Korona

Violeta Tomić očitno dvomi v znanost, med covidom jemala ivermektin in hidroksiklorokin

Ljubljana, 09. 12. 2021 11.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Daniel Fazlić , T.V.
Komentarji
1416

Poslanka Državnega zbora Violeta Tomić je te dni prebolela covid-19. Sama ni bila cepljena, na podlagi njenih spletnih objav je zaznati upiranje temu, njeni zapisi pa kažejo, da je bolj verjela zarotam in desničarskim stranem iz ZDA, ki so promovirale ivermektin in hidroksiklorokin kot nekakšno čudežno zdravilo proti koronavirusni bolezni. A to nista, saj so znanstveniki že neštetokrat dokazali ravno nasprotno. Številnih pa znanost ni prepričala.

 Violeta Tomić se je samozdravila z antiparazitikom in antimalarikom. Kljub prepričanju, da je pomagalo, je zapisala, da je bolezen prebolevala dva tedna.
Violeta Tomić se je samozdravila z antiparazitikom in antimalarikom. Kljub prepričanju, da je pomagalo, je zapisala, da je bolezen prebolevala dva tedna. FOTO: Bobo

Poslanka je na Facebooku zapisala, da se je dva tedna borila s covidom in zmagala. "Ta bolezen je res drugačna od vsega, kar sem izkusila do zdaj. Neznosne bolečine v sklepih in mišicah, popolna utrujenost, plehnat okus v ustih, krvavitve ..." Zahvalila se je vsem, ki so ji priskočili na pomoč tudi s sprehajanjem psa. "To mi je v bistvu pomenilo največ, imam prijatelje, tega se zaveš, ko si nemočen, hvaležna sem do neba!"

Poslanka je bila ena redkih, če ne celo edina v Državnem zboru, ki ni bila cepljena, na družbenih omrežjih pa je nato zapisala, da je jemala ivermektin in hidroksiklorokin. Večina je že slišala za ti zdravili, ki ju jemljete, če imate parazite oziroma za zdravljenje malarije. Sprva so znanstveniki upali, da bosta mogoče vplivala na obstoj virusa SARS-CoV-2, a so hitro spoznali, da na prebolevanje ali preživetje nimata vpliva. Pojavljale so se številne študije, ki naj bi dokazovale učinkovitost, a so bile druga za drugo umaknjene, saj so imele resne metodološke napake. 

Poslanke Violete Tomić znanstvene analize in razlage niso ustavile, zapisala je: "Hidroksiklorokin in ivermektin sta mi pomagala pri prebolevanju precej hude corone. Skoraj ne smeš priznati. " V drugem komentarju pa je sledilki zapisala: "Tudi jaz sem jemala ivermektin in hidroksiklorokin. Meni je pomagalo. Če bi bili ti zdravili širše dostopni, bi bilo najbrž precej manj žrtev."  Za dodatna pojasnila smo se obrnili tudi na Tomićevo, odgovore bomo dodali, ko jih dobimo.

Številne države po svetu, tudi Slovenija, so v zadnjem letu dni poskušale na vsak način omejiti dostop do teh dveh zdravil, saj obstaja resna možnost zastrupitev, stranski učinki pri obeh pa niso nedolžni. 

Iz Levice so sporočili, da se ograjujejo od početja Tomićeve. "Ko gre za lastno, osebno zdravje, ima Violeta Tomić pravico do svobodne odločitve, tako kot vsak polnoletni posameznik ali posameznica. Kot politična organizacija pa se ograjujemo od zagovarjanja nepreverjenih in potencialno nevarnih zdravstvenih posegov, glede katerih ni zdravstvenega konsenza o njihovi učinkovitosti ali stranskih učinkih. Za odločanje o tem obstajajo utečeni postopki zdravstvene in farmacevtske stroke, v katere se kot politična organizacija ne mislimo vtikati."

Ob tem so znova pozvali vse prebivalce k upoštevanju ukrepov in odločitvi za cepljenje, "ki je strokovno preverjena, najmanj tvegana in do nadaljnjega daleč najbolj učinkovita metoda za spopadanje z epidemijo". 

