Korona

Težave zdravstvenih delavcev pri dokazovanju okužbe na delovnem mestu

Ljubljana/Maribor, 28. 11. 2020 20.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Barbara Golub
Komentarji
66

Če pravilno uporabljate zaščitno opremo, se ne morete okužiti, zato vam ob bolniški odsotnosti ne pripada 100-odstotno nadomestilo plače. Takšno je bilo stališče ministrstva za zdravje do zdaj in odgovor na pozive zdravstvenih delavcev, naj jim delodajalec prizna, da so se okužili v službi. Zdravstveni minister Tomaž Gantar je napovedal, da bodo za zdravstvene delavce poskrbeli v naslednjem protikoronskem paketu.

"Delaš v nemogočih razmerah in že vnaprej veš, da nihče ne stoji za tabo. Počutiš se popolnoma razvrednotenega in nepomembnega," pripoveduje medicinska sestra Polona Tanšek Aškerc o izkušnji svojega prijatelja, ki je prav tako zdravstvenik.

Delodajalec mora trenutno za 100-odstotno kritje plače izpolniti prijavo poškodbe na delovnem mestu. Tako se po navodilih Zavoda za zdravstveno zavarovanje obravnava okužba s koronavirusom. A v vseh zdravstvenih sindikatih opozarjajo, da delodajalci pogosto ne verjamejo, da so se zaposleni okužili v službi.

Odziv ministrstva: Če pravilno uporabljate zaščitno opremo, se ne morete okužiti, zato vam ob bolniški odsotnosti ne pripada 100-odstotno nadomestilo plače.
Odziv ministrstva: Če pravilno uporabljate zaščitno opremo, se ne morete okužiti, zato vam ob bolniški odsotnosti ne pripada 100-odstotno nadomestilo plače. FOTO: Bobo

"Zdravstveni delavci in delavci v socialnem varstvu morajo hoditi na delo in nato jim nekdo upa reči, da se nihče ni okužil na delovnem mestu," je ogorčena Irena Ilešič Čujovič iz Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije. Po mnenju zdravstvenih delavcev to izhaja iz stališča ministrstva, da okužba z virusom sarc-cov-2 pri zdravstvenih delavcih ne more biti obravnavana kot poškodba pri delu, zato da podlage za 100-odstotno nadomestilo ni.

Ob ustrezni uporabi ustrezne varovalne opreme, namreč po mnenju ministrstva, do okužbe ne more priti. Izjema bi bila možna zgolj v primeru varnostnih odklonov, na katere zaposleni nima vpliva, kot na primer če bi mu agresiven pacient poškodoval opremo, čemur pa mora slediti analiza. 

Včeraj zvečer je nato zdravstveni minister Tomaž Gantar napovedal, da bodo za zdravstvene delavce poskrbeli v sedem protikoronskem paketu. Strinja se namreč, da so zdravstveni delavci oziroma vsi, ki delajo s covid pacienti, v primeru okužbe upravičeni do polnega nadomestila za bolniško odsotnost. Najbolj izpostavljenih zagotovo pripada 100-odstotno nadomestilo, je dodal Gantar. 

A medtem ko sindikati zavračajo množično prenašanje okužbe v prostem času, da nimajo časa za neformalna druženja, saj v prostem času počivajo in nabirajo moči za nov delovni dan, vodje zdravstvenih ustanov že lep čas opozarjajo, da se okužbe pri zaposlenih pojavljajo po vikendih.

"Nekaj tednov opazujemo, da se nam okuženi zaposleni pojavljajo po vikendih, ob ponedeljkih, kar pomeni, da se nekaj dogaja v petek, soboto in nedeljo, na kar pa nimamo prav posebnega vpliva," meni direktor mariborskega UKC Vojko Flis. Tudi generalni direktor ljubljanskega UKC Janez Poklukar pravi, da je "velika večina okužbo dobila zunaj ali pa med seboj z druženjem med odmori".

Največje težave z dokazovanjem, kje so se zaposleni okužili, so v domovih za starejše.
Največje težave z dokazovanjem, kje so se zaposleni okužili, so v domovih za starejše. FOTO: Dreamstime

Številne ustanove, zlasti bolnišnice in zdravstveni domovi, v praksi preverjajo, kje se je zaposleni okužil, in, če se je okužil na delu, iz svojega žepa krijejo 10-odstotno razliko do polnega nadomestila.

