Korona

'Turizem je na tleh.' Vlada na pomoč s sofinanciranjem skrajšanega delovnega časa

Ljubljana, 07. 05. 2020 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Turizem ni le na kolenih, temveč na tleh, pravi minister Počivalšek. Vlada se bo tako v tretjem koronazakonu osredotočila predvsem na področje turizma. Počivalšek je med drugim napovedal sofinanciranje skrajšanega delovnega časa, podaljšanje veljavnosti ukrepov iz prvega in drugega koronazakona za še štiri mesece po koncu epidemije oziroma do konca leta ter zagotovitev likvidnostnih sredstev za preživetje turističnih podjetij. S hrvaškim kolegom sta medtem dorekla, da se meje za lastnike nepremičnin in plovil sprostijo v drugi polovici maja, z junijem pa tudi za ostala turistična potovanja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Nova pomoč turizmu
    02:24
    Iz 24UR ZVEČER: Nova pomoč turizmu
  • Iz 24UR: Odpiranje mej in potniškega prometa
    01:09
    Iz 24UR: Odpiranje mej in potniškega prometa
  • Iz 24UR: Kaj pravijo turistični delavci?
    02:27
    Iz 24UR: Kaj pravijo turistični delavci?
  • Iz 24UR: Turistični objekti samevajo
    01:54
    Iz 24UR: Turistični objekti samevajo
  • Iz SVETA: Kaj bo s turistično sezono?
    02:17
    Iz SVETA: Kaj bo s turistično sezono?

 

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je na današnji novinarski konferenci potrdil, da se bo vlada v tretjem svežnju ukrepov za ublažitev posledic epidemije osredotočila predvsem na turizem, ki je "ne le na kolenih, temveč na tleh". Gre za panogo, ki jo je pandemije najbolj prizadela. "Potrebni so ukrepi, ki bodo turizmu omogočili ne le preživetje, ampak tudi prestrukturiranje in razvoj novih rešitev in nove ponudbe," je dejal minister. 

Država po njegovih besedah z novimi ukrepi turizmu sporoča, da ta panoga ostaja prioriteta vlade tudi po krizi. Navedel je nekaj glavnih ukrepov, med njimi je sofinanciranje skrajšanega delovnega časa, država bo pokrila določen odstotek plače delavca, s čimer bodo omogočili bolj fleksibilno vračanje na delo s čakanja na delo. Prav tako bo vlada podaljšala veljavnost ukrepov iz prvega in drugega koronazakona za dodatne štiri mesece po koncu epidemije oziroma do konca leta. 

Država bo zagotovila tudi likvidnostna sredstva za preživetje turističnih podjetij. Za mikro, mala in del srednje velika podjetja bodo prek podjetniškega sklada na voljo dodatni krediti v višini od 5000 do 40.000 evrov. Za lažji ponovni zagon podjetij v gostinski in nastanitveni dejavnosti bo na voljo 16 milijonov evrov nepovratnih sredstev. 

Z ukrepi želi vlada ohraniti delovna mesta in v turizmu zadržati kakovostne kadre. 

"Ocenjujemo, da bi s predlaganimi ukrepi lahko premostili letošnje leto, ki bo zagotovo najtežje. Potem pa bi začeli s postopnim okrevanjem slovenskega turizma. V turizmu ocenjujejo, da bi okrevanje lahko trajalo do pet let." 

Čeprav so danes po spletu zaokrožili predlagani datumi za odpiranje posameznih turističnih obratov in dejavnosti, po katerih bi nekatere začele obratovati sredi meseca, nekatere pa v začetku junija oz. julija, je Počivalšek dejal, da je za to, ali bodo datumi zares držali ali ne, še prezgodaj. "To so okvirni datumi, treba jih še preučiti, zato so nekateri bolj verjetni, drugi manj," je dejal.

V skladu s predlogom, ki se je znašel v javnosti, naj bi 12. maja odprli manjše nastanitvene obrate z do 30 gosti, restavracije in gostinske lokale, kampe in turizem z avtodomi, prevoze, naravne parke, rekreativne in adrenalinske naprave ter žičnice. 1. junija bi sledilo poslovanje turističnih agencij, hoteli nad 30 sob, hoteli za potrebe zdraviliškega zdravljenja, centri dobrega počutja ter bazeni in vodne aktivnosti. S 1. julijem bi lahko znova stekla poslovna srečanja in poslovni dogodki, delovati bi lahko začele igralnice, do prihodnjega leta pa naj bi čakali večji dogodki, festivali in prireditve.

