Korona

Otroško veselje in šolski vrvež, ponekod tudi kadrovsko-organizacijske težave

Ljubljana, 09. 02. 2021 06.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
STA, Maja Račič, Ti.Š.
Komentarji
28

V skladu z nedavno odločitvijo vlade so v šole danes spet odšli vsi učenci prvega triletja osnovnih šol, prav tako so se znova odprli vsi vrtci; tisti, ki so že bili odprti, pa so začeli delovati v polnem obsegu. Na Agenciji za varnost prometa in Policiji pri tem opozarjajo na previdnost v prometu, saj bo te dni na cestah zopet več prometa in otrok.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Otroci spet v šolah
    02:39
    Iz 24UR: Otroci spet v šolah
  • Iz SVETA: Ponovno odprtje šol
    02:49
    Iz SVETA: Ponovno odprtje šol

V četrtek je vlada sklenila, da ukrepov zaradi vse manjših epidemioloških razlik med posameznimi deli države ne bo več sprejemala regionalno, ampak za vso državo. Hkrati je sklenila, da je vsa država v rdečem območju, ki glede na sprejet vladni načrt sproščanja omogoča odprtje vrtcev in šol za prve tri razrede po vsej državi.

Tako starši kot zaposleni so vnovično odprtje pozdravili, ob tem pa izrazili upanje, da se bodo lahko v šole kmalu vrnili tudi ostali učenci.

Vsi zaposleni razen tistih, ki so covid-19 že preboleli, se morajo ob vnovičnem prihodu testirati, prav tako tisti, ki so imeli pouk v šolah že pretekla dva tedna. Nekatera testiranja so izvedli že v ponedeljek, preostala večina naj bi se testirala danes čez dan.

Za zdaj pa še naprej ostajajo zaprte srednje šole, za katere bi prve ukrepe lahko sprostili, ko bo država prešla v tako imenovano oranžno fazo. Ta prehod bi se lahko zgodil ta teden.

K čimprejšnjemu odprtju srednjih šol sicer pozivajo v iniciativi Zahtevamo šolo, člani katere so danes bojkotirali pouk na daljavo. 

Otroci iz osnovnih šol Maribora in okolice pa so po pozivu predstavnikov staršev v podporo prizadevanjem za ustreznejše izvajanje pouka za deset minut prekinili pouk.

Prisotnost otrok v vrtcih danes različna, ponekod precejšnje kadrovsko-organizacijske težave

Ob vnovičnem odprtju vseh vrtcev je bila danes prisotnost otrok v vrtcih različna. Povprečno je bila manjša v vrtcih tistih regij, ki so bile do nedavnega črno obarvane, nekaj več je bilo otrok v preostalih. Ob tem predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj opozarja na kadrovske stiske in tudi težave zaradi lažno pozitivnih testov.

Vrtci so povsod spet odprti za vse otroke.
Vrtci so povsod spet odprti za vse otroke. FOTO: Shutterstock

V regijah, ki so bile glede na slabšo epidemiološko sliko še prejšnji teden črno obarvane in v kateri so bili torej vrtci (razen za nujno varstvo) zaprti, je bila prisotnost otrok v vrtcih danes po do zdaj zbranih podatkih Skupnosti vrtcev Slovenije okoli 63-odstotna. V ostalih delih države pa je bila prisotnost otrok v vrtcih v povprečju 78-odstotna, je navedla Bogatajeva.

Otroci, ki so se po dolgem času vrnili v vrtce, so bili tega veseli, prav tako starši, nekaj stisk je bilo pri najmlajših otrocih, je povedala Bogatajeva, ki je tudi ravnateljica Vrtca Škofja Loka.

