Podatki za dan: 28. 06 do 24.00
Oboleli
1,585
+4
+0.3%

Trenutno v karanteni 6380 oseb, že kmalu morda poostren nadzor

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
AVTOR
STA /Ti.Š. /
KOMENTARJI
86
Ministrstvo za zdravje je od začetka junija odredilo 7190 karanten, trenutno pa je v karanteni 6380 oseb. Ob tem se vlada ob naraščanju števila okužb z novim koronavirusom tako v Sloveniji kot v regiji zavzema za večji nadzor odrejenih karanten.

VEČ VIDEOVSEBIN

01:29

Iz 24UR: Karantena do zdaj

02:25

Iz 24UR: 6380 Slovencev v karanteni

Kako je z nadzorom karantene?
Kako je z nadzorom karantene?FOTO: Dreamstime

Minister za zdravje lahko na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) karanteno odredi zdravi osebi, če je bila v tesnem kontaktu z okuženimi in se tako obravnava kot visoko rizično. V 14-dnevno karanteno morajo tudi potniki, ki prihajajo iz držav s slabšo epidemiološko sliko in jih je vlada uvrstila na rdeči seznam.

Kot je na današnji novinarski konferenci poudaril vladni govorec Jelko Kacin, je za ohranitev ugodne epidemiološke slike v Sloveniji treba povečati učinkovitost nadzora nad izvajanjem karantenskih odločb, ki je po njegovi oceni "absolutno nezadostna".

Ministrstvo za notranje zadeve je zato v nedeljo ponudilo pomoč pri obiskovanju oseb, ki jim je bila izdana karantena in kontroliranju njihovega zadrževanja v osamitvi. To je sicer pristojnost zdravstvenega inšpektorata.

Tudi vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović se je v današnji izjavi za medije dotaknila dela zdravstvene inšpekcije. Ocenila je, da bi morala ta intenzivirati svoje delo ter pregledati več karanten, ekipo pa bi lahko okrepili s pomočjo drugih inšpektoratov.