Korona

Testiranje zaposlenih velik organizacijski zalogaj, v OZS bi ga odpravili

Ljubljana, 12. 02. 2021 16.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V OZS so zadovoljni, da je vlada sledila pozivu ter s ponedeljkom odpravila obvezno testiranje strank na novi koronavirus v posameznih dejavnostih. Prejemajo pa vse več pozivov obrtnikov, podjetnikov in trgovcev, naj se odpravi tudi testiranje zaposlenih, saj pri tem pričakujejo težave z organizacijo. Tudi večje trgovske verige priznavajo, da je testiranje velik logistični in organizacijski zalogaj.

"Odločitev vlade, da se odpravi testiranje strank ali potrošnikov, pozdravljamo. Obenem pa pričakujemo, da bo vlada v celoti krila stroške testiranj zaposlenih v obrti in podjetništvu, kot nam je bilo obljubljeno minuli teden. Še vedno pa ostajata zaprti panogi gostinstva in turizma, zato si želimo, da se za ta segment gospodarstva sprejmejo posebni ukrepi pomoči," je dejal predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh

Vlada je prisluhnila tudi pobudi OZS, da bi za zaposlene v obrti in podjetništvu veljala podobna pravila kot za šolnike, namreč da se ne bi bilo treba tedensko testirati tistim, ki so že preboleli covid-19 ali so se cepili. Kljub vsemu se med člani porajajo dvomi o zanesljivosti hitrih testov, številni med njimi pa ne morejo pravočasno zagotoviti zdravstvenega osebja, ki bi izvedlo testiranje. V začetku tedna se namreč testirajo tudi zaposleni v vzgoji in izobraževanju, po novem pa se bodo morali testirati še v vseh ostalih dejavnostih, tudi frizerji, posamezni serviserji in montažerji, pedikerji, manikerji in trgovci.

"Pritiski na zdravstveno osebje in vstopne točke za odvzem brisa bodo tako še večji. Zato se vrstijo pozivi obrtnikov, podjetnikov in trgovcev, da bi odpravili tudi testiranje zaposlenih s hitrimi testi. Seveda pa so vsi zaposleni še naprej pripravljeni upoštevati stroge zaščitne ukrepe, kot so uporaba mask in razkužil, saj si vnovičnega zapiranja dejavnosti nihče ne želi," so dodali.

V OZS prejemajo vse več pozivov obrtnikov, podjetnikov in trgovcev, da se odpravi tudi testiranje zaposlenih.
V OZS prejemajo vse več pozivov obrtnikov, podjetnikov in trgovcev, da se odpravi tudi testiranje zaposlenih. FOTO: Thinkstock

Obveznemu testiranju nasprotujejo tudi v društvu Slovenska kmečka zveza, kjer so izpostavili kmete, ki prodajajo doma in na tržnicah. Zavzeli so se tudi za trgovce, učitelje, obrtnike in druge, "ki jim nezanesljivi hitri testi pogosto predstavljajo veliko breme ob zelo vprašljivih učinkih". Vlado pozivajo, naj dodatno razmisli o tem ukrepu ter skuša poiskati manj vprašljive in bolj učinkovite oblike zaščite pred širitvijo covida-19.

Kmetom se za prodajo doma sicer ni treba več testirati. Odlok, ki ga je vlada sprejela v četrtek, namreč določa, da bo prodaja kmetijskih pridelkov na kmetiji odslej urejena v okviru določil o osebnem prevzemu blaga in hrane na prevzemnih mestih. To pomeni, da tudi za to dejavnost ni zahtevano testiranje zaposlenih.

Testiranje zaposlenih za trgovce velik organizacijski zalogaj 

Z današnjim dnem morajo imeti v skladu z vladnim odlokom tudi trgovci v trgovinah, ki v pretežni meri prodajajo živila, negativen test na novi koronavirus. Večje trgovske verige priznavajo, da je testiranje logistični in organizacijski zalogaj, a zagotavljajo, da so v trgovinah le zaposleni z negativnim testom.

