Korona

Tonin o angažiranju profesionalnih klicnih centrov: Na potezi je NIJZ

Ljubljana, 24. 03. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
25

Slovenija pa se ne glede na enotno državno cepilno strategijo deli – na tiste dele države, kjer so pri cepljenju uspešnejši, hitrejši, in na dele, kjer še niso niti mimo prvih faz. Vse očitneje je, da je za to krivo različno tolmačenje navodil glede cepljenja. Nekateri vztrajajo pri strategiji, prenovljeni v tem mesecu, drugi se bolj držijo tedenskih navodil NIJZ. Kaj je prav, vsak razlaga po svoje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Matej Tonin o pomoči vojske pri cepljenju
    07:02
    Iz 24UR ZVEČER: Matej Tonin o pomoči vojske pri cepljenju
  • Iz 24UR ZVEČER: Razlike v precepljenosti
    03:19
    Iz 24UR ZVEČER: Razlike v precepljenosti

Medtem ko cepljenje najstarejših povsod poteka enakomerno, pa so pri cepljenju mlajših s cepivom AstraZenece precejšnje razlike. V Zdravstvenem domu Maribor so na primer že cepili novinarje ter na cepljenje povabili še delavce v nekaterih drugih sektorjih kritične infrastrukture, v Kranju pa vztrajajo pri cepljenju na podlagi posebnih navodil, ki jih pošilja NIJZ. 

Na Bledu imajo težave s pošiljko cepiv, pravi direktor. Prejšnji teden so naročili 300 odmerkov, dobili pa le eno stekleničko, torej šest odmerkov. Tudi ta teden bi cepljenje šolnikov skoraj morali preložiti. S cepljenjem dobro kaže posavski in pomurski regiji, v murskosoboškem zdravstvenem domu zdaj cepijo tudi že mlajše od 65 let, ki kroničnih bolezni nimajo. 

Ne glede na sezname in dobavo pa so pomoč pri cepljenju v Kranju zdaj našli pri vojski. Zaradi prostorske stiske in logističnih težav so cepljenje tam organizirali v vojašnici, vojaki pa so pomagajo tudi pri organizaciji. 

Obrambni minister Matej Tonin je v oddaji 24UR ZVEČER dejal, da je s potekom cepljenja v Kranju zelo zadovoljen, "zlasti z logističnega vidika". "Med obiskom v Kranju me je civilna zaščita opozorila, da obstajajo logistične težave pri organizaciji cepljenja, ker je zdravstveni dom lociran v centru mesta, ki je težko dostopen." In tu je Slovenska vojska priskočila na pomoč ter zagotovila prostore, cepljenje pa poteka nemoteno in hitro. 

Ali lahko pričakujemo, da se bo po Sloveniji razširil kranjski model cepljenja v vojašnicah? "Ta možnost obstaja," pravi Tonin. "Če v zdravstvenih domovih in ostalih ustanovah, ki izvajajo cepljenje, ocenjujejo, da jim lahko Slovenska vojska logistično pomaga, zlasti z zagotavljanjem določenih prostorov, potem je ta pomoč na razpolago. Vojska je dobra zlasti v logistiki." 

"Pri precepljenosti, ki je ključna za to, da se vrnemo v normalno življenjem, je seveda pomembna hitrost," pravi Tonin. Hitrost lahko po njegovih besedah zagotovimo z dobro organizacijo. In prav tu se kaže razlika med slovenskimi občinami. Nekatere so se vnaprej dobro organizirale, cepljenje pa sedaj poteka hitro. "Žal jih nekateri zato neupravičeno kritizirajo. Osebno mislim, da bi jih morali pohvaliti in jih vzeti za primere dobre prakse." Pri tem je omenil Kočevje in Maribor. 

