Korona

Postopno sproščanje ukrepov v zdravstvu. 'Na daljši rok bomo živeli drugače'

Ljubljana, 15. 04. 2020 06.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
N.P., STA, U.V.
Komentarji
1636

V trgovinah, lekarnah, poštnih poslovalnicah in na drugih zaprtih javnih krajih je po novem tudi z odlokom zapovedano razkuževanje rok namesto prej obvezne uporabe rokavic. Sproščanje omejevalnih ukrepov v Sloveniji se bo začelo postopoma, najprej nas čaka ponovna razširitev zdravstvenih storitev, je napovedal zdravstveni minister. Član vladne delovne skupine Ivan Simič pa miri samozaposlene - če boste naslednje leto ugotovili, da pogojev za državno pomoč ne izpolnjujete, boste v primeru samoprijave sredstva vrnili brez obresti. Te bodo zaračunavali le v primeru namernega zavajanja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kako bomo rahljali ukrepe v zdravstvu?
    15:10
    Iz 24UR ZVEČER: Kako bomo rahljali ukrepe v zdravstvu?
  • Iz 24UR: Je tak ukrep ustaven?
    02:30
    Iz 24UR: Je tak ukrep ustaven?
  • Iz 24UR: Testirali bodo 1500 ljudi
    03:54
    Iz 24UR: Testirali bodo 1500 ljudi

 

Uradni govorec vlade Jelko Kacin je v večerni izjavi za javnost dejal,  da se zavedajo, da je obseg sprememb, ki jih je  prinesel vladni megazakon oziroma prvi paket ukrepov za ublažitev posledic epidemije koronavirusa za državljane in gospodarstvo prinesel širok, ter da vsa področja in vprašanja v njem niso bila naslovljena. 

Pospešeno pa že pripravljajo drugi korona zakon, ki naj bi vključil tudi vsa področja, ki jih je prvi zakon spregledal. "Namen tega zakona je pomagati državljanom in gospodarstvu, da čim lažje prebrodi krizo, ki nas je doletela," je dejal član vladne svetovalne skupine za pripravo ukrepov za omilitev posledic epidemije za državljane in gospodarstvo Ivan Simič

Prvi korona zakon je začel veljati v soboto, velja pa od 13. marca do 31. maja 2020, razdeljen pa je na 3 sklope: čakanje na delo; mesečni temeljni dohodek za samozaposlene; dve obliki plačila prispevkov za samozaposlene in tiste zaposlene, ki delajo. 

"Zakonodaja je bila pripravljena v rekordnih 13 dneh, zaradi tega se tudi pojavljajo določene težave. Predvsem zaradi tega, ker nekatere zadeve, ki so bile pripravljene, niso bile informacijsko podprte," je priznal Simič. Pohvalil je Finančno upravo, ki se je po njegovih besedah dobro organizirala. "Odpravila je rek obrazec, ki je sicer še na voljo, do 23. aprila pa bo pripravljen nov, s katerim se bo lahko obračunavalo po veljavnem zakonu." 

Furs je do danes prejel približno 16.000 potrjenih izjav samozaposlenih, je potrdil Simič. "Gre za kar veliko številko. Izjava, ki je pripravljena na spletni strani Fursa je dostopna preko mobilnih telefonov ali računalnikov, v obeh primerih se izjava izpolni zelo enostavno, tukaj ne opažamo težav."  

Prejemajo pa veliko vprašanj zavezancev, ali izpolniti izjavo za en ali za vse tri mesece - Simič predlaga, da se izjava izpolni za vse tri mesece, saj trenutno še ne morejo vedeti, ali bodo izpolnjevali pogoje za prejem pomoči. 

Strah samozaposlenih glede morebitnega neizpolnjevanja pogojev za državno pomoč je odveč, saj bodo lahko sredstva v primeru samoprijave vrnili brez obresti, je še zagotovil. "Če bodo prejemniki pomoči prihodnje leto ugotovili, da niso izpolnili pogojev, jim zakon omogoča samoprijavo Fursu v 30 dneh po oddaji obračuna in vračilo sredstev brez obresti," je pojasnil. Obresti se bodo obračunavale le v primeru namernega zavajanja, je poudaril." 

Prva nakazila samozaposlenim, ki so zaprosili za oprostitev plačila socialnih prispevkov in izplačilo mesečnega temeljnega dohodka, bodo po Simičevih besedah 24. aprila. Takrat bodo sredstva prejeli tisti, ki bodo izjavo o upravičenosti vložili do 18. aprila.

