Korona

Trenutne razmere v zdravstvu? 'Z eno besedo: katastrofa'

Ljubljana, 26. 10. 2020 15.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
400

Direktor Klinike Golnik in predsednik Zdravstvenega sveta Aleš Rozman je v odprtem pismu državljanom in zdravstvenemu ministru Gantarju izrazil podporo v vseh prizadevanjih in naporih v času soočanja z epidemijo covida-19. Medtem pa je val odobravanja, pa tudi ogorčenja sprožil zapis na Facebooku zaposlenega v UKC Ljubljana, ki dela na oddelku, kjer zdravijo bolnike s covidom-19. "Po eni uri ti pod plaščem ter vso zaščito, ki ne diha, postane že peklensko vroče. Rad bi naredil požirek vode, pa ne moreš," opisuje razmere. Podobno navaja tudi mariborska zdravnica: "Bolnišnica se z vso resnostjo pripravlja na najbolj 'črn' scenarij. Srčno upam, da se ne uresniči."

"Epidemija koronavirusne bolezni nas je prestavila v novo resničnost, ki je za mnoge še vedno težko sprejemljiva. Kljub temu da bo epidemija pustila posledice na mnogih področjih, kot so zdravje, gospodarstvo, šolstvo, kultura in šport, pa to ne sme zmanjšati naših prizadevanj za zaščito najšibkejših in najranljivejših med nami," v odprtem pismu državljanom in zdravstvenemu ministru Tomažu Gantarju med drugim piše predsednik Zdravstvenega sveta in direktor Klinike Golnik Aleš Rozman.

"Svet, ki je pred nami, bo nedvomno drugačen, a od nas, od slehernega izmed nas je odvisno, ali bo boljši. Te poti ne moremo prehoditi kot posamezniki, pri preprekah moramo pomagati drug drugemu, da se kot družba  skupaj prebijemo prek tesnobe in nemoči. Vsak od nas – od delavca do predsednika – je dolžan prispevati po svojih močeh. Druge poti ni," nadaljuje.

Kot še dodaja, člani zdravstvenega sveta zato podpirajo prizadevanja in napore ministra za zdravje za obvladovanje te zdravstvene krize, "pa tudi dobronamerna prizadevanja vsakega posameznika in organizacije, ki ravna solidarno in v skladu s spoznanji znanosti".

Celotno pismo lahko preberete v priponki na dnu članka.

"Pred tabo stoji dementen pacient, nag, namazan z blatom, polit z lastnim urinom, in kriči nate"

"Naj približno opišem svoj urnik dela na oddelku za covid-19 v 12-urni izmeni," pa medtem svoj zapis na družbenem omrežju Facebook prične Rok Sojer, zdravstveni tehnik v naši največji bolnišnici.

"6.00: pridem pred porodnišnico, kjer parkiram avto in plačam vsak dan najmanj tri evre iz lastnega žepa, ker UKC Ljubljana svojim zdravstvenim delavcem (SMS, ZT) ne omogoča brezplačnega parkirnega mesta. To je sramota glede na ves pokraden denar in korupcijo, ki se dogaja v zdravstvu.

"Po eni uri ti pod plaščem ter vso zaščito, ki ne diha, postane že peklensko vroče. Rad bi naredil požirek vode, pa ne moreš. /.../ Končno 'poštimaš' vse in si misliš: zdaj grem lahko še jaz pit in na stranišče, pa nekaj pojest. A žal ne moreš - na poti ven vidiš zvonec nad sobo, kar pomeni, da nekdo nekaj želi. Greš pogledat in pred tabo stoji dementen pacient, nag, namazan z blatom in polit z lastnim urinom, ter kriči nate." Tako je zaapisal Rok Sojer, zdravstveni tehnik, ki v UKC Ljubljana dela na oddelku z bolniki s covidom-19.

Nato je ob 6.30 predaja službe, ki traja okoli 15 minut. Po predaji se oblečem v 'Marsovca' (zaščitna očala, maska, rokavice, predpasnik ...). 'Zalimam' si še predele, ki so izpostavljeni in odprti, ker jih zaščitna oprema ne pokrije v celoti, se preobujem in 'pičim' po sobah, v katerih so pacienti.

Najprej vsem sladkornim bolnikom izmerim krvni sladkor, ker hočejo imeti zdravniki to najprej za pregled, ter vitalne funkcije.

