Korona

Tretji protikorona paket, težak do milijardo evrov, v veljavi do konca 2020?

Brdo pri Kranju / Ljubljana, 15. 05. 2020 08.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
84

Vlada, delodajalci in sindikati so se na seji Ekonomsko-socialnega sveta dogovarjali o delu na tretjem protikoronskem zakonu, za katerega imajo delodajalci vrsto predlogov. Zakon naj bi sicer med drugim zagotovil dodatno pomoč najbolj prizadetim gospodarskim sektorjem in vzpostavil shemo subvencioniranja skrajšanega delovnega časa. "V ponedeljek začneta z delom dve delovni skupini. Ambicije so, da vlada zakon sprejme na torkovi seji, a v tem trenutku ne bomo pristajali izključno na časovni diktat," je na novinarski konferenci po koncu seje izpostavila Lidija Jerkič.

Na seji ESS so razpravljali o pripravi tretjega protikoronskega zakona.
Na seji ESS so razpravljali o pripravi tretjega protikoronskega zakona. FOTO: Dreamstime

Na seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), ki je dopoldne potekala v Kongresnem centru Brdo, so se vlada, delodajalci in sindikati med drugim dogovorili o delu glede tretjega protikoronskega paketa ter socialnega sporazuma.

"Zaključili smo prvo sejo ESS v novi sestavi vlade. Že kot kandidat za ministra sem povedal, da mi socialni dialog pomeni ogromno. To je tako pravzaprav slovesen trenutek," je na novinarski konferenci po seji uvodoma dejal minister za delo Janez Cigler Kralj. Epidemija je po njegovih besedah prinesla veliko izzivov, da spremenimo, kar je bilo v tej družbi narobe, na bolje.

Socialnim partnerjem se je zahvalil za konstruktiven pristop; bistvo današnje seje ESS pa opredelil kot to, da so se s socialnimi partnerji dogovorili o načinu dela, sodelovanja in obravnave ključnih točk.

Oblikovali so dve delovni skupini, ki bosta v ponedeljek pregledali in pretresli predlagane ukrepe ministrstev za tretji protikorona paket, nato podali svoja stališča, mnenja in ugotovitve. Delo ene skupine bo zajemalo področje ministrstva za delo, ena pa bo delala na področju gospodarstva. "Tako bomo najbolje soočili mnenja socialnih partnerjev," meni minister za delo.

Minister za delo Janez Cigler Kralj po seji ESS
Minister za delo Janez Cigler Kralj po seji ESS FOTO: Posnetek zaslona

Tretji protikoronski zakon naj bi predstavljal izhodno strategijo za čas po epidemiji novega koronavirusa. Vladni predstavniki so v minulih tednih napovedovali, da bo predvidel posebno pomoč najbolj prizadetim dejavnostim, med njimi gostinstvu in turizmu.

Zakon bo tako sledil prvima dvema, večina ukrepov iz 'mega paketa' za blaženje posledic krize pa se bo iztekla konec maja. Če vlada do danes epidemije ne bi preklicala, bi se podaljšali za mesec dni.

Vključitev v tretji paket protikoronski ukrepov med drugim zahtevajo tudi prevozniki. Prevozniki Sekcije za promet pri OZS so ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca tako že pred dnevi pozvali, naj vlada v 'tretji paket' vključi njihovo panogo, sicer lahko po besedah predsednika sekcije Petra Piška pride do "nemirov in cestnih blokad". Vrtovec sicer verjame, da bo vlada imela posluh za sektor, ki prispeva 17 odstotkov BDP.

Minister za delo Cigler Kralj je sicer še pred začetkom današnje seje razkril, da bo uzakonil tudi ukrep subvencioniranega skrajšanega delovnega časa po zgledu Avstrije oziroma Nemčije. "Nosilni ukrep, ki ga bo ministrstvo za delo predlagalo v protikorona paketu tri (PKP3), je sofinanciranje skrajšanega delovnega časa, kot so ga sprejeli že v 17 državah. Je uspešen, veliko delodajalcev se ga poslužuje," je dejal ter dodal, da bi s tem lahko tudi v Sloveniji dobro odgovorili na izzive trga dela in slovenskega gospodarstva po 31. maju. A kot je dodal minister, gre zaenkrat za prvi osnutek, "predlog smernic, iz katerih se bo nato sestavil zakon". "Vsi predlogi se še dodelujejo, tudi v delovnih skupinah s socialnimi parterji."