Največ težav s tem pa imajo zaposleni v domovih starejših. "Glede na trenutno zakonsko definicijo to res ni poškodba pri delu. Poleg tega je težko potrditi, da je prišlo do okužbe v službi, torej med opravljanjem dela," pove direktorica DEOS centrov starejših Irena Vincek. Dodaja še, da so ob ustrezni spremembi zakonodaje so pripravljeni izplačati polno nadomestilo.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tartar
29. 11. 2020 20.16
Če greš sam na sprehod po gozdu pa se tam prehladiš in se greš testirat, boš pozitiven. Zgleda da že veverice prenašajo virus. Komedija...
kadabra
29. 11. 2020 12.35
Zdej je pa res že vsakmu človeku jasno, da se okužbe širijo na delovnih mestih. Če je še kdo, ki temu ne verjame naj gre kakšen krog po proizvodnjah.
Volga Malek
29. 11. 2020 10.18
+1
Gantar je leta 2013 vzel SMS/TZN licence, jih podplacal, razvrednotil poklic medicinske sestre, zavestno blokira standarde in normative za ZN in oskrbo, sopodpisnik ZUJFa z DESUSom leta 2013 poleg NSI in SDS. Sicer pa Gantarjevi stari grehi z leta 1999 z SB Izola, mecejo dolge sence. Za nedolzno podobo ministra za zdravje se skriva zlo, hudoba, skodljivec, podel in hinavski clovek ki je najslabsi zdravstveni minister vseh casov, prakticno dela skodo vsem razen zdravnikom oni imajo bajne place so najbolje placani javni usluzbenci. Gantar marsikdo od nas te videt ne more v zdravstveni negi bagra zlobna.
andrejbrezovica
29. 11. 2020 08.56
+2
So pa brez težav dobili dodatek za delo v izrednih okoliščinah v RTV Slo, spomladi.
Ševednonaskradejo
29. 11. 2020 08.37
+4
Primer »varnostnega odklona, na katerega zaposleni nimajo vpliva«, je verjetno delo v šoli, kjer že v temelju ni mogoče vzdrževati vseh varnostnih ukrepov (razdalja in maksimalno število ljudi v skupnem prostoru), istočasno ko vlada nošnjo mask v šolah zgolj - »priporoča«! Šele z uvedbo šolanja na daljavo je v javnost pricurljal podatek, da je v šolstvu 2x več okuženih kot v drugih poklicih.
Zanesenjak
29. 11. 2020 08.32
+2
Slovenija bo v naslednjih dneh prehitela slavno Švedsko po številu umrlih zaradi Covida glede na število prebivalcev. Smo že 24 država na svetu. Zelo slabo nam gre, eni pa še vedno pametujejo, da to ni nič. Kje je sočutje, družbena odgovornost?
cpero
29. 11. 2020 08.32
+7
pri nas v sluzbi je trenutno 5 pozitivnih ki so trenutno doma bilani,vendar mi ostali pa moramo delat nemoteno,to brez karantene ,pa smo bili vsi v stiku z okuzenimi,taksnih primerov je ogromni ,zaradi tega se pa to ne nadzira in se siri nenadzorovano
medeeaa
29. 11. 2020 10.01
+2
Tako je marsikje , tudi po trgovinah , dokler nimaš vročine in še lahko stojiš , si dober za delo ,okužba na delovnem mestu pa tako ni mogoča , kjub okuženim sodelavcem in strankam , ki ti marsikdaj dihajo za ovratnik .
Jan zan 1234
29. 11. 2020 08.27
+9
Glavno,da elita zdravnikov....ki so nedotakljivi...doma lezi...in se vlece krizni dodatek...pa ceprav imajo ze tako 10krat prevelike place...!! Medicinsko osebje...ki pa gara...pa si nebi zaslizilo niti 100% bolniske...??? Taka korupcija je nase zdravstvo...!! Samo se vatikanska mafija...se lahko primerja z njim...!!
Volga Malek
29. 11. 2020 08.24
+2
