Korona

Cerar: Opravičila ni, saj gre za res hudo napako. Kaj pa globe in izgube?

Ljubljana, 04. 12. 2020 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Mirko Vorkapić, Natalija Švab, STA
Komentarji
3255

Ustavno sodišče je odločilo, da so sklepi vlade in ministrice za izobraževanje Simone Kustec, s katerimi so podaljševali šolanje na daljavo, neveljavni. Vladi je dalo tri dni časa za ukrepanje, sicer se bodo šole vrnile k pouku po starem. Vendar ima odločitev ustavnega sodišča tudi druge posledice, meni ustavni pravnik Andraž Teršek. To po njegovem pomeni, da vsi odloki, ki niso bili pravno podaljšani ne veljajo, državljani pa bi lahko zahtevali odškodnino. Iz vlade so sporočili, da bodo upoštevali odločitev ustavnega sodišča, čeprav so prepričani, da so pri sprejemanju odlokov ravnali ustrezno.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ustavno pobudo dala otroka
    02:58
    Iz 24UR: Ustavno pobudo dala otroka
  • Iz 24UR: Neveljavna tudi policijska ura?
    02:55
    Iz 24UR: Neveljavna tudi policijska ura?
  • Iz SVETA: Miro Cerar o odločitvi ustavnega sodišča
    03:14
    Iz SVETA: Miro Cerar o odločitvi ustavnega sodišča
  • Iz SVETA: Kaj odločitev pomeni za kršitelje odlokov?
    02:08
    Iz SVETA: Kaj odločitev pomeni za kršitelje odlokov?
  • Iz SVETA: Odziv vlade na ustavno sodišče
    03:46
    Iz SVETA: Odziv vlade na ustavno sodišče

 

Kako je mogoče, da vladni odloki - kljub vsem pravnim službam, ki jih premore vlada, niso bili objavljeni, kot bi bilo treba? Nekdanji premier in pravni strokovnjak Miro Cerar pravi, da za to "opravičila ni, saj gre za res hudo napako". "Po eni strani je hitenje z ukrepi sicer potrebno, vendar nikoli v takšni meri, da bi se "pozabilo"  objaviti sklep, ki zadeva ustavne pravice večine državljanov. To kaže na čuden, neustrezen odnos do prava," je za oddajo SVET dejal Cerar, ki meni, da že zdrav razum pravi, da je treba, tako pomembne odločitve objavljati v Uradnem listu. 

"Šlo je za hudo napako, ki jo mora vlada čim prej sanirati," še dodaja in pravi, da ga preseneča odziv vlade, da "je ravnala pravilno". "V  bistvu bi se morala opravičiti državljanom, ampak upam, da bo sanirala vsaj zadeve za naprej."

Pa se nam zdaj obeta množično izpodbijanje odlokov na sodiščih? "Do takšnih situacij bi lahko prišlo, kajti če se ugotovi, da so bili tudi drugi ukrepi podaljševani z odloki, ki niso bili objavljeni v Uradnem listu in so torej prenehali veljati, potem se lahko nek posameznik, ki je recimo na tej podlagi imel odmerjeno globo ali pa je ugotovil, da mu je  izpadel dohodek, ker je spoštoval neobstoječe predpise, obrne na državo in izterja odškodnino. Ampak to bo treba utemeljiti na konkretnem primeru in jaz si ne želim, da bi v tem času prišlo do masovnih tožb ali prepiranj med državo in državljani, kajti ta hip mora biti naša pozornost na neki skupni solidarnosti v boju proti epidemiji. Se pa strinjam, da se nekomu, ki je utrpel hudo škodo na podlagi neveljavnega sklepa, dodeli neka odškodnina ali povrne znesek, ki ga je morda že plačal."

 

Vlada bo upoštevala odločitve US

 

Usklajujemo gradivo za jutrišnjo dopisno sejo vlade. Pripravljeno bo v skladu z delno odločbo in sklepom Ustavnega sodišča. Sledilo bo tudi oceni zahtevnega epidemiološkega stanja v državi in s tem povezani skrbi za zaščito zdravja udeleženih v vzgoji in izobraževanju, pravijo na šolskem ministrstvu. 