Znanstveniki in zdravniki jemanje močno odsvetujejo

Strokovni kolegij Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja na UKCL je pred kratkim v daljšem zapisu pojasnil več nejasnosti glede ivermektina. 

Kratek povzetek pa je, da v eni boljših svetovnih analiz "v primerjavi s placebom ali standardnim zdravljenjem, ivermektin ni imel vpliva na klinično izboljšanje v 28 dneh bolezni ali na trajanje hospitalizacije". 

Kot so še zapisali strokovnjaki: "Prekomerni odmerki (ivermektina) so povezani ne le s slabostjo, bruhanjem in drisko, pač pa tudi z znižanim krvnim tlakom, učinki na osrednje živčevje, npr. motnjo zavesti, zmedenostjo, halucinacijami, krči, komo in smrtjo." 

Glede uporabe hidroksiklorokina je bilo opravljenih že več študij, ki so dokazovale, da ne deluje in ne pomaga pri prebolevanju covida-19. A to ni ustavilo nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da je to zdravilo hvalil in ocenjeval kot dobro (nekako tako dobro kot uporabo razkužil za čiščenje vaskularnega sistema proti koronavirusu). 

Svetovna študija SOLIDARITY je med drugim preverjala učinkovitost hidroksiklorokina in je bilo več kot jasno, da zdravilo ni pomagalo pri preživetju bolnikov. 

Učinkovitost zdravil hidroksiklorokin, interferon, lopinavir in remdesevir na preživetje bolnikov ni bila dokazana.
Učinkovitost zdravil hidroksiklorokin, interferon, lopinavir in remdesevir na preživetje bolnikov ni bila dokazana. FOTO: SOLIDARITY

Rezultati te študije so pokazali, da nobeno zdravilo ni zmanjšalo smrtnosti, potrebe po uporabi ventilatorja ali trajanja hospitalizacije. Remdesivir, hidroksiklorokin, lopinavir in interferon so imeli na hospitalizirane bolnike, okužene z novim koronavirusom, malo ali pa nič učinka, zaključuje v študiji WHO. 

Županja občine Semič prav tako širi dvome o cepivih

Violeta Tomić ni edina političarka, ki ne verjame v znanstvene razlage in analize glede koronavirusa. V zadnjem času je bolj znana županja občine Semič, ki pogosto širi dvome o uspehu cepiva, cepljenju in ukrepih. Županja občine Semič Polona Kambič na družbenih medijih aktivno deli številne teorije zarot. Sama pravi, da se zavzema za pravilno informiranje, a njene objave kažejo drugačno sliko.

Pravi, da je med državljani veliko dvomov, saj naj ne bi bilo odgovorov pristojnih na določena vprašanja, kot je "Ali so pred cepljenjem vsakega posameznika seznanili z dejstvom, da s sprejemom 'cepiva' v svoje telo sodeluje v znanstvenem poizkusu kot prostovoljec, pri čemer je možno, da bo namesto 'cepiva' dobil placebo?" Vse našteto ne drži, kar so pristojni že tolikokrat povedali, da je že nenavadno, da teh informacij na Facebooku in v medijih ni zasledila. 

Kasneje je županja naredila še korak več in na osnove šole v Beli krajini naslovila pismo, v katerem poziva k opuščanju ukrepov. Sama meni, da so ukrepi protiustavni, nezakoniti in ne spoštujejo temeljnih človekovih pravic, niti ne verjame, da je Sars-Cov-2 tako nevaren virus. Na naše poročanje, da je županja občine Semič tamkajšnjo osnovo šolo pozvala k opuščanju ukrepov, so se takrat odzvale številne organizacije in osebe. Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je dejal, da "županja Semiča ne more oz. ne bi več smela opravljati svoje funkcije".

