Korona

Slovenski turisti v primežu vladnih odlokov, ki se spreminjajo 'čez noč'

Ljubljana / Antalya, 23. 06. 2021 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
576

Kljub ugodni epidemiološki sliki v državi in dejstvu, da se bomo kmalu znašli na evropskem seznamu 'varnih' držav, je Slovenija dodatno zaostrila pogoje vstopa v državo za osebe, ki niso cepljene in covida-19 niso prebolele. Ob vrnitvi iz t. i. rdečih ali temnordečih držav jih tako kljub predložitvi negativnega PCR-testa čaka še obvezna 10-dnevna karantena. Nov ukrep, ki je začel veljati dobesedno čez noč, je bil med slovenskimi turisti, ki trenutno dopustujejo v tujini, sprejet z veliko nejevolje. Nezadovoljni so tudi v turističnih agencijah in na brniškem letališču, kjer opozarjajo na negativne posledice tovrstnih nenadnih zaostrovanj na turizem.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pogoji za prehod meje
    02:59
    Iz 24UR: Pogoji za prehod meje
  • Iz SVETA: Prihodnji teden bo zaživelo evropsko digitalno potrdilo
    01:44
    Iz SVETA: Prihodnji teden bo zaživelo evropsko digitalno potrdilo
  • Andrej Šter o prehodih meje
    17:57
    Andrej Šter o prehodih meje
  • Policija o prehajanju meja
    07:02
    Policija o prehajanju meja
  • Slovenski turisti v primežu vladnih odlokov
    00:42
    Slovenski turisti v primežu vladnih odlokov

Na naše uredništvo se je obrnila bralka, ki je 17. junija z eno od slovenskih turističnih agencij odpotovala na počitnice v Turčijo. Že pred samim odhodom so jim v agenciji pojasnili, da je za vstop v Turčijo potreben hitri antigenski test, ta pa je bil naveden tudi kot pogoj za vrnitev v Slovenijo. Vlada je nato prejšnji teden spremenila pogoje vstopa v državo, ki so začeli veljati 19. junija. 

Ob prihodu iz rdečih in temnordečih držav se po novih pravilih zahteva predložitev PCR-testa, mejni organi pa nato osebi odredijo še obvezno 10-dnevno karanteno. Ta ni potrebna, če je bila oseba cepljena ali pa je prebolela covid-19. 

Včeraj zvečer so nato bralki iz agencije sporočili, da je zaradi spremenjenih pogojev zdaj za vrnitev v domovino obvezen PCR-test, saj je Turčija na našem rdečem seznamu. PCR-test v Turčiji stane okoli 25 evrov, v Sloveniji pa se lahko test opravi na Brniku, a stane bistveno več – 95 evrov. Večina potnikov se je odločila za opravljanje testa v Turčiji, zato so naročili mobilno zdravstveno enoto, ki bi po hotelih opravljala teste. 

Potnike pa je čakal šok, saj so izvedeli, da morajo ob vrnitvi v Slovenijo kljub negativnemu PCR-testu še v 10-dnevno karanteno, ki jo lahko čez pet dni prekinejo s ponovnim PCR-testom. Bralka se ob tem sprašuje o smiselnosti opravljanja testa pred vrnitvijo, saj je karantena v vsakem primeru obvezna. "Čez noč smo se znašli v neenakopravnem položaju. Za koga so se potovanja olajšala?" se sprašuje bralka. 

Antalya, Turčija.
Antalya, Turčija. FOTO: Dreamstime

Nekatere države, ki so trenutno na slovenskem rdečem oziroma temnordečem seznamu: 

 

  1. Andora
  2. Francija (samo posamezne administrativne enote): čezmorsko ozemlje La Réunion, čezmorsko ozemlje Guyane
  3. Nizozemska
  4. Španija (samo posamezne administrativne enote): administrativne enote Andaluzija, Aragonija, La Rioja in Castilla-La Mancha
  5. Švedska (samo posamezne administrativne enote): administrativne enote Smaland Med Oarna, Norra Mellansverige in Ovre Norrland
  6. Dominikanska republika
  7. Jordanija
  8. Maroko
  9. Mehika
  10. Rusija
  11. Turčija
  12. Združeni arabski emirati
  13. Irska
  14. Lihtenštajn
  15. Egipt
  16. Maldivi
  17. Tanzanija
  18. Tunizija
  19. Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske

Opomba: Celoten seznam držav si lahko ogledate na spletnih straneh vlade RS. 

