Korona

Treningi dovoljeni več deset tisoč športnikom, odpirajo se fitnes centri

Ljubljana, 15. 02. 2021 07.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

S prehodom v oranžno fazo se sproščajo številne omejitve v športu. Od zdaj je dovoljena brezkontaktna športna vadba individualno oziroma v skupini do deset športnikov, in sicer ob neprekinjenem ohranjanju vsaj dveh metrov razdalje. Svoja vrata tako znova odpirajo fitnes centri.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Dovoljena uporaba športnih objektov
    02:24
    Iz 24UR: Dovoljena uporaba športnih objektov
  • Iz SVETA: Kaj je spet dovoljeno na področju športa?
    01:19
    Iz SVETA: Kaj je spet dovoljeno na področju športa?

 

Vrhunskim športnikom se ob omejitvah pridružujejo tudi preostali državljani z vadbo na prostem in v zaprtih prostorih, precej večji je tudi delež registriranih športnikov z možnostjo treningov in tekmovanj. 

Med drugim so dovoljena tudi tekmovanja v ekipnih športih ne le najvišje kategorije, ampak tudi 2. slovenske lige in 1. mladinske slovenske lige ter v individualnih športnih panogah poleg članskih še državna mladinska prvenstva. Prav tako je v kolektivnih in individualnih športih kot do zdaj še naprej dovoljeno organiziranje velikih mednarodnih športnih tekmovanj.

Treningi bodo od ponedeljka dovoljeni skoraj 70.000 registriranim športnikom, je ob sprostitvi nekaterih ukrepov na področju športa navedel Olimpijski komite Slovenije. 

Za športne programe se lahko uporabljajo športni objekti in površine za šport v naravi, ki jih določa zakon o športu, to so športni centri, športni objekti, vadbeni prostori in površine za šport v naravi ter šolski športni objekti.

"Več skupin načeloma lahko vadi hkrati, kjer je mogoče upoštevati omejitve, vendar je prej treba rešiti problem vstopanja in odhoda v in iz vadbenega prostora, kjer smo že prej zaznali največ težav," je na predstavitvi novega odloka v organizaciji Olimpijskega komiteja Slovenije in ministrstva za šolstvo pojasnil Simon Slokan, glavni inšpektor za šolstvo in šport. Povedal je, da so opravili okrog 1500 nadzorov od lanskega oktobra in da pri tem ni bilo veliko kršitev.

"Vrača se več deset tisoč športnikov, ki pa bodo še vedno morali delovati v nekoliko okrnjenih okoliščinah, prav tako pa bo spet možna rekreacija. Pomembno je, da bo ta vrnitev potekala varno in bo vrnitev dolgoročna," je na posvetu navedla generalna direktorica direktorata za šport MIZŠ Mojca Doupona. 

Treningi so še naprej dovoljeni vrhunskim športnikom olimpijskega, mednarodnega in svetovnega razreda, gre za skupaj 538 športnikov, ki so s svojimi rezultati na mednarodni ravni dokazali svojo vrhunskost. Poleg tega so dovoljeni tudi perspektivnim športnikom, gre za 673 mladih športnikov, ki so v mladinskih kategorijah dosegli vrhunske mednarodne športne rezultate.

Vadba športnikov v mlajših starostnih kategorijah mladincev in kadetov je dovoljena le, če se izvaja v obliki mehurčkov oziroma fizično izoliranih skupinah, kar zajema prostore, v katerih poteka proces športne vadbe. V to izjemo so vključeni člani reprezentanc, teh je za okrog 1000, nekateri pa so že delno zajeti v skupini perspektivnih športnikov.

Z nekaterimi omejitvami se odpirajo tudi fitnes centri.
Z nekaterimi omejitvami se odpirajo tudi fitnes centri. FOTO: Dreamstime

Treningi so še naprej dovoljeni tudi okrog 500 športnikom, starejšim od 15 let, ki so vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Dovoljeni so tudi treningi preostalim registriranim športnikom, če se izvajajo individualno, samostojno oziroma pod vodstvom strokovnega delavca v športu, ter brezkontaktna športna vadba v vadbenih skupinah do deset vadečih. Strokovni delavec v športu ne šteje v številčno omejitev.

Pri izvajanju športne vadbe športnikov v skupinah je potrebno neprekinjeno vzdrževanje vsaj dveh metrov medosebne razdalje. Takšna športna vadba športnikov je dovoljena tako na zunanjih površinah kot v zaprtih prostorih. Tako na prostem kot v zaprtih prostorih je dovoljena tudi rekreacija v skupinah do desetih vadečih ob ohranjanju vsaj dveh metrov medosebne razdalje, tudi tu strokovni delavec v športu ne šteje v številčno omejitev. Pri vadbi ne sme biti fizičnega stika med vadečimi.

Športniki in člani njihovih ekip, ki se udeležujejo tekmovanj, drugo organizacijsko osebje, ki sodeluje pri izvedbi tekmovanj, in tudi strokovni delavci za vodenje programov športne vadbe se morajo tudi redno tedensko testirati ali imeti potrdila o cepljenju oziroma o tem, da so preboleli covid-19. 

Članom skupnega gospodinjstva, ki lahko vadijo še naprej tudi v skupini, med vadbo ni treba vzdrževati dvometrske medsebojne razdalje. Z novim odlokom pa tudi ni več omejitev na posamezne občine ali regije.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

devlon
15. 02. 2021 13.26
+1
ježevka123
15. 02. 2021 09.55
+1
Gremo iz enega ekstremna v drugi. V šolah so otroci v mehurčkih, v telovadnici pa eden zdraven drugega. Si ne predstavljam košarke, rokometa in nogometa z 2 metrsko razdaljo med igralci.
kenjalo
15. 02. 2021 09.51
-1
pivo pase oo fitnesu
iwilliwillhacku
15. 02. 2021 09.16
-3
kaj me briga fitnes, če potem ne morem na pivo... 😐😐😐
Nea Gnjavi
15. 02. 2021 08.52
+4
*Folk ko nima discipline pa šimfa fitnese ker sami tam niso sposobni nič dobrega narejit za sebe*😂😂😂
Nea Gnjavi
15. 02. 2021 08.56
+1
OneEarth
15. 02. 2021 08.46
-2
Najboljsi fitnes je na prostem ne pa v zaprtih prostorih, kjer imajo znoj glivice virusi bakterije veselico pfej
zof4
15. 02. 2021 09.44
+2
Corona2026
15. 02. 2021 08.08
+2
Nben tapravi sportnik ne hodi v take fitnese ......ostale ovce ste pa itk za postirišt :)
Corona2026
15. 02. 2021 08.15
+7
Hitr minuse čefurčji na proteinih🤣🤣
Nimasmisla
15. 02. 2021 08.04
+4
kaj pa rekreacija