Korona

Tudi sindikata ministrstva za obrambo in vojakov za presojo ustavnosti pogoja PC

Ljubljana, 18. 09. 2021 10.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Kaya Kamenarič
Komentarji
401

Sindikat ministrstva za obrambo in Sindikat vojakov Slovenije s pomočjo pravnih strokovnjakov proučujeta odlok vlade, ki za zaposlene v državni upravi s 1. oktobrom uvaja pogoj prebolelosti ali cepljenja (PC) proti covidu-19. Oba sindikata napovedujeta zahtevo po ustavni presoji omenjenega odloka. Da se bodo obrnili na ustavno sodišče, so že napovedali tudi v Sindikatu državnih organov Slovenije, odzvala sta se tudi oba policijska sindikata.

"V Sindikatu ministrstva za obrambo odlok skupaj s pooblaščenimi odvetniškimi pisarnami proučujemo in bomo z vidika ustavnosti skupaj s sindikati državne uprave podali ustavno presojo z zadržanjem izvajanja odloka," so zapisali. Več bodo povedali v ponedeljek, ko napovedujejo izjavo skupaj z drugimi sindikati s področja obrambe.

Tudi v Sindikatu vojakov Slovenije z odvetniško pisarno pripravljajo presojo ustavnosti in zakonitosti odloka vlade, ki ukinja testiranje kot pogoj za opravljanje dela. Zaradi odziva članstva "in mnenj mnogih uglednih pravnikov" o tem, da bi bila uvedba obveznega cepljenja oz. pogojevanja opravljanja dela s cepljenjem v Sloveniji neustavna in nezakonita ter v nasprotju z resolucijo Sveta Evrope, bodo od ustavnega sodišča zahtevali presojo ustavnosti in zakonitosti spornega odloka vlade.

Slovesna prisega kandidatk in kandidatov za poklicne vojake Slovenske vojske
Slovesna prisega kandidatk in kandidatov za poklicne vojake Slovenske vojske FOTO: Miro Majcen

"Sprejeto na vladi ni bilo usklajevano s sindikati, niti ni bilo o tem socialnega dialoga. Odlok je vlada sprejela enostransko, čez noč. Presoja ustavnega sodišča je edina zaščita, ki jo lahko nudimo članom in zaposlenim v Slovenski vojski, da dosežemo njegovo začasno zadržanje pred 1. oktobrom," so dodali ob tem.

Ministrstvo za obrambo je sicer v petek z dopisom že opozorilo vse zaposlene, da bo vstop v objekte in na območja ministrstva za obrambo s 1. oktobrom prepovedan vsem, ki ne bodo izpolnjevali pogoja cepljenja ali prebolelosti. V sindikatu vojakov so ob tem potrdili, da se mnogi njihovi člani kljub odloku vlade in obvestilu ministrstva še naprej ne nameravajo cepiti. Zato "bodo verjetno potrebovali pravno zaščito", so še dodali.

Da se bodo v zvezi s spornim vladnim odlokom obrnili na ustavno sodišče, so v tem tednu med drugim že napovedali v Sindikatu državnih organov Slovenije. Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je pojasnil, da je nasprotovanje takšnemu vladnemu odloku med državnimi uslužbenci veliko. Po grobih ocenah namreč med zaposlenimi v državni upravi ni cepljena niti polovica, najbolj pa jih bega vprašanje, ali bodo obdržali zaposlitev. Zaradi takšnih posledic ukrep, ki za državne uslužbence na nek način uvaja obvezno cepljenje, ne bi smel biti urejen v podzakonskem aktu, je prepričan Verk.

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) nov vladni Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolelnosti, cepljenja in testiranja zavračajo kot nesprejemljiv. Opozarjajo, da je Ustavno sodišče že večkrat ugotovilo, da vladno omejevanje človekovih pravic z odloki ni v skladu z Ustavo RS in da je poseg v človekove pravice mogoč le z zakonom. Dodali so še, da bi moralo biti testiranje široko dostopno in brezplačno.

