Korona

Tudi na bencinski črpalki morate izpolnjevati PCT-pogoj

Ljubljana, 13. 09. 2021 13.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Zupan, Maja Račič, STA
Komentarji
3377

Preverjanje, ali potrošniki izpolnjujejo pogoj PCT, ne bi smelo biti težava, je o novosti, ki bo od srede med drugim veljala tudi v trgovskih centrih, dejal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc. PCT-pogoj se mora preverjati pri vstopu v trgovski center, posameznim trgovinam znotraj pa ga ni treba. "Osebi, ki ne izpolnjuje pogoja PCT, se storitev ne sme zagotoviti," je dodal. Pogoj PCT bo potreben tudi za vstop na pošte, banke in celo na bencinske servise. Na OMV-ju in Pošti Slovenije priznavajo, da jim to predstavlja velik izziv.

Več videovsebin
  • Simon Zajc o pogoju PCT
    05:57
    Simon Zajc o pogoju PCT
  • Iz 24UR: Pogoj PCT obvezen skoraj povsod
    05:12
    Iz 24UR: Pogoj PCT obvezen skoraj povsod
  • Iz SVETA: Katera dokazila potrebujemo?
    01:25
    Iz SVETA: Katera dokazila potrebujemo?
  • Iz SVETA: Preverjanje pogoja PCT
    03:19
    Iz SVETA: Preverjanje pogoja PCT
  • Iz SVETA: PCT-pogoj
    02:37
    Iz SVETA: PCT-pogoj

Vlada je na sobotni dopisni seji sklenila zaostriti ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Tako bo od srede dalje pogoj PCT z redkimi izjemami obvezen za vse zaposlene in uporabnike storitev. 

Pogoja PCT med drugim ni treba izpolnjevati v primerih nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, zagotavljanja javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujne medicinske pomoči ter zaščite in reševanja. Za nujno oskrbo z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami veljajo prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila in pijačo, vključno s prodajo živil in pijače zunaj prodajaln, ter specializirane prodajalne s farmacevtskimi, medicinskimi, kozmetičnimi in toaletnimi izdelki. V obeh primerih kot izjema ne štejejo prodajalne v trgovskem centru.

Pristojni ta konec tedna niso bili dosegljivi za pojasnila, sta pa danes pred kamere stopila državni sekretar na Ministrstvu za zdravje Franc Vindišar in državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc.

'Nekdo, ki gre v lekarno v trgovskem centru, gre potem še v druge trgovine'

V samostojne živilske trgovine, trgovine z medicinskimi in kozmetičnimi izdelki ter lekarne lahko torej gremo brez PCT-pogoja. V te iste trgovine v trgovskih centrih pa ne, za center je treba izpolnjevati PCT-pogoj. Zajc je uvodoma odgovarjal na vprašanje o tem. "Debata, ali se bo v trgovskem centru prenašal virus, je nepotrebna. Gre za to, da je PCT-pogoj s tem odlokom razširjen zato, da bi čim bolj zajezili možnost prenosa okužb, dve izjemi pa sta v odlok vneseni zaradi čisto življenjskih stvari. Vemo, da lahko nekdo, ki gre recimo v lekarno v trgovskem centru, potem gre še v ostale trgovine, zato ta izjema v trgovskem centru ne velja," je dejal. 

PCT-pogoj se po njegovih besedah preverja ob vstopu v trgovski center. "Po tej logiki nobena oseba, ki je v centru, ne more biti tam, ne da bi izpolnjevala ta pogoj. Posledično bi bilo nesmiselno, da bi pogoj preverjala vsaka trgovina posebej." Preverjajo pa ga na podlagi dokazil.

Vindišar je ob tem dodal, da mora biti vsako dokazilo verodostojno, kar pomeni, da morata biti z njega razvidna identiteta in datum cepljenja, testiranja ali prebolelosti. "Zaradi hitrejših postopkov in večje verodostojnosti smo vpeljali tudi QR-kodo v obliki evropskega digitalnega covidnega potrdila, tako da je to najhitrejši in najlažji način za dokazovanje izpolnjevanja pogoja PCT." Dovolj je tudi cepilni kartonček. 