 

Na današnji tiskovni konferenci je vladni govorec Jelko Kacin prebral izjavo Službe za zakonodajo vlade RS. "Vlada RS je prejela in preučila sklep in delno odločbo US. Vlada uvodoma poudarja, da so bili vsi ukrepi sprejeti na podlagi strokovnih podlag, da so nujni za reševanje ljudi in njihovega zdravja ter da so bili sprejeti na popolnoma transparenten in javen način. Po mnenju vlade so bili ustrezno predstavljeni in objavljeni. O ukrepih je bila obveščena javnost in posebej še državni zbor. Odločitev US je nepričakovana, saj se v preteklih odločitvah v povezavi z ukrepi ni postavilo na takšno stališče." 

Vlada poleg tega še dodaja, da odloki sami niso omejili svoje veljavnosti in bi torej morali veljati dokler niso razveljavljeni. Vlada bo v skladu z načelom pravne države upoštevala odločitev US in o ukrepih na podlagi strokovnih izhodišč ponovno odločala. Vlada bo v skladu z 2. odstavkom 154. člena ustave zadevna besedila objavila v uradnem listu, je še dejal Kacin.

Kot je dodatno povedal Kacin, bo vlada pripravila celovit odgovor glede delne odločbe in sklepa ustavnega sodišča ter tudi ukrepala. "Ukrepala bo takoj in ne bo čakala tri dni," je dejal.

Vse odločitve vlade glede ukrepov za zajezitev epidemije so bile tudi po njegovi oceni jasne in pregledne, "zakaj je prišlo do tega, da nekatere niso bile objavljene v uradnem listu, pa še ne vemo". "Pregledujejo celotno komunikacijo med vladnimi institucijami in ko bo odgovor znan, bo vlada odgovorila tudi na to vprašanje," je dejal.

Ni pa nobena odločitev vlade po Kacinovih besedah pod vprašajem. "Če bo treba, bo vlada znova sprejela odločitve in poskrbela za kontinuiteto izvajanja ukrepov, namenjenih zaščiti zdravja ljudi," je dejal. Ni pa želel špekulirati, ali so zaradi odločitve ustavnega sodišča pod vprašajem tudi kakšne druge odločitve vlade.

Pričakovanja vladnih strank jasna

V koalicijskih SMC in NSi pričakujejo, da bo vlada oz. ministrstvo za izobraževanje v skladu z odločitvijo ustavnega sodišča v roku sprejelo ustrezne ukrepe in omogočilo nadaljnje šolanje na daljavo. Kot navajajo, je to v trenutnih epidemioloških razmerah potreben ukrep. Tudi v DeSUS verjamejo, da bo ministrstvo pripravilo ustrezne rešitve.

 

Iz SMC so sporočili, da se zavedajo, da je trenutni model izvajanja vzgojno-izobraževalnega dela nujen in epidemiološko najbolj varen odziv na razmere, v katerih se nahajamo. Kot so navedli v pisnem odzivu, spoštujejo odločbe ustavnega sodišča, zato pričakujejo, da bo vlada v skladu z odločitvijo ustavnega sodišča sprejela ustrezne ukrepe, ki v prvi vrsti preprečujejo nadaljnje širjenje okužb.

"Želimo si, da se otroci, tisti s posebnimi potrebami pa med prvimi, čim prej vrnejo v šolske klopi, vendar brez tveganja za njihovo zdravje. Med spoštovanjem najpomembnejših odločitev pa je pomembno, da ohranimo potrpežljivost, ki je v tem trenutku del poti do zdravja," so še navedli v SMC, iz vrst katere je tudi ministrica za izobraževanje.

