Korona

'Državi, ki čaka na ukrepanje, sporočam, da je pomoč na poti'

Washington, 22. 01. 2021 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Zupan, STA
Komentarji
274

Novi predsednik ZDA Joe Biden, ki je že temeljito zavihal rokave, je med drugim podpisal deset izvršnih ukazov v okviru odgovora zvezne vlade na pandemijo koronavirusne bolezni. Ob tem je kritiziral "katastrofo", ki jo je za seboj pustila vlada njegovega predhodnika Donalda Trumpa – izpostavil je neobstoječ načrt ukrepanja proti pandemiji in prazna skladišča cepiv.

"Naša nacionalna strategija za boj proti epidemiji je celovita, temelji na znanosti in ne na politiki. Temelji na resnici in ne na zanikanju in je zelo podrobna," je po poročanju CNN sporočil novi ameriški predsednik Joe Biden in Američane pozval, da si vseh 198 strani lahko preberejo na spletni strani Bele hiše. 

Njegova strategija temelji na 1900 milijard dolarjev vrednem predlogu, ki potrebuje še kongresno potrditev. Do takrat pa bo predsednik naredil, kar lahko brez te potrditve. Po njegovih besedah je bila strategija razvita v dogovoru z direktorjem inštituta za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za zdravje Anthonyjem Faucijem in drugimi poznavalci ter strokovnjaki. Biden je napovedal, da bo ameriška javnost od zdaj slišala veliko več od Faucija in drugih strokovnjakov ter veliko manj od predsednika.

Biden med drugim namerava v prvih 100 dneh svojega mandata s 100 milijoni odmerki cepiva zagotoviti cepljenje 50 milijonom Američanom in tako upočasniti pandemijo covida-19. "Danes je prvi dan," je sporočil. 

Joe Biden s strategijo boja proti koronavirusu
Joe Biden s strategijo boja proti koronavirusu FOTO: AP

Kot je znano, je Biden že takoj po inavguraciji podpisal izvršni ukaz za obvezno nošenje mask in socialno distanco na zveznih območjih, nato pa je ukazal še obvezno nošenje mask v prometu med zveznimi državami. Zatem se je osredotočil na strategijo boja proti pandemiji s povečanjem števila testiranj in cepljenj ter ustvarjanjem podlag za odprtje šol in podjetij. Vse bo potekalo ob tesnem sodelovanju zvezne vlade in zveznih držav, ki bodo dobile povrnjene stroške uporabe nacionalnih gard. 

Vsi potniki iz tujine bodo morali pred vstopom na letalo proti ZDA opraviti test na okužbo z novim koronavirusom, ob prihodu v ZDA pa jih bo čakala karantena.

Poleg tega je novi predsednik ZDA ustanovil odbor za pospešitev testiranj, katerega naloga bo odpravljanje pomanjkljivosti sistema in usmerjanje zadostnih virov do revnih. Zvezni agenciji za posredovanje v nesrečah (Fema) je naročil vzpostavljanje centrov za cepljenje po ZDA s ciljem, da bi prvih 100 začelo delati do konca meseca.

Biden upa, da bo njegova "multidimenzionalna" strategija državo postavila na pot okrevanja ob koncu prvih 100 dni njegovega vladanja. Strategija predvideva 1000 milijard dolarjev neposredne pomoči Američanom, ki bodo dobili po 1400 dolarjev.

Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) mora omogočiti dostavo cepiv tudi lokalnim lekarnam po ZDA. Biden je mobiliziral vire zvezne vlade za pomoč lokalnim skupnostim pri testiranjih in cepljenjih. Ministrstvoma za šolstvo in zdravje je naročil, naj oblikujeta jasna navodila za varno odpiranje šol po ZDA, zveznim agencijam pa je omogočil, da podjetja prisilijo v proizvodnjo blaga, ki je nujno za boj proti pandemiji.

"Državi, ki čaka na ukrepanje, sporočam, da je pomoč na poti," je v izjavi dejal Biden. Njegov predhodnik je za seboj pustil dediščino neusklajenih ukrepov, medsebojnega obtoževanja, političnega vpletanja v znanost in kontroverznih izjav.