Država bo turizmu priskočila na pomoč v tretjem svežnju ukrepov.
Država bo turizmu priskočila na pomoč v tretjem svežnju ukrepov. FOTO: Shutterstock

Vlada pripravlja tudi navodila za različne vrste gostinskih in turističnih objektov. Da bo šlo za življenjske standarde, ki bodo zagotavljali zaščito pred okužbo in omogočale izvedljivost gostinskih in turističnih storitev, je dejal Počivalšek."Ključen podatek, ki bo odločal o tem, kdaj bomo odpirali posamezne objekte in kdaj se bodo sprostile meje, bo zdravstvena slika," je še napovedal. 

Navodila obnašanja turistov in ponudnikov turističnih storitev oz. koronski standardi so po njegovih besedah v zaključni fazi. "Skupaj z inštitutom za javno zdravje pripravljamo življenjske standarde, ki bodo zagotavljali zaščito turistov in zaposlenih in ki bodo dopuščali, da bodo turistične dejavnosti sploh izvedljive," je zagotovil in napovedal, da jih bodo širši javnosti predstavili v kratkem.

Sprostitev turističnih potovanj na Hrvaško z junijem. Kakšni bodo koronastandardi? 

S hrvaškim kolegom sta se dogovorila, da se meje za lastnike nepremičnin in plovil sprostijo v drugi polovici maja, z junijem pa tudi za ostala turistična potovanja. Kakšni bodo t. i. koronastandardi za dopustovanje, še ni natančno znano. Minister je dejal, da bosta slovenski in hrvaški NIJZ stopila v stik glede standardov. Inštituta naj bi odgovorila tudi na vprašanje, ali bo za vstop na Hrvaško potrebno testiranje. Kakšni bodo ti, ni želel komentirati, je pa dejal, da bo npr. več brezstičnega poslovanja. 

Evropska komisija je napovedala, da bo 13. maja objavila več predlogov ukrepov, s katerimi se bi na novo zagnali gospodarstvo v EU in znotraj tega je največji delež posvečen turizmu. Počivalšek je pozval tudi, naj Evropa izvede enotni režim odpiranja mej ter da naj državam pomaga pri ponovnem zagonu turizma. "Slovenski turizem je izjemno odvisen od tujih trgov, delež tujih turistov je pri nas več kot 70-odstotni. Želimo si, da bi lahko zanje letos odprli meje. Tega ne moremo narediti enostransko." 

Poudaril je tudi, da bo turizem v prihodnje drugačen, drugačne bodo naše potrebe in navade. "Atributi slovenskega turizma, ki je zelen, čist, varen in trajnosten, bodo v prihodnosti ključna dodana vrednost turizma na globalni ravni. To dejstvo govori v naš prid." 

 

Kako bomo letos dopustovali, še ni natančno jasno.
Kako bomo letos dopustovali, še ni natančno jasno. FOTO: Shutterstock

Tretji paket pomoči naj bi po njegovih besedah prinesel tudi odgovore, kako pomagati športu v Sloveniji. Klubi, ki so organizirani kot gospodarske družbe, lahko koristijo pomoč in prvih dveh paketov, v tretjem paketu pa bo treba oblikovati stimulativne ukrepe, ki bodo podjetja spodbujala za financiranje športa.

"To je bila želja že doslej, a sedaj so nas razmere prisilile, da bomo morali narediti te korake, če bomo želeli šport obdržati na ravni pred krizo," je ocenil. Predloge bodo pripravili skupaj z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, je napovedal.

Izredna seja DZ o vladnem poročilu glede opreme v ponedeljek

Minister sicer ni želel odgovarjati na številna novinarska vprašanja glede nabav zaščitne opreme in vladnega poročila. Dejal je, da so dejstva podrobno, na več kot 80 straneh, navedena v vladnem poročilu, za celostno obravnavo tematike pa bo še veliko priložnosti, tudi v razpravi o interpelaciji.