Gantar tako kot Janša, Hojs, Počivalšek, Tonin in še kdo, ne bi smeli odgovarjati zgolj politično ampak tudi kazensko. Ljudje zaradi njihovih odločitev umirajo. Nasprotujoče si izjave so v tej vladi postale stalna praksa. Ukrepi in sklepi so netransparentni, nelogičini, nasprotujoči si. Gantarjeva zdajšnja izjava deluje bolj kot, da se skuša oprati pred zdravstvenimi delavci. PS: Ena od prvih nalog Erjavca bi bila, da Gantarja še isti večer, ko bo izvoljen, predlaga k razrešitvi. Ce bi bil Erjavec izvoljen ali Krope.
lucinda
29. 11. 2020 08.21
+1
Kako se pa virus vnaša v domove za ostarele? Starčki so zaprti v sobe in stavbe kot živina v hlevu. Okužbe v domove vnašajo zaposleni, ki se med samo družijo in si ga med seboj izmenjujejo. Prenizke plače za to niso nobeno opravičilo. Minister Gantar je pod pritiski že počepnil. Pa vendar je zahteva za 100% nadomestilo plače zaradi nevestnega ravnanja nedopustno izsiljevanje in potuha. Zdaj mi pa začnite pritiskati minuse.
Jaka Jack
29. 11. 2020 08.09
+2
Pridni delajo, tisti, ki ne uporabljajo ustrezne zaščite, ne spoštujejo ukrepov in se družijo, bodo pa mesec dni ležali doma in prejemali 100% nadomestilo.
Uporabnik1884443
29. 11. 2020 08.08
+3
Nisem zdravstveni delavec, kljub temu se mi mnenje ministrstva zdi nedopustno. Tisti, ki delajo s covid bolniki, bi morali imeti v primeru okužb avtomatsko priznano 100-% bolniško. Mnenje ministrstva se mi zdi naravnost žaljivo in popolno razvrednotenje dela zdravstvenih delavcev. Nasprotno pa bi bilo potrebno strogo obravnavati tiste, ki se okužijo zaradi neupoštevanja ukrepov (na raznih druženjih ...), še posebej, če to okužbo vnesejo na delovno mesto. Ne samo v zdravstvu, tudi drugje! Znani so primeri okužb zaposlenih v DSO, vzgojiteljic ..., ki so nastale na raznih praznovanjih, dopustovanjih ... in se potem razširile na delovna mesta - sodelavce, oskrbovance ... V takih primerih bi se moralo ostro ukrepati, ne pa se spravljati na tiste, ki se požrtvovalno borijo v prvih vrstah! G. minister, to je pa res ogromen spodrsljaj!!!
Volga Malek
29. 11. 2020 09.14
+1
Gantar je leta 2013 vzel SMS/TZN licence, jih podplacal, razvrednotil poklic medicinske sestre, zavestno blokira standarde in normative za ZN in oskrbo, sopodpisnik ZUJFa z DESUSom leta 2013 poleg NSI in SDS. Sicer pa Gantarjevi stari grehi z leta 1999 z SB Izola, mecejo dolge sence. Za nedolzno podobo ministra za zdravje se skriva zlo, hudoba, skodljivec, podel in hinavski clovek ki je najslabsi zdravstveni minister vseh casov, prakticno dela skodo vsem razen zdravnikom oni imajo bajne place so najbolje placani javni usluzbenci.
Las Vegas
28. 11. 2020 21.57
+2
Hja... kaj a niso maske 150 % učinkovite ..
BenQurer24
28. 11. 2020 21.57
+0
nimaš dnara za tako masko... itk ga pa lahko prek oči dobiš...
BenQurer24
28. 11. 2020 21.55
že marca je pisal... sars... poklicna bolezen... tako bo tud za covid19!!!
svetskicovek3
28. 11. 2020 21.54
+3
haha prav je.. naj zacivkajo kaj je v resnici pa bo hitro konec
BenQurer24
28. 11. 2020 21.49
+0
zdej sm bolj pozorno pregledal posnetek... lahko rečem da... matematika je čudo :D
BenQurer24
28. 11. 2020 21.50
+0
zanč si en stgal kompinezon na robu postelje... pacienti ppa nočjo nost mask... da ne govorim o kopbjevcih... pa o fpp2..
Optimisty
28. 11. 2020 21.49
+8
zakaj na kitajskem ni več virusa in noben se še ni cepil sploh......... ima kdo razlago ??
