Korona

Cepivo kmalu na pot, cepljenja po EU že v nedeljo

Bruselj, 22. 12. 2020 14.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Natalija Švab, STA
Komentarji
10

Potem ko je Evropska komisija izdala pogojno dovoljenje za promet s cepivom proti covidu-19, ki sta ga razvili družbi BioNTech in Pfizer, se začenja njegova distribucija, prva cepljenja pa bodo v nekaj dneh.

Pfizerjevo cepivo

Ameriški Pfizer in nemški BioNTech lahko prve odmerke svojega cepiva proti covidu-19 na območju Evropske unije začneta dostavljati v sredo, so danes povedali v BioNTechu. Do sobote bi jih morali dostaviti v vse članice povezave, tako da bi cepljenja lahko začeli v nedeljo, je povedal glavni finančnik podjetja Sierk Poeting.

Izvršni direktor nemškega biotehnološkega podjetja Sean Marett pa je povedal, da bo do konca leta za članice Unije na voljo 12,5 milijona odmerkov cepiva. Te sedaj hranijo v tovarni Pfizerja v Puursu v Belgiji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V BioNTechu dodajajo, da bi lahko v šestih tednih cepivo prilagodili novemu sevu virusa, ki so ga ugotovili v Veliki Britaniji. Soustanovitelj podjetja Ugur Sahin je ob tem pojasnil, da gre za izključno tehnična razmišljanja, saj prilagoditev cepiva ni zgolj tehnično vprašanje, ampak je odvisna tudi od stališča regulatorja. Ob tem je menil, da je velika verjetnost, da bi bilo že sedanje cepivo učinkovito proti novemu sevu koronavirusa.

Predsednik nemškega Inštituta Robert Koch Lothar Wieler je medtem ocenil, da obstaja zelo velika verjetnost, da je novi sev virusa že v Nemčiji, čeprav tega še niso potrdili. V Veliki Britaniji se je namreč pojavil že septembra, okužbe z njim pa so potrdili že na Nizozemskem in Danskem.


Ursula von der Leyen je zadovoljna z odobritvijo cepiva.
Ursula von der Leyen je zadovoljna z odobritvijo cepiva. FOTO: AP

Cepivo Pfizerja in BioNTecha je prvo cepivo proti covidu-19, ki so ga doslej odobrili v Evropski uniji. V ponedeljek je zeleno luč cepivu najprej prižgala Evropska agencija za zdravila (EMA), nato pa je Evropska komisija izdala dovoljenje za njegovo pogojno uporabo na območju EU.

"Evropski zgodbi o uspehu smo dodali novo pomembno poglavje. Odobrili smo prvo varno in učinkovito cepivo proti covidu-19. Kmalu bo na voljo še več cepiv. Odmerki danes odobrenega cepiva bodo dostopni vsem državam EU hkrati in pod enakimi pogoji. Tudi začetek cepljenja na evropski ravni bo pomemben trenutek enotnosti. Tako lahko to težko leto zaključimo z vedrino in obrnemo nov list v boju proti pandemiji. Vsi smo v istem čolnu," je ob tem dejala predsednica EK Ursula von der Leyen

Tudi komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides je ocenila, da je to velik korak za Evropo: "Je dan resnične evropske solidarnosti v dejanjih. Po več mesecih dela je naša strategija EU za cepiva obrodila sadove – hkraten dostop do varnih, učinkovitih in cenovno dostopnih cepiv za vse države članice."

Dovoljenje je prišlo potem, ko sta družbi BioNTech in Pfizer 1. decembra vložili uradno vlogo za pogojno dovoljenje za promet. Že pred tem je EMA 6. oktobra začela analizirati njune podatke o cepivu v "tekočem pregledu". 

In prav ta pristop je omogočil, da je lahko EMA hitro ocenila vlogo za pogojno dovoljenje za promet. Gre za postopek pregleda, ki je posebej zasnovan za izredne razmere, da se zagotovi kar najhitrejša ocena, vseeno pa se ohranijo ter v celoti in temeljito ovrednotijo vse zahteve glede varnosti, učinkovitosti in kakovosti cepiva.

"Cepivo družb BioNTech in Pfizer temelji na tehnologiji informacijske ribonukleinske kisline (mRNK). Slednja celicam omogoča proizvodnjo neškodljivih delcev virusnih beljakovin, ki jih človeško telo uporabi za oblikovanje imunskega odziva, ki prepreči poznejšo naravno okužbo ali se bori proti njej. Ko oseba prejme cepivo, njene celice preberejo genska navodila in proizvedejo delce "koničastega proteina", tj. beljakovine na zunanji površini virusa, s pomočjo katere virus vstopi v celice telesa, se razmnoži in povzroči bolezen. Imunski sistem osebe bo nato to beljakovino obravnaval kot tujo in proti njej razvil naravni obrambni mehanizem, se pravi protitelesa in celice T.," pojasnjujejo pri EK. 