"Tisti, ki bodo izjavo vložili od 19. do 30. aprila, bodo sredstva prejeli 10. maja. Tisti, ki jo bodo vložili od 1. do 31. maja, pa bodo sredstva prejeli 10. junija," je pojasnil. Poudaril je, da bodo tudi tisti, ki bodo izjavo vložili šele maja, prejeli vsa tri izplačila. "Nič ni izgubljeno," je dodal.

Samostojni podjetniki so pred sprejetjem prvega korona zakona pred državnim zborom zahtevali odpis prispevkov.
Samostojni podjetniki so pred sprejetjem prvega korona zakona pred državnim zborom zahtevali odpis prispevkov. FOTO: Miro Majcen

Spomnil je, da bo država za delavce, ki delajo tudi v času epidemije, podjetjem povrnila prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za dva meseca - približno dve tretjini vseh prispevkov, ki jih podjetja plačujejo ob izplačilu plač. "Pogoj pa je, da bodo morali vsi, ki bodo dobili povrnjene prispevke, delavcem izplačati krizni dodatek v višini 200 evrov. Ta bo v celoti oproščen vseh davkov in prispevkov," je pojasnil.

Podjetja, ki jim bo država povrnila prispevek za delavce, pripravijo običajen obračun plač, le da ne plačajo teh prispevkov. Kljub temu Simič delodajalcem priporoča, naj spremljajo evidence in so pozorni na to, kdaj bodo prispevki plačani. "Tisti, ki so že izplačali plače za marec in so prispevke plačali v celoti, bodo takrat, ko bo prispevke plačala država, imeli preplačilo in bodo lahko to poračunali ob izplačilu aprilskih plač," je dodal.

Delavci, ki so na čakanju na delo, bodo za ta čas prejeli 80-odstotno nadomestilo plače, vendar ne manj od minimalne plače, ki je določena pri dobrih 940 evrih bruto, in ne več od lanske povprečne slovenske plače, ki je znašala 1753 evrov bruto, je povedal.

Za april in maj prav tako ne bo treba plačati akontacije davka od dohodkov pravnih oseb in od dohodka iz dejavnosti. Je pa Simič opozoril, da je pomoč namenjena tistim podjetjem, ki jo dejansko potrebujejo. "Tisti, ki bodo po uveljavitvi zakona, torej po 11. aprilu, izplačali dobiček, bodo morali pomoč vrniti. To bodo morali storiti tudi, če bodo izplačali poslovno uspešnost ali nagrado poslovodstvu," je dejal.

Gantar ob prvem rahljanju omejevalnih ukrepov izpostavlja: Na daljši rok bomo živeli drugače

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v telefonskem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju po videokonferenčnem zasedanju ministrov EU za zdravje v povezavi z opuščanjem omejevalnih ukrepov zaradi pandemije izpostavlja zadržanost. Prvi val rahljanja vključuje odprtje nekaterih trgovin po vzoru Avstrije, tehnične preglede, delo v gradbeništvu in delno odpravo omejitev gibanja na občino, je povedal. Ob tem je izpostavil, da bomo na daljši rok živeli drugače.

V Sloveniji spremljajo dogajanje v drugih državah in iščejo možnosti za mehčanje tistih ukrepov, pri katerih je tveganje za ponoven izbruh večjega števila okuženih manjši, tudi na podlagi izkušenj sosednjih držav, je izpostavil. 

Povedal je, da so že sprejeli odlok, s katerim so omogočili nenujne posege in postopke v zdravstvenih ustanovah, ki so jih v začetku epidemije z namenom reorganizacije zdravstvene službe začasno prekinili in omejili vse delo na nujne primere.

Na dopoldanski tiskovni konferenci pa je Gantar dejal, da smo krivuljo, ki je na začetku strmo, celo eksponentno rasla, uspeli preusmeriti v drugo smer in na tak način razmere stabilizirati. Dejal je, da bo tudi po sprostitvi ukrepov potrebno izogibanje tesnim medosebnim stikom še kar nekaj časa in dodal, da bo potrebno vzdrževanje medosebne razdalje dveh metrov, uporaba zaščitne maske in redna higiena rok še naprej. 