Biden je zagotovil, da bodo ZDA premagale novi koronavirus, a ob tem poudaril, da to ne bo hitro in da bo najprej slabše, preden bo bolje. V ZDA se je po podatkih univerze Johns Hopkins z novim koronavirusom do zdaj okužilo 24,6 milijona Američanov, za covidom-19 pa jih je umrlo več kot 410.000, kar je največ na svetu. 

ZDA bodo pod Bidnom sodelovale tudi v mednarodni pobudi za pošteno distribucijo cepiv Covax, Fauci pa je pred tem Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) obvestil, da ZDA obnavljajo financiranje, ki ga je ukinil Donald Trump. Izstop ZDA iz članstva v WHO je, kot je znano, preklican.

Olajšanje ameriških televizijskih voditeljev in komentatorjev nad Bidnovim pristopom do pandemije – z izjemo republikanski stranki in Trumpu naklonjene televizije Fox News – sicer postaja že nekoliko nerodno. Vsi namreč z vidnim veseljem poudarjajo, da je vajeti odgovora na pandemijo končno prevzela odrasla oseba.

Trump je zmanjševal nevarnost pandemije ter skušal prikriti neprijetno resnico o davku pandemije. Fauci je zaradi javnega nasprotovanja njegovim izjavam izgubil možnost sodelovanja na novinarskih konferencah Trumpove delovne skupine za boj proti koronavirusu. Bela hiša se je iz strokovnjaka za nalezljive bolezni norčevala, Trump pa je bil tik pred tem, da ga odpusti.
Trump je zmanjševal nevarnost pandemije ter skušal prikriti neprijetno resnico o davku pandemije. Fauci je zaradi javnega nasprotovanja njegovim izjavam izgubil možnost sodelovanja na novinarskih konferencah Trumpove delovne skupine za boj proti koronavirusu. Bela hiša se je iz strokovnjaka za nalezljive bolezni norčevala, Trump pa je bil tik pred tem, da ga odpusti. FOTO: AP

Fauci izrazil olajšanje: Zdaj lahko govorim to, kar mislim, da je prav

Biden je Faucija imenoval za svojega glavnega zdravstvenega svetovalca, ta pa se v novi vlogi počuti bolj sproščeno. Na novinarski konferenci Trumpa ni omenjal, ko je dejal, da mu je bilo pod prejšnjo vlado pogosto neprijetno. Še posebej ko se je promoviralo nepreverjena zdravila, zavračalo nasvete glede mask in socialne distance ter znanstvena dejstva.

"Da lahko zdaj tu govorim o tistem, kar vem, o tem, kaj so dokazi, o znanosti, je osvobajajoče. Nova stvar v tej vladi je to, da če nimaš odgovora, ne ugibaš, ampak naravnost poveš, da nimaš odgovora."

Kot je dejal, mu ni bilo prijetno biti v položaju, ko je moral nasprotovati izjavam predsednika ZDA. Zdaj lahko brez skrbi govori to, kar misli, da je prav, saj mu je Biden to izrecno naročil. Povedal je, da cepiva, ki so v uporabi, ščitijo tudi pred novimi sevi novega koronavirusa, naraščanje okužb v ZDA pa naj bi se že izravnavalo.