Da so prisiljeni sprožiti ustrezne postopke in pravna sredstva, so že sporočili tudi iz Sindikata policistov Slovenije, Policijski sindikat Slovenije pa se je prav tako obrnil na pooblaščeno pravno pisarno zaradi preučitve možnosti za podajo pobude za presojo ustavnosti in zakonitosti. 

"Samo zakon je tisti, ki zagotavlja vladavino prava ter državljankam in državljanom omogoča ustrezna pravna sredstva, sodno varstvo, odškodnino, če utrpijo škodo, in načine, kako lahko uveljavljajo drugačno mnenje. Odločitev Vlade RS, da omeji samo delo zaposlenih v državni upravi, pri čemer nastopa tudi kot delodajalec, medtem ko vse ostalo prepusti tudi testiranju, je več kot neodgovorna in povsem skregana z razumom," pravijo v Policijskem sindikatu Slovenije.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (401)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

muceli
22. 09. 2021 10.14
-1
Igranje z skupino ljudi, ki poseduje specifična znanja in veščine ... meni postane neprijetno ob misli na to.
apodgra
22. 09. 2021 08.25
+2
Kje je tu naša zdravstvena stroka z vodilno svetovalko- filozofinjo , da se ne odloči in reče na osnovi veljavnega zakona nalezljivih boleznih , kdaj in kdo se mora obvezno cepiti in pika. Ministerstvo za zdravje ,pa bo v skladu z to izjavo se odločilo in problem rešilo. Tu ne gre več za človekove pravic, tu gre za zdravje celotne družbe. Ali pa se odločimo, da gre Covid po naravni poti in kakšne bodo posledice prepustimo naravi. Ne razumem , če napredne države tudi z odloki lahko dosežejo in so tudi dosegli visoko raven precepljenosti , zakaj tega ne moremo tudi doma . Ali smo res tako butasti narod in za vsako malenkost rabimo strokovno ekspertizo oziroma v vsako stvar dvomimo in nimamo zaupanja. Preteči mora veliko vode , da se pride do spoznanja , da je storjena bila velika nepopravljiva. škoda.
baab
20. 09. 2021 11.06
silva-d
20. 09. 2021 10.16
+0
vse te ukrepe dati na evropsko ustavno sodišče ne pa pri nas sodniki se obračajo kak veter podpihne,našo ustavno sodišče treba zapreti
Mother Russia
19. 09. 2021 18.05
+2
Vedno protestirajo asi, ki se futrajo iz državne blagajne, ki jo filajo bedaki iz gospodarstva pripravljeni delati za ušivih 700 evrov na mesec. Lidijo Jerkićevo je tako kot njenega predhodnika Dušana Semolića- en sam veliki gobec, ki gobca 35 let do pokoja in pokojnine, ki znaša trikratnik plače tistih, ki jih "zastopa" in v vsem tem času ne naredi popolnoma nič.
User768643
19. 09. 2021 11.35
-12
Sindikati niso za nič drugega, kot za zdraho.
VoxP
19. 09. 2021 11.20
+11
verjetno bi bilo dobro po presojo v EU v tujino. Ti naši sodniki so pač močno odvisni od vlade ki vodi zakonodajo. Zakon lahko obrneš. Saj je samo zapisana beseda in ne dejstvo.
Nimasmisla
19. 09. 2021 08.36
-7
preveč nas stanete zaradi teh testiran
mario7
19. 09. 2021 09.37
+15
Kdo preveč stane? Preveč nas stanete cepljeni. Cepivo ni zastonj!
User768643
19. 09. 2021 11.34
-13
Mario. A zdravljenje necepljenih je zastonj?
mario7
19. 09. 2021 14.18
+10
Skrajno nikjer. A zdravljenje cepljenih je zastonj?
User905768
18. 09. 2021 21.48
+15
Zakaj se bojite zdravih ljudi?? Na vsaka 2 dni se testiramo in vam pokažemo da smo zdravi, pa kljub temu smo najbolj na udaru. Ta covid je res smrtno nevaren in nalezljiv, prav testirat se moraš da ugotoviš, če ga imaš😄😄