Potem se lotim jutranje nege in umivanja ...

Po eni uri ti pod plaščem ter vso zaščito, ki ne diha, 'rata' že peklensko vroče in bi rad naredil požirek vode, ampak ne moreš, ker bi to pomenilo, da si moraš vse sleči, iti iz rdeče cone, potem pa spet vse znova obleči, kar bi pomenilo izgubo najmanj 10 minut, ki jih pač nimaš ker pacienti čakajo, da jih urediš. In zato si rečeš, da boš pač še malo žejen. Delaš naprej," opisuje trenutne razmere, s katerimi se soočajo zaposleni.

Zdravstveno osebje je na koncu z močmi, opozarjajo.
Zdravstveno osebje je na koncu z močmi, opozarjajo. FOTO: iStock

Nato pa nadaljuje: "Sčasoma te prime tudi na WC in spet premišljuješ o tem, ali imaš tistih 15 minut ali ne, da se greš odžejat in na stranišče. In zopet se odločiš, da potrpiš, ker še vedno nisi naredil vsega, kar moraš, in 'poštimal' vsega pri pacientih, ker je dela preveč, delavcev pa premalo. Delaš naprej.

Medtem ko deliš vso terapijo, ki si si jo prej pripravil za vse paciente, pride že zajtrk, ki ga razdeliš, ampak ne jedo vsi samostojno, zato pač nahraniš tiste, ki sami niso sposobni.

V plašču si že približno tri ure skupaj skuhan, sparjen, žejen, tišči te vse, kar te lahko, ampak delo mora teči naprej.

Ko nahraniš ljudi, se vrneš k prejšnjemu delu, ki ti ga še vedno ni uspelo dokončati, ker ga je preveč.

Končno 'poštimaš' vse in si misliš: zdaj grem lahko končno lahko še jaz pit in na stranišče, pa nekaj pojest.

Ampak žal ne moreš, ker na poti ven vidiš zvonec nad sobo, kar pomeni, da nekdo nekaj želi. Greš pogledat in pred tabo stoji dementen pacient, nag, namazan z blatom in polit z lastnim urinom, ter kriči nate. Zopet daš svoje potrebe na stran in postaviš pred sebe pacienta in njegove potrebe.

Pomiriš ga, ga umiješ ter urediš. Med tem ko ga umivaš, poslušaš njegove žaljivke, se dvakrat umakneš, ko te hoče 'okoli kepe', in hkrati že stiskaš noge skupaj, da ti ne uide v hlače, ker te pač že pošteno tišči na WC.

Ko ga 'zrihtaš' in ko že misliš, da boš prišel na vrsto ti in da lahko slečeš plašč in vso zaščitno opremo, da greš končno lahko pit in na stranišče, zopet zvonec. Nekdo spet nekaj potrebuje ..."

Sojer dodaja, da lahko gre po tem, ko po štirih urah končno sleče plašč in popolnoma preznojeno uniformo ter vso ostalo opremo, končno nekaj popit in pojest ter na stranišče. A če hrane nisi prinesel s sabo, to pomeni, da boš lačen. "Če delaš na oddelku za covid-19, ti ne pustijo med delom zapuščati delovnega mesta in iti v trgovino iskat malico, niti ti ne smejo česa pripeljati iz kuhinje kliničnega centra, saj se izgovarjajo na to, da dobiš plačano," pravi. "Naj povem, koliko dobimo plačano. Na 12-urno izmeno nam pripada ena malica v vrednosti 3,5 evra. Toliko nas cenite tam zgoraj, da si moramo najprej plačati parkirišče, ter nam v 12 urah daste 3,5 evra za malico," je jezen.

"Kmalu pride že kosilo za paciente in znova tlačiš nase tisti polivinilast plašč ter vso opremo. Zopet jih nahraniš, vsem razdeliš opoldansko terapijo, narediš nego, izmeriš vitalne funkcije in krvni sladkor, izprazniš urinske katetre, 'poaspiriraš' tiste, ki jih moraš, narediš inhalacije, sprejmeš nove paciente, ki ti jih pripeljejo na oddelek, tistim, ki več kot tri dni niso odvajali blata, daš svečke. /.../ Sledi večerja za paciente, deljenje večerne terapije, merjenje vitalnih funkcij ... Nato pride nočna ekipa za 12 ur, potem pa si zjutraj zopet na vrsti ti. In tako tri dni zapored."

