Korona

Natakar z masko, razkuževanje: odprtje lokalov in manjših trgovin ob strogih pravilih

Ljubljana, 03. 05. 2020 19.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Bezjak, Tjaša Dugulin
Komentarji
194

Natakar z masko, skromno opremljen pogrinjek in precej večje razdalje med mizami, kot smo bili vajeni. To bo pričakalo prve goste, ki bodo po sedmih tednih lahko ponovno zasedli terase in vrtove gostinskih lokalov. Kavo boste zaenkrat lahko pili le s tistimi, s katerimi živite v istem gospodinjstvu, ne pa tudi s prijatelji ali znanci. Od ponedeljka pa boste lahko ponovno osvežili tudi garderobo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vrata odpirajo nekatere trgovine z oblačili in čevlji
    03:48
    Iz 24UR: Vrata odpirajo nekatere trgovine z oblačili in čevlji
  • Iz 24UR: S kom se bomo družili na terasah?
    04:11
    Iz 24UR: S kom se bomo družili na terasah?

 

Tisti, ki so že zdaj dva meseca sedeli skupaj za domačo mizo, bodo zdaj lahko skupaj šli še na pijačo. Znanci, prijatelji in družinski člani, ki ne živijo na istem naslovu, pa bodo na druženje v gostilni morali še počakati.

"Način preverjanja je za nas praktično nemogoč. Mi lahko goste vprašamo in jim pač verjamemo, ne. Drugače pa že naš sistem posedanja je tak, da vsakega gosta posedemo. In bomo probali že na ta način to razdaljo držati," pove Aleš Čad iz Gostilne Čad. 

Seznam ukrepov, ki jih morajo spoštovati gostinci, je dolg. A imeli smo dovolj časa, da se pripravimo, pravijo v gostilni Čad, kjer posel počasi prevzema že peta generacija. Na ta račun bodo gostinci sicer ostali brez precej stolov in miz, posledično pa gostov, a je zadovoljstvo, da so z mrtve točke vendarle krenili, izjemno.

"Jaz sem zelo vesel, da se je to začelo počasi sproščati, ti ukrepi, da počasi, da bomo začeli tudi mi nekaj služiti pa nenazadnje tudi država in vsi skupaj," pa pravi Jani Klemenčič iz bara in restavracije Špica Bled. 

Zaščitnih mask strankam na terasah in vrtovih sicer ni treba nositi, morajo pa si ob prihodu razkužiti roke. Nekoliko drugače kot smo bili vajeni, pa bodo opremljeni natakarji. Obrazne maske bodo morali zamenjati vsaj na vsake 3 ure. Bolj skromni pa bodo tudi namizni pogrinjki. 

Posebna pravila bodo veljala tudi v sanitarijah. Le v tem primeru boste na razdalji metra in pol lahko vstopili v notranje prostore lokala. Pri tem boste morali nadeti masko, si ponovno razkužiti roke in poskrbeti, da se po nepotrebnem ne boste dotikali inventarja. 

Vsako uro bodo gostinci toaletne prostore morali dezinficirati. Prav tako pa bodo do nadaljnjega morali izključiti sušilce rok. Do preklica epidemije morajo strankam biti ves čas na voljo papirnate brisače za enkratno uporabo. Onemogočen bo dostop do igrač za najmlajše goste, pa tudi igral, čeprav so ta na prostem. Prav tako še nekaj časa po mizah ne bodo potovali časopisi in revije.

"Verjamemo, da je to eden izmed korakov k odpiranju turizma v bodoče, kar vključuje tudi odpiranje mej. Si zelo želimo, da bi cel turizem stekel z glavno turistično sezono, ki se začne junija," pa pravi Fedja Pobegajlo iz Turistično gostinske zbornice Slovenije.  A ker je to ta hip še nedosegljivo, si lastniki hotelov, apartmajev in drugih počitniških namestitev želijo, da bi počitnice pri njih lahko rezervirali vsaj domači turisti.