Izredna seja DZ, na kateri bodo med drugim obravnavali vladno poročilo o stanju in nabavah opreme, potrebne v epidemiji novega koronavirusa, bo v ponedeljek, je danes sklenil kolegij predsednika DZ. V opoziciji so menili, da bi moralo biti več časa za pripravo na očitke iz poročila, a s predlogi niso uspeli.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cefre
08. 05. 2020 15.32
+2
Sicer pravijo, da je na Bledu, tam okrog Mlina na smetnjakih napisano, da so smetnjaki za zamaške, ki se zbirajo za Blejske čolnarje?!
Boris6116
08. 05. 2020 14.20
+6
Očitno še ni ves turizem na kolenih, če so blejski turistični delavci sklenili, da ne bodo zniževali cen!
Rafael Kramar
08. 05. 2020 14.31
-6
Zaradi situacije imajo trenutno opravka samo s tako vrsto gostov, ki ceno kremšnite primerjajo s tem, po koliko je v Merkatorju!? Tu nima nobenega smisla zniževat cene, ker ni probkem v tem, da bi bilo predrago, ampak je folk ore škrt.
nominator13
08. 05. 2020 13.47
+1
Luna Mesec 1
08. 05. 2020 13.26
+7
......Bled in njegovega župana je udaril drug konec palice, s prvim je namreč on udaril slovenske turiste že lani.....Kitajce z Wunhama al karkoli že je naj pokliče mrbt jim rešijo sezono
Rafael Kramar
08. 05. 2020 14.21
-4
Kako pa je udaril slovenske turiste? Ko jih je nagovoril, da naj se pridejo sprehajat in posedat ob jezeru izven sezone? Kaj pa naj jim reče fehtarjem, ki so jim pica, per in kremšnite predrage. Kava brez pa voda iz pipe je pa tak višek gurmanstva, da lahko ure sedijo v lokalu ob tej specialiteti. Na vsake pol ure pa "a lohka še eno vodo"!? Tapravih turistov se pa zaradi takih gužva po dvanajst ob mizi za štiri. Da pa sploh ne začnem debate o kakem tringeltu. Kazen za parkiranje je edino, kar jim uspe pokasirati od teh "turistov" pa še to potem leta žvečijo po forumih in bifejih!!
poper00
08. 05. 2020 14.46
+6
Rafael pol pa je vse v najlepšem redu.čudno ,da je cela Slovenija proti vam poštenjakom .Bolj požrešnih ljudi v Sloveniji ni pa kljub temu na Bledu s tem denarjem ni bilo nič narejenega.
šoferkabusa
08. 05. 2020 15.31
-3
šoferkabusa
08. 05. 2020 15.35
+1
Je pa res da niso naredili nič iz občinskega proračuna glede na ceno vstopnine na grad in otoka. Pletna je pa itak privat že od Marije Terezije in pletnarji se ne pritožujejo. Majo dost našparanga in monopol.
Let it be ...
08. 05. 2020 13.12
+11
Prav na bruhanje mi gre, ko vidim kaj sta država in občina Bled naredila iz Blejskega jezera ...
poper00
08. 05. 2020 12.10
+26
Sedaj si lahko na Bledu in Bohinju parkirne place drug drugemu talajo pa tudi lopovski pletnarji se lahko med sabo vozijo.Blejski župan pa lahko sam je kremšnite.
Ljubljancanka
08. 05. 2020 11.42
+21
Znižajo naj cene in se opravičijo slovencem ... pa mogoče kej pridemo.
Rafael Kramar
08. 05. 2020 14.23
-6
Al pa če počakajo kak mesec in delajo normalno dalje. Opravičil naj bi se ti, ker ti ni smel postreči kremšnite...?? OSTANI DOMA!!!
Ljubljancanka
08. 05. 2020 21.23
-1
Rafael Kramar
09. 05. 2020 10.30
-1
Gorazd Petek
08. 05. 2020 11.38
-1
PReševanje turizma,pa prevoznikov,pa tega pa onega................. Vse le po in prav,a za kolikšno ceno? Dejstvo je,da je treba ne kar filat denar tja,treba je začeti z prestrukturiranje tam in prilagoditi se novim razmeram ,ki prihajajo-starih ne bo več nazaj,prihaja pa še kriza raje naj začnejo z prestrukturiranjem,odpuščanjem in racionalizacijo,da ko bo stisnila kriza,res ne bo zmanjkalo densarja na ,čisto,tistokar ima pač pufe bo pač morao crkniti,zdravo bo prevegetiralo,sktatk Corona ureja tisto kar bi morala narediti že ,davno EU komisija,bolj se bodo sprenevedali in 2se slepili z nekimi pomočmi" ne samo v Sloveniji marveč tudi v EU hujša in daljša bo kriza,ki prihaja.
Rafael Kramar
08. 05. 2020 14.46
-2