Sprašuje se, ali je to človeško. "Tako delaš z nekom, ki ga spoštuješ? To so nečloveški pogoji, nepošteno plačilo in neprimeren odnos do zdravstvenih delavcev. Z eno besedo: katastrofa. Če ne mislite odgovorni izboljšati pogojev v zdravstvu, se ne čudite izgubi še preostalega zdravstvenega kadra, zmanjšani kakovosti dela in nezainteresiranosti za to delo," je še kritičen avtor zapisa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

O trenutnih razmerah v zdravstvu, pa tudi o tem, kako se je v prvi bojni liniji spopadati z epidemijo v času širjenja teorij zarot in lažnih novic, je spregovorila Sibila Unuk, infektologinja v UKC Maribor.

"V teh kovidnih časih, ko je toliko razprav glede ukrepov za preprečevanje okužbe s Sars-CoV-2 in smo vsakodnevno soočeni s številkami obolelih, ki v vsakem od nas vzbudijo svoje mnenje o resnosti epidemije in njenih posledicah za prebivalstvo, mogoče ni najbolj modro podajati svojega pogleda, če bi rad imel mir. Občutek imam namreč, da si je že vsak zase ustvaril svojo resnico. Težava pa je, da v današnjem času lažnih novic, katerih cilj je manipulacija, ne veš več, komu verjeti, in 'ne imeti opranih možganov' je trenutno zelo trendno, zato ljudje zlahka izgubimo kompas oziroma zdravo pamet," piše v zapisu na Facebooku.

Kot pravi, se je vseeno odločila, da zapiše nekaj besed, kar da se ji kot zdravnici s specializacijo iz infektologije, ki se trenutno srečuje z bolniki s covidom-19, zdi tudi njena dolžnost. Pravi, da je bila v zadnjih dneh soočena s komentarji znancev, da so ukrepi Vlade RS pri obvladovanju epidemije pretirani in nerazumno neodgovorni in neuvidevni do večine (zdravega) prebivalstva ter da je nošenje mask kratenje osebne svobode. "Podam lahko le svoj pogled na situacijo. Res je, da nisem pravnica in ne morem presojati ustavnosti sprejetih ukrepov, tudi nisem ostala brez dela. Vedite pa, da sem v globokem sočutju do vseh oškodovanih v tej epidemiji do šolarjev, učiteljev, kulturnikov, gostincev, odpuščenih delavcev, bolnikov, ki so jim zaradi epidemije okrnjene ali preložene zdravstvene storitve ..."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob tem poudarja, da želi sporočiti, da je situacija resna ter da je vsak posameznik pomemben pri obvladovanju epidemije. "Zakaj vas pozivam k upoštevanju navodil? V naši bolnišnici zdravimo bolnike z najtežjo obliko covida-19, ki potrebujejo zaradi pljučnice kisik ali podporo dihanja. Spoštljivo verjemite zgodbam hospitaliziranih bolnikov, ki so obolenje preboleli. Ne želite biti v njihovi koži. Se vam morda zdijo številke hospitaliziranih in umrlih banalno nizke? Sploh v primerjavi z gripo, na primer? Oddelek za infekcijske bolezni v UKC Maribor šteje 34 postelj za odrasle bolnike in v 'normalnih časih' smo zdravili bolnike z različnimi (!) nalezljivimi boleznimi, kot so okužbe sečil, pljučnice, okužbe kože, vnetje srčnih zaklopk, borelioza, meningitis ... Danes (22. 10.) pa obravnavamo na 'navadnem'  oddelku za covid-19 41 bolnikov, vsi imajo torej samo eno infekcijsko obolenje covid-19  in večina (približno 90 odstotkov) jih je tako bolnih, da potrebujejo dodatek kisika. Najtežje bolnike, ki potrebujejo podporo dihanja, obravnavajo na Oddelku za intenzivno terapijo za bolnike s covidom-19 in zaradi tega je zelo okrnjeno delo v vsej bolnišnici, predvsem operativni program, saj morajo zdravniki intenzivisti sedaj zdraviti kovidne bolnike z odpovedjo dihanja. Zaradi porasta števila obolelih se mora večati tudi kapaciteta postelj. Kadri in število postelj so omejeni. O težkih pogojih dela zaradi posebnih izolacijskih ukrepov, v katerih dela zdravstveno osebje, in preobremenitvah ne bom pisala, tudi o stresu in stiskah zaradi žalostnih osebnih zgodb bolnikov ne."