Ima pa predsednica skupnosti od vodstev vrtcev informacije, da je ponekod precejšnja kadrovska stiska. Veliko strokovnih delavk in drugih zaposlenih je namreč na bolniški odsotnosti iz razlogov, ki niso povezani s covidom-19, veliko od teh je bilo prej na čakanju na delo. Kar nekaj odsotnosti kadra je povezanih z varstvom otrok, ki obiskujejo 4. in 5. razred osnovnih šol. Vse te manjkajoče zaposlene vrtci nadomeščajo tudi s študenti in zaposlenimi prek javnih del. A ponekod tudi teh ne dobijo več.

Še posebej pa vodstva vrtcev in zaposlene vznemirjajo lažno pozitivni hitri testi na novi koronavirus, saj je teh primerov kar nekaj.

"S takšnim načinom testiranja se v vrtcih ne strinjamo. Če se testiranje izvaja, menimo, da naj se izvaja s korektnimi, zanesljivimi testi. Takšen način pa je za nas nesprejemljiv in je tudi nespoštljiv," je dejala Bogatajeva. V vrtce in posamezne oddelke prinaša namreč veliko nemira in dodatnih organizacijskih težav, tudi za starše otrok.

V Vrtcu Škofja Loka so danes ob testiranju 117 zaposlenih, kar je približno tri četrtine vseh zaposlenih, hitri testi okužbo pokazali pri desetih zaposlenih. Vse so napotili še na testiranje s PCR-testi, rezultati bodo po napovedih znani zvečer, je povedala Bogatajeva.

Starše otrok so obvestili, da jih bodo s podrobnostmi in rezultati seznanili zvečer. Pozitivni test zaposlenega v vrtcu namreč pomeni, da gre v karanteno ves oddelek otrok, v katerem je potrjeno okužena oseba delala, prav tako gredo v karanteno ostali rizični stiki.

Tudi pri testiranju zaposlenih v vrtcu Pikapolonica, ki deluje v okviru Osnovne šole (OŠ) Cerklje ob Krki, so pri ponedeljkovem hitrem testiranju, ki ga je izvajala ekipa Zdravstvenega doma (ZD) Brežice, v skupini 16 zaposlenih, ki so jih testirali dopoldne, odkrili sedem pozitivnih. Kot se je izkazalo pri njihovem poznejšem vnovičnem testiranju s PCR-testi, pa je šlo za lažen izid.

Vseh v ponedeljek 32 testiranih zaposlenih v tem otroškem vrtcu tako ni bilo okuženih. Ker so za tak izid zvedeli ob približno 22. uri, pa so v vrtcu danes poskrbeli le za nujno varstvo. V sredo bodo že delovali normalno, je povedala ravnateljica OŠ Cerklje ob Krki Maja Matrić.

V ajdovski občini so medtem danes znova zaznali več okužb med šolniki. Na testiranju s hitrimi testi jih je bilo pozitivnih najmanj 11 od 51, pozitivni primeri pa niso samo iz ene šole. Popoldne so tako pri vseh pozitivnih opravili še PCR-teste. Že v ponedeljek so sicer hitri testi, ki so jih opravili v ZD Ajdovščina, pokazali večje število pozitivnih na novi koronavirus med učitelji OŠ Dobravlje. Kasnejši PCR-testi pa so nato za vse dali negativne rezultate.

Cerkljanski vrtec sicer obiskuje nekaj več kot sto otrok, današnje nujno varstvo pa je obiskalo 14 otrok, je dodala.

Direktor ZD Brežice Dražen Levojević je medtem dejal, da so pri testiranju zaposlenih v cerkljanskem vrtcu uporabili teste proizvajalca Shenzhen, ki jim jih je dobavila država.

Na Primorskem in v Zasavju pouk za prvo triletje stekel normalno

V osnovnih šolah v obalno-kraški, goriški in zasavski regiji je danes pouk prvega triletja stekel normalno, kar ravnatelji pripisujejo že pridobljenim izkušnjam. Z izjemo novih domnevnih okužb na Ajdovskem so bili hitri testi na novi koronavirus pri učiteljih večinoma negativni, a šolnike bremeni predolgo trajanje pouka na daljavo za ostale učence.

