Korona

Turistični boni v planinskih kočah: priprave in pomisleki

Ljubljana, 03. 06. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
120

Vavčerji naj bi kmalu stopili v veljavo, porabiti pa jih bo mogoče v kateri koli obliki turističnih nastanitev, od hotelov, apartmajev, gorskih koč do kampov. Ker hribi pritegnejo vse več obiskovalcev, na PZS pričakujejo, da jih bodo planinci unovčili tudi v planinskih kočah. Da bi jih pritegnili in privabili, oskrbnike koč spodbujajo, da uvedejo turistične pakete. Na drugi strani so v skrbeh, ali se bodo Slovenci sploh odločili za oddih v kočah, če bonov ne bo mogoče koristiti v več delih.

Oddih ni zgolj morje, brezdelje in poležavanje na plaži. Vse več ljudi išče načine, kako bi dopust preživeli aktivno. Ena od možnosti je obisk hribov, ki postaja vse bolj priljubljena dejavnost. Na Planinski zvezi Slovenije (PZS) namreč opažajo trend, da v planinskih kočah prenočuje več obiskovalcev, število članov v planinskih društvih se povečuje, v hribih je vse več planincev. Ocenjujejo, da slovenske gore letno obišče okoli 1,7 milijona ljubiteljev hribov. "Po podatkih Statističnega urada RS je bilo v letu 2019 vseh nočitev v planinskih kočah 120 tisoč. Število domačih planincev, ki prenočujejo v kočah, nekako ostaja enako, se pa z leti povečuje odstotek nočitev tujih obiskovalcev gora, ki že predstavljajo več kot polovico vseh nočitev," sta pojasnila strokovna sodelavca PZS Dušan Prašnikar in Damjan Omerzu.

Obisk v planinskih kočah je bil maja dober, a je bil vezan predvsem na enodnevne goste.
Obisk v planinskih kočah je bil maja dober, a je bil vezan predvsem na enodnevne goste. FOTO: Uroš Ahačič
Bone bodo prejeli vsi prebivalci Slovenije, polnoletni v višini 200 evrov, mlajši pa v višini 50 evrov. Unovčili jih bodo lahko do konca leta za plačilo nočitve oz. nočitve z zajtrkom v nastanitvenih obratih v Sloveniji. Določena je tudi prenosljivost bona med sorodniki do drugega kolena.

Spodbujanje večdnevnega dopustovanja v kočah: turistični paketi, dobra kulinarika, predstavitev izletov v okolici

Ker torej zadnja leta narašča predvsem število tujih obiskovalcev, bo zdaj priložnost, da dlje časa ostanemo v hribih tudi Slovenci in se morda odločimo, da vavčer porabimo v eni od planinskih koč. 

Na PZS so veseli, da bo bone mogoče unovčiti v planinskih kočah. Zato energijo usmerjajo predvsem v promocijo doživetja gora, planinske koče pa spodbujajo, da pripravijo turistične pakete, za katere bi lahko za nočitve z zajtrkom plačevali tudi z vavčerji. Oskrbnike so o turističnih bonih seznanili s trenutno znanimi informacijami. "Za konkretne priprave pa seveda potrebujemo jasne informacije, ki bodo določene v uredbi, ki jo mora sprejeti vlada osem dni po uveljavitvi zakona. Za zdaj razmišljamo predvsem o tem, kako spodbuditi večdnevno dopustovanje v planinskih kočah, predvsem v sredogorju, z dobro kulinariko in predstavitvijo različnih znamenitosti in izletov v okolici," sta razložila Prašnikar in Omerzu.

Planinska društva v Sloveniji upravljajo 179 planinskih koč, zavetišč in bivakov z okoli 7400 ležišči.
Planinska društva v Sloveniji upravljajo 179 planinskih koč, zavetišč in bivakov z okoli 7400 ležišči. FOTO: Nina Šašek

Turističnih bonov namreč za zdaj sicer še ni mogoče koristiti, kljub temu da tretji protikorona zakon že velja. Državni sekretar gospodarskega ministrstva Simon Zajc je povedal, da bodo po zdajšnji časovnici boni zaživeli do šolskih počitnic, tam nekje do 19. junija

Na PZS menijo, da so planinske koče zanimive za obiskovalce, a kakšno bo povpraševanje po dopustovanju v njih, je odvisno od tega, kakšne omejitve bodo veljale pri poslovanju poleti. "Za zdaj priporočila NIJZ predvidevajo do dve osebi v sobi, razen če gre za osebe iz istega gospodinjstva ali skupino, ki hodi skupaj in so že sicer v tesnem stiku. Pričakujemo pa, da se bodo Slovenci letos še več odločali za dopust ali vsaj del dopusta v naših gorah, že zaradi omejitev ali pomislekov glede potovanja v tujino," razmišljata Prašnikar in Omerzu.