Kot še sklene, so novice iz drugih evropskih držav zastrašujoče, a resnične, napovedi slovenskih strokovnjakov pa skrb vzbujajoče. "Mariborska bolnišnica se z vso resnostjo in odgovornostjo pripravlja na najbolj 'črn' scenarij. Srčno upam, da se ne uresniči," je še jasna mariborska zdravnica.

Pasica koronavirus oktober
Odprto pismo Zdravstvenega sveta
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (400)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brus123
26. 10. 2020 21.46
+4
Kaj je naredila vlada od marca do septembra? Kradla in podpirala "svoje"!! Zdaj pa se čudijo, da je spet zdravstvo pred popolnim zlomom.
najboljšisosed
26. 10. 2020 21.50
+3
Ta vlada je največja sramota naše države od kar obstaja. Se mi zdi celo, da prav namerno uživajo v tem kar počnejo.
gnoj222
26. 10. 2020 21.33
+1
A bo kdo te doktore pocasi informiral kolko je virus dejansko kuzen, da ne bojo delali takih klovnov iz sebe pa nabijali stroskov..
antirepresija
27. 10. 2020 09.41
+1
Kaksna samozavest in hkrati kaksno podcenjevanje. Kaj si pa ti po poklicu? Morda jim kar ti predstavis svojo studijo, pa bodo lahko vsi slekli zascitno opremo. Pa se povej jim kako naj zdravijo paciente, kajti nekaj delajo ocitno narobe, da se bodo intenzivne nehale polniti!
toxicox
26. 10. 2020 21.31
+5
vstanem ob 4 30 v lj ob 6h me poberejo v kopru do 15h v lj do 16h doma ob 17 že dve leti vsak dan za minimalca delam ko črnc
LaFemme
26. 10. 2020 21.15
+6
V zdravstvu je katastrofa tudi za paciente. Ne dobiš telefonske zveze, pregledi prestavljeni, zdravniki preobremenjenk, kaos v bolnicah. Tist denar ki ste ga zagonili za švercanje z maskami in korupcijo bi vložili v zdravstvo pa bi šlo.
srecnii
26. 10. 2020 21.10
-4
Lažete, lažnivci
laufar1978
26. 10. 2020 21.10
+5
In folk se še kar zajebava in ne uposteva covid pravil...nobenemu ne privoscim te bolezni. Ce pa jo dobi tisti ki se pozvizga na vse mi ga pa ni zal 1%.
kdo je reko ?esn
26. 10. 2020 20.51
+3
Pustit službo, pa nekaj drugega delat.
LaFemme
26. 10. 2020 21.13
+5
Pa ti pust službo pa postani zdravnik, če misliš da znaš bolje.
kdo je reko ?esn
26. 10. 2020 21.36
+3
Pa veš kako trpijo??? Tako, da do njih ne moreš.
MTM AUDI
26. 10. 2020 20.38
+2
Nic jambrat to ste hoteli evropa je to dragi moji.. v yugi ni blo tega nikoli.. UKC je bil v sami špici!! Kaj je pa dones??? Po osamosvojitvi?? SRAMOTA!!! Pa kar naprej hvalite kok dobr živimo.. sam počas bo cajt pokazal svoje..
antirepresija
27. 10. 2020 09.43
+1
Seveda ni bilo tega v Yugi, dokler smo dobivali sredstva ZDA kot protiutez Rusiji. Po tem, pa hiperinflacija in colaps sistema, si ze pozabil mar ne?
MasteRbee
26. 10. 2020 20.37
+7
Denar izginja namesto da bi šel v kader. Tipično družbeno.
txoxnxy
26. 10. 2020 20.35
+8
Zdravstvo so 20 let vodili predhodniki Fajonova, Bratoskove, Šarca in Mesca zato pa danes beremo takšne tragične zgodbe.
VF
26. 10. 2020 20.30
+13
Hvala za resnične zgodbe. Verjamem, da so točno take. Premalo se je vlagalo v kader, premalo se je plačevalo tehnike in ostale nezdravnike zdravstvene stroke. Še vedno je tako, tudi sama delam podobno, ampak tole je še hujše. Sočustvujem z zdrevstvenimi delavci, vsemi obolelimi....ampak nekaj umazanega se pa skriva za vsem tem. ..