Bralko ob tem moti dejstvo, da se ne upošteva vrnitev z agencijo pod enakimi pogoji kot ob odhodu na počitnice. "Prav tako je bilo tudi že omenjeno, da bi morali odločevalci nove oz. spremenjene pogoje smiselno opredeliti v določenem časovnem roku, ne pa da se dopustniki čez noč znajdemo v brezizhodnem položaju. Verjemite, da se naša družina vsekakor ne bi odločila za počitnice v Turčiji, če bi vedeli, da bomo morali ob vrnitvi v karanteno, in to samo zato, ker nismo cepljeni ali prebolevniki," dodaja. 

Kot je še pojasnila, se turški turistični delavci zelo trudijo upoštevati vse potrebne ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe. Vsi zaposleni v hotelu nosijo maske, dezinfekcijska sredstva so na vsakem koraku, upoštevajo tudi pravilo medsebojne razdalje. "Vse dodatne izlete in potepanje po okoliških bazarjih je naša družina iz preventivnih razlogov odpovedala, v zaprtih prostorih pa nosimo maske, tako da se obnašamo odgovorno in ne tvegamo možnosti okužbe, ko to ni potrebno," še pravi. 

Bralka vse, ki se odpravljajo na dopust, opozarja, naj dobro preverijo pogoje vstopa v Slovenijo. "Preverite, ali si ob vrnitvi domov lahko privoščite tudi karanteno, ki vam jo 'brezplačno' podari lastna država kot nagrado za (brez)skrbni oddih," še zaključi. 

Turistične agencije: Spremembe se trenutno dogajajo vsakodnevno

Za odziv smo prosili tudi nekaj slovenskih turističnih agencij. Iz agencije Palma so nam odgovorili, da se spremembe trenutno dogajajo vsakodnevno. Pri tem ne gre samo za spremembe, ki jih sprejema Slovenija, ampak tudi za druge države, pri čemer te težijo k hitrejšemu in lažjemu vstopu tudi za tiste, ki še niso cepljeni ali bolezni niso preboleli. "Nenehno sledimo in olajšujemo potnikom dostop do realnih informacij. Res je, da so trenutno prav prebolevniki in cepljeni v nekoliko privilegiranem položaju, saj sta jim olajšana odhod in prihod v številne države," je pojasnila tiskovna predstavnica Palme Nena Kraševec

Pri tem na Palmi opozarjajo, da ne govorimo samo o turističnih potovanjih, temveč tudi o poslovnih. V zvezi z odločitvijo, da ob vstopu v Slovenijo iz rdečih držav ni dovolj negativen PCR-test, je bilo precej opozoril in predlogov o spremembi. "Računamo, da se bo trenutno prehodno obdobje stabiliziralo in uredilo." 

Na Brniku so pred dnevi odprli nov potniški terminal, s katerim si obetajo tudi več potnikov.
Na Brniku so pred dnevi odprli nov potniški terminal, s katerim si obetajo tudi več potnikov. FOTO: Miro Majcen

Fraport: Zaostrovanje z danes na jutri je nesprejemljivo

Na nenadno zaostrovanje pogojev za vstop v državo opozarjajo tudi v družbi Fraport, ki upravlja z letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana. Kot poudarjajo, sta zaostrovanje in spreminjanje pogojev z danes na jutri brez predhodnih najav in brez možnosti za priprave nesprejemljiva. "Veliko potnikov, ki so prispeli na naše letališče od sobote naprej, se je znašlo v zagati, saj so jim bile nepričakovano vročene karantenske odločbe. Med njimi so tudi tujci, ki so v Slovenijo pripotovali s poslovnimi nameni ali turistično. Vse skupaj izjemno vpliva na letalski promet in prebujajoči se turizem. Odvrača od potovanj in ima lahko za našo panogo izrazito negativne posledice," so zapisali. 