Gostinski lokali se po dolgem času spet odpirajo, a pod strogimi pogoji.
Gostinski lokali se po dolgem času spet odpirajo, a pod strogimi pogoji. FOTO: Bobo

Odpirajo se tudi trgovine z oblačili in obutvijo

Od jutri pa bomo lahko spet nekoliko osvežili tudi garderobo.  Vrata namreč odpirajo prodajalne z oblačili in čevlji, a kot veleva vladni odlok, le manjše od 400 kvadratnih metrov, ki so zunaj trgovskih središč.

Stranke si bodo ob vhodu nadele zaščitne maske in razkužile roke, trgovci pa bodo morali redno razkuževati vse površine in prezračevati prostore. V modni trgovini v središču Maribora s približno 100 kvadratnimi metri prodajnega prostora bodo vsaki stranki na vhodu ponudili masko, razkužilo. 

"V naš prostor bo vstopilo pet oseb, vstopanje bo posamično. Razkužila bomo imeli tudi na več mestih v trgovini, tako da se bodo lahko tudi vmes razkuževali," pove Kim Božič, lastnica trgovine Allegria. Največja sprememba pa - garderobni del. V garderobo bo lahko stranka odnesla samo tri kose. 

 Pomerjena oblačila, ki jih stranke ne bodo kupile, bodo iz garderobe vzeli zaposleni, namesto na police pa bodo romala v posebno vrečko in v skladišče.

Kot pove Božičeva, bodo vodili evidenčni dnevnik modnih kosov, ki bodo v tem času v karanteni. Tako bo lažja kontrola, pravi. "Po dveh dneh bomo stvar še kljub temu zlikali na visoki temperaturi - pač tiste, ki jih bomo lahko tako zlikali - in jih šele potem vrnili v prodajo."

Da ne bi na račun novih pravil prehitro ostali brez zaloge, stranke pozivajo, naj - če fizičen nakup ni zares nujen - še naprej kupujejo v spletni trgovini. Poseben režim bo tudi v prodajalnah znanega slovenskega podjetja z obutvijo. Od 45-ih prodajaln jih v Alpini znova odpirajo 27, tudi v BTC-ju. Poleg že znanih higienskih ukrepov ob vstopu, so omejili število vhodov, da lažje nadzorujejo pritok kupcev. 

Ker bi imeli sicer več prodajnega prostora kot je z odlokom dovoljeno, so nadstropje zaprli, del ponudbe - predvsem športno in pohodno obutev, ki je trenutno najbolj aktualna - pa preselili v pritličje. Na ustrezno varnostno razdaljo bodo stranke opominjale talne oznake. V nasprotju z oblačili pa za obutev karantena ni predvidena, saj je pomerjanje manj rizično.

Bodo pa še posebej skrbno razkuževali sedalne površine, kjer se obutev pomerja, pripomočke za pomerjanje in območje pri blagajni. Vsi zaposleni se ponovnega odpiranja - razumljivo - veselijo. Lepše oblečeni pa bomo lahko prebrali tudi kakšno novo knjigo. Ob strogih zaščitnih ukrepih se odpirajo tudi knjigarne in papirnice, samo trgovin Mladinske knjige 32.