Po navedbah NSi je zdravniška stroka povedala, da je ukrep zaprtja šol v trenutni epidemiološki situaciji potreben in da pripomore k temu, da se virus med populacijo ne širi še hitreje. Zaradi razmer in v skladu s številom okužb ter hospitaliziranih zaradi covida-19 pa v stranki od pristojnega ministrstva pričakujejo, da v roku, ki ga je dalo ustavno sodišče, pripravi vse potrebno, da bo šolanje na daljavo v veljavi tudi od ponedeljka dalje, so v NSi navedli v pisni izjavi.

V stranki DeSUS verjamejo, da so se po sprejemu ukrepov za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom številni ljudje znašli v izjemno težki situaciji, predvsem tisti v najranljivejših skupinah. Še posebej ranljiva skupina so otroci, še toliko bolj otroci s posebnimi potrebami. "Izzivi, s katerimi se soočajo tako otroci kot tudi njihovi starši, niso preprosti. In v teh časih je poglavitno breme padlo ravno (oziroma le) na pleča staršev," so  navedli v DeSUS.

V stranki verjamejo, da bo pristojno ministrstvo v danem roku pripravilo rešitve, ki bodo omogočale izvajanje potrebnih in sorazmernih protikoronskih ukrepov z zagotavljanjem vseh zagotovljenih osnovnih pravic otrok.

Teršek: Sklepi vlade so bili neveljavni

Strokovnjak Andraž Teršek je odločitev ustavnega sodišča (US) označil za zgodovinsko. Čeprav je US presojali ustavnost sklepov iz naslova pouka, šol, otrok s posebnimi potrebami in učencev, ima ta odločitev veliko večjo razsežnost, hkrati pa zadeva vse odloke, katerih veljavnost je bila podaljševana s temi sklepi, pravi Teršek. 

Andraž Teršek

Dejstvo, da so sklepi vlade bili neveljavni, Teršek označuje za enormno šlamastiko, neodgovornost, neznanje, nesposobnost ter manifest "oblastniškega napuha". Vladi je US dalo tri dni časa za ukrepanje, sicer se bodo šole vrnile k pouku po starem, sledi iz sklepa, objavljenega v Uradnem listu. V kolikor se bo vlada odločila, da šole ostajajo zaprte, pa bodo izpolnjeni pogoji za začasno zadržanje prepovedi izvajanja vzgoje in izobraževanja v šolah in zavodih za otroke s posebnimi potrebami, je zapisano v delni odločbi in sklepu ustavnega sodišča.

"Če vlada tega ne stori, se bo nadaljevalo stanje, kot da sklepi ne bi bili sprejeti. In nadaljevalo se bo stanje, kot da odlokov, katerih veljavnost se je podaljševala s temi sklepi, ne bi bilo," je zapisal Teršek. Za nazaj to po njegovem mnenju pomeni utemeljeno pravno podlago za vložitev kazenskih odvadb in odškodninskih tožb vseh ljudi, ki jih ti sklepi in odločba sodišča neposredno zadevajo. "To pa niso samo starši, otroci, učenci, učitelji in učenci s posebnimi potrebami. To so vsi državljani in državljanke Republike Slovenije, ki lahko utemeljeno dokažejo, da jim je bila s tem povzročena škoda, ki jo je mogoče prepričljivo dokazati pred sodiščem."

Ustavno sodišče je vladi dalo tri dni časa za zagotovitev veljavnosti vseh odlokov in ukrepov.
Ustavno sodišče je vladi dalo tri dni časa za zagotovitev veljavnosti vseh odlokov in ukrepov. FOTO: Dare Čekeliš

Vlada je veljavnost odlokov podaljševala z vsebinsko praznimi in neobjavljenimi sklepi, opozarja ustavni pravnik. "To pomeni, da tudi vsi odloki, ki niso bili pravno pravilno podaljšani, ker so bili podaljšani s temi neobjavljenimi, zato protiustavnimi in pravno neobstoječimi ukrepi, ne veljajo, ker velja, kot da jih sploh ne bi bilo."   To pa po njegovo pomeni, da so tudi kazni, izrečene na temelju teh odlokov, od 5.11. pravno nične. "Ustavno sodišče posebej izpostavi, da vlada očitno ni vzela resno navodila ustavnega sodišča, da mora na sedem dni vsebinsko analizirati in oceniti stanje in ukrepe, temu pa dati ustrezno pravno obliko," je opozoril Teršek. 