Ministrstvo: Če je država na rdečem seznamu, to pomeni, da epidemiološka situacija ni ugodna 

Na ministrstvo za zdravje smo naslovili vprašanje, zakaj se je vlada v luči ugodne epidemiološke situacije v državi in Evropi odločila za tovrstno zaostritev. Kot so nam odgovorili, to, da je država na rdečem seznamu, pomeni, da tam epidemiološke razmere niso ugodne, če pa je država na temnordečem seznamu, to pomeni, da se v državi širi ena od različic virusa, ki so bolj nalezljive. 

PCR-test ob vstopu v državo nam samo pove, da oseba v tistem trenutku ni kužna, lahko pa je v obdobju inkubacije in se bodo pri njej bolezenski znaki šele razvili. Oseba mora biti v obdobju inkubacije v karanteni, saj na ta način omejujemo širjenje novega koronavirusa v državi, trdijo na ministrstvu. 

Kot je za 24ur.com povedal vodja konzularne službe pri ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter, težava ni v zaostrenih pogojih vstopa, ampak v dejstvu, da se ukrepi določajo z naglico. Ukrep je vsebinsko morda dobro mišljen, a je slabo izpeljan, ocenjuje. V težkem položaju se na tak način znajdejo predvsem tisti potniki, ki so v tujino odpotovali pred spremembo ukrepov in se jim vrnitev v državo posledično zaplete. Tako bi bilo smiselno, da se uveljavi nekakšno prehodno obdobje, ko se lahko te osebe v državo vrnejo pod enakimi pogoji, kot so jo zapustile. 

A na ministrstvu odgovarjajo, da sprememba odloka ne določa posebne izjeme za osebe, ki se vračajo v Slovenijo z rdečih ali temnordečih območij, na katera so vstopili pred uveljavitvijo spremembe. 

Ob potrditvi t. i. evroskega covidnega potrdila, ki naj bi v veljavo stopilo 1. julija, so v Bruslju opozorili, da države oseb, ki niso cepljene in bolezni niso prebolele, ne smejo postaviti v diskriminiran položaj. Tako jim morajo omogočiti testiranje in teste tudi priznati, dodatnih omejitev, kot je karantena, pa po dogovoru države naj ne bi uveljavljale, razen za nujno zaščito javnega zdravja. Na ministrstvu poudarjajo, da gre v tem primeru ravno za vidik zaščite javnega zdravja, saj vemo, da se preboleli in cepljeni okužijo bistveno manj pogosto kot tisti, ki niso ne cepljeni ne prebolevniki. Prav tako je po njihovi oceni možnost širjenja virusa pri cepljenih in prebolevnikih dosti manjša. Pri vseh ostalih storitvah in dejavnostih pa je testiranje povsem izenačeno s cepljenjem in prebolelostjo, so še dodali. 

Šter: Dobro stanje je treba tudi vzdrževati 

Kot je na novinarski konferenci povedal Šter, se situacija v Evropi sicer izboljšuje, a se moramo pred odhodom vedno prepričati, kakšne so razmere v državi, v katero potujemo. Navedel je Veliko Britanijo, ki je zaradi poslabšanja razmer že na rdečem seznamu. "Dobro stanje ni doseženo enkrat za vselej, ampak je nekaj, kar je potrebno vzdrževat," je dejal. 

Vse evropske države se medtem intezivno pripravljajo na uvedbo digitalnega covidnega potrdila, ki bo začel veljati 1. julija. Kdor nima urejenega digitalnega potrdila ali SMS-Pass, bo lahko pridobil potrdilo v papirnati obliki. QR koda se sicer sama avtomatsko ne bo posodabljala, zato si jo bo oseba morala ob posodobitvi podatkov znova naložiti. 