Simon Zajc je pojasnil, da se pogoj PCT preverja ob vstopu v trgovski center, posameznim trgovinam v centru pa ga posledično ni treba preverjati.
Simon Zajc je pojasnil, da se pogoj PCT preverja ob vstopu v trgovski center, posameznim trgovinam v centru pa ga posledično ni treba preverjati. FOTO: POP TV

Trgovski centri opozarjajo, da je odlok diskriminatoren 

Nismo proti pogoju PCT, a to ni pošteno, pravijo v trgovskih centrih. "Vlado pozivamo, naj to spremeni, da bo za vse enako. To je diskriminatorno do trgovin, ki so v našem centru. Če rečejo, da velja povsod, se strinjamo. Ne moremo pa biti diskriminatorni, ker lahko odprem zasilna vrata, pa bom ljudi tam spuščal v trgovine,"  je bil v nedeljski oddaji 24UR oster direktor Aleje in SES Slovenija Toni Pugelj.

Preverjanje pogojev ga ne skrbi. "Trgovine se bodo že organizirale; ali bodo najele dodatno varnostno osebje ali pa bo prodajalka oz. prodajalec skrbel za preverjanje tega pogoja na vhodih v trgovine. Bi bilo pa najbolj smotrno, da bi pogoj PTC veljal povsod, da ljudje ne bi bili zmedeni. Vsak teden so namreč veljavna druga pravila in ljudje niti ne vedo, kam smejo in kam ne. Tako bi bilo za vse enako," meni. Dodal je, da če bi pogoj PCT veljal vsepovsod in bi potem država poskrbela za inšpekcijske službe, ki bi to nadzirale na licu mesta, bi se zadeve vendarle premaknile naprej. 

V samostojne živilske trgovine, trgovine z medicinskimi in kozmetičnimi izdelki ter lekarne lahko gremo brez PCT-pogoja. V te iste trgovine v trgovskih centrih pa ne, za center je treba izpolnjevati PCT-pogoj.
V samostojne živilske trgovine, trgovine z medicinskimi in kozmetičnimi izdelki ter lekarne lahko gremo brez PCT-pogoja. V te iste trgovine v trgovskih centrih pa ne, za center je treba izpolnjevati PCT-pogoj. FOTO: Thinkstock

'Gostinec ne sme postreči nikogar, ki ne izpolnjuje PCT-pogoja' 

Kaj pa globe? Osebi, ki ne izpolnjuje pogoja PCT, se storitev ne sme zagotoviti, tako da v tem primeru niti ne more biti izrečena globa, je povedal Zajc. "Gostinec ne sme postreči nekoga, ki ne izpolnjuje PCT-pogoja. S tega vidika tudi odgovarja za to, da je preveril izpolnjevanje pogoja PCT, preden je postregel gosta."

Ocenil je, da preverjanje, ali potrošniki izpolnjujejo pogoj PCT, ne bi smela biti težava. "Če želimo, bi lahko neskončno iskali izgovore, zakaj se to ne da. Potem pa stopimo čez mejo in vidimo, da v Avstriji to poteka brez problema." Dodal je še, da to ni omejevalni pogoj, ampak pogoj, da lahko pustimo gospodarstvo odprto. 

Na pobudo ministra za javno upravo in predsednika Inšpekcijskega sveta Boštjana Koritnika je bila sklicana seja Inšpekcijskega sveta na temo izvajanja novega odloka. Koritnik je inšpekcije pozval h koordiniranemu in usklajenemu delu. Predlagal je, da se povežejo med seboj in predvsem z zdravstvenim inšpektoratom. Posebej je izpostavil, da je namen akcij preventiva, s katero se pri zavezancih spodbudi spoštovanje navedenega odloka, saj je situacija v državi glede okužb resna.

Pogoj PCT tudi za vstop v bencinski servis 

Zajc je odgovoril tudi na vprašanje o bencinskih servisih in pogoju PCT. "Ta odlok je izjeme, ko se pogoj PCT ne preverja, močno zmanjšal. Izjemi sta dve, nobena od njiju se ne nanaša na bencinske servise, kar pomeni, da je tudi za vstop v prodajalno, v kateri prodajajo goriva, treba preverjati pogoj PCT."  

