Korona

Turistični delavci računajo na slovenske goste, v četrtek vrata odpira blejski grad

Portorož/Bled, 13. 05. 2020 18.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jaka Vran, Brigita Potočnik
Komentarji
96

Portoroški hotelirji se že pripravljajo na novo sezono. Od majhnih do velikih - vsi se strinjajo, da bo tokratna sezona nekaj posebnega, popolnoma drugačna od običajnih. Veliko si obetajo predvsem od domačih gostov, ki pa sezone ne morejo rešiti. Zato vse zanima, ali se bo odprla meja z Avstrijo. Medtem se na Bledu v četrtek odpira blejski grad, prihodnji teden bodo lahko turisti obiskali tudi blejski otok. Tudi na Bledu in v Bohinju letos računajo predvsem na slovenske turiste.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Blejski grad odpira svoja vrata
    02:32
    Iz 24UR: Blejski grad odpira svoja vrata
  • Iz 24UR: Slovenski gostje ne morejo rešiti sezone
    02:48
    Iz 24UR: Slovenski gostje ne morejo rešiti sezone

 

Občina Piran, kamor spada tudi Portorož, premore kar 27 hotelov s 6300 ležišči. Če prištejemo še apartmajsko ponudbo, je teh kar 15 tisoč. Od tega je odvisnih več tisoč delovnih mest. "Seveda lahko pričakujemo, da bo sezona pomembno slabša kot pretekla leta," pove Mitja Žnidaršič, direktor prodaje in marketinga Lifeclass. 

Koliko, v tem trenutku ne upa napovedati nihče. Preveč je še neznank, da bi lahko podali oceno. Edina gotovost je, da želijo v kraj privabiti čim več Slovencev. "Zelo aktivno se pripravljamo za akcijo na domačem trgu," pravi Lea Šuligoj iz Turističnega združenja Portorož. Čeprav to zagotovo ne bo dovolj. 

"Bojim se, da slovenski trg ne more rešiti sezone. Bo pa izredno pomemben pri ublažitvi izpada iz tujih trgov," potrdil Žnidaršič. 

Portorož cilja na trge, ki so oddaljeni do enega dneva vožnje z avtomobilom oziroma do približno 500 kilometrov. Kar bi lahko letos igralo v prid destinaciji, saj so letalski prevozi pod vprašajem. "Naši glavni trgi in gosti prihajajo iz severne Italije nekje do Milana, v tem radiju je seveda noter tudi Munchen, potem Dunaj, seže pa seveda tudi preko Madžarske meje," dodaja Šuligojeva. 

Če je večina možnost prihoda italijanskih turistov vsaj v poletnih mesecih odpisala, sedaj upajo na čimprejšnje odprtje severnih meja. Politiki pa zamerijo, da se je aktivirala samo za prehode na Hrvaško. Pričakovali so namreč drugačen pristop. 

Mate Matjaž iz hotela Tomi pravi, naj se gredo "najprej zmeniti z Avstrijo, z Madžarsko, Nemčijo in temi državami, da vidimo, kako bomo k nam pripeljali goste, ne pa kako bomo praznili Slovenijo"

Mnogi manjši hotelirji in gostinci tako morda ne bodo niti odpirali, oziroma bodo naredili le nekakšen dvotedenski test in se nato  odločili, ali sploh odpreti svoje kapacitete. "So rekli, da bodo sprva potipali kako bo, drugače bodo zaprli za celo leto, ne bodo sploh odpirali. Ker da delaš nekaj in da delaš z minusom ... je boljše da ne delaš," dodaja Matjaž.

Pa vendar, nekaj se premika. Interes, kljub vsem zapletom epidemije in gospodarskih težav, ki jih ta prinaša s seboj, je prisoten. "Za naprej v veliki meri že povprašujejo oziroma poizvedujejo, kdaj bomo odprti in kdaj bodo lahko naši gostje. Prejeli smo tudi že kar nekaj konkretnih povpraševanj za sezonske termine," pravi Žnidaršič. 

Lanskih številk, več kot  620.000 gostov in skoraj 1,9 milijona nočitev, ne bodo realizirali. Pričakovane so tudi nižje cene na destinaciji, za koliko, pa zaenkrat ne upa napovedati nihče. 

Bodo slovenski turisti lahko rešili turistični sektor?
Bodo slovenski turisti lahko rešili turistični sektor? FOTO: Bobo

Tudi na Bledu računajo na slovenske goste 

Na Blejskem gradu so včasih našteli tudi 3000 obiskovalcev na dan. In če ne bi bilo koronavirusa, bi se na Bledu prav ta mesec ukvarjali s tem, kako njihovo število omejiti oziroma jih razporediti čez dan. A to bi bile sladke skrbi v primerjavi z današnjimi. "Smo s 16. marcem padli tako globoko, kot še nismo bili, saj praktično do današnjega dneva nismo imeli na gradu nobenega obiskovalca," pove Matjaž Završnik, direktor Zavoda za kulturo Bled. 