Pasica za 24UR
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (194)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Betuul
04. 05. 2020 18.27
+1
Higieni prednost
Dado57
04. 05. 2020 11.09
+5
Ne grem na kavo v bife ali gostilno,že zato, ker te bodo mimoidoči zijali ,kot zlato ribico v akvariju. So pa pogoji praktično za vse ,ki bodo odprli takšno ali drugačno dejavnost neživljenski. Za tekstil in čevlje pa samo tole-po spletu naročeno je pa 110% varno-ne ga srat.
Borec21
03. 05. 2020 21.59
+6
Boljš nič odptet
SloG pavelšek
03. 05. 2020 21.58
+8
kje vi zivite?ljudje se druzijo ze 2tedna
TD64
03. 05. 2020 21.58
+18
To vse skupaj ne vodi nikamor. Gostinci so na nek način veseli, da bodo lahko zopet odprli lokale a hitro bodo ugotovili, da ob nekaj mizah na terasi ne bo zaslužka. Ljudje hodijo v bifeje zaradi druženja ob pijači, sedaj pa da bo vsak sam sedel za svojo mizo. Gostov enostavno ne bo. Inšpekcija bo zagotovo nadzirala spoštovanje navodil. Kdo bo upal reskirati pa da plača potem še kazen. Žal to so nečloveški pogoji za gostince in najbrž bodo mnogi ostali kar zaprti, zako vsaj nekaj dobijo od države. Druga bedarija so trgovine z oblačili. Vsako coto za dva dni po probavanju nazaj v skladišče. Hodimo v trgovine z živili, tehnične trgovine....razkužujemo roke a vseeno vse se prešlata pa zato ne gre nazaj v skladišče. Lahko je dajati neumna navodila če nisi sam v nekem biznisu. Naj ti ljudje, ki dajejo taka navodila delajo po 8 ur pod maskami pa da vidimo. Konec koncev bo potrebno igrati tudi na karto zaupanja če želimo da se gospodarstvo počasi postavi nazaj na noge.
pravicnez.
04. 05. 2020 08.27
+7
Zato, ker ti ukrepi nimajo velikega pomena glede okužb, pač pa samo zaradi nadzora ljudi in kratenja svoboščin ter vlivanju strahu.
Koral
03. 05. 2020 21.57
+11
Jo raje doma spijem,kot da težim kelnerci,tudi njej ne bo lahko in bom zgledal kot nazažljen gost,hvala lepa,upam da vam rata.
Škrinca
03. 05. 2020 21.57
+4
tale seka........ hahahaha..........Kljub izključitvi iz zveze komunistov je bil Janša nekaj časa še ponosen na svoje komunistične prijatelje. Ko se je februarja leta 1985 prijavil na mesto odgovornega urednika časopisa Pavliha, se je v življenjepisu pohvalil s številnimi funkcijami. »Opravljal sem vrsto funkcij v ZSMS, ZK (Zveza komunistov, op. a.), SZDL (Socialistična zveza delovnega ljudstva, op. a.) in delegatskih skupščinah ... med drugim sem bil član komisij pri občinskem komiteju ZKS (Zveza komunistov Slovenije, op. a.),« je zapisal leta 1985.
deltex
03. 05. 2020 21.55
+22
Kava mora stati 5 evrov, da se gostincu splača odpreti lokal...
Wolfera
03. 05. 2020 21.55
+5
In ce bodo pred lokalom 3 mize bos vsakega slisal kaj govori oziroma bos vlekel na usesa....naprimer resevanje druzinskih sporov bo zanimivo poslusat 😂
Balki30
03. 05. 2020 21.54
+2
Ja zadeva je simpl....v bifeje sam.alkote dat...bojo cel dan isti not....z razdaljo seveda...100 posto subvencija na per pa spricarje....od vlade....pa bojo bifeji laufal...pa.to
Balki30
03. 05. 2020 21.55
+3
Ker.men se ze od nekdaj zdi ful cudn...da pijanim.nocjo strezt v bifejih...to je isto ko bi v zivilskih ne hotl strezt lacnim....pa to
Uporabnik1923750
03. 05. 2020 21.53
+8
Hahahahahah kako pa se bo preverjalo če so vsi iz istega gospodinjstva? Saj to je hec ne?
Balki30
03. 05. 2020 21.52
-4
No....maska.na.kelnerci me ne mot....vazna je rt itak....pa to
Covid 19
03. 05. 2020 21.49
-13