O treh dneh, ki jih ima na voljo vlada, da zagotovi veljavnost vseh odlokov in ukrepov, pa je dejal, da to ne bo enostaven izziv. "O njih, takih, kot so, lahko enostavno glasuje. A to ni dovolj za njihovo stvarno, dokazno, vsebinsko utemeljitev."

Teršek odločitev US razume kot napoved, da bo US bolj podrobno in strogo presojalo posamezne odloke, sklepe in ukrepe po vsebini, glede na njihovo sorazmernost in glede na utemeljenost njihove učinkovitosti glede na zasledovani legitimni cilj.

Pirnat: Odlok, ki omejuje gibanje je vsebinsko najbolj vprašljiv

O tem, kaj pomeni ta odločitev ustavnega sodišča, je za 24UR ZVEČER spregovoril tudi pravni strokovnjak Rajko Pirnat:"To je velik problem. Kar se tiče pravnih posledic za nazaj, so mogoči kakšni odškodninski zahtevki, saj je bilo to protipravno ravnanje. A večja težava se je zgodila na ugledu pravnega ravnanja države. Tukaj se najbolj jasno vidi, kako ta vlada dela s pravom, vlada z odloki, ki jih podaljšuje, ne objavlja … Nihče ne ve, kaj velja, najhujši pa so interventni zakoni, ki jih vseskozi spreminjajo in so popolnoma nepregledni. Skratka odnos do prava je malomaren, neustrezen in povzroča brezpravje."

Ima lahko enako težavo odlok, ki omejuje gibanje? "Ta odlok ima natančno isti problem. Uveljavljen je bil s sklepi, ki niso bili objavljeni v Uradnem listu. Vsaj jaz jih nisem videl. Veljal je en teden od takrat naprej pa nobeno podaljšanje ni bilo pravno veljavno."

"Upam, da bodo stvar hitro uredili na način, da bo pregledna in objavljena v uradnem listu ter bo pravno veljavna, saj se vsi zavedamo, da morajo biti neke omejitve, čeprav ravno ta odlok, ki prepoveduje gibanje med občinami, je vsebinsko najbolj vprašljiv. Kar je glavni problem vlade, je pa odnos do vladavine prava, ki se v tem ravnanju simptomatično kaže," meni strokovnjak.

Prav vlada bi namreč morala biti zgled: "Če vlada sama ne deluje pravno pravilno, kako naj to zahteva od državljanov? Zato je vladavina prava tako pomembna in s tem se ne gre šaliti."