'Pričakujemo, da bo država dopustila možnost deljenega koriščenja bonov, sicer nas bo postavila v konkurenčno slabši položaj'

Čeprav na PZS pozdravljajo vavčerje, pa so skeptični do predloga, da bo celotno vrednost treba izkoristiti naenkrat. Ker so cene v kočah zmerne – nočitev v visokogorskih kočah stane za nečlane PZS od 22 do 28,5 evra, za člane pa od 11 do 20 evrov, v kočah 2. kategorije pa za nečlane od 17 do 23,5 evra ter za člane od 8,50 do 11,75 evra – to pomeni, da bi morali obiskovalci v eni koči ostati kar dolgo časa. Če na primer upoštevamo najdražjo nočitev za nečlana (28,5 evra), bi moral planinec, če bi želel izkoristi bon za 200 evrov, v koči spati cel teden. To pa je problem, saj ni običajno, da ljudje tako dolgo bivajo v eni planinski koči.

Zato je PZS na vse poslanske skupine, kabinet predsednika vlade, gospodarsko ministrstvo in direktorat za turizem naslovila pobudo, da omogočijo koriščenje bonov v več ločenih delih. "Besedilo zakona, ki je bilo na koncu sprejeto, ločenega koriščenja bonov ne prepoveduje, tako da pričakujemo, da bo vladna uredba predvidela tudi to možnost," sta poudarila Prašnikar in Omerzu.

Delež nočitev tujcev v visokogorskih kočah je v prejšnjih letih presegel 50-odstotni delež, zato je treba zagotoviti preživetje koč v trenutnih oteženih razmerah, so prepričani na PZS.
Delež nočitev tujcev v visokogorskih kočah je v prejšnjih letih presegel 50-odstotni delež, zato je treba zagotoviti preživetje koč v trenutnih oteženih razmerah, so prepričani na PZS. FOTO: Jure Rejec

Na PZS so prepričani, da je razlogov, zakaj vlada pri tem ukrepu ne sme spregledati planinskih koč, več. "Če koriščenje bonov v več delih ne bi bilo mogoče, bi planinske koče ukrep bonov obšel in jih celo postavil v konkurenčno slabši položaj. Poudariti je treba, da je delež nočitev tujcev v visokogorskih kočah v prejšnjih letih presegel 50-odstotni delež in je treba zagotoviti preživetje koč v teh oteženih razmerah. Kljub temu da uradnega odgovora od pristojnih še nismo dobili, se nadejamo, da bodo to upoštevali v pripravi uredbe," sta izpostavila Prašnikar in Omerzu.

Poleg tega si na PZS želijo enostavno izvedbo za obiskovalce in oskrbnike koč. Torej nezapleten sistem, ki ne bo povzročal nejasnosti in veliko dodatnega dela pri rezervaciji in plačilih nočitev.

Trenutno malo nočitev v kočah, obisk pa dober

Po blaženju omejitvenih ukrepov gostje v kočah že prenočujejo, vendar v zelo majhnem številu, ugotavljajo na PZS. "Na splošno je bil obisk v maju relativno dober, a je bil vezan na enodnevne goste. Koče tudi že dobivajo povpraševanja za spanje v poletni sezoni, a za zdaj v malem obsegu," sta pojasnila Prašnikar in Omerzu. Kljub temu na PZS predvidevajo, da bo povpraševanje z bližanjem poletja in dodatnim sproščanjem ukrepov naraslo, tako domačih kot tudi tujih gostov.

