Korona

Na dopust z bonom že s 1. junijem: izkoristiti ga bo treba v enem kosu

Ljubljana, 20. 05. 2020 06.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, M.R., A.K
Komentarji
2565

Turistične bone bodo prejeli vsi polnoletni državljani Slovenije, in sicer za 200 evrov, bone v vrednosti 50 evrov bodo prejeli tudi otroci. Prenosljivost bona bo verjetno možna znotraj družine, na primer s starih staršev na vnuke.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Turistični boni
    02:50
    Iz 24UR: Turistični boni
  • Iz SVETA: Minister Cigler Kralj o pomoči gospodarstvu
    05:33
    Iz SVETA: Minister Cigler Kralj o pomoči gospodarstvu


Vlada je na današnji dopisni seji sprejela Predlog Interventnega zakona za odpravo ovir pri izvedbi pomembnih investicij za zagon gospodarstva po epidemiji COVID–19. Namen in cilj predloga zakona je zagotoviti učinkovit zagon investicijskega cikla države, občin in zasebnega sektorja ob koncu epidemije COVID -19 in preprečiti hujšo gospodarsko škodo na način, da se pospeši aktivnost gradbenega sektorja in pridruženih storitvenih dejavnosti (trgovina, prevozništvo,itd., so sporočili z Urada vlade za komuniciranje.

Bon bo možno unovčiti pri vseh ponudnikih, ki ponujajo prenočitve, od turističnih kmetij, kampov do hostlov in hotelov.
Bon bo možno unovčiti pri vseh ponudnikih, ki ponujajo prenočitve, od turističnih kmetij, kampov do hostlov in hotelov. FOTO: Thinkstock

Turistične bone, ki bodo v želji pomagati slovenskemu turizmu vključeni v tretji paket protikoronskih ukrepov, bo mogoče koristiti od 1. junija. Prejeli jih bodo vsi prebivalci Slovenije, proračun pa bodo stali 345 milijonov evrov, je povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Predstavil je še nekatere druge nove ukrepe za gospodarstvo.

Počivalšek je danes na vladni novinarski konferenci povedal, da bodo mladoletni državljani Slovenije prejeli bone v vrednosti 50 evrov, odrasli pa v vrednosti 200 evrov. Koristiti jih bo mogoče za plačilo nočitve oz. nočitve z zajtrkom v hotelih, apartmajih, kampih, na turističnih kmetijah in v podobnih nastanitvenih obratih za kratkotrajno bivanje, je povedal.

Celotno vrednost treba izkoristiti naenkrat

Boni bodo izdani v elektronski obliki, uveljavljati pa jih bo mogoče z davčno številko pri izbranem ponudniku turistične storitve. Temu bo Finančna uprava RS strošek povrnila v osmih dneh. Celotno vrednost bo treba izkoristiti naenkrat, in sicer najpozneje do 31. decembra. Če bo DZ tretji protikoronski zakon pravočasno sprejel, bodo veljali od 1. junija, je povedal Počivalšek.

Državo bo izdaja turističnih bonov stala 345 milijonov evrov, Počivalšek pa pričakuje, da bodo dopustniki za storitve, ki jih na izbrani lokaciji ne bodo mogli plačati z bonom, porabili dodatnih 172 milijonov evrov. Nastanitvenim obratom vlada namerava pomagati z izdajo turističnih bonov. Bon v višini 200 evrov bodo dobili vsi prebivalci Slovenije s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki so ali bodo letos stari najmanj 18 let. Bone bo mogoče koristiti do konca leta.

Bodo pa vavčerji prenosljivi v družini: med brati, sestrami in med starši in otroki. Ne bodo v fizični obliki, temveč bo Furs pridobil podatke iz registra nastanitvenih obratov. 

Kot je v oddaji 24UR ZVEČER dejal vodja vladne delovne skupine Matej Lahovnik, bodo to "prenosljivost" bonov pravno-formalno še uredili, bodo pa bone v vrednosti 50 evrov prejeli tudi otroci. Štiričlanska družina bo tako denimo prejela "pomoč" v obliki 500 evrov vrednega bona, prenosljivost pa bo po Lahovnikovih besedah pomenila, da bodo stari starši bone lahko na primer podarili vnukom. "Ta bon je namenjen tistim ponudnikom storitev, ki ponujajo nočitve. Ideja je, da prebivalci Slovenije preživijo vsaj dva dneva na neki destinaciji. Želimo namreč spodbuditi domače goste, da potem tam tudi kaj dodatno potrošijo in na ta način pomagajo slovenskemu turizmu," je še povedal Lahovnik.

