Hvala, Samo. Ni bilo težko, a ne? Sedaj pa bistvo. Razlika med 5G wi-fi in 5G oddajniki je torej le v moči. Imam doma TV, ki komunicira z modemom pri 5Ghz.... Tam, kjer je, dalje od mene, me ne moti. Motilo pa bi me, če bi mi deloval mobi z 20W izhodne moči, veliko ur ob OB GLAVI! Ter noč in dan, ker, saj veš, tukaj sem, tukaj sem.... In tega ljudem nihče ne pove! Že 4G je ljudem segrel možgane po daljšem telefoniranju za 4 stopinje, topil maščobo, ki je hrana možganom. Posledice so že vidne... Kaj se bo torej dogajalo z 5G, ki bo vseprisoten? In ker je govora še o kovidu, a ni v teku velika debata, ali se gre pravzaprav za odziv imunskega sistema? NE SEVANJA? Sam sicer nisem prepričan, a poznam nekatere posledice sevanj elektronske opreme...
janez0606
06. 07. 2020 11.37
+1
Kot dokaz?? Ja vse vam pomaga da se lohk slepite naprej, Mark Steel je pa človek ki je delal na razvoju 5g orožju, njega vzemi kot dokaz😁
Samo.Jst
06. 07. 2020 12.27
+1
G56, težko ni bilo, opažam pa da je bilo (ponovno) le potrata časa. 5G WiFi in 5G oddajniki (kot jih sam imenuješ) oz. mobilno omrežje sta popolnoma ločeni zadevi. Nimata ničesar skupnega. Dejansko kot hruške in jabolka, oboje je sadje, vendar se pri tem tudi konča.
Generacija56
06. 07. 2020 12.40
+2
Nisi prvi... Ne zadnji. Zate so elektromagnetna valovanja tujka, ki je ne razumeš. Zate so valovi širijo po različnih principih. Nekdo mi je nekoč zapisal, da je v mikrovalovni STOJEČE VALOVANJE. Torej se ne širi več s svetlobno hitrostjo, hahahahaha... Za vsako stvar v elektrotehniki obstaja ODDAJNIK in SPREJEMNIK! Valovanja pa se še razlikujejo, ali je nek oddajnik le brenčač, kot v mikrovalovni, ali pa nosi modulacijo, informacijo. Moj dober prijatelj je inženir elektrotehnike, a vodi rehabilitante, bil je tudi upravnik doma za klošarje, ne zna si niti povezati dveh bluetooth naprav..... Ne imenujem JAZ nekih naprav, tako je...
Generacija56
06. 07. 2020 12.59
+0
Da ti še malo odstrem meglo v glavi, tukaj standard: "Za preprečevanje škodljivih vplivov mikrovalov na zdravje ljudi obstajajo ustrezni varnostni standardi. ANSI/IEEE standard za dolgotrajno neškodljivo obremenitev splošne javnosti z mikrovalovi znaša 1 mW/cm2 (natančna vrednost je rahlo odvisna od valovne dolžine mikrovalov). " Sedaj pa ti meni razloži, kako bo pa mobi, KI NI USMERJEN, ker se pač obračaš, ko govoriš, komuniciral z bazno postajo pri človeku varni moči? Daj, začni se učiti... To je neko drugo elektromagnetno valovanje? Breskve, morda?
bluzerr
15. 08. 2020 11.06
+1
5GHz Wi-Fi pomeni lokalno wifi omrežje (frekvenco) in nima nobene veze s 5G, ki je peta generaciha mobilnega omrežja. c = lambda * ni
celjan2
29. 10. 2020 20.20
Shrimpjee
06. 07. 2020 09.45
+10
Vi se kar posmehujte, a ce bi bili novinsrdtvo kaj vredno bi se vprašali kako so požari pri 400 stopinjah topili jeklene trame v WTCju..Privat hiša ste noben vam ne vrjame, večina ljudi se hodi smejat sm gor.
dfhlsjf
06. 07. 2020 09.44
+8
teorija resnice
Svalbard
06. 07. 2020 09.43
+1
keved
06. 07. 2020 09.33
+21
Najlažje je pihnit v vsak argument, da je to teorija zarote. Žal svet ni naključen, tudi ta svetovni zlom trenutno ne. Gadafi je že deset let nazaj povedal, kaj se bo zgodilo z Evropo, če Libija pade - točno to se je zgodilo. Povedal je tudi, da bo v svet poslan virus - točno to se zdaj dogaja. Potem je bil likvidiran
muholovka
06. 07. 2020 08.21
+14
Prepricali so vas v virus, za katerega naj bi 80% sploh ne kazalo simptomov. Upam, da taki tudi v Boga verjamete, saj je se za njegov obstoj dosti vec dokazov, npr popolnost narave. Bergamo pa - delam z dvema od tam, pa ne poznata nobenega obolelega. Kar je cisto logicno, bolnica v Bg je bila edina planirana za covid v celi lombardiji, torej za 10 milijonov ljudi, enako kot se je iz cele slovenije posiljalo vse covid v ukc. Itak, da je izgledala guzva. Poleg tega je bilo pol pogrebnih sluzb zaprtih in trupla so stala, zato so morali poklicati na pomoc vojsko, da je vskocila s prevozom. To je vsa zgodba.
brusilec
05. 07. 2020 21.58
+6
teorije zarot obstajajo, ker so dejansko en velik in mocan biznis. ti intelektualci pisejo knjige na tabletah, si napacno interpretirajo informacije, dokaze, stevilke, posnetke . . in vse to napol zanalasc, zato ker vec podpornikov ko bodo imeli, vec posnetkov bo ogledanih, vec bo prodanih knjig .. en hud podpornik corona zarote je tudi glavbi avtor zarote o votli luni z vesoljsko postajo v notranjosti. in dejansko upostevajo te dokaze, hkrati pa blebetajo da nismo bili niti na luni .. zdej pa to razumi :). .. jst ne vem kaj folk razmislja, ko se spravijo na to nizko IQ raven ... zalostno kam gre ta svet.
cekinar
05. 07. 2020 21.58
-7
AIDS-HIV je ena od teorij zarote.
brusilec
05. 07. 2020 21.53
+12
spodaj eden zapisal"zmagovalci teorij zarot so pa flat eartovci" .. se strinjam z napisanim. neverjetno da so osebki ki vidijo vse dokaze okoli sebe, pa raje vidijo neke dokaze ki jim jih trobijo osebki ki z tem dejansko sluzijo. seveda se je takoj nasel en z IQ 45 ki je zacel trobiti z raznoraznimi neznanji fizike, matematike in logike.
GRoman
06. 07. 2020 09.03
+32
Kaj pa 11. september, ko so stolpnice padale.. hecno kako se nebotičnik podre, če se zaleti avion.. pa sosednja WTC stoplnica, kjer so gorele le zgornje pisarne, in je padla kot minirana.. Z upoštevanjem zakonov matematike in fizike prideš, da je tam nekaj sumljivega.. Če me zato vržete v koš, kjer ljudje trdijo, da je zemlja ravna, ste si sami krivi, ker niste zmožni osnovnega nečrednega razmišljanja.
Infraping
05. 07. 2020 21.06
-11
Cepit osle, meni zlata, mentalno fizičnemu hlodu Boga.