Med drugim tudi zato, ker je mreža slovenskih planinskih poti gosta in ponuja izlete ter pohode za vse ciljne skupine, tudi za tiste, ki se sicer zelo redko odpravijo v naravo. Zato na PZS priporočajo, da tisti, ki se boste odločili za večdnevno bivanja v kočah, izberete koče na izhodiščih za hojo v gore ali koče v sredogorju, ki ponujajo lažje pohode in oglede naravnih ter drugih znamenitosti.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (120)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Moncsa
04. 06. 2020 21.28
+1
Kar mene osebno zelo moti v teh bonih, da so zelo diskriminativni tako za goste kot za ponudnike. Planinci zapravijo zelo malo za nočitve in trikrat več za hrano in pijačo. Da ne govorim o dnevni migraciji. Povsod drugod je ravno obratno. Kot da bi bilo nalašč namenjeno tistim ponudnikom, ki ponujajo draga prenočišča in tistim turistom, ki preživljajo dopust neaktivno.
Potnika
04. 06. 2020 08.27
+2
Koče bi se morale med sabo povezati in ponujati pakete kot en gospodarski subjekt. Priročna varianta bi lahko bile tudi vrednostnice, ki bi jih lahko izdajala krovna PZS, kot je napisal spodaj že Sr ro
Moncsa
04. 06. 2020 21.19
+1
Potnika in Sr ro se strinjam. Je pa kar nekaj težav, kar bi morali nekako rešiti, in sicer: vsaka koča je na svojem budgetu oz. na budgetu planinskega društva, kamor spadajo. Recimo izda PZS bon protivrednosti 200 €, kako bo kontroliral, v kateri koči je bilo to izkoriščeno in v kakšni višini, da lahko ustrezno razdeli denar? Dajmo si predstavljati, da izdajo bon recimo za neko povprečno ceno na število nočitev, v tem primeru dražje koče bi nastradale, cenejšim bi bilo pa v korist. Tretji problem, nimajo nočitev z zajtrki, ki bi lahko zvišal vrednost nočitva na dan (to je najlažje rešiti, ena nova postavka produkta v bazi in je). Sicer bi se dalo najti rešitev za vse, pač stvar organizacije (in digitalizacije poslovanja :)).
All over
03. 06. 2020 20.07
+10
In na ta drugi sliki objavi novinar sliko koče na Okrešelju ( Logarska dolina) :-(.. koča, ki je zgorela, ostalo je le pogorišče .. dajte se no malo bolj potruditi pri pisanju člankov
CIGU MIGU
03. 06. 2020 19.58
+4
a lahko uporabimo bon za obisk erotične masaže,ker je tudi to turizem,pa še bolje se počutiš
tovarišinajuriš
03. 06. 2020 20.06
+0
...moraš prespat,pa še zajtrk dobiš...al pa še kaj drugega gratis...
ANDRO2004
03. 06. 2020 19.48
+4
Zakaj ne bi za 200 eur povabil družine na boljše kosilo? A to ni turizem in pomoč gostinstvu?
Max Mall
03. 06. 2020 19.58
+2
TOČNO-samo da gospodi na vladi se hebe-važno je,da se lepo čuje-evo ,tu maš bon uživaj-g.Počivalšek mora svoje nafilat,ostalo pa važn
Max Mall
03. 06. 2020 19.58
-2
ToSmJesz
03. 06. 2020 19.34
+8
Kakšni šalabajzarji! PZS bi morala izdati svoje delno vnovčljive vrednotnice ali potrdila o avansnem plačilu nočitev. Z državnim bonom kupiš to prenočevalno vrednotnico in z njo potem plačuješ več nočitev po različnih kočah. Simpl kot pasulj!
lotmerzanec
03. 06. 2020 19.25
+8
Vsem,ki ste proti tem "bonom" svetujem,da jih ne izkoristijo saj tako bo denar ostal državi!! Koriščenje bonov ni obvezno je zgol namenjena pomoč turizmu!! Turistični delavci pa bodo itak dvignili cene za bone saj drugače nebi bili Slovenci!! Res je sramota,da Hrvati nižajo cene naši pa z glavo skozi zid!!
tovarišinajuriš
03. 06. 2020 19.06
+3
...kot državljan lepo prosim državo,se pravi trenutne oblastnike,da nam nehajo deliti brezplačna darila,ker nas preveč stanejo...
Max Mall
03. 06. 2020 18.10
-2
Boni nateg-kot krizni dodatek prejemnikov socialne pomoči-objavljeno je bilo,da ta dodatek dobijo prejemniki socialne pomoči-RESNICA-TA DODATEK DOBIJO DOLOČENI PREJEMNIKI SOCIALNE POMOČI-sosed ni dobil dodatka-je prejemnik soc.pomoči-ker ima žena pokojnino
cocištain
03. 06. 2020 17.52