Bon bo po poročanju oddaje 24UR ZVEČER možno unovčiti pri vseh ponudnikih, ki ponujajo prenočitve, od turističnih kmetij, kampov do hostlov in hotelov.

Janša: Slovenija je na pravi poti

"Slovenija je na pravi poti. To je naš skupni uspeh. Smo med najuspešnejšimi državami na svetu in najboljši v Evropi po naših rezultatih v boju z epidemijo koronavirusa. Zaenkrat. A previdnost in obnašanje, odgovorno do sebe in drugih, je potrebno še naprej. Vse dokler ne bo za vse na voljo učinkovitega zdravila in/ali cepiva, bo naš način življenja vsaj deloma spremenjen,"  v svojem nagovoru opozarja Janez Janša.

A če bomo v Sloveniji tudi v prihodnje sposobni obdržati čisto epidemiološko sliko ter hitro in učinkovito omejiti posamične izbruhe okužb, do katerih bo zanesljivo prihajalo, bo to za nas velika prednost, nadaljuje. Zahvalil se je slovenskemu zdravstvu in pojasnil tretji protikorona paket. 

Namesto plačevanja čakanja na delo v turizmu bomo oživitev teh dejavnosti vzpodbudili s turističnimi boni, ki jih prejmejo vsi in s katerimi se bodo lahko do konca leta plačale nekatere storitve v Sloveniji. Evropska komisija je v svoji zadnji napovedi za Slovenijo doslej sprejete ukrepe ocenila zelo pozitivno. Zaradi njih nam napoveduje možno hitro okrevanje, s katerim bi lahko že po letošnjem znatnem padcu rasti drugo leto zrasli skoraj na predkrizno raven. Naredili bomo vse, da ta cilj dosežemo, zagotavlja.

Nagovor predsednika vlade Janeza Janše si lahko v celoti preberete in ogledate tukaj. 

Vlada bo tretji protikoronski zakon predvidoma potrjevala še danes

Tretji protikoronski zakon bo poleg tega prinesel tudi pomoč avtobusnim prevoznikom in žičničarjem, dodatni ukrepi so predvideni še za kmete. Za pokrivanje izgub v zdravstvu, ki so nastale ob epidemiji koronavirusne bolezni, pa naj bi zagotovil 110 milijonov evrov.

Poleg tega vlada s predlogi zagotavlja sredstva za vse pripadnike Civilne zaščite in prostovoljce, med drugim gasilce, ki so pomagali pri boju z epidemijo.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

15.44

Na računu za boj proti koronavirusu se je zbralo 583.710 evrov

Račun je še vedno odprt, do vključno včeraj pa se je na njem zbralo 583.710 evrov.Številčno prevladujejo nakazila fizičnih oseb, po višini nakazil pa podjetja. Doslej najvišji enkratni znesek je bil nakazan v višini 400.000 evrov s strani podjetja. Glede porabe sredstev veljajo javnofinančna pravila, skladno s katerimi se namenska sredstva lahko porablja le strogo namensko. Do zdaj teh sredstev še niso porabljali, ko pa se jih bo pričelo porabljati, bo to možno le za namene, vezane na odpravo/omilitev posledic epidemije, je povedal Kacin.

15.38

Boni se bodo uveljavljali z davčno številko

Bone bodo državljani uveljavljali z davčno številko. Veljali bodo le za nočitve in nočitve z zajtrkom, zato, da turisti potrošijo denar. Torej, če bodo želeli imeti kosilo, ga bodo morali plačati iz svojih sredstev, je pojasnil Počivalšek.

15.29

Kako bodo poskrbeli za zagotavljanje likvidnosti podjetij?

Za zagotavljanje likvidnosti podjetij bosta Slovenski podjetniški sklad in Slovenski regionalni razvojni sklad omogočila ugodne in hitre likvidnostne kredite. Sredstva so že zagotovljena v proračunu RS. To bo omogočilo približno 40 milijov evrov ugodnih likvidnostnih kreditov za podjetja. Krediti bodo v višini od 5.000 do 50.000 evrov. Na ta način bodo lahko podprli okoli 900 podjetij, ocenjuje Počivalšek.