V Mercatorju zaposlene napotujejo na lokalne točke za množično testiranje, izvajajo pa ga tudi na več svojih lokacijah. "Mercator je največji zaposlovalec v Sloveniji z več kot 460 trgovinami, zato je izvedba testiranja zaposlenih v maloprodaji velik organizacijski in logistični podvig," so povedali. Tedensko bodo tako testirali nekaj tisoč zaposlenih v maloprodaji in s tem zagotovili, da bodo trgovine tudi v prihodnje nemoteno poslovale. Po predvidevanjih bodo število točk, kjer se izvaja testiranje, še povečali. Poslovodje vodijo evidenco testov zaposlenih, tako da bodo od danes in dokler bo veljala zahteva testiranja delali le zaposleni z veljavnim negativnim izvidom. 

V Lidlu so testiranje za sodelavke in sodelavce v prodaji pripravili z zunanjim izvajalcem kar na svojih lokacijah. Potekalo je v sredo in četrtek. "V tem tednu se je testiralo skoraj 900 zaposlenih na 61 lokacijah, kar je bil logistično kar zahteven podvig," so pojasnili. Tudi v naslednjem tednu bodo testiranje pripravili na svojih lokacijah, kako pa bo v prihodnje, bo odvisno od nadaljnjih vladnih ukrepov. V podjetju so sicer v skladu s sedmim protikoronskim zakonom že do 31. januarja vložili zahtevek za povračilo stroškov testiranja zaposlenih od države. V primeru, da se zaposleni organiziranega testiranja ni mogel udeležiti in se je testiral v zdravstvenem domu, mu bodo prav tako povrnili morebitni strošek.

Za tedensko obvezna testiranja več kot 1400 sodelavk in sodelavcev v 89 trgovinah Hofer po Sloveniji so v sodelovanju z zdravnikom medicine dela izbrali izvajalce v posamezni regiji oziroma kraju. Gre za regionalno pooblaščene laboratorije, ki so pooblaščeni od ministrstva za zdravje. Zaradi trenutne "izjemne frekventnosti" tovrstnih testiranj seznam sestavljajo tako vstopne točke lokalnih zdravstvenih domov in ostalih javnih testiranj kot tudi samoplačniška testiranja pri izvajalcih medicine dela, so pojasnili. Organizacijo testiranj so v celoti prevzeli regionalni vodje trgovin ter zaposleni v zdravstvu. Stroške testiranj pri samoplačniških izvajalcih krije Hofer, ki svojim prodajalkam in prodajalcem hkrati testiranje in prevoz do kraja njegovega izvajanja šteje v delovni čas. Prav tako bodo sodelavcem povrnili potne stroške prevoza do kraja testiranja in nazaj.

V Sparu Slovenija so zaposlene prav tako do roka testirali z usposobljenimi izvajalci na lokaciji posamezne trgovine, kar je predstavljalo precejšen logistični zalogaj, a hkrati zaposlenim poenostavilo postopek. "Posebnih težav pri testiranju nismo imeli. Testi so bili povečini negativni, zato težav z organizacijo dela in nadomeščanji nimamo," so dodali. Kar zadeva financiranje, so se v podjetju prijavili na pomoč gospodarstvu v zaostrenih razmerah epidemije covida-19 v sklopu določil sedmega protikoronskega zakona, s čimer bodo krili strošek testov.

V Tušu pa so navedli, da imajo glede na veljavni vladni odlok izdelan načrt izvedbe testiranja zaposlenih po Sloveniji, kjer v celoti upoštevajo določbe. "Z mobilnimi ekipami za testiranje se trudimo pokriti naše poslovalnice po Sloveniji, kar je za celotno ekipo velik organizacijski zalogaj," so zapisali. 