Učenci prve triade so znova sedli v šolske klopi.
Učenci prve triade so znova sedli v šolske klopi. FOTO: dremastime

Na OŠ Koper po besedah ravnateljice Ingrid Poropat od 100 zaposlenih, ki so davi opravili hitre teste, nihče ni bil pozitiven na novi koronavirus. V šolske klopi se je sicer vrnilo 91,7 odstotka vseh učencev prvega triletja. "To pomeni, da na posamezen oddelek manjka po eden oziroma dva učenca, kar je relativno normalno stanje za ta čas," je ocenila.

Prihodi v šolo in sam pouk so stekli gladko, pri čemer je po mnenju ravnateljice pomembno, da so se otroci že navadili na varnostne ukrepe, prav tako dogovorjen protokol upoštevajo tudi starši.

Se je pa Poropatova zavzela za to, da bi se čim prej v šole postopno vrnili tudi otroci višjih razredov. Ne glede na trud, ki ga vlagajo šolski delavci, namreč pri pouku na daljavo "predolgo vse skupaj traja". Če so na šoli po eni strani uspeli zagotoviti računalnike in vso opremo za izvedbo takšne oblike poučevanja, na drugi strani namreč opažajo, da je motivacija otrok padla, tu pa so še posamezni starši s svojimi stiskami.

Na cestah je spet več otrok, zato policisti opozarjajo voznike na dodatno previdnost.
Na cestah je spet več otrok, zato policisti opozarjajo voznike na dodatno previdnost. FOTO: Aljoša Kravanja

Na OŠ Milojke Štrukelj Nova Gorica so danes na hitre teste poslali približno 50 zaposlenih, vsi testi pa so bili negativni, je povedal ravnatelj Janez Kobe. Na ponovno odprtje šol so se sicer v zadnjih dneh intenzivno pripravljali, pri tem pa so si pomagali z izkušnjami iz lanskega maja oziroma junija.

Organizacija pouka je bila tako podobna, nekatere ukrepe so sicer dopolnili, pouk pa, čeprav v mehurčkih, "teče praktično normalno", je dodal Kobe. Otroci v vsakem razredu ostajajo v svojem mehurčku, na šoli se ne družijo z drugimi razredi, malico delijo v razredih, prav tako poteka kosilo v razredu za prvošolčke, za ostale pa po razporedu v jedilnici.

Na težave z internetnimi povezavami pri izvedbi pouka na daljavo za starejše učence so se v Novi Gorici odzvali tako, da so poskrbeli tako za dostopne točke internetnih operaterjev kakor tudi za računalniško opremo, tako da pouk na daljavo po Kobetovi oceni poteka solidno. Prav tako ravnatelj za zdaj nima informacij o morebitnem bojkotu pouka na daljavo.

V zasavskih šolah je pouk stekel brez večjih težav. Zaradi dobrega sodelovanja z ZD Trbovlje, vodstvom ostalih dveh trboveljskih šol in vrtca, je testiranje potekalo hitro in po dogovoru, je povedala ravnateljica OŠ Trbovlje Petra Čede.

Dejala je, da so bili do začetka pouka strokovni delavci obveščeni o izvidu testa, vsi so bili negativni, zato z organizacijo pouka niso imeli težav. Učenci in zaposleni se držijo pravil in protokola, prilagodili so le jutranje varstvo, v katerega so razporedili delavce, ki so okužbo z virusom že preboleli.

"Glede težav z internetno povezavo nismo bili obveščeni, ravno tako nas starši niso obveščali o bojkotu današnjega šolanja na daljavo. Učitelji OŠ Trbovlje so današnji dan na daljavo načrtovali tako kot ostale dni, pripravili so gradiva v spletnih učilnicah in izvajali napovedane in načrtovane videokonference v živo," je še dejala Čedetova.