Južni Korejci, Italijani, Američani... Za Bled pomembni gosti, ki pa jih, to je jasno, tako množično tukaj še dolgo ne bo. Zato so ubrali novo strategijo. Tudi kako privabiti več slovenskih gostov. Bo morda vstopnina za blejski grad, ki so jo na začetku leta zvišali z 11 na 13 evrov, zdaj nižja?

"Ne bomo omogočali obiska po nižji ceni, ampak se bomo njim oddolžili z določeno pozornostjo in jim bomo praktično v okviru te cene, v obliki konzumacije nudili določene suvenirje," pravi Završnik. Grad bodo odprli jutri, hotelirji pa so v nizkem startu. "Čakamo seveda še na odlok vlade, ki nam bo odprtje tudi omogočil," pove Mojca Krašovec, direktorica Sava hotelov Bled. 

Tudi oni sezone ne nameravajo reševati z nižjimi cenami. "Smo pa oblikovali številne pakete in ugodnosti, ki za isto ceno gostom ponujajo več. Pripravili in zrisali smo številne pohodne poti, kolesarske izlete," dodaja Krašovec. 

Če so pletnarji lani na otok prepeljali 200.000 gostov, pletnar Gregor Pazlar ocenjuje, da jih bodo letos samo 20.000. "Zdaj se bomo bolj osredotočali tudi na slovenske goste. Vožnja z pletno je bila zdaj 15 evrov na osebo, 7 evrov za otroke. Mi zdaj pričakujemo 10 odstotkov popusta." 

Kljub zdaj še temnim oblakom nad turizmom, pa tako na Bledu kot v Bohinju verjamejo v razjasnitev. "Verjamem, da Bohinj bo v poletnem času obiskan vsaj toliko kot v lanskem letu. Pričakujemo seveda tudi porast slovenskega gosta," pove Klemen Langus, direktor Turizma Bohinj. "Cen ne bomo spuščali. Bomo pa zato poskusili dati neko dodano vrednost." 

So pa že nekoliko znižali ceno pavšalistom v kampu Zlatorog v Ukancu. "Sicer pa ne načrtujemo nekih nižjih cen zaradi tega, ker smo že običajno med bolj ugodnimi," pravi Aco Trampuž, solastnik kampa. Trampuž je tudi prepričan, da bosta urejenost kampa in nov adrenalinski park dovolj za prihod gostov, slovenskih in tujih. 