Večje trgovske verige priznavajo, da je testiranje logistični in organizacijski zalogaj.
Večje trgovske verige priznavajo, da je testiranje logistični in organizacijski zalogaj. FOTO: Damjan Žibert

Vlada pripravlja poseben protokol testiranja, podrobnosti še niso znane

Državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Ajda Cuderman je sicer v četrtek po seji vlade pojasnila, da vlada pripravlja poseben protokol za zaposlene v trgovinskih in drugih dejavnostih, ki so sproščene, ki bo določil prioritetno obravnavo testiranja zaposlenih, država pa bo povrnila stroške. "To bo konkretizirano v nekaj dneh," je napovedala. S tem je odgovorila na vprašanje, kako bodo trgovci in drugi gospodarski subjekti lahko zagotovili pravočasno testiranje svojih zaposlenih.

Na gospodarskem ministrstvu so danes dodatno pojasnili, da se vzpostavitev protokola nanaša na pomoč delodajalcem, ki so zavezani enkrat tedensko opraviti testiranje zaposlenih na prisotnost novega koronavirusa s hitrimi ali PCR-testi. "Ukrep je še v pripravi, zato ga za zdaj še ne moremo konkretneje komentirati," so zapisali.

Glede testiranja zaposlenih bo še naprej veljalo, da bodo določene dejavnosti lahko delovale brez pogojev negativnega testa za izvajalca. Izjeme bodo tu enake kot doslej, denimo bencinski servisi, pošte in lekarne, nekaj pa je novih. To so storitve ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom na daljavo, priprava pijač in jedi za dostavo ter priprava in strežba jedi in pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oz. varovance.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Periot222
12. 02. 2021 19.27
+3
Non stop slike in posnetki o tem vrtanju po nosu nagnusni ste!!!!!!
real....
12. 02. 2021 18.37
+3
...baje da ti lahko poskodujejo nosno sluznico ko te testirajo...a kdo kaj ve o tem?!
shonchek
12. 02. 2021 18.31
+2
Na črpalkah, poštah in lekarnah ni potrebe po testiranju, jaz ne vidim nobene razlike s trgovino
User619199
12. 02. 2021 17.56
-1
Torej so PCR testi zanesljivi?
sb_north
12. 02. 2021 18.02
+2
Bojim se da bodo podtikal rezultate hitrih testov kot PRC teste
akmt
12. 02. 2021 18.12
-2
Pcr teste dela EDINO ENA USTANOVA V SLO:INSTITUT ZA MIKROBIOLOGIJO.
sb_north
12. 02. 2021 19.06
jaz ne vidim smisla vsiljevanja hitrih testov razen če je res da imajo hitri testi nanodelce kot se opozarja že ves internet
dej no
12. 02. 2021 17.18
+4
nikoli nebi opravil testa, ki je bil kupljen v zlo namene in od hudodelne družbe.
eksecutor
12. 02. 2021 17.07
+1
Ja, ja,......bo treba porabit kar smo od Majbert Pharm kupili
mertseger
12. 02. 2021 17.04
+6
Najbolj da nehamo s testiranjem pa bo 0 okuženih in ne bo korone.To je tako kot če držiš glavo v pesku pa se pretvarjaš da ni problemov. Slovenci smo očitno dobri v tem.
sb_north
12. 02. 2021 17.33
+5
Hja trgovce so spravili v brezizhodni položaj, ...testiranje in lahko delaš ali obratno. Tko da so si zagotovil skupino s katero bodo lahko še naprej lažno prikazoval pozitivne in na podlagi tega naprej zapiral državo
shonchek
12. 02. 2021 18.38
+2
Dobro ste napisali, tiščimo glavo v pesek, namesto da bi se uprli tem neumnostim kot so testiranja z neustreznnimi testi
rde?i2020
12. 02. 2021 17.01
+2
RamzesII
12. 02. 2021 16.54
+3
Dvoumen naslov, kaj bi odpravili, testiranje ali organizacijski zalogaj, na kakšen način.