Položaj je še vedno izjemno resen, vendar pa zadnje sedemdnevno povprečje kaže, da se okužbe bližajo vrhuncu in bodo začele padati. "Če bomo do konca poletja cepili med 70 do 80 odstotkov prebivalstva, se bodo zadeve vrnile do določene stopnje normalnosti že jeseni," je dejal Fauci.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (274)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Skinwalker
23. 01. 2021 10.28
+1
Na posnetku se vidi da brizga nima igle poglejte.... to je NORO. A mislijo da smo res tak neumni.
INAZ
22. 01. 2021 20.03
+4
Pa ameriško vojsko je spet poslal v Sirijo. Vse vojne so vedno zakuhali demokrati in spet bodo igrali svetovnega policaja ter povzročali nove množične migracije.
setisfekšn
22. 01. 2021 19.33
+1
Dej no pomoč je na poti kakšna
55bojan
22. 01. 2021 18.47
+3
Vojska,ki je bila prej na ulicah ,sedaj vse od proglasitve nove vlada,v stanju pripravljenosti v skladiščih,garažah .
Apostol1
22. 01. 2021 18.00
-1
V spodnjem komentarju sem omenil , da je Janša čestital svetlobno leto Trumpu za zmago prej preden so se končale volitve in seveda sedaj je končno hinavsko čestital tudi Bidnu in normalno svečkarija mi je delila minuse VENDAR TO JE RESNICA IN TO DOKAZANA . Minusi me ne motijo , bolj me moti , da je še vedno v Sloveniji približno 20% ljudi , ki podpirajo Janšo in sekto in s tem istočasno LAŽ in LAŽNIVCE , kdor pa laže pa tudi krade in tudi to je že stoletja znana resnica. In še nekaj je resnica , ki jo sekta in svečkarija noče videti in priznati . Velikokrat obtožujejo komuniste vsega mogočega , ne glede ali je res ali ne ,nihče od svečkarjev pa zraven teh obtožb nikoli ne doda , da je bil Janša eden najbolj zagretih komunistov bivši Jugi . IN TUDI TO JE DOKAZNA RESNICA. Drugače povedano problem razdeljenosti Slovenije in Slovencev izhaja iz samo enega izvora in to je sekta , ki laže in krade.
55bojan
22. 01. 2021 17.52
+3
Biden je samo lutka ,poglejte kaksne vrste rekordov dosegajo levaki-prva podpresednica v ZDA je ....... prvi minister za obrambo je ....... ,Kdo vodi ZDA ......
Samo gasssss...
22. 01. 2021 15.53
+2
To je začetek konca. Ww3 na vidiku 💯😉
Razumnež
22. 01. 2021 17.26
-2
Ne bo svetovna vojna.... Bodo pa v afriki gotovo občutili zmago demokratov. Na žalost. :((
Antoniozmaj
22. 01. 2021 14.27
-2
janšisti, a ste slišal, da je vaš nesposobni migrant, tovariš twito, čestital Bidnu? A niste rekli, da je on takooo velik in da mu ne bo čestital? 😂😂😂
JE-BI-GA
22. 01. 2021 13.57
+1
Kaj ni Biden predsednik ???? Toliko poroča, da bo po moje prej novinar, lagati pa tako zna !!!!
NWO 2014
22. 01. 2021 12.36
+5
Kje ste zdej satani ? :))..Da bi to Trum rekel bi piskali po dolgem in počez...Ovce in novinarji...Zdej pa tihho :)))...ma to je šele začetek ..dragi podporniki zla proti človeštvu
NWO 2014
22. 01. 2021 12.35
+3
GIVE ME A BRAKE :))) po enem dnevu :)))))
Zmaga Ukrajini ...
22. 01. 2021 12.58
-4
User1538643
22. 01. 2021 12.33
-1
Kapa dol, vse prave poteze.
JE-BI-GA
22. 01. 2021 13.58
+0
Al83
22. 01. 2021 12.33
+10
Transeksualce je tudi spustil v ženski šport že prvi dan, pa ustavil gradnjo zidu in Keystoneskega plinovoda tudi vse na prvi dan. Amerika bo bankrotirala v njegovem Green New Dealu, med tem, ko kitajska šenaprej v polno gradi termoelektrartne
Zmaga Ukrajini ...
22. 01. 2021 12.28
-3
Ej svečke, a je tramp zmagal? 🤣🤣🤣
NWO 2014
22. 01. 2021 12.42
+5
Seveda je zmagal jotnik :)..Kje si ti še vedno pri janši z floškonom v levi roki ? :)
mferk1
22. 01. 2021 12.47
+8