Odobritev sicer ne pomeni magične rešitve koronaproblema, saj cepiv v začetni fazi ne bo dovolj za vse, poleg tega transport in izvedba cepljenja predstavljata velik logistični zalogaj. 

Komisija, države članice in proizvajalec cepiva si tako zdaj prizadevajo za dostavo prvih odmerkov 26. decembra, tako da bi se lahko cepljenje na evropski ravni začelo 27., 28. in 29. decembra.

Dostava se bo decembra nadaljevala in bo v naslednjih mesecih potekala tedensko. Razdelitev vseh 200 milijonov odmerkov naj bi bila zaključena septembra 2021. Komisija in države članice bodo uveljavljale tudi pogodbeno možnost nakupa dodatnih 100 milijonov odmerkov.

Kaj je pravzaprav pogojno dovoljenje?

Pogojno dovoljenje za promet je dovoljenje za promet z zdravili na podlagi manj popolnih podatkov, kot so potrebni za običajno dovoljenje za promet. "Takšno pogojno dovoljenje se lahko izda, če koristi zaradi takojšnje dostopnosti zdravila za bolnike jasno odtehtajo tveganje, ker vsi podatki še niso na voljo. Vendar morajo po izdaji pogojnega dovoljenja za promet družbe v določenih rokih predložiti dodatne podatke iz tekočih ali novih študij, ki potrjujejo, da koristi še naprej odtehtajo tveganja," pojasnjujejo pri EK.

Potem ko je EMA priporočila izdajo pogojnega dovoljenja za promet, saj koristi cepiva odtehtajo z njim povezana tveganja, pa je EK še sama preverila, ali so vsi potrebni elementi, kot so znanstvene utemeljitve, informacije o proizvodu, informacijsko gradivo za zdravstvene delavce, označevanje, obveznosti imetnikov dovoljenja za promet, pogoji uporabe itd., jasni in zanesljivi. 

Komisija se je posvetovala tudi z državami članicami, saj so slednje odgovorne za trženje cepiv in njihovo uporabo na svojih ozemljih. Po potrditvi držav članic in na podlagi lastne analize se je Komisija odločila, da izda pogojno dovoljenje za promet.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
22. 12. 2020 19.54
+3
NAJVEČJI BIZNIS STOLETJA vse vpletene farmacevtske firme bodo zaslužile miljarde in miljarde za cepivo ,ki je manj zahtevno kot za gripo,če bi ceno prepolovili bi še vedno multionacionalke zaslužile miljarde a pohlep teh firm je neskončen.
Brus123
22. 12. 2020 17.40
+3
Kar imejte vaše cepivo... mene ne boste videli!!
123maradona
22. 12. 2020 18.32
-1
Brus123, zgini z te strani. Če se ne cepiš "profesor" utihn.
janez653
22. 12. 2020 17.12
+7
Od Pfizerja direktor je rekel, da se ne bo cepil. To pove vse o tem kakšno je cepivo in kako nevaren je virus. Če bibil nevaren, bi bil on orpvi, ki bi se cepil
Covidus
22. 12. 2020 17.21
-1
To kar Janezek sliši to upošteva, za hlapca rojen za hlapca vzgojen!
akize
22. 12. 2020 16.32
+11
jaja je že na poti... samo še za tankat se ustavi...
ivan z Doba
22. 12. 2020 16.10
+10
25.12. ob 6.00 uri se začne cepljenje v kletni ambulanti na Trstenjakovi. Cepil bo dr.ivan, sam osebno, ob asistenci nevrokirurga dr.pojbiča. Varikino prinesite s seboj, brizga in igla je za večkratno uporabo in je ni potrebno sterilizirati. Prijave sprejemajo po mašah, do konca polnočnice v zakristijah. Prostovoljni prispevek je 100€- za manipulativne stroške. Ni prispevka, ni cepljenja. Članske iskaznice obvezno prinesite s seboj. Obenem želijo vsem vesele božične praznike in čimprejšnje snidenje z bogom. Do sedaj je umrlo že 2422 državljanov.
loznjak
22. 12. 2020 16.39
-4
To je dosti manj,kot ste jih levaki pomorili na Kočevskem in drugod.
Dmg. 0
22. 12. 2020 16.50
+4
glede na to Belčki v kakišnih številkah govorite,da vas je ste se na kočevskem razmnoževali ne umirali
FAUSTOS1
22. 12. 2020 19.57
+2
janšistični uspeh dosedaj največ mrtvih in okuženih na milijon prebivalcev na svetu,celo države ,ki niso imele nobene zapore imajo boljšo zdrastveno sliko.