15.24

Obseg posledic na gospodarstvo je težko napovedati

"Z vsakim korakom, dnem in sprejetim ukrepom smo bližje izstopu iz krize. Obseg posledic, ki jih bosta naše gospodarstvo in turizem na dolgi rok občutila zaradi vplivov epidemije, je težko napovedati," pravi Počivalšek.

15.21

Furs bo ponudniku storitve vrnil 200 evrov v osmih dneh od koriščenja turističnega bona

Kot je pojasnil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, bodo turistične bone prejeli vsi polnoletni, v vrednosti 200 evrov. Vsi mlajši pa v vrednosti 50 evrov. Furs bo ponudniku storitve vrnil 200 evrov v osmih dneh od koriščenja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2565)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
30. 05. 2020 18.05
+2
STROKOVNJAK POČIVALŠEK je res en blefer, da ga ni para. Vidi, da je zamočil in sedaj misli, da bodo vsi sorodniki zbirali za enega, da bo šel na dopust. Sočasno pa vidimo, da je vsak dan več brezposelnih in bodo šli še za nameček zapravljat denar. Kot vidim bo veliko sogovornikov protestno zavrnilo to nakladanje in nebodo imeli nič z vračili denarja. Potem pa ni povedal nekaj drugega in to je kako bodo potekala obdavčitve, katere se opravljajo v primerih daril. Tukaj bo še vbeselo, da bo joj. Zato bom tudi jaz zavrnil in ne maram nič, da mi bo nekdo metal naprej kaj sem dobil. Kot vsi vidimo, da navijajo cene v nebo z ciljem, da čimmanj ponudijo. Če misli POČIVALŠEK, da se bo trlo ljudi v PODČTRTZKU, kjer navijajo za te bone se je zmotil. Žal lepo vidmo po komentarjih, da je tako zgrešena poteza. Prenočišče je vedno bilo z hrano. Žal pa vidimo, da gre za organizacijo ozkemu krogu ljudi, kateri mutijo z temi boni, ki so blizu političnim strankam.
dinac
27. 05. 2020 14.34
+0
Cepijo se lahko vsi desni in to proti steklini
rob3rt
27. 05. 2020 13.32
Super, glede na to da je decembra Planica, je že jasno, kdaj in kje se bo pokoristilo teh 200 EUR. :D
volos
27. 05. 2020 10.33
+4
Naj se napišejo kje si lahko privoščimo dopust v Slo za 200€
Vinko Trobius
21. 05. 2020 15.44
+2
Zakaj samo nočitve? Kako ga naj izkoristim, če se vsakodnevno vozim do turističnega kraja? Namembnost bi morala biti večstranska, saj v turizmu niso samo dajalci sob. To so samo eni izmed mnogih, ki se trudijo, da bi kaj zaslužili v turizmu.
Darko32
30. 05. 2020 18.06
+2
To je zato, da bodo lahko izrabljali tisti, kateri nimajo v ponudbi hrane in sedaj hočejo preko tega dobiti denar noter. Vsak pa dobro ve, če gre nekam na dopust hrano naroči skupaj. Tukaj pa vidimo, da gre v bistvu zato, da se preslepi ljudstvo innič drugega.
kurva2
21. 05. 2020 13.33
+4
Mar ni bilo bolj smoterno dati tej panogi komplet denar, namesto deliti to ljudem v obliki bombončkov? Dosti ljudi bona nebo izkoristilo in bo na koncu leta furs delil premije zaradi velikega presežka 😁😁
Helix Nebula
21. 05. 2020 09.47
+16
Bona ni potrebno sprejet. Če ga neboste "porabli" bo denar ostal v državni blagajni.. Tko da kdor je jezn ga naj ne uporabi. Bote pač plačali celotne počitnice. Lahko na Hrvaškem al pa v SLO... imate SVOBODNO izbiro...
Vinko Trobius
21. 05. 2020 15.45
+4
Kakšno svobodno izbiro, če ti država narekuje komu ga lahko daš, da ti bo upošteval dobropis.
Dark Knight
21. 05. 2020 09.46
+4
Levaki: "....meni ga ni treba poslati...". OK, še sociali se odpovejte, pa to :)
srebrnibreg
21. 05. 2020 15.37
+5