Kot je orisal, predlog subvencije skrajšanega delovnega časa predpostavlja, da bi država sofinancirala do polovico delovnega časa za posameznega delavca – torej med 20 in 35 ur skrajšanega delovnika. Ukrep bi bil financiran iz sredstev ESS, subvencija pa bi bila fiksna glede na skrajšan čas. So pa zaradi preteklih izkušenj in nekaterih možnih zlorab vključili tudi nekaj varovalk.

"Del ureditve je prepoved odpuščanja za tiste, za katere se delovni čas subvencionira. Mi bomo pazljivi na to, da bo plača oziroma nadomestilo čim bolj enako plači, ki jo delavec dobiva sedaj. Predlog se giblje v okviru 80 odstotkov nadomestila takrat, ko zaposleni ne dela," pa je na to dodala predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič. "Še preden se zakon sprejme, opozarjamo na možnost zlorab, goljufanja, zaslužkarstva. Kakšne varovalke točno bodo vključene, ne znam povedati. Ta ukrep namreč ne pomeni 'prostolova' za delodajalce, da še nekaj od države 'pokasirajo'," je opozorila.

Delodajalci pa so medtem že predstavili številne svoje predloge, ki bi jih moral vključevati zakon. Na področju trga dela so se ob shemi skrajšanega delovnega časa zavzeli za poenostavitev postopka odreditve dela od doma oziroma drugega dela v izjemnih okoliščinah tudi za čas po epidemiji ter ohranitev višine minimalne plače v letu 2021 na ravni letošnje.

Na mizi je cela vrsta predlogov: turizem, gostinstvo, organizatorji javnih prireditev. Bodo vključeni tudi prevozniki? Nosilni ukrep je skrajšan delovni čas, a predstavniki posamičnih panog opozarjajo, da zanje ta ukrep ne bo zadosten oziroma ne bo odgovoril na njihove potrebe. "Smo v najbolj intenzivnem času pretresanja smernic in predlogov ter ukrepov. Pristopili bomo na tak način, da čim bolje pomagamo," obljublja minister za delo.

'Obstaja ambicija, da se zakon sprejme na torkovi vladni seji. A na časovni diktat ne pristajamo'

Svoj 'lonček' pa so pristavili tudi sindikati.

"Glavnina današnje seje je bila namenjena začetku socialnega dialoga. Pandemija je naredila svoje, prva uradna seja ESS je bila danes, ESS je konstriruiran, obravnavali smo iztočnice za zakon korona tri," je na kratko po koncu seje današnje dogajanje še povzela Jerkičeva.

"Po nekoliko daljši razpravi v ponedeljek začneta z delom dve delovni skupini prva bo vključevala kmetijstvo, ribištvo, gospodarstvo, druga pa izobraževanje, delo, socialo, šport," je navedla. Po njenih besedah sicer "obstaja ambicija, da vlada sprejme zakon na seji v torek, a v tem trenutku ne bomo pristajali izključno na časovni diktat".

"Upam, da se vsi zavedamo, da z vladnim ukrepom pomoči problemov ni konec. To, da je treba gospodarstvo zagnati, ni stvar enega paketa," je še izpostavila.

Odločitev, da se je danes prvič po nastopu nove vlade sestal ESS, je pozdravil tudi predsednik sindikata Pergam Jakob Počivavšek. "Prvi in drugi koronapaket sta bila sprejeta ob skrajno omejenem sodelovanju sindikatov," je bil kritičen. Kot je še dodal, pa se bo zdaj tako videlo, kako resno vlada misli s socialnim dialogom.