Idi.oti govorijo o prekuženosti,ma kaka švedska,kaka prekuženost,pri tem virusu sploh nihče ne ve ali prekuženost deluje.Je nevaren in zahrbten,mutira in se spreminja,povrh je izjemno nalezljiv in velikem odstotku smrten...Corona virus,baje sta dva tipa,že "1000"let povzročata en u sran navaden prehlad in kako deluje prekuženost?Ne deluje sploh,50x te lahko okuži na leto in kje so zdravila in cepiva ?Če se vam je..be,za življenje vaših staršev,bolnih in vas samih,vaših otrok,pa vseh tistih ob katerih živite,se vrzite čez most.Če v nič in nobenemu ne verjamete,ali ste prepričani,da potrebujete kisik,ali greste lahko tudi na nafto..Še sreča,da je med nami vseeno veliko pametnih in odgovornih ljudi,to je naše skupno dobro.Na koncu realno gledano,saj teče skoraj vse normalno..
lakala28
03. 05. 2020 21.58
+4
In kdo bo to odgovornost in pamet financiral nekaj let? Oz. 1000 let kot si sam ugotovil? Kaj nam torej sledi? Karantena pa zlivanje razkužila na vsakem koraku sigurno ne.
Zikepike
03. 05. 2020 21.59
+4
k a si pa ti pojedu za vecerjo da te tak grdo pere. take it easy man.....
Wolfera
03. 05. 2020 21.48
+24
Lahko je zapreti lokale....tezko jih bo odpreti, kdor je to rekel je imel se kako prav! Mislim da gostincem slabo kaze, pa okej ce bi se ze lahko druzili nedruzinski clani se recem....ampak da se bodo ob kavi druzili le druzinski clani, nevem, kavico si potem lahko doma skuham.
Von_Clausewitz
03. 05. 2020 21.48
-1
Vsi lokali na Tajskem bodo morali uporabljat preverjene termometre preden boš lahko sploh začel delat. V Sloveniji EU pa samo masko in razkužilo...kaj Vam to govori ?
Balki30
03. 05. 2020 21.52
+4
Von_Clausewitz
03. 05. 2020 21.56
-2
Če ti tako praviš...hahahaha Pomeni, da v zaprte prostore ne boš mogel več vstopat brez tega termometra. Nov pogoj za delovanje vseh zaprtih prostor+razkuževanje in maska za delavca. Tako kot v Singapurju, Kitajskem, Taiwan, Japan ipd. Plus pride še aplikacija itd....kar govori, daje konec z takšnim življenjem, kot si ga živel pred Covid-19. Cepiva ne bo, tako kot ni cepiva za virus Hiv ! ;) Mokre sanje Vam želim
Von_Clausewitz
03. 05. 2020 21.46
+0
Najbolj me je nasmejalo, ko sem si pogledal video na YT, ko gost vstopi pred restaurant in mu natakar pred vhodom izmeri temperaturo in mu pokaže 35. Kolega pa je pravil, da so mu z podobno napravo izmerili temperaturo in je pokazalo 37,5. So mu rekli naj gre domov. Doma si izmeril temperaturo z klasičnim merilnikom pa mu je pokazalo 35,2. Toliko o tistem, ko ti javni uslužbenci mečejo denar dobesedno v smeti za neke igrače in posledično delavce pošiljajo brez razloga domov. Obal-Leva vlada žalost
Zikepike
03. 05. 2020 21.43
+17
Ob vseh teh pogojih in pravilih in ne vem koga še vse, naj raje ostane zaprto. bodo gostinci, frizerji ipd. imeli manj stroškov, kot s tem cirkusom, ki ga pripravljajo.
jugatneme
03. 05. 2020 21.41
+22
Ni panike, kavo oziroma cappuccino si še znam skuhati doma, tako da, če lahko spijem kavico samo s tistimi katerimi živim v gospodinjstvu, je vse jasno...
Dinho8O
03. 05. 2020 21.37
+34
Ob takih omejitvah marsikdo ne bo odprl gostilne, ker ne bo mogel pokrit niti elektrike.
?ebula
03. 05. 2020 21.35
+39
V kafičih bodo budilke, ki bodo zvonile vsake tri ure, da bo natakar lahko zamenjal masko. Potem obvezno varnostnik, ki bo preverjal če za isto mizo sedijo samo člani istega gospodinjstva. Na sekretu pa čistilka, ki bo preverjala če si si razkužil roke. Na terasi pa ena miza. Kafič, kamor sem hodil je imel prej samo 4 mize. Sedaj upoštevajoč razdaljo bo samo ena. Zdaj bodo gostinci zopet začeli na veliko služit
Wolfera
03. 05. 2020 21.50
+8
Nasa realnost v naslednjih 2h letih...zal. ampak zaprto bo verjetno ze vse spet cez dva tedna, pa ne zaradi drugega vala epidemije ampak ker ne bo gostov