Zamenjaj plato jeb**e... Mater si dolgočasen do amena. Ni zmagal, pa tudi Biden ni. Daleč od tega. Zmagali so pa predvsem tvoji social justice nategi, katere tvoji gospodarji pridno izkoriščajo. Kako kaj KUL in maršal Erjavec? Bo petim proti enemu kaj uspelo ali bodo še podkupovali tale medij tukaj in 24/7 zavajali? Pa sem daleč od svečke in JJ ne bo imel nikoli mojega glasu ampak tvoja burek koalicija je pa daleč najbolj smešna "elita" ever. Mene bi bilo sram, če bi podpiral na duho pihajočega in zavajujočega Meseca, ki ničesar nikdar ne stori. Tako kot vsi v tvoji burek koaliciji. Pojdi v kot prst cuzat.
Zmaga Ukrajini ...
22. 01. 2021 12.56
-4
ups,... mferk, si se pa razjezil! A si se strgal s ketne? Saj te bo jajo nazaj priklenil, nč bat.🤣
mferk1
22. 01. 2021 13.01
+1
Takšni deb*ili kot si ti držijo našo državo in razvoj nazaj. Misliš da nekaj storiš ko 24/7 daješ ene in iste argumente. Manjkajo ti kromosomi za kritično razmišljanje. In takšne kot si ti imamo tudi v parlamentu. Kordiš and company. Mene bi bilo sram če bi bil ti. Nasvidenje.
JE-BI-GA
22. 01. 2021 14.00
+3
Tako, zmagali so Soroš, Rodshildi, Rokenfelerji kar pa mislim da ni vredu!!!
Berenika
22. 01. 2021 14.14
+2
mferkić hoče povedati, da domobrančki vojne niso zgubili, partizani pa ne zmagali. Pri tem je zelo kratkočasen, kajti Kapitol naj bi napadli demokrati. Edino to je pravilno napisal: "vsi v ... burek koaliciji."
VeNoM
22. 01. 2021 11.54
+4
Prišel je mesija Biden, cel svet je rešen! Članek, kot, da bi bili v Severni Koreji 😂😂😂😂😂😂😂
Covidus
22. 01. 2021 12.07
-1
Prej smo mi v s. Koreji z jajotom na čelu ki je zadnji poleg Kima čestital bidenu
Covidus
22. 01. 2021 11.50
-2
Biden je pokazal puhoglavcu trampu kako se dela že prvi dan...
Jaka Jack
22. 01. 2021 11.47
+4
Za koliko je prvi dan dvignil davke???
slo_veter
22. 01. 2021 11.46
+6
po teoriji je vsaka pomoč ljudem ki za to nič ne naredijo, samo pumpanje inflacije . To je moje mnenje a tudi mnenj ga. prof. Matematike .. preprosto za enak obseg dobrin in storitev je na voljo več denarja, posledično je denar manj vreden. Dokler je tukaj v igri JJ evih 11 miljard ahh .. lahko noč .. ko pa Joe namerava sprašiti 1900 miljard v sistem pa se počasi zavedamo, da bomo imeli vsi glavobol.
slo_veter
22. 01. 2021 12.01
+0
ob razmisleku .. to drži le v primeru če taisti denar zaokroži (ekonomisti tukaj vedo o čem govorim) torej da tisti pri katerem naročimo storitev ali dobrine spet porabi sredstva naprej itd itd x 20 .. a v času epidemije se to ne dogaja s x20 temveč x10 . torej je prostora za tisk dovolj .. seveda denar hitro steče do konca .. in bogati postajajo svinsko bogati .. tisti ki pa dobijo ta dodatek pa relativno postajo bedniki. ja reveži na kvadrat, saj bogati pokupijo vse nepremičnine, zlato, srebro, delnice in še kaj. Tako da če želiš ljudi podrediti jim samo daj DENAR.
slo_veter
22. 01. 2021 12.08
+1
torej zakaj lockdown, ki vzame le 3% starejših komaj vpliva na mlade a ekonomsko ubija vsa družinska podjetja .. podjetja ki so drobna kolesca v naši ekonomiji lokali, mali trgovci in traja 1 leto da se spravi kroženja denarja x20 na x10 ali manj .. pa to ni "teorija zarote" in kar neki moje bolioze . to lahko vsakdo preveri danes in tukaj z vsemi znanimi in uradno objavljenimi številkami.
Alojz69
22. 01. 2021 11.39
+6
@ferdo Crni dozdaj ima manj kot 40 miljonov obiskov in 35 mijonov disleiks in 3 miljonov leiks😂
Ferdo Crni
22. 01. 2021 11.37
+7
Še podatki o gledanosti prisege : Biden-ova: skupaj z you-tub-e in glavnimi M-S-M (ABS, CBSN, NBC, CNN, CNBC...) mediji je gledanost dosegla slabih 13 miljonov gledalcev kar je nekje 16% biden-ovih volivcev. Pred štirimi leti je prisego Trumpa na istih kanalih gledalo 64 miljona gledalcev kar je 4 miljona več kot takratnih Trumpovih volivcev.
Zmaga Ukrajini ...
22. 01. 2021 11.41
+0
Covidus
22. 01. 2021 11.44
+2
Ferdo Crni
22. 01. 2021 11.47
+2
Moj IQ s statistični podatki, ki so jih dali ven statistični uradi nima prav ničesar.