Korona

Bela hiša pritiska na obveščevalne agencije, naj poiščejo dokaze o laboratorijskem izvoru virusa?

Washington/Vuhan, 30. 04. 2020 16.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekateri visoki uradniki Trumpove administracije so po poročanju časnika New York Times pritiskali na ameriške obveščevalne agencije, naj poiščejo povezave oziroma morebitne dokaze, ki bi potrjevali (sicer nepotrjeno) teorijo, da koronavirus izvira iz laboratorija v kitajskem Vuhanu. Ameriški predsednik, ki je le nekaj mesecev pred predsedniškimi volitvami postal tarča številnih kritik zaradi nezadovoljivega odziva na pandemijo, podpora v ameriški javnosti pa mu pada, krivdo za pandemijo vse pogosteje in glasneje vali na Kitajsko.

Večina obveščevalnih agencij sicer ostaja izjemno skeptična glede tega, ali morebitni dokazi in povezave, ki bi kazali na izvor virusa v laboratoriju, sploh obstajajo oziroma jih je mogoče najti. 

Večina znanstvenikov, ki je preučevala virus, namreč zatrjuje, da je novi koronavirus preskočil z živali na človeka, podobno kot sars ali ebola, ter ni nastal v laboratoriju. 

New York Times, ki navaja uradnike Bele hiše, piše, da naj bi predvsem državni sekretar Mike Pompeo pritiskal na ameriške obveščevalce, naj najdejo več informacij, ki bi podpirale teorije o laboratorijskem izvoru virusa. Ti pritiski naj bi se krepili že januarja, tudi med videokonferenco, na kateri ameriška Cia ni mogla z gotovostjo potrditi nobene teorije izvora virusa, saj za nobeno izmed teorij ni bilo zadostnih dokazov, so trdili analitiki Cie. Obveščevalne službe prav tako poudarjajo, da gre pri iskanju izvora virusa za znanstveno vprašanje, ki ga z vohunjenjem ni mogoče rešiti. 

Vsako poročilo katerekoli ameriške obveščevalne agencije, ki bi za pandemijo okrivilo Kitajsko, bi močno poslabšalo že tako napete odnose med Washingtonom in Pekingom. Trumpova Bela hiša pa bi ga izkoristila za pritisk na druge države po svetu, da krivdo za nastalo krizo pripišejo Kitajski. 

Večina znanstvenikov se strinja, da virus ni nastal v laboratoriju.
Večina znanstvenikov se strinja, da virus ni nastal v laboratoriju. FOTO: AP

Trumpova administracije je sicer obveščevalnim agencijam podala tudi navodila, naj ugotovijo, ali sta Kitajska in Svetovna zdravstvena organizacija prikrivali informacije ob začetku izbruha, je razkril NBC News. 

Že ob prvem pojavu novega koronavirusa konec lanskega leta so se pojavljale različne teorije o njegovem izvoru. Stroka je zedinjena, da virus ni nastal kot biološko orožje. Prav tako se znanstveniki strinjajo, da se je patogen pojavil kot virus pri netopirju, nato pa se po naravni poti razvijal dalje, verjetno pri drugem sesalcu. Natanko od katere živali je patogen preskočil na človeka, sicer še ni znano. 

Nekateri strokovnjaki za nacionalno varnost so s prstom sicer kazali tudi na pretekle laboratorijske nezgode in okužbe raziskovalcev v laboratorijih, češ da je kaj podobnega verjetno tudi v tem primeru. A velika večina stroke to možnost zavrača. "Ne verjamemo, da je katerikoli scenarij laboratorijskega izvora verjeten," je že sredi marca v študiji, objavljeni v Nature Medicine, zapisalo pet strokovnjakov. Verjetnosti laboratorijskega izvora pa so izjemno majhne, je dejal vodilni avtor Kristian G. Andersen. Priznava, da je teoretično sicer tudi ta možnost mogoča, a da glede na vse zbrane dokaze enostavno "ni razloga, da bi obravnavali laboratorijski izvor kot potencialno razlago". Cia po zadnjih informacijah prav tako ni odkrila nobenih dokazov, ki bi potrjevali teorijo izvora v laboratoriju, poroča New York Times

Znanstveniki, ki preučujejo virus, poudarjajo, da bi do prvotnega prenosa z živali na človeka lahko prišlo skorajda kjerkoli, med lovom ali prevozom živali, na kmetiji, tržnici, ali celo preko povsem naključnega kontakta. 

Donald Trump je sicer javno večkrat omenjal "resno preiskavo" izvora virusa ter odgovornosti Kitajske. Večkrat je izrazil tudi zanimanje za idejo Michaela Pillsburyja, svetovalca Bele hiše za Kitajsko, da bi Kitajsko lahko morebiti tožili za odškodnino. Na novinarski konferenci ta teden je Trump tako dejal, da njegova administracija razmišlja o zahtevi odškodnine od uradnega Pekinga – možnost, ki so jo kitajske oblasti ostro zavrnile. Ameriki pa očitajo, da širi laži o pandemiji, da bi zmanjšala svojo lastno odgovornost pri spopadu s krizo. 

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

emilzapata
03. 05. 2020 11.00
+2
Kitajsko je potrebno v vsakem primeru zaustaviti na vseh področjih, sicer bo vsemu svetu zrasla čez glavo, in še višje. to je druga mentaliteta, ki je lahko za belega človeka nerazumljiva, in ji ne bo mogel nikoli parirati.
Betuul
02. 05. 2020 10.33
+2
Laboratorij je trgovina in prodajni artikel je sonda z virusom. Kupec je znan!!!
Betuul
01. 05. 2020 21.32
+1
To je zaj kriza!
Apostol1
01. 05. 2020 16.43
+9
Edini nerešljiv problem za Trumpa je kako obtožiti Kitajsko v stilu Busha , ki je obtožil z lažmi Irak in ga vojaško napadel , ker tudi če je Trump še tako nor in bebav , ve točno ,da Kitajska ni Irak.