8°C
Podatki za dan: 18. 10. do 24.00
Oboleli
13,678
+537
+4.1%

'Tudi če Slovenija doseže mejo za razglasitev epidemije, se to ne bo avtomatično zgodilo'

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA /Neža Pušnik /
KOMENTARJI
580
Krizni del vlade bo skupaj s svetovalno skupino ministrstva za zdravje v nedeljo pregledal učinke dosedanjih ukrepov in opravil razmislek o potrebnosti morebitnih novih. Četudi bi Slovenija v nedeljo izpolnila zastavljeno mejo za razglasitev epidemije, to še ne pomeni, da se bo to avtomatično zgodilo, je povedal Jelko Kacin.

Po besedah vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina, bo krizni del vlade skupaj s svetovalno skupino na nedeljskem srečanju pregledal trenutno stanje in opravil razmislek o tem, katere ukrepe, če sploh katere, bi bilo treba uvesti in kdaj. Ker pa gre za posvetovalni organ, ki le pripravlja delovno gradivo, v nedeljo sprejetja novih ukrepov ne gre pričakovati, je dejal.

Če bi se v nedeljo izkazalo, da je Slovenija dosegla številke, ki si jih je določila kot pogoj za razglasitev epidemije, to po besedah Kacina še ne bo avtomatično pomenilo, da bo razglašena epidemija, pač pa bi šlo "le za znak, da je treba razmisliti tudi o drugih ukrepih, predvsem v luči tega, kar je bilo že sprejeto, in tega, kakšne učinke dajejo sprejeti ukrepi". Ob tem je opozoril, da učinki ukrepov dajejo rezultate nekje po osmih dneh.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

"Na splošno pa ni smiselno kar koli napovedovati ali dodatno podžigati strahu. Treba je dobro premisliti, ker smo sprejeli dokaj močne ukrepe," je dodal. 

Je pa Kacin zadovoljen, da so ljudje ukrepe vzeli pozitivno in se jih vse bolj držijo: "Praktično ne srečaš več človeka, ki ne bi imel maske, pa če hodi ali se vozi na kolesu. To kaže, da ljudje razumejo, da je treba naraščanje okužb zaustaviti in zmanjšati, ker zdravstvo enostavno ne zmore."

PREBERI ŠE
V petek skoraj 900 okužb z novim koronavirusom

Podatki o novih okužbah bodo po besedah Kacina v nedeljo objavljeni ob 13. uri. V petek smo sicer potrdili 898 novih primerov in opravili 5605 testiranj, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih testov 16-odstotni. 

Merilo za razglasitev epidemije in uvedbo novih ukrepov je po načrtu, ki si ga je zastavila vlada, 140 okuženih na 100.000 prebivalcev v 14-dnevnem obdobju, več kot 250 hospitaliziranih bolnikov s covidom-19, od teh več kot 50 na intenzivni negi. Prvi dve merili smo v Sloveniji dosegli, tretjega še ne, saj je bilo v petek na intenzivni negi 43 bolnikov.

PREBERI ŠE
Gostinski lokali in športni objekti v rdečih regijah zaprli svoja vrata

Prav danes so sicer v devetih rdečih regijah začeli veljati strožji ukrepi. Prepovedano je opravljati gostinsko dejavnost v lokalih ter ponujati storitve v fitnes centrih in zaprtih športnih objektih. V frizerskih in kozmetičnih salonih je lahko le ena stranka naenkrat. 

Maske so obvezne tudi na prostem, gibanje zunaj regije je omejeno, razen v primeru 11 izjem. Med slednjimi so prihod in odhod na delo, izvajanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti, zagotavljanje storitev za zavarovanje zdravja in premoženja, varstvo ali nega družinskega člana, dostop do lekarn ter zdravstvenih storitev in bolnišnic. 

Pasica koronavirus oktober