"Tudi če danes nek ukrep sprostimo, bomo posledice te sprostitve lahko zaznavali šele nekje po dveh tednih, zato je postopnost še kako na mestu," je dejal Gantar. Dejal je, da je druga skrb v tem, da tovrstne bolezni potekajo v ciklih, zato je podatek o prekuženosti prebivalstva zelo pomemben.

Brecelj: Potrebna bo boljša organizacija

Kot je v oddaji 24UR ZVEČER povedal kirurg Erik Brecelj, bo, dokler bo virus še krožil med nami, potrebna učinkovita zaščita bolnišnic. To upočasni delo in zelo težko bo narediti toliko kot v običajnih pogojih dela. Zato je potrebna večja organizacija znotraj zdravstvenih ustanov, kar pa ne more doseči minister, ampak ustanove same. Meni, da je treba v proces vključiti več ljudi, zdravnikom s koncesijo pa ponuditi več dela. Učinkovita bi bila tudi komunikacija pacienta z zdravnikom prek spleta. Ves čas moramo biti pripravljeni na morebiten ponovni izbruh virusa, zato se moramo tudi bolje organizirati. 

V trgovinah, lekarnah, poštnih poslovalnicah od danes obvezno razkuževanje rok

Vlada je spremembo odloka, ki določa ukrepe na zaprtih javnih krajih v času epidemije novega koronavirusa, sprejela na torkovi dopisni seji, veljati pa je začela danes. Poleg razkuževanja rok ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb še naprej ostaja v veljavi obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite, kot sta šal ali ruta, ki prekrije nos in usta.

V vodstvu ministrstva za zdravje so že prejšnji teden opozorili, da ljudje rokavice pogosto uporabljajo napačno, in ljudem priporočali, naj namesto rokavic raje razkužujejo roke. Roke pa si je treba razkužiti pred vstopom v trgovino in prav tako po oddaji vozička.

V torek potrdili novih 28 okužb, umrlo pet ljudi 

V torek so v Sloveniji potrdili 28 okužb z novim koronavirusom, opravili pa 1168 testiranj, je objavila vlada na Twitterju. Skupaj je okuženih 1248 ljudi. Zaradi covida-19 je hospitaliziranih 96 ljudi, 34 se jih zdravi v intenzivni terapiji, v domačo oskrbo so jih odpustili 13. V torek je zaradi covida-19 umrlo pet ljudi, doslej skupaj že 61.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Doslej so v Sloveniji opravili 37.114 testiranj, iz bolnišnic pa so v domačo oskrbo doslej odpustili 165 bolnikov s covidom-19.

Največ novih okužb so v torek potrdili v ljutomerskem domu za ostarele.
Največ novih okužb so v torek potrdili v ljutomerskem domu za ostarele. FOTO: POP TV

V ljutomerskem domu starejših doslej ozdravelo deset stanovalcev in dva zaposlena

V Domu starejših občanov Ljutomer so ponovno testirali dvanajst okuženih stanovalcev, od tega je bilo devet negativnih. Tako je doslej skupno ozdravelo že deset oskrbovancev doma. Ozdravela sta tudi dva zaposlena.

Kar se tiče zdravstvenega stanja stanovalcev, je zdravnik v ZD Ljutomer Sašo Duh optimističen in pravi, da je večina obolelih stanovalcev brez večjih zdravstvenih težav. Tudi okuženi zaposleni prebolevajo okužbo brez večjih zapletov. Nekoliko težji potek bolezni pa ugotavljajo pri nekaterih pacientih, ki so bili že prej v paliativni oskrbi ali so bili slabšega zdravstvenega stanja ter so imeli tudi druge resne bolezni. 

"Ne gre za bolnišnični oddelek. Vse stanovalce obravnavamo na način, kot da so vsi okuženi, zdravimo pa jih po najvišjih strokovnih načelih, ves čas pa smo v kontaktu s specialisti iz Splošne bolnišnice Murska Sobota in Univerzitetnega kliničnega centra Maribor ter širše. Vsi zaposleni v domu nosijo popolno zaščitno opremo, " je o stanju v domu še povedal Duh. Dodal je, da stanovalci nestrpno pričakujejo dan, ko se bodo lahko podali na sprehod v ozeleneli park v neposredni bližini. Pomagajo jim tudi zdravstveni delavci iz SB Murska Sobota, ki so jim uredili možnost prenočitve v bližini doma. 