Bravo, lepo napisano. Kriza oz. malo večja korekcija bi udarila že tri štiri leta nazaj. Če jo ne bi zdravili z raznimi kvantitativnimi cepivi bi bila že davno mimo. Zdaj pa imamo stoletno pandemijo in recesijo v paketu. Ampak kaj češ, kdo bi pa lahko predvidel ali vedel!?
orcus
08. 05. 2020 11.35
-2
Fery Zaka
08. 05. 2020 11.01
+10
Ni problem v odpiranju, ampak v tem, da bo prazno. Je ceneje, če so kar zaprti. Razen Hrvaške nas, tako ali tako, ne bo noben odprl. Samo za koridor do Hrvaške.
LuckyOne
08. 05. 2020 10.48
+16
Da ne bo na Bledu prevelikega kulturnega šoka zaradi izpada Azijcev predlagam, da se slovenski obiskovalci Bleda malo našemimo (poševne oči, malo naličimo na rumeno, lase pofarbane na črno, po dva fotiča na vsaki rami, itd.). Problem bo samo kako "našemiti" denarnico, da bomo zadostili visokim pričakovanjem Blejcev. :)
asdfghjk1235
08. 05. 2020 10.41
+20
Bledu ne dam niti centa, ker nisem dobrodošel. In upam da ostali tudi ne boste. Naj si vozi poševnooke in šv4be.
Rafael Kramar
09. 05. 2020 10.32
-1
Ti se zase brigaj, ostali bodo brez skrbi preživeli brez tvojih upov in nasvetov!
Carrasco
08. 05. 2020 10.29
+15
ne dam evra slovenskim turističnim destinacijam. Lahko jih obiščejo Donči-ići Dragići Randolphi Mazetka in ostali super heroji te države
sLOVEnec56
08. 05. 2020 10.26
+24
izogibajte se Bleda.
Rafael Kramar
09. 05. 2020 10.32
-1
Oblastiželjni
08. 05. 2020 09.23
+10
Očitno želi vlada-ablast, slovenski turizem z ukrepi spraviti na kant, da Srb Kostić proda hotele po nizki ceni Počivalškovemu holdingu z RKC-jem v navezi, da bo Celjsko-Mariborska elita postali lastniki internacional turističnega holidinga, odkupljenega z državnim denarjem.
BobbyP
08. 05. 2020 09.07
+14
Kot zaposlen v turizmu sem vesel vsake pomoči vlade, ker tole "čakanje" ni prav nič prijetno. Obeti pa še manj. 🙄
pika62
08. 05. 2020 08.56
+14
Počivalšek a se morajo zgoditi samomori za to ste vi odgovorni mi upokojenci ne rabimo tega dodatka da nas kupite NISMO NA PRODAJ Prej bi pomagali in denar res nakazali sp avtoprevoznikom itd
Bonsa
08. 05. 2020 09.14
+19
Isto za brezposelne. Bolj rabijo denar tisti ki so čez noč ostali brez službe kot tisti, ki jo iščejo po 15 let
NotMe
08. 05. 2020 09.16
+2
Ne štekaš. Verjetno vas večina ne bo dala tistih par e v štumf, ampak jih boste potrošili in tako pomagali gospodarstvu. Če hočete pomagati, si privoščite kak oddih (če sami ne morete, vnuke pošljite na lepše)
polnostabla
08. 05. 2020 12.31
+2
Pa boli njega k...za samomore...on je rešil življenja z raspiratorji...ostalo pa je vse samo napeljevaje za dosego lastnih ciljev...ljudstvo je njemu malo mar, ker...če vi mu ne bi bilo vseeno ne bi podpisal pogodbe s hudičem.
Sosed Sosedov
08. 05. 2020 08.44
+14
“Vlada bo namenila 10% lanskega prometa kot likvidnostna sredstva tem v tezavah”. Nekdo je od svojega prometa prikazoval realen dobicek in placeval davek na dobicek. Njegov konkurent je skrival dobicek, prisparal davek na dobicek, sedaj bo dobil pa enako kot prvi. Posledice: taprvi ne bo rabil te pomoci, tadrugi si bo pa s to pomocjo kupil drugo hiso ali drugi avto. In spet bo sel nas denar v napacne roke.... cez cas bo pa zena od prvega rekla, sej se nama ne splaca posteno delat in bosta se onadva zacela smuglat. Z nepremisljenimi politicnimi ukrepi delamo negativno selekcijo
Sosed Sosedov
08. 05. 2020 08.38
+5
Ne vem, ce ne bi bilo za Slovenijo najbolje, da se vse prepusti trgu. Kot pa da se pumpa milijone pocez. Tu vedno pride do uravnilovke, nepreglednosti, preiskav. Seveda bo bolece. Ne more drugace bit. Saj stoji vse okoli nas. Ampak lahko je pa se bolece in drago.
enaizprimorske
08. 05. 2020 08.31
+11
Naj pustijo ljudem da delajo kot znajo ne jih omejevat na vsakem koraku pa ne bo treba plačevat prispevkov, nadomestil itd...vse države okoli skoraj normalno že funkcionairajo samo mi imamo še neke neumne ukrepe in ne vem kaj še. dej dej sej se nam smejijo že vsi