Koronavirus pasica nova

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1416)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vsesorte
20. 01. 2022 19.24
-2
Znanstveniki negirajo vsako zdravilo, ki stane manj kot 300 € :))
punkracij
12. 12. 2021 11.45
+3
Ne vem kdo voli takšne ljudi ,pripomorejo tisti ,ki sploh ne volijo.
Blind Acceptance
10. 12. 2021 17.19
-1
najdite na netu " The real Anthony Fauci " Arlington institute org
Blind Acceptance
10. 12. 2021 17.16
+1
Znanosti ni religija ,da verjameš ,lahko zaupaš ali pa ,dvomiš ,znanost je vedno temeljila na temu ,da se preizprašuje in debatira in se potem nekako pride od več strani ne samo ene ,do nekega zaključka ,znanost je vedno treba preizpraševati ,drugače to postane dogma ,kar pa v znanosti nima kaj iskati.In nehajte že z temi ta ne verjame v znanost pa saj ni znanost religija ali bog ,da verjameš vanj.Postavljati je treba vprašanja in dovoliti tudi drugače mislečim znanstvenikom da povedo svoje in potem se pride do nekega zaključka .
HiddenThief2
10. 12. 2021 17.06
-7
bla bla bla bla bla, kaj pravijo "znastveniki" (turek v nemčiji, ki sluzi miljarde od svojega placeba) o tem, da cepljeni padajo kot za stavo?
Uporabnik1515261
10. 12. 2021 16.15
+2
Število omejenih je neomejeno...
toti mišek
10. 12. 2021 16.01
+10
Hvala za njeno sliko...sm jo povečal in dal v klet, da mi mulci ne kradejo marmelade!
mentorhercul
10. 12. 2021 13.58
+3
Naravna selekcija.
Lepinja
10. 12. 2021 13.20
-3
Čimpreje okrevajte, saj Vas močno pogrešam v poslansih klopeh.
puspan
11. 12. 2021 08.37
+1
AlexReal
14. 12. 2021 09.15
+1
jg57
10. 12. 2021 11.57
+5
že iz obraza se vidi, da je uživala nekaj živalskega.
taurus111
10. 12. 2021 11.15
+4
Treba ji bo onemogočit vstop v parlament, Proba naj še zdravilo strihinin 2x na dan . Ha ha ...č
za naše
10. 12. 2021 08.45
+4
Poglejte jo kakšna je , ona še marsikaj drugega jemlje hahaha
Bozidar Radisic
10. 12. 2021 08.13
-2
Mogoče prav zato, ker verjame v znanost. Verjetno pa ne verjame stroki tipa Dr. Krek, Dr. Beović, Dr. Logar...... Ker če bi to bili res strokovnjaki, bi tudi sami bili vzgled in bi vsaj malo poskrbeli za lastno zdravje. Ker če niso sposobni ali voljni poskrbeti zase, verjetno tudi za druge ne bodo.....
SenecaLucius
09. 12. 2021 21.27
+7
Ko je Covid videl njen obraz na zgornji sliki se je ustrašil in jo je predčasno zapustil!
extradeluxe
09. 12. 2021 21.26
+4
ta se lahko cepi samo u glavo
jozefStefan
09. 12. 2021 21.22
+3
Jemala je zdravila.. a to ni znanost? Če pa dmo realni pa ima dovolj razlogov , da podvomi v podkupleno znanost!
kren29
09. 12. 2021 21.22
+1
Kakšni ljudje so ti naši poslanci... bog se usmili
lojze3
09. 12. 2021 21.10
+7
Jaz sem prebolel korono samo z lekadoli
tisovec
09. 12. 2021 21.07
+5
Za ivermectinom stojijo nobelovci in torej znanost, enako je z hidroksiklorokinom.
SenecaLucius
09. 12. 2021 21.22
+10
Seveda je znanost in veliko so pomagali številnim živalim, ki so se tako znebile parazitov. Tudi Violeta jih zdaj nima več! 😉😂😜
Sputnik8
09. 12. 2021 21.02
+1
Zarota, ki obstaja. Brez vode ni življenja, če ste predolgo pod vodo se utopite in ste brez življenja. Ta je pa prehuda kajne?