Vprašanja o tem smo naslovili na bencinske servise. Na Petrolu so zapisali, da vedo, da je virus med nami še vedno prisoten, zato se še vedno ves čas trudijo z ustreznimi znanimi ukrepi preprečevati širjenje bolezni tako med zaposlenimi kot med strankami. "Zato tudi stranke ves čas ozaveščamo o možnostih brezstičnega plačevanja brez vstopa v prodajalno, in sicer z neposrednim plačilom pri točilnem mestu z aplikacijo Na poti, z mobilno denarnico mBills in s plačilnimi karticami preko Petromatov, postavili smo tudi nekatere mobilne zunanje blagajne in zagotovili možnost plačila pri posebnih okencih, ki povezujejo notranjost in zunanji del prodajnega mesta," so pojasnili. Dodali so še, da bodo še naprej pozorno spremljali usmeritve vseh pristojnih strokovnih služb javnega zdravja in medicinske stroke  ter ustreznih pristojnih organov. "Zadnjo odločitev še preučujemo in iščemo ustrezne rešitve." 

Iz OMV-ja pa so sporočili, da odlok poznajo in se pripravljajo za uporabo v praksi. "Kar sicer predstavlja velik organizacijski zalogaj za relativno kratek časovni okvir, ki nam je na voljo za prilagoditev. Goste bomo ustrezno opozarjali na obvezen PCT, najmanj z obvestilom na vhodu v servis in na platoju bencinskega servisa."

Če boste želeli natočeno gorivo plačati pri blagajni, boste morali izpolnjevati pogoj PCT.
Če boste želeli natočeno gorivo plačati pri blagajni, boste morali izpolnjevati pogoj PCT. FOTO: Thinkstock

Pošta Slovenije: To nam predstavlja precejšen izziv

Po novem bo PCT-pogoj obvezen tudi za uporabnike storitev, kot so banke, pošte, trgovine s tehničnim blagom in oblačili, celo javni prevoz in obisk zdravnika.

Iz Pošte Slovenije so nam sporočili, da še proučujejo določila omenjenega odloka, katerega izvrševanje tudi njim predstavlja precejšen izziv, ter pripravljajo ustrezna navodila za izvajanje oz. izpolnjevanje predpisanih določil, zato podrobnejših informacij še niso mogli posredovati.  

Iz NLB so sporočili, da razmere, ukrepe in odloke vlade pozorno spremljajo. Aktivnosti za zaščito zaposlenih in strank pozdravljajo, ukrepe pa ves čas prilagajajo in zagotavljajo spoštovanje uredb. "Za izpolnjevanje pogojev PCT zaposlenih v banki je že poskrbljeno. Zaposleni morajo zagotavljanje izpolnjevanja pogoja PCT skladno s pravili izkazati bodisi s potrdilom o prebolevnosti bodisi s potrdilom o cepljenju, z današnjim dnem pa smo uvedli tudi samotestiranje zaposlenih. Podrobnosti o tem, kako bomo s sredo, ko začne veljati nov odlok, preverjali izpolnjevanje PCT pogoja pri strankah, pa še usklajujemo, a bomo o tem tako stranke kot ostalo zainteresirano javnost pravočasno obvestili," so še dodali. Strankam pa že zdaj svetujejo, da poslovalnico obiščejo le, ko je to res nujno, in za poslovanje z banko raje uporabijo digitalne kanal. 

Strokovne službe ministrstva za infrastrukturo se bodo sestale z izvajalci v javnem potniškem prometu, da dorečejo, na kakšen način bodo preverjali pogoj PCT, so sporočili z ministrstva. V Ljubljanskem potniškem prometu (LPP) pričakujejo, da bo pogoj PCT preverjal pristojni inšpektorat. Kot je pojasnil direktor Peter Horvat, bi potrebovali dodatnih 1500 ljudi, če bi želeli PCT preverjati na postajališčih. "Bomo probali z nalepkami na avtobusih in postajališčih ljudi osveščat, da morajo izpolnjevati pogoj PCT. 

Stroške samotestiranja na delovnem mestu krije delodajalec

Na kakšen način pa naj delodajalci preverjajo zaposlene, ki se samotestirajo? Zajc je kot primer opisal, kako je to urejeno na njihovem ministrstvu. "Odločili smo se, da bomo ta pogoj preverjali enkrat na teden, v ponedeljek. Lahko je kateri koli dan, samo da je vedno v istih časovnih presledkih. Preden vstopijo v prostore, stopijo naši zaposleni v sobo, ki je pri recepciji, v kateri opravijo test. Samotestiranje se torej opravi na delovnem mestu, tam je prisotna naša pooblaščena oseba in tudi delamo evidence. Če so negativni, gredo lahko mirno na svoje delovno mesto, če so pozivni, pa gredo k svojemu zdravniku in potem še na PCR-test."