Ravnateljica OŠ Toneta Okrogarja v Zagorju ob Savi Nataša Grošelj je povedala, da so bili vsi zaposleni, ki delo opravljajo v prostorih šole, na današnjem testiranju negativni. Na šoli imajo organizirane tri vhode, ločene sanitarije, učenci so v mehurčku razreda. Kosila se delijo s časovnim zamikom, tako da so v jedilnici le učenci enega razreda. Malice pa prinašajo v razrede. Danes so zaznali tehnične težave posrednika interneta, ki pa so že odpravljene. Bojkota pouka na daljavo niso zaznali.

Tudi na OŠ Ivana Skvarče Zagorje ob Savi pouk poteka z upoštevanjem vseh ukrepov in po mehurčkih. "Jutro je bilo deževno, obrazi otrok in zaposlenih pa zadovoljni in nasmejani. Testiranje poteka po dogovoru z ZD Zagorje, tekoče in brez težav. Vsi zaposleni na testiranju smo bili negativni. Težave z internetom so se pojavljale že v preteklem tednu, zaenkrat jih obvladujemo, tudi danes je pouk na daljavo potekal tako kot v preteklih mesecih," je povedala ravnateljica šole Kristina Renko.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
10. 02. 2021 09.57
-1
Kakšna bedarija otrokom nabijat maske na obraz
Java
10. 02. 2021 08.19
+5
Letos ukinit počitnice!Ne moremo dovoliti da bodo ceeeeeleeee generacije zboljene......a ne ubogi starši ki tako trpite s svojimi sončki doma.
Bogdan Kranjc
09. 02. 2021 11.30
+2
Ali so šle mamice potorbe v šolo.
zigajan11111
09. 02. 2021 09.38
+6
Poglejte,kaksno sliko je dal ta novinar zraven clanka!!!! Vse vas,ki ste sodelovali v tem terorju nad narodom IMAMO VAS NA SPISKU,tako da brez skrbi ne bomo pozabili na vsakega ,ki je sodeloval pri tem terorju!!!!
morfo
09. 02. 2021 10.11
+1
Žigec.....si pozabil napisati da pogledamo v nebo....kako nas zastrupljajo. 🤔
Grozaje
09. 02. 2021 10.15
+3
zigajan, in kaj boš s spiskom? Usrou se pa rit si obrisal.
Boris Kavčič
09. 02. 2021 14.05
+2
morfo
09. 02. 2021 09.33
-2
Ko prebiram komentarje vidim da imajo otroci res hude težave s psiho. Ne pa zaradi mask, pomanjkanje družbe, šolanja na daljavo........ampak zaradi staršev s katerimi so morali preživeti par mesecev doma.
KavčStrokovnjak
09. 02. 2021 10.40
+0
Res res. Za našo petletnico je bilo totalno katastrofalno z nami. Naučila se je toliko, da ne vem ali bi jo vpisal v prvi ali tretji razred. Glede na to da obvlada še kaj več, kot zoom morebiti v četrti? Ker to kar obvladajo trenutni drugošolci je njej "totalen dolgčas"... Čist' je že "napsihirana", ker se ne sme družit z vrstniki! Pa da te vidim morfo kako dolgo bi zdržal 24/7 s tako mulo! Lulat te pelje preden dojameš... Sploh ob tvojem IQ.
morfo
09. 02. 2021 12.17
+2
Lep nickname, KavčStrokovnjak.🤔🤔🤔
Boris Kavčič
09. 02. 2021 14.07
+1
Kavč,,bodi vesel da si spoznal kakega otroka imaš,tud nekaj dobrega je v tem,,l.p.
grikos
09. 02. 2021 09.29
+5
Vsi bi radi odpeljali otroke v šole,ker jih tako pogrešajo.Zakaj se ne odpoveste zimskim počitnicam,pa naj otroci hodijo v šole,v katerih že tako dolgo niso bili.
morfo
09. 02. 2021 09.37
+6