Kakšna bo izhodna strategija iz krize, je po njegovem pomembna tudi za vprašanje, ki pa ga danes zaradi časovne stiske še niso obravnavali – vprašanje socialnega sporazuma. ESS naj bi se – tako Počivavšek – ukvarjal s tem, ko se bo seja nadaljevala.

V pripravo tretjega svežnja protikoronske pomoči je sicer vključena tudi delovna skupina Mateja Lahovnika, a sindikati z njo doslej niso sodelovali, prav tako si kakšnega posebnega sodelovanja ne obetajo v prihodnje. Kot je še poudarila Jerkičeva, pa so končne odločitve glede točne vsebine PKP3 še vedno na Državnem zboru.

V PKP3 so skušali vključiti tudi nekatere ranljive skupine, ki jih prejšnja dva ukrepa nista zajela. "Dodali smo nekaj popravkov za to področje," je obljubil minister. Ukrepi so po njegovih besedah doslej sicer pomagali 1.200.000 prebivalcem.

Kakšni so še drugi predlagani ukrepi?

Minister za delo je ob tem sicer omenil še nekatere druge ukrepe, ki bi jih vključeval PKP3. Eden od ukrepov s področja ministrstva za gospodarstvo je denimo predlog za izdajo vavčerjev za koriščenje pri letovanju v slovenskih turističnih kapacitetah. "Da bi lažje zagnali svojo dejavnost tudi po 31. maju, ko se zadeve nekako sproščajo," pravi Cigler Kralj. "To pa ne bo vavčer, ki bi nadomestil del regresa. O tem nismo razmišljali," še izpostavlja.

Eden od ukrepov pa spada pod ministrstvo za kmetijstvo – gre za podaljšanje delovnih dovoljenj za sezonske delavce.  Na tak način bi po besedah Cigler Kralja namreč omogočili večje število delavcev.

Denar in rokavice

Na finančnem področju ob pomoči najbolj prizadetim panogam predlagajo širitev pozavarovanja terjatev, odkup terjatev, ustanovitev investicijskega sklada, državno subvencijo najemnin prizadetim poslovnim subjektom.

Med sistemskimi predlogi pa si želijo oprostitve plačila nadomestil za stavbna zemljišča za letos prizadetim podjetjem ter zakonsko ureditev sistema upravljanja z nenevarnimi in nevarnimi odpadki.

Tretji protikorona paket bo po ministrovih besedah težah med pol in eno milijardo evrov, v veljavi pa bo predvidoma do konca letošnjega leta.

Ekonomsko-socialni svet (ESS) je imel sicer danes med drugim na dnevnem redu še dogovor o delu pri pripravi socialnega sporazuma, obravnavo sprememb pokojninskega načrta poklicnega zavarovanja ter stališče ministrstva za finance do predloga o spremembi zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