Povej svoji vardi v kateri so sami socialci in lenuhi s tabo vred kateri si cele dneve kot plačanec sekte na tem portalu. Si zadnji kateri lahko nekomu pod noge meče socialo in lenuštvo.
Dark Knight
22. 05. 2020 11.10
-3
Splošna znanost je, da ste levaki taglavni socialarji. Mi pa kakšen komentar napišemo tudi med službo ;)
Škrinca
21. 05. 2020 09.32
+4
bom danes napisal znova......nesposobni vladi sporočam, da mi ne rabi pošiljati bona ker ga nočem,ne bom se zadolževal, da rešim lastnike hotelov,katerih delavci prejemajo minimalne plače..........naj si ta socialistični bon nekam zataknejo, po lastni izbiri
giiinem
21. 05. 2020 09.34
-6
Helix Nebula
21. 05. 2020 09.42
+5
Mej malo socialnega čuta. Delavci so ljudje ki bojo brez službe (še bolj) revni
Vinko Trobius
21. 05. 2020 15.47
+2
Saj ga ne dobiš v roke, država ti daje le možnost, da ga izkoristiš ali pa tudi ne.
Darko32
30. 05. 2020 18.10
+2
Helix Nebula Ti boni so zgrešena poteza, da je ni para. Kot sam vidš in bereš bodo še prej bolj oškodovani, saj gre v ozadju za nabiranje političnih točk in nič drugega.
jesenvoyo
21. 05. 2020 09.23
-7
Že spet diskriminacija ali pa forsiranje pri turističnih ponudnikih, pri katerih so mnogi v neenakopravnem položaju. Izgovor, da bi koristniki bonov morali te koristiti samo za nočitev da bi bili prisiljeni še dodatno trošiti svoj denar seveda ne drži in je slab. Če je to cilj, bi poenostavili in dodali, da je bon vnovčljiv pri plačilu turističnih storitev v predvideni višini, če koristnik doplača polovico zneska. Če v našem primeru znaša račun 200€, je koristnik dolžan doplačati 100€, drugih 100€ pa pokrije bon. S tem se doseže enako vlaganje v domači turizem s strani države in s strani državljana. Zadovoljni bi bili tudi ljudje, ki bi koristili turistično ponudbo po lastni želji in presoji, seveda prednost bi imele boljše domače ponudbe na trgu. Tako pa prisilne nočitve, vsi ostali ki teh nimajo pa prst v se ve kam ne bodo kaj dosti reševale domači turizem kot so si zamislili veleumi na oblasti.
Helix Nebula
21. 05. 2020 09.43
+10
Glavno da denar ostane v Sloveniji. Bols v SLO 500eur zapravit kot pa na Hrvaškem 1000eur.. ker ostalih 500 se bo pač v naših trgovinah
jesenvoyo
21. 05. 2020 10.06
+3
Seveda boljš v SLO zapraviti kot pa v tujini, samo zapraviti po lastni potrebi, kjer pa ni nujno prisotna draga in včasih nepotrebna nočitev.
Neutrino
21. 05. 2020 09.19
+12
Spet se bo delalo kot z boni za bencin pred desetletji, pri znancih v hotelih se bodo za keš zamenjali....
resslovenka
21. 05. 2020 09.16
+1
Tako kot je napisala moja predhodnica. Tudi meni ga ni treba poslati. Ne želim biti nikomur nič dolžna. NE ŽELIM BITI med tistimi "vsemi" državljani, ki ga bodo prejeli. "Dopust" bom preživela tako kot meni odgovarja. 😎
giiinem
21. 05. 2020 09.18
+6
A ti disijo svoji prdci?Tako si polna sebe,da tones v vodi.
Škrinca
21. 05. 2020 09.07
+4
dobil klic iz dostave prihaja težko pričakovani e-bike CORRATEC električno kolo E-Power X-Vert 650B Plus X.............danes trening na trgu republike, jutri pa gasa po ljubljani.......
korintos25
21. 05. 2020 09.07
+10
Janša pravi pomoč iz evropskih skladov, Šircelj pa da je to kredit, komu verjeti?
marston
21. 05. 2020 09.09
+12
resslovenka
21. 05. 2020 09.19
+5
Sej ne znajo niti počrpati evropskih sredstev , ki kot pravijo jih je dovolj za vse. Bodo raje nas "stisnili". Se res vprašam kakšni nesposobni birokrati vodijo to državo. 😎
korintos25
21. 05. 2020 09.05
+20