Maxx365
12. 02. 2021 16.56
+4
Saj piše, ukinitev testiranja s hitrimi testi za zaposlene, itak niso zanesljivi.
Maxx365
12. 02. 2021 16.52
+17
9 mesecev se delavcem v trgovinah ni bilo potrebno testirat, nosijo maske, postavili so jim steklene pregrade na blagajnah, kupci nosijo maske, razkužujejo si roke in vozičke pred vstopom, omejeno je število kupcev po trgovinah... zdaj se pa naenkrat morajo vsi trgovci testirat? Vojni dobičkarji pa služijo. Ni čudno da janez ne izpusti zdravstvenega ministrstva iz svojih rok.
king11c
12. 02. 2021 16.52
+5
12.7 cal. vse reši
sb_north
12. 02. 2021 16.58
+2
cefre
12. 02. 2021 16.51
+14
Treba bo enkrat končno priznati, da ta vlada brez teroriziranja ne more! Popolnima jasno je, da je testiranje "na počez" TEROR ned državljani, uničevanje zdravstva, da se ne more posvetiti delu za katerega je namenjen, PREDVSEM pa je VOJNO DOBIČKARSTVO za ozke skupine ki jim je uspelo pristaviti svoj lonček! Ampak do KDAJ bomo potrpeli?
sb_north
12. 02. 2021 16.55
+3
bi ti priporoču en video z naslovom "S Covid-19 se ne morete okužiti, razen če opravite test Covid-19 ali se 'cepite' proti Covid-19!" ki pove vse, zakaj je tako in zakaj so testirani in cepljeni odpisani pa ne morem tle gor linkov limat, ne pustijo
TEDO84bv0MEDO
12. 02. 2021 17.53
+1
cefre, korone (ne obstaja samo covid-19, prišle bodo še druge) in cepiva so bili narejeni pred par leti. Vse to bo trajalo še vsaj 5 let. V tem času bodo bankrotirale mnoge države in podjetja.
pepikrlinca
12. 02. 2021 18.32
-2
Tri pisane marjetice
12. 02. 2021 16.49
+11
Še živali se ne muči, da pa dovolimo tako nizkotno mučenje ljudi je pa postalo slabše kot v srednjem veku.
sb_north
12. 02. 2021 17.03
-4
Zato ker tile ki so to vse umestil ne marajo ljudi ,ker stud ami niso ljudi
Zoran Zoki
12. 02. 2021 16.46
+13
Par odvetnikov, zdravnikov in politikov nam je ukradlo državo.
real....
12. 02. 2021 16.42
+11
...trgovce testirat...strank ni potrebno...in kje je tukaj logika...a mogoce kdo ve...sam prasam?!
sb_north
12. 02. 2021 16.44
+11
trgovcem lahko pogojuješ kupcem pa ne moreš
cefre
12. 02. 2021 16.53
+6
Trgovce in delodajalce lahko izsiljuješ z testi in hudimi kaznimi! Ampak tudi to se lahko slabo konča!
sb_north
12. 02. 2021 17.01
+2
Edina opcija je tožba, vendar se to tako dolgo vleče da prej bankrotiraš
sb_north
12. 02. 2021 16.39
+11
Smiljo se mi vsi ki so temu podvrženi, za njih ni več rešitve
boss2
12. 02. 2021 16.38
+15
Vsi se borijo za trgovce,samo sindikat trgovine molči🥲🥲
sb_north
12. 02. 2021 16.43
+2
brez skrbi ko bodo na vrsti ovc bodo še kako glasni
cefre
12. 02. 2021 16.55
+5
Pa sindikat šolstva, pa še nekaj je takih, ki bi pravice članstva zastopali samo ko je piknik!
Tone 12345
12. 02. 2021 16.37
+19
Če bi bil jest predsednik vl. bi s tem nategom čez noč nehal!
boss2
12. 02. 2021 16.41
+8
Če je on glavni nategator in zaslužkar,ne bo nehal kar tako
Mor4na
12. 02. 2021 16.32
+19
Testiramo ljudi s testi ki so daleč od natančnosti, vodilni se zavedajo problema in poskušajo prevaliti krivdo na delavce v medicini, češ da so oni krivi ker testov ne izvajajo ali hranijo pravilno (dopisi danes poslani zdravstvenim ustanovam po državi) in kljub vsemu država nabavi 120.000 enakih testov! In kljub vsem problemom še vedno vsiljujejo testiranje ljudi! Do kdaj še?
mina1980
12. 02. 2021 16.35
+6