👍👍👍👍👍👍 neeee...to je njihova ustavna pravica, kot to da ne nosijo mask in jim ne smejo brskat s palčko po nosu, s umazanim prstom pa lahko.😂😂😂😂
bimmbolina
09. 02. 2021 10.00
+3
grikos, saj če smo odkriti, otroci niti ne pogrešajo šole. Zakaj bi vstajali zgodaj zjutraj, pešačili v tem mrazu in preživeli v šoli toliko in toliko ur, če so pa lahko doma, na toplem in v postelji do ne vem kdaj. Kvaliteta šolanja, oziroma prejemanja znanja pa ni niti najmanj primerljiva z šolanjem v šoli. Delovne navade, motivacija za učenje, vse to peša. In še to, moji otroci delajo za šolo vsak delovni dan. Niso prosti. Zato jim pripadajo počitnice. In ne enačit tega. Ker konec koncev tisti delavci, ki delajo od doma ne potrebujejo dopusta. Saj so itak skoz doma, kajne.
Boris Kavčič
09. 02. 2021 14.08
Periot222
09. 02. 2021 09.25
+9
Novinarji slika otroka z masko sramota!!!!!!!!!
morfo
09. 02. 2021 09.30
+2
Sramota je da današnji otroci ne znajo prehoditi 500m do šole. Gledam kako so tei starši s pločevino zabasali celo pot do šole. Kaj si niso otroci želeli druženja s sovrstniki, tudi na poti v šolo?
morfo
09. 02. 2021 09.48
-1
Vidim da neki minusarji čakajo v koloni pred šolo in veselo delajo družbo otrokom zbrskanjem po telefonu.
KavčStrokovnjak
09. 02. 2021 09.17
+3
Lepo je bilo danes peljat otroka zjutraj v vrtec. Gneča na parkirišču, skoraj kot bi bilo življenje normalno. Otroci veseli eden drugega. Smeh in igra v igralnicah... Za trenutek se mi je zazdelo, da je vse v'redu in dobro.
Victoria13
09. 02. 2021 09.15
+0
Razvajeni starši in razvajeni otroci....
morfo
09. 02. 2021 09.30
-2
ivan res grozni
09. 02. 2021 08.49
+6
Kdaj bo konec izživljanja nad otroci in najstniki? Tehniki lani in letos brez praktičnega pouka. Pri tem pouku so dijaki tudi v normalnih razmerah razdeljeni v dve skupini in med njimi je vsaj dva metra razdalje. Ker je zakonski pogoj za zaključek izobraževanja, poleg praktičnega pouka, tudi PUD (praktično usposabljanje v delovnem procesu) bodo lahko dobili spričevalo samo s spremembo zakonodaje: "Dijak lahko izdela razred tudi brez opravljene prakse in PUD. Vendar, kdo bo klical serviserja, ki je končal izobraževanje lani ali letos??? Izgubljena generacija!!!
Dany75
09. 02. 2021 08.03
+5
A ste mediji res tako dobro placani da morate pod tem clankom objavit tako fotko?? prav otroka z masko ste najdli da lahko napisete en clanek?! zalostno....
Abica
09. 02. 2021 08.17
+0
No, maske res morajo nositi, tako da je fotka kar realna.
Julijann
09. 02. 2021 08.18
-5
A maska vas moti?, a vete kaj pa mene bolj moti pri otrocih, tiste pretežke torbe, ki jih nosijo, ker morajo " s sabo vlačit" kup stvari ...to pa ni nikoli zaskrbljujoče za nobenega starša, pa lahko taka obremenitev naredi večjo škodo.
TV-MindControl
09. 02. 2021 08.31
+0
Dany75
09. 02. 2021 08.34
+4
torbe tudi ja..smpak vsak normalen stars maske otroku nebo nikol dal na obraz....razlaga ni potrebna ce si vsaj malo intelegenten..
TV-MindControl
09. 02. 2021 09.09
+0
Ne naganjaj se z desnućnimi. Te ljudje niso truda vredni