Angažiranje profesionalnih klicnih centrov 

Tonin je nedavno epidemiologu Mariu Fafanglu ponudil štiri rešitve, kako lahko pomagata vojska in civilna zaščita, predvsem pri sledenju stikom. Ena od možnosti je bila po besedah Tonina ta, da bi angažirali vojsko v klicnih centrih. Druga rešitev je bila mobilizacija civilne zaščite, tretja javna dela, četrta pa angažiranje profesionalnega klicnega centra, ki jih je v Sloveniji kar nekaj. "S Fafanglom sva v pogovoru ugotovila, da je najverjetneje najhitrejše in najenostavnejše angažirati profesionalne klicne centre." 

Matej Tonin.
Matej Tonin. FOTO: POP TV

Zdaj je na potezi NIJZ, ki mora pripraviti predlog, kako bi razširili nabor klicateljev, ki kličejo stike okuženih. "Njihovo strokovno odločitev bomo upoštevali in pomagali po svojih najboljših močeh." 

Več ko je okužb, težje je slediti stikom, kar se je pokazalo tudi jeseni, v drugem valu, ko so stvari ušle z vajeti. Slovenija pa se je sedaj znašla že na začetku tretjega. "Verjamem, da bodo na NIJZ hitro odreagirali in predstavili konkretne predloge." 

 Koordinator za covidne bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje, Robert Carotta, je včeraj omenil tri možnosti, ki jih ima Slovenija. Popolno zaprtje za tri tedne, ali "pustimo, kot je, in plavamo s sproščanji in zapiranji", ali pa zapremo meje in sprostimo ukrepe ter čakamo, da se populacija prekuži.

Stvari niso tako enostavne, opozarja Tonin."Treba je upoštevati tudi psihološki moment. Ljudje smo utrujeni od covidnega leta in težko bi prenesli popolno zaprtje. Na drugi strani pa imamo razpoložljive zdravstvene kapacitete, ki niso brezmejne. Ukrepe je treba prilagajati tako, da ne presežemo teh razpoložljivih kapacitet." 

Vlada bo v prihodnjih dneh tudi popravila strategijo cepljenja, zato da bi na pragu potencialnega tretjega vala čim prej prioritetno cepili tiste, pri katerih je verjetnost za težji potek bolezni večja, je še dodal Tonin. 