123soba
18. 05. 2020 18.52
+2
Kdo je finančni svetovalec JJ se ve....
zmajskorpion
15. 05. 2020 18.15
+1
Metanje denarja...
DEEP
15. 05. 2020 18.14
+9
Ta mjesec upokojenci dobimo drugi del, kriznega dodatka!? Ne se razburjati, uprašam lahk!
Supervillain
17. 05. 2020 16.33
+7
gamper
15. 05. 2020 16.57
+7
Ne vem od kod drzavi naenkrat toliko denarja, prej pa za burek ni imela. Kjerkoli ga je ze dobila, zastonj zagotovo ne. Vprasanje je samo, kaj je za to dala. Ostali pa se dobro privezimo, ker bodo turbolence, groba resnica in realnost pa tudi.
Slovenc07
15. 05. 2020 16.46
+9
Prvic da mi je katera vlada dala denar..... ni blo veliko je pa prislo prav. Jokice napumpajte bicikle pa akcija....
kek?e
15. 05. 2020 16.48
+8
Kaj ti je pa dala????:)))vsak mesec ti uzame pou plače in ti pravš da ti je dala:))dej glavo vn iz peska že enkrat mudel
OrodniK
18. 05. 2020 17.30
A je katera pa vzela manj-vsak mesec???? Ne? Torej je ta, dala.
kek?e
15. 05. 2020 16.38
+6
Prinaša nateg inkrajo gospodov pri koritu
Rožice cvetijo
15. 05. 2020 16.25
-2
Ali je res pred parlamentom vojska?
kek?e
15. 05. 2020 17.05
+3
Sej še mal pa jo bojo rabl pa ne samo pred parlamentom še gospoda bojo mogl na domu čuvat ker pučas se bo narodu utrgal pol pa da jih vidmo lopove
miskosisko
15. 05. 2020 16.23
+6
Jst se od prvega nisem nic dobil!
Pepe Bolcev
15. 05. 2020 16.09
-1
Radoveden. Ce mislis, da ti vikendica pripada samo zato ker si nesposobni desnicar se motis.
Radoveden
15. 05. 2020 15.36
+1
Zdej bom upam lahko tudi jaz prišel do vikenda na Hrvaškem in jadrnice, tko ko majo vsi mulci levičarskih tajkunov.
RudiFeler
15. 05. 2020 16.35
-1
RudiFeler
15. 05. 2020 16.37
-2
Radoveden
15. 05. 2020 15.35
+1
Uf, za leftarde pa res ne bo prav nič ostalo.Zero, nada, niente.....kako lepo.
Koronavirusovec
15. 05. 2020 19.11
a si se zero, nada, niente nauču od Baldwina na etoro reklami?
mijavci
15. 05. 2020 14.56
+17
Za tri milijarde bi moral vsak državljan Slovenije tudi otroci dobiti vsak po 1500€ , pa ni važno ali je reveš ali pa tisti ki že itak ima preveč, sto tisočim s.p. so dali po 700€ plus prispevke 400€ res me zanima kje je ta denar naložen?
Raz779
15. 05. 2020 14.35
+19
Kje so 3 miljarde, glede na to da sem dobil 600 e plače, ker moram biti na čakanju. Komu so ga razdelili, javni sektor ni dobil, mi ko pa ne smemo dela t pa 80%. Pa sramota da dobijo tisti ki ne delajo več kot jaz na čakanju.
oktalz999
15. 05. 2020 14.07
+16
3. korona paket v veljavnosti do konca leta 2020? Hahaha, kvečjemu mesec, dva, ker bo šlo spet vse neznano kam.
Netajkun
15. 05. 2020 13.57
+27
Danes je 64.dan od razglasitve epidemije . . in 63.dan dela trenutne vlade , izplačala se je samo 1 plača ( do 18.aprila . . za MAREC ) , druga se bo do 18.maja . . . za APRIL . . . jamranje pa tako , kot da bi bili že pol leta brez denarja in lačni . Malo potrpljenja in ponižnosti . . . vsekakor bo težko . . ne bo veliko turistov in gostov , industrija se bo počasi pobirala ( sorazmerno s celo Evropo oz. svetom ) . . . kar nekaj jih bo propadlo , več bo nezaposlenih . . . edino JS bo ostal nedotaknjen ( tako kadrovsko kot plačno ) . . . in točno njihovi sindikati bodo najbolj glasni ( Štrukelj ) , adijo pamet
Akaka Kakak
15. 05. 2020 13.21
+15
24ur vprašajte vlado, komu so do sedaj pomagali ,upokojencem in komu še???????? Nikjer ne poznam nobenega ki bi karkoli prejel rauen ljufi,ki nočejo delat,seveda ločim ljudi ki želijo in kateri nočejo eno so bolni to izvzamem.
AlternativeFacts
15. 05. 2020 13.27
+16
Niso pomagali upokojencem na splošno, ampak zgolj določenim upokojencem. Ko že sporašujete medije,jih sprašujte natančno, ne vsegliharsko...