 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3255)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
12. 02. 2021 09.59
+1
Najbolj eticnega in moralnega moj vsega slabega vajen želodec več ne prenese... Nesposobnez z visokim pedigrejem,ki je vse cesar se je dotaknil v drek spremenil... Se za proizvodnjo bi bil neuporaben... Kaj vse v Butalah živimo in vzdržujemo...
murin
12. 02. 2021 09.39
+1
Ko b vse gotovo bo ustavo sodišče pametno ugotovilo da je policijska ura nezakoniti ukrep. Sprenevedanje na višku. Zdaj bi nas moglo braniti od nesorazmernih ukrepov. Za ne ukrepanje bi tudi nekdo moral odgovarjati.
Teofil
30. 12. 2020 13.37
+3
Ne vem od kje vam podatek da je Cmero pravni strokovnjak,kakor mi je znano ni uspel z nobeno tožbo,potrebno bi mu bilo odvzeti licenco in v proizvodnjo z njim,da si malo ojača svoje mehke negovane ročke.
Aladar
08. 12. 2020 14.15
+4
Cerar je pa pravi trot saj je nevem kakšen pravnik pa niti neve na katero sodišče je treba tožbo oddat
Bonimar123
07. 12. 2020 16.54
+2
Saj veste da mislim za vseh 30 let
Bonimar123
07. 12. 2020 16.52
+1
Potem takem vsi predpisi in zakoni ,ker niso bili vsak teden ponovno objavljeni v u .l. ne veljajo al kako?
Dbist
07. 12. 2020 14.53
+1
Pa kaj se ima Ustavno sodišče vmešavati v janševo delo? On je nad vsemi zakoni. Takoj ukiniti Ustavno sodišče ali pa vsaj zamenjati vse ustavne sodnike z njegovimi hlapci!
Luka Zeleznik
06. 12. 2020 13.48
+3
Gospod Miro Cerar mlajši bi moral ostati v tej branži kjer je res strokovnjak že prej. ne pa da se je spustil v politiko in si umazal ime
silva-d
06. 12. 2020 09.17
+1
ko pa je bil v vladi kaj je rešil nič,sploh nima pravice kaj komentirati,
Stritar
05. 12. 2020 19.58
+1
tle gor ste pa res sami komentatorji sekte k se ve katere,al pa totalni
Šekica
05. 12. 2020 16.18
+1
Res grozno, ker odloki niso bili objavljeni v Uradnem listu! Zaradi tega bodo naši otroci do konca življenja butlji. A se je Cmerar tudi šolal na daljavo po teh odlokih?
NA LEVO ni OK
05. 12. 2020 11.24
+1
Politično truplo in nemoralen človek sedaj moralizira in podaja etična načela- zakoplji si glavo v pesek, bo bolj etično.
janmar1234
05. 12. 2020 13.14
-1
Zakoplje naj se , samo ... mora pustit zunaj, da bomo lahko kolo parkirali...
Mirii
05. 12. 2020 17.47
+1
vsako dnevne št. smrti od corone za njega niso pomembne, žal je tako videt po njegovi izjavi.
202021
05. 12. 2020 10.16
-3
Ebala tebe globa.
reike
05. 12. 2020 10.12
+2
to je lolek ki je neustavno ukradel mandat poslanca......prosimo , da drugič dobite za izjavo koga bolj kredibilnega....
miha pod
05. 12. 2020 10.02
+3
Še eden, ki je sicer popolnoma nesposoben!
medo357
05. 12. 2020 09.56
-6
res trčeni osebki, kje piše, da ukrepi veljajo le en teden
enakatalena
05. 12. 2020 10.00
+9
Preberi še enkrat. Če ne boš dojel, pa še enkrat. Bolj počasi, pa bo mogoče šlo.
Build NEK2
05. 12. 2020 09.46
+1
Oj cmerar dougo te že nismo videli
riss
05. 12. 2020 09.44
+2
Res velika napaka vladine pravne službe, ki pa ni vplivala na nič, le kazni se bo mogoče kakšen izognil. To bo urejeno kmalu. Po vsem kar se dogaja bi jaz takoj sprostil vse ukrepe z določenimi manjšimi omejitvami: število oseb naenkrat v zaprtih prostorih, za kar bi morali poskrbeti lastniki, lokali odprti do max 23 ure, od 00 do 5 ure pa policijska ura, obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih, zunaj pa samo, kjer ni možna distanca, ostalo vse sproščeno, vsi v šole in službe, razen kdor lahko dela od doma. Stanje se bistveno ne bi spremenilo, pozimi bo pač tako, spomladi pa bolje bo z rigoroznimi ali ohlapnimi ukrepi. Moramo se prekužit in ko bo cepivo cepit, starejši in bolni pa sd naj pazijo. VSA FILOZOFIJA NESTROKE!
Helix Nebula
05. 12. 2020 09.38
-4
Kmalu bojo rekli da Čordič lahko tepe novinarje ker v uradnem listu ni specifično njegovega imena
biggbrader
05. 12. 2020 09.38
-2
Ko največji politični amaterji začnejo razlagati svojo vladavino prava in ko pozabijo da so protipravno odvzeli prostost vodji opozicije, da ne bi zmagal na volitvah 2014, potem je njegovo zamerljivo brezpredmetno besedičenje, vsem jasno.