User768643
19. 09. 2021 11.35
-11
Mi se bojimo neumnih ljudi. In to si ravno potrdil s svojim komentarjem.
flojdi
19. 09. 2021 16.56
+4
. . čudno.. jest se ne bojim nikogar in ničesar . sploh ne koga ali česa , kar še ne poznam .. ?in ali.. kar bi me moralo biti strah , zato ker mi nekdo nespoznan reče to. / ej. / vem pa precej o tem , da se je za bat konja od zadaj , ovna od spredaj , nekaterih ljudi pa , res , od vseh strani
Patriot78
18. 09. 2021 21.45
+16
Vodilna organizacija za varovanje človekovih pravic v Evropi je Svet Evrope, ki deluje ločeno od Evropske unije. Njegova članica in hkrati podpisnica »Evropske konvencije za človekove pravice«, torej pogodbe, ki je namenjena varovanju človekovih pravic, demokracije in pravne države, je tudi Republika Slovenija. Svet Evrope je 27. 1. 2021 s prepričljivo večino (115 ZA in 2 PROTI) sprejel za vse države članice zavezujočo resolucijo št. 2361 (2021), torej tudi za Slovenijo. Navedena Resolucija Sveta Evrope zagotavlja, da so državljani obveščeni, da cepljenje ni obvezno in da nihče ne sme biti pod politično, socialno ali kakšno drugačno obliko prisile, da se cepi, če tega sam noče. Da nihče ne bo diskriminiran, ker se je zaradi možnih tveganj za zdravje ali drugih razlogov odločil, da se ne bo cepil. Če se bodo sodišča držala demokratičnih načel in resolucije 2361, je zmaga na naši strani...ampak dandanes je vse možno...
flojdi
19. 09. 2021 17.05
+6
. prisile pa že so. čupa mi je šla v afroluuk , ko mi je uspelo na radiu slišat : ZANIMANJE za cepljenje se je povečalo. Ni se povečalo zanimanje ali želja . izvršil se je Pritisk , za katerega ne vidijo izhoda . ki pa je. / k temu moram skor dodat , da se eni cepijo zaradi Ugodnosti ; zdravje jim dol vis .. pardon , .. pa kako naj bolj lepo povem .. da jim je vseeno za zdravje , da verjamejo brez pojasnil vsemu , kar rečejo eni drugi ,
Antena
18. 09. 2021 21.44
-5
Spet sindikati....ajoj ajoj
Omas1313
18. 09. 2021 21.34
+12
Fantje upam da dobite tožbo , ljudje smo z vami držimo pesti 👊👊, med tem pa naša vlada trdi da drugi ne spoštujemo zakonov🤦
Špartanec
18. 09. 2021 21.26
+13
Pri nas je v ekipi zaposlenih 20 ljudi, od tega 6 cepljenih. Ostali se ne mislimo cepit tudi če izgubimo službe. Gre pa za delovno mesto, kjer rabiš specialne veščine, licence in ni šanse, da delo že brez 2 laufa normalno, kaj šele brez 14ih. Srečno.
DirtySanchez
18. 09. 2021 21.53
-5
Vsi smi nadomestljivi..... Tudi ti.... Nič bat
mario7
19. 09. 2021 09.44
+11
Da. Vsi nadomestljivi samo ne v kratkem času. Do takrat podjetje lahko že propade.
apodgra
22. 09. 2021 08.03
+0
Antitrust Potem pa naj preprosto zapustijo firmo in gredo na ulico .Ni človeka ,ki ne bi bil nadomestljiv. Me pa res zanima kakšne so to specialne veščine in licence . Če delajo tako pomembne naloge , ki zahtevajo visoko strokovnost -izobrazbo , ne znajo pa presoditi in se odločiti za cepljenje . Nekaj ne štima v njihovih glavah. Morda, pa bodo ti ljudje odšli v tujino , tam pa jim ne bo treba biti cepljen ? Tako grozijo tudi medicinske sestre , da bo večina sester iz istega razloga zapustilo delo doma in odšla na delo v Avstrijo ali Nemčijo . Na njih čakaj z odprtimi vrat- morgen .Kaj v Avstriji se ni potrebno cepiti ?