BenQurer24
28. 11. 2020 21.54
+2
gripson
28. 11. 2020 21.57
+3
A veš tisto, ko vržeš kost, da jo glodajo? Tako nekako...Samo pomisli, kaj so Kitajci profitirali v zadnjem letu - od zastonj nafte, do poceni delnic tujih podjetij, do enormne količine denarja za hebene maske in drugo med,opremo, za proizvodnjo in prodajo po internetu, ...saj se sploh ne da naštet...Pa še Trumpetka so skenslal...
cpero
29. 11. 2020 08.39
+0
pa kdo ti je reko ,da ni virusa tam ,pa kitajci prekrivajo podatke,novinarjev pa tako ne spuscajo v drzavo,niso tako kot mi,da polnimo hrvate ,doma pa imamo kasneje štalo zaradivtega ,
Ševednonaskradejo
29. 11. 2020 08.43
+1
Tudi po tej krizi so bogati še bolj bogati, največ milijarderjev pa ima še vedno ZDA.
Psemek_III
28. 11. 2020 21.47
+6
Mene fascinira, da sploh še obstaja folk (medicinske sestre, zdr.tehniki), ki so pripravljeni delat za takšno plačo v nemogočih pogojih, takšno delo (petek in svetek). Na koncu ti pa niti 100% bolniške ne priznajo. To naše zdravstvo se ob takšnih vladajočih enostavno enkrat mora sesuti. Sramota!
magura
28. 11. 2020 21.55
+4
...zato delamo še naprej , ker imamo otroke in predvsem kredite - trenutno bomo dobili še dodatek k plači po kolektivni pogodbi - odvisno na katerem oddelku se dela,...ampak le za čas epidemije ,...in ne mi bluziti o nekem sočutju do pacientov - vsi ki delamo v zdravstvu smo polni tega - ampak to nam ne postavi kruha na mizo !!!
pojtrarara
28. 11. 2020 21.45
+1
Sramota so vsi ti odgovorni - od ERozmana, ki se je zadnjič spravil nad zaposlene v dso kot tudi danes tale direktor ukc... kako prozorno lažete... kaj je danes ta direktor ukc mb izjavil, da se včasih vprašam kako je mogoče,da so tako neumni ljudje lahko prišli in končali MF.,... je rekel,da da pri njih zaznajo največ okužb med zdravstvenimi delavci ob ponedeljkih, ko se pozna,da je vikend, ko ne delajo in se marsikaj lahko doma dogaja... ma daj bejž no direktor... od kdaj pa so v bolnici zdravstveni delavci in ostalo osebje ob vikendih fraj? Če kje bolnišnice kot je ukc ne poznajo vikendov niti praznikov... tukaj se vidi kako si izmišljujejo laži, da bi okrivili narod z neumnimi in neresničnimi obtožbami, tako lažejo, da niti sami ne sprevidijo kako neumne izgovore si izmišljujejo, da se z njimi sami na laž ujamejo. Sramota je to. In potem se čudijo zakaj nihče nikomur več ne verjame. Se čudijo da dobivajo potem kakšna sporočila... saj sami nimajo nobenega spoštovanja do naroda... glede na izjave ki jih dajejo v medijih in kako grdo in predvsem lažnivo obtožujejo narod - to je že prav nizkotno in nesramno in bi se oni morali državljanom in tudi vsem zaposlenim zdravstvenim delavcem opravičiti... je pač jasno,da jim gre za denar in da ljudem nočejo izplačati polne plače oziroma nadomestila in še nočejo priznati, da se tudi z zaščitno opremo okužiš lahko in da ne nudi popolne zaščite.
Ševednonaskradejo
29. 11. 2020 08.49
+1
Mnogo ste povedali. Niste pa pojasnili, zakaj izstopa povečano število bolniških staležev med zaposlenimi v zdravstvu in socialnih ustanovah prav ob ponedeljkih. In to ne enem. Vsak ponedeljek..
pomaranča
28. 11. 2020 21.42
+3
In še vedno delate. Dokler boste, bo tako.
BenQurer24
28. 11. 2020 21.44
-3