Koronavirus pasica nova
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jbtjbt
24. 03. 2021 20.18
+1
Verski blaznež z fotrovim rekljcem,res ti hvala k si skrajšal policijsko uro
SLObunkeljn
24. 03. 2021 17.02
+1
Še en strokovnjak za covid in cepljenje 🤣
jbtjbt
24. 03. 2021 20.19
+1
Sej je tud 30 let gasilc👎👎👎👎👎
TistoPravo
24. 03. 2021 16.18
+1
Treba je ljudi zmotivirat, da sami poročajo in izvajajo za kar so zakonsko dolžni...samo pri temu stran z politiko, pa bo
ivan z Doba
24. 03. 2021 14.15
+4
Jebli vas klicni centri! Cepivo nabavite! Zaženite proizvodnjo cepiv doma! Samo potem ne bo provizij....🤔
pravakritika
24. 03. 2021 13.07
+2
Tile svečkarji so kot Butalci : Leva roka ne ve kaj počne desna. Desna pa daje v svoj žep!
Salomon
24. 03. 2021 12.53
saj je jasno že od pamtiveka, da v zdravstvu niso sposobni speljati organizacije. naj izvajajo kar se jim reče, ne pa da "hvatajo" krivine, in to tudi v času epidemije nesposobni folk je to
Alternativasmopikasi
24. 03. 2021 12.39
+2
E moj 'Vojščak', kdo te še sploh jemlje resno?
enakatalena
24. 03. 2021 12.05
Neverjetno, kako lahko enostavne stvari zakompliciraš v neskončnost:-).
Viktor Rosta
24. 03. 2021 11.01
+4
Ka je s tem ministrantom,a mu se niso vzeli triangelna🤣
Kopriva007
24. 03. 2021 10.55
+2
"Precepljenost je pogoj za vrnitev v normalo" . Kakšni lažnivi posrani pocarji. A se še komu zdi, da je naša država zibelka za butnskalarske barabe?
borjac
24. 03. 2021 09.52
+2
Ali se vam ne zdi čudno to, da nam najodgovornejši ljudje v državi Tonin, Kacin, Janša, 23. marca nekaj nakladajo kako in kje bomo cepili Slovence in Slovenke, tako imenovana cepilna strategija pod vodstvom Kacina, praktično ni nikoli obstajala, saj cepljenje poteka vendar od konca decembra 2020, to je 3 mesece, tile "veleumni organizatorji" pa nam tu nekaj nakladajo po 3 mesecih, kaj so delali do sedaj, samo vlekli plače, pa še veliki vodja Janša je za....al 950.000 cepiv , sedaj je to uradno sporočeno od EU, cepivo pa so potem seveda z veseljem vzele druge države, pa nikome ništa, Janša se obnaša kot, da bi šlo za čokolatine in ne cepivo od katerih so odvisna naša življenja, brigajo Janšo naša življenja, za Slovence mu je mar kot za lanski sneg.
krpati
24. 03. 2021 09.35
+3
A bo on tud dobiu 280 e penzije???
Amasakul
24. 03. 2021 08.52
+4
Tonin, idi spat, siti smo te že ... idi v klan v katerega pripadaš.
jbtjbt
24. 03. 2021 08.36
+6
Zaradi tega kvazi gasilca k že 30 let vrt zaliva imamo tudi policijsko uro,za🤮🤮🤮🤮🤮🤮
mungus
24. 03. 2021 08.34
+8
ma ka ta nekaj nabija ja nima pojma zakaj je tam poleg tapuklastega....je ja sam ena prodana cerkvena duša....in taki nam furajo državo....ma dajte...ne se hecati več s folku...!!!
jbtjbt
24. 03. 2021 08.23
+8
Verski blaznež z fotrovim rekeljcem,fuuuuuj
jbtjbt
24. 03. 2021 08.36
+4
jesenvoyo
24. 03. 2021 08.10
+3
Kaj je prav, vsak razlaga po svoje glede cepljenja je dokaz napačne, nedodelanega sistema cepljenja ki je vsem znan, se pa kot tak nadaljuje in ne uredi kot treba. V bistvu je krivičen do ljudi, kateri bi že morali biti cepljeni, pa se morda ravno zato stvari za njih ne bodo dobro končale, za nekatere pa ki so že bili cepljeni, pa bi lahko v dobro bolj potrebnih še malo počakali in to brez posledic za njih same. Da bo vlada v prihodnjih dneh tudi popravila strategijo cepljenja, zato da bi na pragu potencialnega tretjega vala čim prej prioritetno cepili tiste, pri katerih je verjetnost za težji potek bolezni večja bi morala zamenjati tudi neuspešnega nacionalnega koordinatorja za logistični del množičnega cepljenja proti covidu-19 Kacina, ki tej nalogi ni kos in postaviti nekoga, ki bi to zares tudi koordiniral tako kot je treba.
olidata
24. 03. 2021 08.10
+9
Par nesposobnih politikov soli pamet in diktira življenje celi državi. Drugod je verjetno zelo podobno.
RUBEŽ
24. 03. 2021 08.08
+10
Toninček, enostavno priznaj. VLADA IVANA JANUZAJA JANSHE - ORBAN NI SPOSONBA VODITI DRŽAVE. Ampak vi tudi že bomo vsi popadali od virusa, boste trdili, da ste naredili vse najboljše, da ste reševali državljane, gospodarstvo...... Žal NISTE STORILI NIČ OD TEGA. Še poslabšali ste situacijo. ODSTOPITE!!!!!!!!!!!!!!!!!!
jbtjbt
24. 03. 2021 08.24
+7
30 let je že gasilc,vrt zaliva😂😂😂😂😂😂😂😂
PetindvajsetUR
24. 03. 2021 08.07
+8
Tudi tu ste zatajili.....sram vas je lahko. Ja, ste pa v vladi, to je pa res.