+4
jaz bom za nocitev z zajtrkom porabil 204 eur!
Max Mall
03. 06. 2020 18.12
+3
joco nole
03. 06. 2020 17.46
+2
Jaz g,Počivalšku ne bom žepe filal-daj bon,imam spanje ,kosilo,večerjo kolo itd.....ne pa nočenje z zajtrkom-po tem sodeč,bomo mi,s svojim denarjem pomagal turizmu,ne pa država z boni-BANDA KORUPCIJSKA
Mahi
03. 06. 2020 16.36
-4
Zelo pazljivo pri rezervaciji z boni. Zavedati se je treba, da bon ne bo unovčljiv vsaj pri 50% ponudnikih. Da ne bo na koncu presenečenje, ko bo prišel račun.
Pjudipaaaaaj
03. 06. 2020 16.54
+6
Od kdaj se te za turistične nočitve račun pošilja (ko bo prišel račun)? Saj te vidiš in organoleptično zaznaš kak pa kaj. Kolikor je meni znano, se turistične zadeve plačajo v naprej, če se kdo ne strinja..pač odstopi od pogodbe.
periot22
03. 06. 2020 16.07
+12
Ce bomo sli ba Bled moramo tam prej pokosit kjer je vse zarasceno! Mogoce cakajo kitajce pa Nemce da pridejo s koso!
Apostol1
03. 06. 2020 15.21
+4
Potem smo s privatizacijo dobili naše domače kapitaliste, ki sicer niso hodili v takrat stoletje trajajočo šolo kapitalizma, temveč so se učili bolj na večernih tečajih in s pomočjo videokaset, na katerih so bili ameriški filmi. Mimogrede; med privatizacijo se nam je s certifikati prvič zgodilo, da smo vsi državljani dobili denar, ki to ni. Drugič se nam to dogaja s turističnimi vavčerji. Prvič smo skopali privatizacijsko luknjo in nadvse zanimivo bo opazovati, kaj nam bo uspelo skopati drugič.
srecnii
03. 06. 2020 12.57
+20
Večina bonov bo itak neaktiviranih, s tem da se bo država hvalila še leta kako je pomagal državljanom. Ampak vsi pozabljamo, da bomo vse moral do zadnjega centa vrnit, pa še ene x2 celotne zneske.
saknukdhwkfnnkj
03. 06. 2020 12.55
+10
Sej ne rečem, ok 200€ lahko uporabimo za nočitev z zajtrkom... Je pa treba spet imeti vsaj za 2 obroka in smo spet tam... tisti ki imajo minimalec in nizke pokojnine si tega ne bo mogel privoščiti 😓 osebno sem itak mislil iti na Pohorje za cca 7dni, z vavčerjem ali brez. Me prav zanima kakšen uspeh bo z temi vavčerji za slo turizem!
PejtGaPogledatBrane
03. 06. 2020 12.17
+54
Starša nista bila na morju vsaj 10 let. Mizerna pokojnina. Tudi moja plača je mizerna ampak bi ju lohk v vseh teh letih, vsaj enkrat poslal na morje. Cepc sm. Letos jima dam bon pa še mal za zraven. Nerodno mi je. Oprostita mi.
mmickica
03. 06. 2020 16.44
+23
Lepo od tebe! Vecina bonov bo sla namrec v obratni smeri, kolikor slisim, torej od starsev k otrokom, ali starih starsev k vnukom, kar je zalostno. Tudi jaz bom dala svoje bone mami, ker vem da si tezje privosci kot jaz.
simonaas
03. 06. 2020 12.06
+18
Cene Prenočišč, še posebej na Gorenjskem so precej dvignili. Recimo v Bohinju pod 150 evrov na dan v Juliju skoraj ne dobiš.
Von_Clausewitz
03. 06. 2020 11.31
+1
Zavedat se morete, da nobeden ti ne bo dal apartmaja v času špice sezone, če ne bo gost prespal vsaj pet nočitev. Vsaj mi tako delamo na obali. Za 2 nočitve ne bo rezervacij...tako da vam povem, kako deluje turizem. Je treba prat rjuhe, brisače in očistit celoten prostor. V Špici sezone ne bo nobeden si delal minusa za dve nočitve...remember this
simonaas
03. 06. 2020 11.59
+49
Kakšen minus pa je ce dobis 100 evrov na noc. A se ti ne splaca oprat rjuhe za 100 evrov. Ej, primorski lenuhi
kivzfccz
03. 06. 2020 13.38
-11
Komentirate, ko ne poznate zadeve. 15% VZAME POSREDNIK, 10%davka mesečno zavarovanje, čiščenje amortizacija vodenje knjigih ITD. Drugič pa ne zmirjajte, če ste nevednez.
Spark
03. 06. 2020 11.03
-29
A se lahko vaučer prenakaže zdravstvenim ustanovam,ki se borijo z virusom?
Komendator
03. 06. 2020 11.12
+33
Ti še vedno ne razumeš namena teh bonov, kajne?
Von_Clausewitz
03. 06. 2020 11.28
+22
V Sloveniji marsikomu ni nič jasno, zato pa smo tam kjer smo...v času po odcepitvi.