Pasica preventiva
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Satoshi Nakamoto
19. 05. 2020 10.15
+1
Po nastopu njunih županov in po preteklem interesu za slovenskega gosta, na Bled in v Piran, Portorož ne grem pa če mi plačajo.
Banion
16. 05. 2020 17.57
+2
Turistični delavci ne bodite razočarani če Slovencev ne bo, nekako smo se odvadili, zraven pa malo pobarajte župane po zdravju ko so takrat na začetku zagnali hrup zaradi nekaj sprehajalcev.
scipio
14. 05. 2020 19.31
-1
Bled, sem te videl. Lep si, naredili so te dokaj kičastega, zame si še vedno najbolj OK dopoldne na tih deževen novembrski dan, s peš koro (=clockwise, pazi: kora ni korona!) okrog jezera. Hic bled, hic salta. Poleti pa sem 200km južnije, moj sup je vsak dan moja privat plaža na blagi jadranski slani vodi, vsaj 300 m offshore, pivo mi je hladno izolirano prisupano v mojem 5EUR OceanBagu, po 10km supanja se zleknem in se prepustim valovčkom in mistralu, in temnemu 7% pivu Tomislavu. Hebem korono in vse ostalo. Vsak dan.
neopredelen
14. 05. 2020 10.17
+3
S familijo...2+2...torej v enem dnevu zapravimo vec kot 100€ za ogled vsranga jezera...🤮 raj bom podalsu dopust za 2 dni v dalmaciji za ta denar...pa lp
periot22
14. 05. 2020 10.38
+2
Skdesni
14. 05. 2020 08.23
+7
Nekateri imajo slab spomin, po odcepitvi Slovenije od Yuge si naletu v Savudriji na zapis Slovencem in psom ne strežemo, drugo v Portoroški restavraciji Ljubljana Slovencem ne strežemo na Bledu so te oropali še preden si iz avtomobila izstopil sedaj pa pričakujejo da bomo drli v njihove kraje in restavracije, z denarje ki sem ga privarčeval ko v vaših krajih in restavracijah nisem bil dobrodošel sem si zgradil bazen in uživam v radostih brez da me nekdo krade hvala lepa.
jodr
14. 05. 2020 08.05
+5
Lepo in pohvalno, da turistični delavci računajo na slovenske goste. Upam, da bomo Slovenci po dolgem času dobrodošli tudi na Bledu. Bodo pa morali malo prilagoditi cene slovenskim gostom. Tudi na blejskem gradu bi bilo lahko pivo brez vstopnine!
poper00
14. 05. 2020 09.19
+10
Ne gre se za cene ampak za odnos in tu so Blejčani in Bohinjci na zadnjem mestu.Čeprav niso v zadnjih 40 letih sami naredili ničesar in smo jim vse kar imajo zgradili državljani Slovenije smo tam nezaželeni.Nekomu ,ki me noče se ne mislim vsiljevat zato so te destinacije za mene prečrtane.
džonborno
14. 05. 2020 08.05
+3
Že peto leto zapored sva z ženo na dopustu v Ankaranu (kamp Adria). Res ni narava kot na Hrvaškem, morje zna biti polno trave, so pa druge prednosti: blizu, brez čakanja na meji, čistoča in urejenost itd. Pa še občutek, da moj denar ostaja v Sloveniji. Kar pa se tiče cen: koliko zapraviš na dopustu ni odvisno od cen ampak od prestiža ki si ga privoščiš! Normalno, da so boljše restavracije dražje kot pa kantine.
Vinogradnik67
14. 05. 2020 08.04
+9
In najbolj jamrajo blejčani da jih ni sram požrešnežav !!
Endless
13. 05. 2020 21.57
+16
na Bledu in raj ne bodo delal k da bi kavico spustil iz 4€ na 2 ..
Andrej Volaj
13. 05. 2020 21.56
+3
231koak
13. 05. 2020 21.55
+22
3.9€ expresso Bledu. Beliča ne dobite od mene.
ActiviaBreak
13. 05. 2020 21.55
+1
231koak
13. 05. 2020 21.55
+5
reaf
13. 05. 2020 21.57
+4
Pol pejt pa na dopust v Zidani Most, tam je kapucino po 1€... ;)
231koak
13. 05. 2020 21.59
+5
reaf
13. 05. 2020 21.54
+1
Računamo lahk tud na Rvate, ki tradicionalno poleti zasedejo našo prelepo obalo, še posebej je priljubljen Piranski zaliv! Avstrijcev in Nemcev letos pač ne bo, z Avsrijci pač nimamo odprte meje...
acekpackon
13. 05. 2020 21.54
+19
"Tudi na Bledu računajo na slovenske goste"? G. župan prav gotove ne. Se strinjam z njim. Ne boste me videli... Upam, da ni prekratkega spomina in se bo spomnil zakaj ne.
SloG pavelšek
13. 05. 2020 21.52
+9
bojkot slovenske obale
Jožek Brozek
13. 05. 2020 21.50
-8
Komentira pa cel kup sendvičarjev ki so se že do sedaj naokrog potikali samo s sendvičom v roki. Od vas nismo imeli prej in ne rabimo tudi zdaj. Ljubljanski sendvičarji ostanite doma, it could save lives.
Von_Clausewitz
13. 05. 2020 21.49
-4
Ljudje se morejo zavedat, da na obali ni več turizma za đabalebaroše. Pač obala je majhna in posledično je toliko več povpraševanja kar pomeni porast cene. Za tujce je naša obala raj, ker ni gneče in ni galame. Žuranja več ni, tako da za mlade odpade, če ne prihajajo iz kake ugledne družine in jih zanimajo bolj znamenitosti, pol tukaj imamo še Trst v bližinivkar je za nas dodana vrednost. Saj v Trstu in Piranu je praktično nemogoče dobit prenočišča in posledično se polnijo tudi nastanitve v zaledju ker so bližji zgoraj omenjenim destinacijam. Tako da folk ne skrbet se bomo že znajdli, saj Slovenija ima veliko povpraševanja po tujih gostih 🙃 Če bi se Slovenec zavedal tega...danes na vseh turističnih mestih bi cveteli apartmaji...🤫
SenecaLucius
13. 05. 2020 21.52
+6
Točno tako, vse cene v demokratičnih sistemih se oblikujejo na podlagi ponudbe in povpraševanja. Gostinec, ki bo dal tako visoke cene, da ne bo gostov bo propadel tisti, ki ima pa prenizke je pa pač neumen....
DEDI DRAGO
13. 05. 2020 21.47
+21
Pred enim letom če se spomnete so nas pa prosili naj ne hodimo na Bled ker je preveč tujcev, naj si izberemo kako drugo destinacijo. Cene storitev in ponudb so pa res top.
japk
13. 05. 2020 21.46
+10
Letos bom na črno taboril v naravi , pa vse bom za sabo pospravil ...
Endless
13. 05. 2020 21.46
+12
lahko pljuvate dol čez Hrvate kolikor hočete, ampak nikoli niso bili tako nehvaležni do nas kot so bili ravno domači iz Bleda in slovenskega primorja. Niti centa ne zapravim tam !!
Špartanec
13. 05. 2020 21.44
+8
Bled kot Bled vam ni nič kriv, lep kraj sredi še lepše Gorenjske.