fairplayy
26. 10. 2020 20.29
+7
K temu stanju je največ pripomogel manipulator, specialist lažnih novic dr fb POTRČ, ko je še bolj razdelil ljudi vnesel razkol in zmedo medcstoko ljudmi in politiko!!!! VSE ZA SLAVO IN PREPOZNAVNOST
srecnii
26. 10. 2020 20.25
-3
Trenutne razmere v zdravstvu. Z dvema besedoma, same laži
Teofil
26. 10. 2020 20.18
+7
Slovensko zdravstvo 1991-2020 z eno besedo KATASTROFA
tiger200
26. 10. 2020 20.11
-4
Zdravniki si zaslužijo svoje plače, ker jaz še nisem videl "butastega" zdravnika, kakega drugega v JS, predvsem šolstvu pa.
Uporabnik458403
26. 10. 2020 20.04
+7
Soferji kamionov so vso 40 let delovno dobo v taksni oziroma se v tezji situaciji.......pa domace vidijo mogoce za vikend....... Se kaznovani so v tisocakih, ce prevec delajo ali prehitro domov hitijo............ Do njih ni nihce razumljiv, se z osebnimi bi jih radi zrinili iz avtocest
nemo1
26. 10. 2020 20.10
+3
Žal niso dovolj šolani, da si lahko privoščijo biti nemoralni
Uporabnik458403
26. 10. 2020 20.22
+5
Vsi niso imeli moznosti izobrazevanja in podobno, zato to ne pomeni, da niso pametni....... Bi me prav zanimalo kako bi se kak izobrazen znasel v kamionu..........recimo kak Modendorfer ali pa kdo iz levice
123soba
27. 10. 2020 08.21
Modendorfer ni nič kaj izobražen, tko da bi lahko vozil kamion
nemo1
26. 10. 2020 20.02
+9
Moja osebna doktorca je dosegljiva za paciente mogoče 2x na teden odnosno po 2-3 tedne sploh ni. In ni ne na kongresih, seminarijih, raznih dodatnih vsposabljanjih, nikjer kar bi bilo povezano z njeno stroko....... kje je , kaj dela odnosno ne dela, kje za vrag se skriva....... ma ljudje božji koliko cajta bomo še dovolili da se takšne in podobne razmere odvijajo v tej naši državici..... povejte prosim datum...... hvala
babazaneti
26. 10. 2020 19.56
+10
Izbrisan komentar: ne razumem tega prvo jamrajo dohtarji potem javna uprava nato mnz.....hudiča zasebni sektor nikol ne jamra pa vse je narejeno...pa vsi vemo kakšen delež ma zasebni sektor in za kakšno plačo delajo! v sloveniji manjka en res velik revizor oz normerc da temu naredi red! primer zuim kamnik zaposlena dva resevalca iz vode vsak dan hodita v službo a bazen je zaprt zaradi korone kaj delata? cele dneve srfata po int. in to mi davkoplačevavci plačujemo. ja in taki potem jamrajo:))) ginekoloska ambulanta zd kamnik pricne ob 7.00 stranka narocena 7.00 dohtarca pride 7.15 v ambulanto in pricne delo ob 7.38 je to normalno a so to ljudje ki imajo drugacni status kot mi smrtniki!? samo zanima me kdo nadzira te prodane ure iz opravljene preglede??? ne cudim se da je zdravstvo u ku.....u kot država iz javno upravo. hvala za minuse ter lep in prijeten vecer zelim vsem naprej.
Špartanec
26. 10. 2020 19.49
+10
Jap, res je katastrofa. Organizacija dela namreč.
babazaneti
26. 10. 2020 19.48
+4
že nekaj časa govorim pa me admin vedno briše...??? da ljudje v zdravstvu oz v javni upravi enostavno niso pripravljeni delat oz kakor koli kar je več kot vsakdanje delelo izpred korone je skorajda ne sprejemlivo za delo.treba bo stistnit zobe pa iz prve prestave dati v tretjo ali četrto!