bik730
15. 05. 2020 13.30
+16
večje vprašanje je kaj je bolj smotrno reševati in čemu dajati večjo težo v danem trenutku....0,015% obolelimi za covid ali 9% nezaposlenim , ki se jim kaj kmalu lahko pridruži še 30% zaposlenih ,ki so trenutno na čakanju na delo....
Rožice cvetijo
15. 05. 2020 13.36
+4
AlternativeFacts...Točno, tisti upokojenci, ki so vso delovno dobo vplačevali največ v skupno vrečo, niso za kazen dobili nič in obratno. Čemu ta dodatek, mi ni jasno...morda zato,da bodo lahko sedaj penzije stagnirale 10 let...v tem primeru bodo ravno ti, ki so dobili dodatek, še na slabšem...ker vse dobrine se bodo v prihodnosti dražile.
bundy crocodile
15. 05. 2020 13.15
+43
Citiram Tonina pred enim tednom " Narodu smo že razdelili 6.2 milijarde evrov". Naj spmonim, da so evropi predložili pol manjši račun oziroma 3 milijarde pa tudi za te nihče ne ve niti sama vlada kje so. Danes nova milijarda, od kje pa jih jemljete vlada? Dvomim, da evropa deli denar kar tako sploh pa Janši. Govorite o milijardah kot da delite sladkorčke. Če je paket vreden 998 milijonov je to za 2 milijona napačen podatek in zelo verjetno nekomu v žep pa dvomim, da mimo sekate samo za par milijonov. Pomeni, da smo s tem paketom že na 7.2 milijarde, ljudem pa po 200€ na račun katere si je mimogrede država že vzela nazaj. Temu jaz pravim totalna korupcija na vseh možnih nivojih od direktne kraje pa vse do prirejanja dokumentov. Če je država in sodstvo kaj vredno, bodo do konca leta 2020 polni zapori vojnih dobičkarjev ampak ker imamo zopet Janšo, bomo sedeli po zaporih za 200€ neplačanih kazni, ker ne bo več denarja za plače medtem ko bo par posameznikov na veliko pralo denar. Vse znano iz leta 2008, takrat je bil točno takšen sistem.
Koronavirusovec
15. 05. 2020 19.23
+1
če štejemo obresti, bo treba evropi vrniti vsaj 10 milijard, adijo slovenija
Koronavirusovec
15. 05. 2020 19.26
+1
ali najdeš video, kje je to povedal, saj verjamem da je, samo rad bi pokazal svojemu SDS očetu ovci, ki mi konstantno govori kako dobra je vlada
bik730
15. 05. 2020 13.15
+31
Zelo ironično razmišljanje in govoričenje neprestano o dopustih in kako bo slo.turist reševal slo.turizem....a bejš....s čim...razen ,če bo plačilno sredstvo wc papir....vesel bom ,če bom sploh obdržal službo in da bom lahko plačeval mesečne obveznosti ...predvidevam da je na tem razmišljanju 70% zaposlenih...tako da draga moja vlada...dajte se enkrat za spremembo postavit v vlogo delovnega prebivalstva ,da boste lažje razumeli razmišljanje in problematiko navadne raje po vaše, ker razumem vi dobite vsak mesec svoje...pa če ste naredili kaj ali ne.....
Netajkun
15. 05. 2020 14.04
+3
S čim . . . točno s tistim , s čimer " rešujejo " hrvaški turizem . . . 11 milijonov slovenskih nočitev na Hrvaškem , NI MALO . . . če vemo , da smo imeli v letu 2019 v Sloveniji dobrih 15 milijonov nočitev . Slovenci na Hrvaškem enako število nočitev , kot vsi tuji turisti v Sloveniji !!!
bik730
15. 05. 2020 14.13
+2
Netakun....ne vem ,če si razumel...pa bom še enkrat...ali bo plačilno sredstvo wc papir...poznam statistiko...in lani in letos ne more biti primerjava...in če na tem temelji gostinsko razmišljanje potem brcate v temo...ker , če slo. gospodarstvo ne bo imelo prihodka tudi gostinstvo ne bo...ne pozabo pa da je v teh 11mil. nočitev velik dal zabeleženih slo.lastnikov apartmajev,prikolic itd....
RudiFeler
15. 05. 2020 13.12
+13
Zakaj je dal Janša dodatek onim ko so na sociali? Zato ker je večina njegovih volilcev na socialni. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
upornik30
15. 05. 2020 13.12
+1
novi pufi nove afere...….kam bo sedaj šel denar v nabave?