Korona

Množično testiranje šolnikov: do zdaj pozitivnih 1,3 odstotka testov

Ljubljana, 25. 01. 2021 06.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
STA, Maja Račič
Komentarji
691

Pred odprtjem vrtcev in osnovnih šol v regijah z boljšo epidemiološko sliko na okužbo z novim koronavirusom je danes potekalo množično testiranje zaposlenih. Do 21. ure so testirali 20.673 oseb, od tega jih je bilo pozitivnih 278 oziroma 1,3 odstotka. Testiranje so koordinirali zdravstveni domovi, potekalo pa je brez večjih zapletov. Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Alenke Forte gre za najbolj množično testiranje doslej.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Množično testiranje učiteljev in vzgojiteljev pred odprtjem šol in vrtcev
    13:37
    Iz 24UR ZVEČER: Množično testiranje učiteljev in vzgojiteljev pred odprtjem šol in vrtcev
  • Iz 24UR: Testiranje učiteljev
    03:22
    Iz 24UR: Testiranje učiteljev
  • Iz SVETA: Testiranje šolnikov
    02:58
    Iz SVETA: Testiranje šolnikov

Šolsko ministrstvo je v večernih urah sporočilo, da so do 21. ure s hitrimi testi testirali 20.673 oseb, od katerih je bilo pozitivnih testov 278 ali 1,3 odstotka testov. 

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte je na vladni novinarski konferenci izpostavila, da je današnje testiranje dela zaposlenih v vzgoji in izobraževanju "do sedaj najbolj množično hitro testiranje v enem dnevu, kar predstavlja velik organizacijski in logistični zalogaj". Kljub temu na terenu zaenkrat niso zaznali kakšnih težav.

Še vedno velja, da so hitri testi namenjeni osebam, ki ne kažejo simptomov okužbe, medtem ko naj tisti z znaki okužbe dihal ostanejo doma in se posvetujejo z osebnim zdravnikom. "Vrednost hitrega testa je v tem, da hitro poiščemo osebe, ki so okužene, a ne kažejo nobenih znakov okužbe, in jih izoliramo, tako da ne okužijo drugih," je dejala Fortejeva.

Kot je omenila, je ob testiranju ključno tudi spoštovanje vseh ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, kot so nošenje zaščitne maske, razkuževanje rok, ohranjanje ustrezne razdalje, ustrezno rokovanje z obrazno masko in podobno. Tudi učiteljem po njenih navedbah priporočajo uporabo trislojnih kirurških mask, glede mask tipa FFP2 pa še čakajo stališče pristojnih služb.

V šolskih prostorih je nujno redno prezračevanje ter redno in temeljito čiščenje prostorov. Staršem po besedah Fortejeve priporočajo, da se z otrokom pogovorijo o trenutnih razmerah in o tem, da bo pouk potekal nekoliko drugače. "Pomembno pa je tudi, da starši, ko pripeljejo otroke do šole, upoštevajo ukrepe, torej nosijo maske in razkužujejo roke, da ne bi prišlo do prenosa okužbe," je dejala.

Starše je obenem pozvala, naj v prihodnjih dneh, ko bodo otroci spet v šolah, dosledno upoštevajo preventivne ukrepe tudi doma, še posebej če so v skupnem gospodinjstvu bolj ogrožene osebe. "Epidemija, v kateri se nahajamo, nima vnaprej napisanega scenarija. Ne moremo vedeti vsega, kar nas še čaka. A lahko, če upoštevamo vsa vnaprej predpisana priporočila, pripomoremo k zajezitvi širjenja okužbe in upadu te hude epidemije," je izpostavila.

"Občasno nimamo vseh odgovorov, nima jih niti ves svet, zato vas prosimo za potrpežljivost, solidarnost in dosledno spoštovanje ukrepov, da zaščito najbolj ranljive," je dodala.

Glede angleškega seva je na novinarsko vprašanje odgovorila, da gre za mutirano površino beljakovine na površini. Kot je dejala, ga še ne poznamo zadosti, nedvomno pa je, da je širjenje agresivnejše. Kakšnih dodatnih ukrepov zaradi njega v Sloveniji še ne predvidevajo, državna sekretarka vidi problem predvsem v tem, da ljudje že obstoječih ne upoštevajo. "Če bomo upoštevali vse splošne ukrepe, ki jih imamo že zdaj veljavi, ni razloga, da ne bi zajezili tudi tega seva," je poudarila.