Žal pa širjenja okužbe niso popolnoma zajezili, saj se pojavljajo novi primeri tako med stanovalci kot med zaposlenimi. 

Posebna raziskava: koliko je res okuženih?

Ob ugodnem trendu števila potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom je sicer slišati vse bolj konkretne napovedi omilitev ukrepov, a tudi opozorila, da je treba omejitve sproščati postopoma. 

Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović je v torek navedla, da se je po grobih ocenah v Sloveniji z novim koronavirusom okužilo od 3000 do 4000 ljudi. Napovedala je, da se na to temo v kratkem obeta posebna raziskava, s katero bodo skušali na populacijskem vzorcu oceniti število okuženih, ki niso bili pri zdravniku. Testiranja bodo po besedah Miroslava Petrovca, predstojnika Inštituta in vodjo laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij, opravili na reprezentativnem vzorcu okoli 1000 do 1500 prebivalcev po vseh državi.

Nova pasica

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

21.44

Prva nakazila samozaposlenim, ki so zaprosili za oprostitev plačila socialnih prispevkov in izplačilo mesečnega temeljnega dohodka, bodo po Simičevih besedah 24. aprila. Takrat bodo sredstva prejeli tisti, ki bodo izjavo o upravičenosti vložili do 18. aprila. "Tisti, ki bodo izjavo vložili od 19. do 30. aprila, bodo sredstva prejeli 10. maja. Tisti, ki jo bodo vložili od 1. do 31. maja, pa bodo sredstva prejeli 10. junija," je pojasnil. Poudaril je, da bodo tudi tisti, ki bodo izjavo vložili šele maja, prejeli vsa tri izplačila. "Nič ni izgubljeno," je dodal.

21.41

Simič: Strah samozaposlenih glede morebitnega neizpolnjevanja pogojev za pomoč odveč (dopolnjeno)

Strah samozaposlenih zaradi morebitnega neizpolnjevanja pogojev za državno pomoč je odveč, saj bodo lahko sredstva v primeru samoprijave vrnili brez obresti, je zagotovil član vladne svetovalne skupine Ivan Simič. Glede težav, ki se pojavljajo pri uveljavljanju določil prvega protikoronskega zakona, pa je dejal, da so zaradi hitenja pričakovane. Finančna uprava RS (Furs) je do danes do 16. ure prejela okoli 16.000 izjav samozaposlenih o upravičenosti do izredne državne pomoči, kar je veliko, je na novinarski konferenci dejal član vladne svetovalne skupine za pripravo ukrepov za omilitev posledic epidemije za državljane in gospodarstvo Simič.

21.40

Gantar ob prvem rahljanju omejevalnih ukrepov izpostavlja: Na daljši rok bomo živeli drugače

Minister za zdravje Tomaž Gantar v povezavi z opuščanjem omejevalnih ukrepov zaradi pandemije izpostavlja zadržanost. Prvi val rahljanja vključuje odprtje nekaterih trgovin po vzoru Avstrije, tehnične preglede, delo v gradbeništvu in delno odpravo omejitev gibanja na občino, je povedal. Ob tem je izpostavil, da bomo na daljši rok živeli drugače.

20.57

Potrebna strpnost

"Verjamem, da se lahko pojavijo težave, ki pa jih moramo poskusiti rešiti z dobro voljo. Biti moramo strpni. Ravnati smo morali hitro, da bi lahko pomoč zagotovili čim prej, zato je lahko prišlo do pomanjkljivosti," je dejal Simič.