Če se bo Slovenija v kratkem uvrstila na zeleni evropski seznam, bo predvsem olajšano potovanje v Slovenijo, je dejal Šter, kako pa bo slovenski potnik potoval v druge države, pa je odvisno od le teh. Trenutno lahko povsem brez omejitev potujemo na Češko, a direktne letalske povezave nimamo, opozarja Šter, zato nas lahko doletijo dodatne omejitve prestopanju v drugi državi. 

Pečjak: Državljani naj se pozanimajo o pogojih

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je pojasnil, da potniki, ki prihajajo iz zelenih držav ne potrebujejo covidnih potrdil, lahko pa jih policist vpraša o potrdilu, da so bili res na zelenem območju. Medtem za oranžna območja velja, da je treba ob vrnitvi v Slovenijo predložiti negativen izvid testa na novi koronavirus ali dokazilo o cepljenju oz. prebolelosti.

Bolj kompleksni so pogoji vstopa v Slovenijo z območij, ki so na rdečem ali temno rdečem seznamu. Tu velja, da je za slovenske državljane ob vrnitvi v Slovenijo obvezna 10-dnevna karantena, tujci pa morajo predložiti še negativen test PCR. Karantena ni obvezna za cepljene in prebolele.

Kot je pojasnil Pečjak, se bo seznam držav posodabljal predvidoma enkrat tedensko ob koncih tedna, ko bodo spremembe tudi stopile v veljavo. Zato svetuje, da se državljani pred potovanjem pozanimajo, ali se epidemiološka situacija na cilju izboljšuje ali slabša ter se nato pripravijo na morebitne spremembe, piše STA. 

Digitalno covidno potrdilo bo na ravni EU zaživelo 1.julija

Šter veliko prednost vidi tudi v digitalnem covidnem potrdilu (DCP), ki bo na ravni EU zaživel 1. julija. Kot je pojasnil, bo to poenotena oblika dokazil, ki jih lahko potnik pokaže oblastem pri prečkanju meje, da preverijo, ali izpolnjuje pogoje. To je sicer mogoče že sedaj, vendar je na voljo veliko različnih obrazcev in je zmeda.

Pristojni bodo lahko preverili DCP, ki bo na voljo v digitalni in tiskani obliki, s pomočjo skeniranja kode QR ter dobili podatek, ali je oseba cepljena proti covidu-19, je bolezen prebolela oz. ima negativen test na novi koronavirus. Šter pa opozarja, da bo potrdilo kazalo aktualno stanje. V primeru testiranja to pomeni, da bo potrdilo aktualno toliko časa, kolikor je veljaven test. V primeru vračanja v Slovenijo iz držav, ki niso na zelenem seznamu, to pri testu PCR pomeni, da bosta tako test kot potrdilo veljavna 72 ur, nato pa bo treba ob naslednjem testiranju pridobiti novega.