Povedala je, da se v sredo ponovno sestane posvetovalna skupina pri vladi, do takrat pa naj bi se držali predvidenega semaforja za sproščanje ukrepov. "Če bo strokovna komisija precenila, da je potreben drugačen pristop, pa bomo upoštevali njena priporočila," je dodala.

Popoldne je sicer premier Janša sporočil, da bo torkovo odprtje šol in vrtcev potekalo po prvotnem načrtu. Šole in vrtci se tako odpirajo v devetih statističnih regijah, in sicer v osrednjeslovenski, gorenjski, primorsko-notranjski, obalno-kraški, koroški, podravski, pomurski, savinjski in zasavski regiji. 

V Ljubljani do 11. ure na testu pozitivne tri osebe 

Kot je za STA povedal prvi mož združenja ravnateljev Gregor Pečan, uradnih odzivov s strani svojih kolegov po Sloveniji še nima, je pa že pred začetkom testiranj po nekaterih šolah prišlo do primerov nestrinjanja z obveznostjo izvedbe testiranja.

"Nimam konkretnih podatkov, koliko bi takih primerov lahko bilo, a na naši šoli doslej ni bilo še nikogar, ki bi nasprotoval. Postopki potekajo povsem gladko, doslej pa še nismo imeli pozitivnega primera," je povedal Pečan, sicer tudi ravnatelj Osnovne šole Janka Modra v Dolu pri Ljubljani, kamor naj bi se v torek na delo vračalo okoli 90 zaposlenih.

Na njihovi šoli testiranja izvajajo v ambulanti zdravnice s koncesijo, ki se na njihovo srečo nahaja v prostorih vrtca, torej v istem objektu, saj slednji sodi pod isti zavod. Če ne bo večjih težav z okužbami tudi med ostalimi, ki jih testiranje čaka, bi lahko v torek začeli z učnim procesom po načrtu, nekoliko pa jih še bega, kako bodo organizirali redno tedensko testiranje, če bodo ta spet potekala ob ponedeljkih, ko bo že potekal pouk.

V Mestni občini Ljubljana (Mol) so zaposlene množično testirali vse od jutra, do 20. ure pa so pričakali 3260 zaposlenih v vrtcih in šolah. V prvih štirih urah so testirali okoli 1100 oseb in med njimi potrdili tri okužbe, je v izjavi za medije dejal koordinator testiranja in cepljenja v ljubljanskem zdravstvenem domu Uroš Zafošnik.

V primeru pozitivnega izvida rezultate v eni sporočijo testiranemu, ki mora nato v najkrajšem času kontaktirati osebnega zdravnika, vsekakor pa ne sme iti v šolo oz. vrtec, je poudaril Zafošnik in dodal, da testiranje, v katerega je vključenih 50 zdravstvenih delavcev, poteka brez zapletov in gneče. Zaposleni so namreč dobili točen termin za testiranje, ki so se jih do zdaj držali.

Pri izvedbi projekta testiranja poleg Zdravstvenega doma Ljubljana sicer sodelujejo še mestni oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje, mestno redarstvo, civilna zaščita in vojaško zdravstvena enota Slovenske vojske.

Celjske učitelje in vzgojitelje testirali v dvorani Golovec, v Mariboru testiranje poteka na Teznem

Več kot 800 učiteljev in drugih zaposlenih v dvajsetih mariborskih osnovnih šolah, ki bodo v torek znova v šole sprejeli učence prve triade, pa se bo v Mariboru testiralo šele popoldne. Od 13. ure dalje za njih testiranja izvajajo v zdravstveni postaji na Teznem.

Vodja kolegija ravnateljev Mojca Kirbiš pričakuje, da večjih težav z odzivom po njenih besedah ne pričakujejo, vsaj če gre soditi po njeni OŠ Rada Robiča Limbuš, kjer se bodo testiranja udeležili vsi, ki se vračajo v šolo.

"Izkušnje pa so seveda različne, saj nekateri ravnatelji javljajo, da imajo določene težave, a gre za posameznike," je za dejala Kirbiševa, ki bo za morebitne primere okužb tako izvedela šele popoldne, v primeru, da bo med zaposlenimi kaj takšnih, pa jih bodo morali nadomestiti s tistimi, ki bodo na voljo in bodo torej še nekoliko boj obremenjeni. V torek naj bi se vrnilo 140 otrok, ravnateljica pa pričakuje, da bodo prišli bolj ali manj vsi.