Stroške samotestiranja na delovnem mestu po njegovih besedah nosi delodajalec. Kakšna je trenutna cena teh testov, pa Zajc ni vedel. 

Vindišar pa je tu povedal, da preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT na delovnem mestu organizirajo odgovorne osebe, ki izvajajo ali organizirajo opravljanje dela. Ob neizpolnjevanju pogoja PCT lahko delodajalec uporabi ukrepe v skladu s predpisom, ki ureja varnost in zdravje pri delu, predpisom, ki ureja delovna razmerja, in kolektivnimi pogodbami dejavnosti.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3377)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maja Kajza
17. 09. 2021 20.28
Zakaj po Sloveniji ni črpalk z plačilom s kartico, telefonom itd ???? brez posrednika.
rob3rt
15. 09. 2021 15.07
+1
Tudi na bencinski črpalki morate izpolnjevati PCT-pogoj... Dobra šala, temu niti muha enodnevnica ne moreš rečt, ker je trajalo ravno... 5 ur :P Po novih navodilih iz Petrola si je vsak sam kriv, če nima PCT in to ni njihov problem. Baje je bilo neizvedljivo :D
rob3rt
15. 09. 2021 15.09
Pa prvič po dolgem času šel plačat kar brez nagobčnika...
Duhecx
15. 09. 2021 13.01
+1
Kar podpirajte še vlado in Janša da vas bo še lahko jemal.
nature.com
14. 09. 2021 20.26
-2
Cepte se že pa ne bo problema.
rob3rt
15. 09. 2021 15.08
+1
Cepljeni zombiji kmalu res ne boste imeli nobenega problema več :D
Maja Kajza
17. 09. 2021 20.31
očitno ne veš, da bolnika na postelji v bolnišnici kljub ceplenju, jemljejo bris PCT vsak drugi dan, tudi če je nepokreten? V bolnišnici cepivo ne pomeni,,,nič, nada, niente, nul koma janez.
Resnica_Boli19
14. 09. 2021 20.20
+2
Tole z bencinsko pumpo je pa že prav na meji razsodnosti. Če člouk pride natankat ni v stavbi noter zaradi plačila več kot 30 sekund. Prideš z avtom, natankaš, daš masko gor greš not do blagajne:'' Dober dan, postaja 6. Hvala lepa, adijo''. Greš pa se odpelješ. Kako je tu visoka stopnja ogroženosti?
Miran Petek
15. 09. 2021 15.27
+1
Ne se hecat, to je huje kot bi vstopil s pištolo 😄🤣😝🤦‍♂️
Resnica_Boli19
15. 09. 2021 18.19
+1
Lepa!🤣 Ti se pa tut ne hecaj😂, sam to še fali, da se kdo tega spomni pol se bomo pa streljal k v Ameriki, ker glede na to da niti en dan ni minil od dogodka ''PCT skoraj vsepovsod'', pa je v Brežicah že en državljan kar pustil avto na bencinski, ker ni mogel tankati, oglobit ga pa tak niso mogli ker je dovoljeno pustit tam avto, ker je to prostor za tankanje. Drugače pa odlična izjava
Krematorij666
14. 09. 2021 09.25
+6
Opozicija sploh ne rabi programa, ker jim JJ sam pošilja volilcev. Bravo pleško, prekašal si samega 🤡 v nesposobnosti. Ti me kar zapiraj, ker sem upošteval navodila, da sem preprečil okužbo. Niti slišati nočem tvojega imena, dol mi visi za tvoje programe, in poserjem se na vse poslance v koaliciji. Ne boste imeli večno kup varnostnikov okoli sebe...
Nik911
14. 09. 2021 09.20
+0
Sej ste en tedn nazaj tulil... Boli me bom pa doma... No zdej boste lahko... Jehuci
nature.com
14. 09. 2021 08.52
-13
Woltan
14. 09. 2021 09.07
+0
nature.com
14. 09. 2021 16.28
+1
Jaz bi raje tebe prašal če ti manjkajo tablete
nature.com
14. 09. 2021 08.51
-2
Končno. Stianite jih v kot lažnive kljukce zmedene.
indal
14. 09. 2021 08.47
+14