18.57

Gantar: Razprava o sankcijah proti WHO v tem trenutku nesmiselna

Minister za zdravje Tomaž Gantar je danes zavrnil možnost sankcij proti Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) zaradi njenega odzivanja po izbruhu novega koronavirusa. "Mislim, da je absolutno nesmiselno razpravljati o kakršnih koli sankcijah v tem trenutku proti WHO," je dejal v telefonskem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju. Gantar je še povedal, da bi bilo pretirano pričakovati, da bi WHO v danem trenutku imela odgovore na vsa vprašanja, s katerimi se ukvarjajo vse države, saj gre za novo bolezen, s katero stroka nima dovolj izkušenj in znanja. V WHO po ministrovih besedah svetujejo po svoji najboljši moči. Z organizacijo v Sloveniji delajo z roko v roki že vrsto let in Gantar ne vidi razloga, da takšnega sodelovanja ne bi bilo več, je dejal po videokonferenci ministrov EU za zdravje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1636)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rena55
16. 04. 2020 12.12
+2
res je da sta bila cerar in sarc klovna a proti temopovom naravnost svetnika
rena55
16. 04. 2020 12.15
+0
Dark Knight
16. 04. 2020 13.32
+2
Diverzanti
16. 04. 2020 09.47
+1
Če ne delate v zdravstvu in niste v neki hudi kritični skupini'si ne delajte nekih hudih skrbi glede prebolenja virusa. Povsem druga zgodba pa bo'ko bo prišlo na hitro skupaj zmetano cepivo"bojte se dne, ko boste poklicani za cepljenje.
KungFuPanda
16. 04. 2020 08.09
+1
Kdaj bodo zobozdravstvo sprostili? To bo po moje še trajalo in potem bodo veliki zaostanki, cene privat storitev bibpa znale tudi it v nebo.
Dark Knight
16. 04. 2020 13.32
+0
rob3rt
16. 04. 2020 08.08
-1
Sploh veste koliko je aktivnih primerov? Po podatkih NIJZ z 13.4.2020 ob 0:00. V Mariboru 7, v podravski regiji pa 27, zdaj pa primerjajte to s številkami, ki nam jih servirajo (Maribor 28, Podravje 107). Po analogiji je v Sloveniji maksimalno 300 aktivnih primerov. Tako da ja, ostanimo še kako leto doma.
OrodniK
15. 04. 2020 21.59
+2
Hvala Šarcu fa je pobegnu....
Dark Knight
16. 04. 2020 13.33
+2
Uporabnik1836414
15. 04. 2020 21.59
+4
Hvala levici da ni podprla Sarca se posebej Kordisu in Tomicevi.. 😂
SmiselZivljenja
15. 04. 2020 21.58
-4
kje je dodatek za penzioniste? Danes je 15.4.!
nikoiništa
16. 04. 2020 21.56
+3
Nič ti ne bi dal. Kaj maš mogoče, kot penzionist kakšen izpad dohodka? Socialci, študenti in penzionisti si nič ne zaslužite. Ne vem sploh zakaj bi si? Niste proračunski vplačniki. Žal
vertex
15. 04. 2020 21.56
+4
Danes sem odprl položnico za elektriko ...presenečenje...precej nižji račun ..nisem podpornik te vlade ampak ji dam en plus
Satoshi Nakamoto
15. 04. 2020 21.59
+7
Počakaj da boš videl te račune čez nekaj mesecev ...
Common_sense
16. 04. 2020 09.15
+0
Bildi, si ti eden teh nejevernih Tomažev in večno nezadovoljnih Slovenceljnov?
Uporabnik1836414
15. 04. 2020 21.55
-1
Jst bi se zavalu volilcem stranke Smc dobri koalicijski partnerji so.. 😂
BUONcaffee
15. 04. 2020 21.46
+3
Mene skrbi za prihodnost države. Bojim se da gremo po poti Ukrajine.
srna11
16. 04. 2020 08.10
+1
Enako sam mislim da propadamo še po hujšem scenariju.
Carmenlula
15. 04. 2020 21.42
-3
Nobenega strahu na čelu države je Janša, za vse bo poskrbkjeno tudi za lenuhe na levi strani, ki že na škrge dihajo ? Bolje jim dat nekaj za Djojt kot pa, da galamijo, hujskajo in delajo zgago po državi ?
Carmenlula
15. 04. 2020 21.43
+0
Je pa res, da so učne ure za njih zastojn ?
InterReflectlons
15. 04. 2020 21.41
+5