Petur
18. 09. 2021 21.08
+6
to je tako!v vojski podrepni tonci,v policiji ponoreli hois,normalno ne morejo proti janezu,ce pa se vojaki in policaji podredijo,imamo ze skoraj diktaturo dosezeno!uboga slovenija!!
desni ca
18. 09. 2021 20.47
-11
Vojakci, bo se treba cepiti. Če hočete ali nočete. Boste dobili odpoved, pa kaj, vsepovsod se boste morali cepiti, zato ker je Janez tako odločil.
apodgra
22. 09. 2021 08.08
-1
Desnica Bolje je imeti v vojski in policiji 20% manj ljudi, kot pa imeti polne bolnice Covid bolnikov. Zato se strinjam s tabo , kdor se ne želi cepiti , pa naj zapusti vojsko ali policijo. Nihče teh ne bo pogrešal. Včasih imam občutek , kot da pri nas nima ne vojske in ne vojakov. Policija pa tako in tako samo kasira denar za prekrške in to je njihovo glavno delo.
Rde?a barva
18. 09. 2021 20.03
+15
Zakaj se vojaki ne organizirajo in organizirajo puč?
Korintos11
18. 09. 2021 20.32
-1
flojdi
19. 09. 2021 17.08
+1
? kaj nihče plačan nima tudi svojih možgančkov
flojdi
19. 09. 2021 17.08
+0
123soba
18. 09. 2021 19.34
-25
V JNA smo se vsi cepili brez izjeme. Danes so v slovenski vojski same mevže in lenuhi.
tomahawk
18. 09. 2021 20.10
+17
Omas1313
18. 09. 2021 21.36
+1
Antena
18. 09. 2021 21.46
-2
123soba : tako je prav si povedal. Sedaj pa vojska in policija samo joče zaradi ene igle. In tej naj bi branili domovino hahahaha
User905768
18. 09. 2021 21.51
+6
Zato pa več ni JNA ker sistem ni delival....lenuh te je naredil in mrvža ye je dojila.
DirtySanchez
18. 09. 2021 21.56
+3
Uuu pa še kako je JNA deloval..... Zdaj ko ni prave naborniške vojske je že vsak 2 narkomani.
mario7
19. 09. 2021 09.46
+4
flojdi
19. 09. 2021 17.10
+1
flojdi
19. 09. 2021 17.13
+1
. in sumim , da je dandanes lahko v cepilih že marsikaj , česar nekoč ni bilo .. / meni zadostuje en sam memgreden" pogovor že pred par leti z nekom , ki je videl , vedel , in povedal
MarMi
18. 09. 2021 19.32
+14
Se strinjam, samo testiranje!! Mal se pozanimajte, kako je pri nasih sosedih Avstrijcih!! Opozarjajo, da je Ustavno sodišče že večkrat ugotovilo, da vladno omejevanje človekovih pravic z odloki ni v skladu z Ustavo RS in da je poseg v človekove pravice mogoč le z zakonom. Dodali so še, da bi moralo biti testiranje široko dostopno in brezplačno
flojdi
19. 09. 2021 17.17
+1
.. ampak mene pa zanima še neki . ne razumem se na teste , še na tiste za nosečnost ne. ampak .. kako tista palčka Prepozna prisotnost virusa ? gruntam , da je ne more drugače , kot da je na palčki prisoten . / ej , saj vem ; in bližam se temu , da se ponovno Spoznam s kemijo.
Jožajoža
18. 09. 2021 19.14
+6
pod levimi vladami takih protislovenskih ukrepov ne bo. ljudje, najhuje, kar se nam je zgodilo v koroni, je prevzem oblasti janšistične vlade,domobrancev ,protislovencev,ki jim za slovenijo ni.
Patriot78
18. 09. 2021 21.49
+2
Sam sem zaprisežen desničar, ampak na trenutno situacijo v državim gledam z največjim odporom - torej če bodo volitve trenutne stranke iz parlamenta ne dobijo mojega glasu, sploh pa desne parlamentarne ne...ampak kot pravi, če sploh bodo volitve...
Korintos11
18. 09. 2021 18.34
-7
A slovenski vojaki na Kosovu niso cepljeni?