Tudi Pečjak pozdravlja uvedbo DCP, pri tem pa je pojasnil, da je policija že uspešno testirala čitalce potrdila in da so pripravljeni na uvedbo. Kljub DCP pa bodo slovenski organi še naprej upoštevali dokazila za prečkanje meje, ki so jih doslej, med njimi na primer cepilni kartonček. Je pa opozoril, da ima vsak država članica svoje pogoje za vstop v državo, med drugim lahko zahtevajo potrdila tudi v svojem jeziku. DCP pa bi olajšal prečkanje meje do te mere, da potnikom ni treba skrbeti, ali imajo pri sebi primerna dokazila.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (576)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ana kovac
24. 06. 2021 15.37
Ni ga biznis čez Corona biznis ...
brabusednet
24. 06. 2021 08.48
-1
Jaz bom v domovini dopustoval in koristil vavčarje,lanske sem že.Mi je malo mar,kako čez mejo naj osli čakajo,koliko jim je volja.
slovenka62
24. 06. 2021 08.19
+3
Testi veliki zaslužki samo da imajo folk za bedake.Dobr da sem doma.
Esmeralda Rupnik 1
24. 06. 2021 08.06
+0
naša vlada sam ucjenjuje in pogojuje ljudstvu sramota za takvo vlado
enakatalena
24. 06. 2021 08.02
Umazane taktike pokvarjenih umazancev
Jan zan 1234
23. 06. 2021 21.57
+7
Kaj pa lahko cakamo od cloveka,ki ga ze v tujini poznajo pod imenom pacient?!
jugurta
23. 06. 2021 21.47
+1
Očitno ne zaupajo svojim odločitvam, zato jih pa spreminjajo čez noč, da se lažje zagovarjajo, če gre kaj "narobe" a ne
mitja.nahberger@gmail.com
23. 06. 2021 21.25
+3
Oslovski kašelj sem prebolel, danes imam 189 cm in 92 kg. 3 otroke itd... Hahaha cepljenje...
mitja.nahberger@gmail.com
23. 06. 2021 21.23
+8
Ja itak, dajo ti karanteno OK. Gres domov in naslednji dan v sluzbo! Kdo te bo kontroliral? Ce se želijo te igrice, jo pa igrajmo. Itak je vse zblojeno, kršeno....!!!
Miran Petek
23. 06. 2021 21.16
+4
Škoda komentarja…🤦‍♂️
zzzzzzzzz
23. 06. 2021 21.16
-2
Haha, kdor bi v teh časih rad okol hodil naj se pa še cepi.
Curie
23. 06. 2021 21.15
+1
Pa saj zato je PCR tudi ob vstopu v državo.
mak0521
23. 06. 2021 21.13
-3
Zelo enostavno - cepijo naj se!
ReginaPhalange
23. 06. 2021 21.06
+2
Ah bejž bejž.....ubogi revčki😝
predator999
23. 06. 2021 20.52
+4
Če je nesposobna vlada so nesmiselni vsakodnevni ukrepi. Sej dovolj zdrava kmečka pamet... 🙄
mak0521
23. 06. 2021 21.14
+0
Ici
23. 06. 2021 20.52
+2
Za Slovence je pomembna samo Hrvaška in stanje tam. Vse ostalo ni pomembno.
Frotirka
23. 06. 2021 20.43
+5
… “saj vemo, da se preboleli in cepljeni okužijo bistveno manj pogosto kot tisti, ki niso ne cepljeni ne prebolevniki.” Pa ja; mi smo že več kot leto ZDRAVI. Čisto zajebavanje in nič drugega.
Ici
23. 06. 2021 20.54
+0
Seveda. Tako, kot praviš. Tisti bolniki na Covid oddelkih, priključeni na kisik in ventilatorje, so itak sami bleferji.
mak0521
23. 06. 2021 21.14
+0
Tudi proti oslovskemu kašlju ne cepimo otrok, ko zbolijo, ampak prej. Le zakaj?
nadali
23. 06. 2021 20.33
+7
Kaj naj se potniki pozanimajo glede prehoda meje, če danes veljajo tako pogoji, čez noč pa jih spremenite ta vlada res vse načrtno uničuje
mak0521
23. 06. 2021 21.16
+1
Seveda, načrtno. Pogledajo, kdo je prečkal mejo, potem pa se odločijo za spremembo. Ker nimajo kaj drugega počet. #sarkazem
Cheesecake
23. 06. 2021 20.25
+5
Katastrofa. Naj se zjasnejo, spreminjajo te ukrepe iz dana v dan, nesposobno do koncha.
LeeMalone
23. 06. 2021 20.20
-6
Kakšen móngol moraš biti, da greš sredi pandemije necepljen na počitnice v državo na rdečem seznamu. In potem se še čudiš, da ne moreš kar vkorakat nazaj.
Hrast1234
23. 06. 2021 20.23
+5
Sredi pandemije? Resno!? Ne vem, kdo je tu mongol🤦‍♂️
mak0521
23. 06. 2021 21.16
+2
Ja, še vedno traja pandemija. Presenečenje?