Kako zaostali so naši mediji. Ameriški inštituti so skupaj s CIA-o prišli do podatkov, da je pravi izvor koronavirusa kitajska vojska.Prišlo so do podatkov, da je Komunistična partija Kitajske naredila ta virus in utišala vse kitajske znanstvenike, ki so ugotovili resnico. Pred afero koronavirus pa je podkupila WHO, a vleče cel svet za norca, da je kriva tržnica v Wuhanu. Ko je Trump to izvedel, je moral odreagirati in zaustaviti financiranje WHO-ja. Ti kitajski znanstveniki so pobegnili v ZDA in tam povedali resnico. ZDA nedvomno vedo, da je to kitajsko biološko orožje, le javnosti tega ne upajo povedati. Vsaka poteza v politiki ima razlog in tudi Trumpova ni bila kar tako malo za hec. Pa dobro jutro!
Shinji
15. 04. 2020 21.54
+5
Najprej je potrebno doma spucat in spravit državo v neko novo normalno. Z WHO in Kitajsko se lahko ukvarjamo potem.
InterReflectlons
15. 04. 2020 21.56
+4
To, da je to delo kitajske vojske, je jasno. Nisem ljubitelj Trumpa in Amerike, ampak navaden Američan ni kriv, da se je to zgodilo, niti Kitajec. Kriva je kitajska vlada in v politiki vemo, da ni lepih in grdih. To je dejstvo.
Common_sense
16. 04. 2020 09.18
+3
The Venus, pravzaprav ti dam en plus. Pa ne zaradi same novice. Ampak, ker kažeš uravnoteženo razmišljanje. Pričakoval sem, da boš kot pravi levičar apriorno udrihal čez Trumpa (ki je, roko na srce, res malo usekan). Torej dobiš plus. Glede kitajske vojske in tako naprej,.....bomo videli. Če kdo, potem imajo RUsi, Američani in še nekaj nacij zmožnost RNA sekvenco tako razstaviti na prafaktorje, da ugotovijo umetno izdelane laboratorijske sekvence. Pa še potem bodo Kitajci vse zanikali.
PridenDrzavljan
15. 04. 2020 21.39
+3
Zdaj se pa res manjka samo Bavcar....
123756890
15. 04. 2020 21.45
+5
On naj pokaže zarezo kje je bil operiran na srcu??? Same laži že leta. DOVOLJ JE POČASI TELE VLADE in šleparjev.
Satoshi Nakamoto
15. 04. 2020 21.36
+7
Simič ve kako se dela v takih razmerah, saj se je šolal za vojaka. Srednja pilotska Mostar. V dogovorno ekonomijo se je podal kasneje
BUONcaffee
15. 04. 2020 21.31
+6
Kako bo Slovenija živela brez denarja???? Ima kdo kak predlog????
Satoshi Nakamoto
15. 04. 2020 21.34
+14
Slovenija so Vlada, parlament, javna uprava in javni sektor. Oni bodo zadnji brez denarja. Je še veliko premoženja ostalih za zarubit
bema1201
15. 04. 2020 21.37
+4
UDBA BO MENDA IZ ŠVICARSKIH BANK DVIGNILA DENAR KI GA JE DESETLETJA KRADLA IN GA VRNILA V NJIHOVO MATIČNO BANKO NLB.
magura
15. 04. 2020 21.39
+2
..ne mešaj javne uprave in javnega sektorja !!!...
magura
15. 04. 2020 21.30
+8
Kupim 200 litrski sod vazelina, če kdo ima odveč ! ..ker kot kaže nas bodo nategovali na hard varianto - pa nočem,da me preveč rit peče potem.
batom@pinkponk.com
15. 04. 2020 21.29
-3
Gdo je pa ta simcic da drzi tiskovke en doo-jek nepomembni??
231koak
15. 04. 2020 21.29
+13
Ka je ži kiremu slabo od totih korona člankov, ker meni je.
Satoshi Nakamoto
15. 04. 2020 21.27
+3
DR. TEDROS ADHANOM direktor WHO (Svetovne Zdravstvene Organizacije), je bil nekoč v vodstvu organizacije Tigeriancev, ki je na listi terorističnih organizacij. Ko je bil zdravstveni minister Etiopije so ga obtoževali korupcije in dela proti narodu v korist velikih svetovnih finančnih skladov in elit. Pred imenovanjem za šefa WHO se je podpisovala globalna peticija proti njegovemu imenovanju. In ta nam je sedaj razglasil pandemijo.
batom@pinkponk.com
15. 04. 2020 21.30
-5
Satoshi Nakamoto
15. 04. 2020 21.31
+7
Common_sense
16. 04. 2020 09.20
+2
Meni že po mimiki izgleda totalno nesposoben. Mi ne vliva zaupanja. Kot mi ga najuspešnejši skakalec v prazne bazene vseh časov tudi ni;)
INAZ
15. 04. 2020 21.27
+8
Danes minister Hojs povedal, da bodo lahko od jutri državljani lahko šli na nepremičnine zunaj svoje občine z namenom urejevanja vrtov, sadovnjakov..............