V Portorožu imam toti bon da prespim in zjutraj kavico spijem?
NWO 2014
21. 05. 2020 09.15
-15
Ja ..pa pridi kot turist ne pa kot seljačina sa maribora
mackon08
21. 05. 2020 09.42
-2
korintos25 Če ne veš za drugo kot za Portorož si res bogi.
kor22
21. 05. 2020 15.48
-6
Mariborcani ne bomo nosli dnara v onesnazeno slovensko primorsko, rajsi ga skurim
korintos25
21. 05. 2020 09.04
+15
So bili časi z nizko brezposelnostjo, visoko gospodarsko rastjo, pa nam ni nihče dajal nekih bonov, sedaj pa smo v ritki pa nam samo talajo in talajo.
Neutrino
21. 05. 2020 09.21
+10
Ulice in vstaje se bojijo, predvsem pa izkoriščajo luknjo v zakonu, ki predvideva ob naravnih nesrečah ali višji sili da varovalka pufanja države ne deluje...
resslovenka
21. 05. 2020 09.22
+5
Kupujejo simpatije. Kolk jim gre za ljudi, pa to... 😃. Ampak ti ljudje, pa tudi zanamci bodo vse morali vračati z obrestmi. Če nas ne bo prej "vrag" odnesel. Kar ne bilo prav nič čudnega ob dejstvu kako so vlade "balinale" s to državo v zadnjih 30 letih. 🙄😎
resslovenka
21. 05. 2020 09.24
+1
Lol... Sem kar sama sebi pritisnila minus. En gor al pa dol. 😁
giiinem
21. 05. 2020 09.35
+2
Sosed Sosedov
21. 05. 2020 09.04
+12
Januar 2021: Lahovnik v intervjuju Petri Krcmar: “Veste drzava si ni mogla mislit, da so bile v ukrepu “voucher” tako velike luknje, da so jih nekateri izkoristili. V tistem casu smo gasili pozar, nemogoce je bilo pomisliti na vse. Predvsem pa jaz z nicemer ne odgovarjam, ker nicesar nimam”. Petra Krcmar: “Gospod Lahovnik hvala za obisk v studiju.” Ja Lahovnik, res hvala. Ze drugic
resslovenka
21. 05. 2020 09.26
+8
😁😁😁 naši vrhunski ekonomisti, ki vedo vse za nazaj in za naprej. Sami rešitelj in svetovalci. Le kaj gre potemtakem pri nas v "rikverc" 😎
Sosed Sosedov
21. 05. 2020 09.01
+10
Lahovnik, a si za en poker? Ena na ena? Pa da vidva kdo je bolj hmmm moder? Ker jest grem dons doregistrirat firmo za “prenocitve iz zajtrkom”....... ti bos pa odsvetoval prodajo Mercatorja Hrvatom za €200 na delnico in kasneje svetoval prodajo istega Merkatorja istim Hrvatom za €80 na delnico........
andisej12
21. 05. 2020 08.59
+16
Le kateri norec se je izmislil bone za dopustovanje. Veliko družin razmišlja kako se prebit iz meseca v mesec ne pa kako iti na dopust. To je spet misel velikega šefa SDS IN S TEM PRIDOBIT PRILJUBLJENOST MED DRŽAVLJANI. Nič ne bo od tega, narod si je že ustvaril sliko o mafiji , ki ropa Slovenijo
zek
21. 05. 2020 09.05
-13
A bejž no kaj te moti da vsaj enkrat država nekaj da VSEM NE SAMO POSVEČENIM?? Kaj bi ti rad da ti nakaže denar,ki bi ga porabil za alkohol in cigarete??
marston
21. 05. 2020 09.12
+10
za reševanje državnih turističnih kapacitet pod vplivom Počivalška. Upam, da bo večino bone porabila na turističnih kmetijah in privatnih namestitvah, ne pa v hotelih v lasti tujcev ali države
jesenvoyo
21. 05. 2020 09.26
+1
Priljubljenost ali pa še kaj drugega bodo dobili samo od tistih, ki imajo nočitvene kapacitete v glavnem bolj prazne.
Sosed Sosedov
21. 05. 2020 08.58
+10
Najvecja fora stavka “drzava bo vsem dala bone....” je, da noben ni slisal Sircljevega stavka pred tem: “najprej bo drzava pobrala 340 mio davkov od drzavljanov.....”
jesenvoyo
21. 05. 2020 09.29
+1
Če bo pobrala, se postavi vprašanje ali bo tisti del, ki ne bo koriščen s strani državljanov potem tudi vnila davkoplačevalcem, ker ne verjamem, da bodo vsi koristili tako neumen način prisilnih nočitev.