Poglej ti te i__d@i-o_,t,,e nesposobne: Hiper market Mercator, velika živilska trgovina, na drugi strani kratkega hodnika pa mala trgovinica DZS. Prodajalci v Mercatorju so samotestirani, prav tako prodajalka v DZS. Samotest potrebujejo , da lahko opravljajo svojo službo. 1. Idiotizem: Stranke Mercatorja ne potrebujejo nobenega testa. Za vstop v malo trgovinico DZS pa kupec potrebuje uradno potrjen test. Samotestiranje ni dovolj 2. Idiotizem: Prodajalka iz DZS, ki je samotestirana lahko hodi v službo, ne sme pa v prostem času kot stranka v DZS, saj ta test za stranke ni priznan. Lahko gre pa čez hodnik v Mercator. 3. Idiotizem: Prodajalka v Mercatorju lahko dela na podlagi samotestiranja, vendar pa v prostem času ne sme v DZS kupit knjigo. Ne vem katera pametna glava je izjavila čisto resnico, ki se glasi: NE MEŠAJTE IZOBRAZBO Z INTELIGENCO. MARSIKDO IMA DOKTORAT, PA JE ŠE VEDNO I__D;;00IO,,T.
jps28
14. 09. 2021 08.45
+5
Testiranje pod nadzorom. Do zdej so se delavci večjih firm testiral doma, zdaj se morajo pa pod nadzorom. Ne vem, kateri ne cepljeni bi hotel goljufat s testi in v službo hodit okužen ne da pove. Če si okužen je to tombola. Pol leta brez skrbi. Sam naši TA glavni (vlada) filozofi, kvazi strokovnjaki ne razmišljajo s njim tako opevano "kmečko pametjo"
yoda99
14. 09. 2021 08.44
+8
A v nedeljo grem lahko po kruh, ki je osnovno živilo, na bencinski servis? Pa po vodo? A prepoved velja le za bencin in tehnično blago?
Smartbtm
14. 09. 2021 09.18
-5
picolin
14. 09. 2021 08.40
+11
pa se to .na petrolovih pumpah nas konkretno goljufajo glede bencina .za nafto bom izvedel v kratkem . pri bencinu 95 je na natocenih 10 litrih bencina 4 deci manj .izmerjeno v namenski merilni posodi
Andree
14. 09. 2021 08.50
+12
že leta je tako a ne moreš jim do živega.
zafršolal
14. 09. 2021 09.04
-4
Ali si svoje početje opravljal v idealnih pogojih (temperatura goriva v podzemnem rezervoarju, posoda z natančno skalo=etalon, pogrešek človeka, itd. )? P. S. : Na Petrolu nisem tankal najmanj 15 let...
picolin
14. 09. 2021 09.32
+2
izmerjeno z medicinsko posodo na skalo iz kante v katero je bilo natoceno tocno 10 letrov po tocilni napravi na pumpi.
picolin
14. 09. 2021 08.36
+13
se vidimo pred vlado pa ne z transparenti .ker sedaj ste pa sli preko vseh mej normale . pa se to: zakaj ni dovolj SMS za dokazilo o testiranju v sluzbi .ne jokcat ko vam bo trda predla od jutri naprej v ljubljani .gotovi ste
Bodečaneža
14. 09. 2021 08.28
-2
Po cepljenju sem opazila,da mi raste čuden izrastek. Kaj naj storim?
Smartbtm
14. 09. 2021 08.44
+4
indal
14. 09. 2021 08.53
+3
Hitri Zigi 78
14. 09. 2021 08.23
+7
Sam nab se vlada zaj..ava. Da nebodo predčasno igral golfa na Mauriciju. Bodo šli po hitrem postopku tja. Sej je v Kopru morje pa plavat tud znajo.
TV-MindControl
14. 09. 2021 08.23
+13
Živijo. Janez in njegovi petolizci so fašisti. Lep dan naprej
anabanana
14. 09. 2021 08.22
+7
Najboljša je selitev kjer so ukrepi človeški. To pa pelje v pogubo, čao slo🙃
Smartbtm
14. 09. 2021 08.23
-3
BrainDance
14. 09. 2021 08.31
+1
jps28
14. 09. 2021 08.35
+5
optifix
14. 09. 2021 08.21
+17
Le kam se bo ta cepilska ekipa skrila, ko bo enkrat vsega konec? Najbolje, da se še bolje povežejo z globalnimi mogotci, mogoče dobijo karto za Mars.
Smartbtm
14. 09. 2021 08.16
-9
po eni strani pa upam, da bo manj gužve na bencinskih in cestah. Še en plus!