Ravnateljica ptujske OŠ Olga Meglič Helena Ocvirk je povedala, da se je pri njih večina zaposlenih dopoldne že testirala, podatka o kakšnem pozitivnem testu pa še ni prejela. Skupaj se v šolo vrača 25 zaposlenih in 135 učencev. Učitelji, ki so sprva morda še imeli kakšne pomisleke glede testiranja so se potem, ko je to postalo obvezno, s tem sprijaznili in ni bilo nasprotovanj.

Za celjske učitelje in vzgojitelje ter ostale zaposlene v šolah in vrtcih so testiranje danes pripravili v dvorani Golovec, ravnatelji pa so z organizacijo testiranja zadovoljni. Zdravstveni dom Celje bo skupaj opravil več kot 940 hitrih testov. V tamkajšnje osnovne šole se bo v torek vrnilo 1587 otrok, ki obiskujejo prve tri razrede, pri čemer bodo izvajanje učnega procesa prilagodili trenutnim razmeram in bo potekalo ob doslednem upoštevanju preventivnih ukrepov.

Ravnateljica celjske OŠ Lava Marijana Kolenko je povedala, da so imeli testiranje odlično organizirano za vse celjske osnovne šole, in sicer v okviru celjske občine in Zdravstvenega doma Celje, ter da je bilo testiranje tako rekoč brezhibno. Večina testiranih je negativna, kar pomeni, da bodo v torek dokaj normalno pričeli z delom v šoli.

Ravnateljica OŠ Antona Globočnika Postojna Darija Košir je povedala, da so zaposlene testirali v dopoldanskem času, od 63 opravljenih testov pa so bili pozitivni štirje. "Vendar so vsi strokovni delavci, ki se vračajo jutri na delo, negativni," je dejala. V šolo naj bi se v torek vrnilo 242 otrok prve triade, ki obiskuje to osnovno šolo.

Testirajo tudi zaposlene v vrtcih

Pred za torek načrtovanim odprtjem vrtcev v regijah z boljšo epidemiološko sliko danes poteka testiranje zaposlenih s hitrimi testi na novi koronavirus. Številni so danes na delovnih mestih zaradi zagotavljanja nujnega varstva in priprav na torek. Ponekod bo testiranje v torek zjutraj.

V Vrtcu Škofja Loka danes mobilna enota testira okoli 60 zaposlenih v največji enoti, v torek zjutraj pa bodo opravili še testiranje po vseh ostalih enotah. Mobilne enote namreč niso bile na voljo, je za STA povedala ravnateljica Vrtca Škofja Loka Janja Bogataj, ki je tudi predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije.

Rezultatov hitrih testov še nima, saj je testiranje steklo v popoldanskem času. Sicer pa so danes na delovnih mestih vsi zaposleni Vrtca Škofja Loka, saj se pripravljajo na torkov prihod otrok. "Že z današnjim dnem smo oblikovali oddelke kot enovite mehurčke, da ne bomo jutri spreminjali organizacije, in so zaposleni in otroci prišli, jutri pa se jim samo priključijo novi otroci," je pojasnila Bogatajeva, ki več podatkov o poteku testiranja zaposlenih v vrtcih po Sloveniji za zdaj še nima.

Tudi zaposleni v žalskih vrtcih bodo testirani popoldne, je za STA povedala ravnateljica Vrtcev Žalec Natalija Starič Žikić. Testirani bodo zaposleni, ki morajo biti, teh pa je v Vrtcih Žalec 112. "Ko bodo znani rezultati, vsi po 20. uri, bomo dokončno potrdili organizacijo dela. V primeru večjega izpada si bomo pomagali z delom študentk," je pojasnila Starič Žikićeva.

Na vprašanje, ali so morda kakšni zadržki med zaposlenimi do testiranja, pa je odgovorila, da je manjše število zaposlenih imelo zadržke, vendar so se nato odločili, da opravijo test. "Ravnatelji smo tisti, ki moramo delo organizirati v skladu z veljavnimi predpisi, in pri tem osebna stališča ne smejo igrati velike vloge," meni Starič Žikićeva.

Sicer pa je poudarila, da se s sodelavkami veselijo, ker lahko začnejo z delom v polnem obsegu. Verjamejo, da so starši v času zaprtja vrtcev vložili ogromno truda in napora, da so za otroke dobro poskrbeli. Vendar otroci, tako Starič Žikićeva, potrebujejo tudi okolje, ki jim poleg načrtovanih in usmerjenih dejavnosti po kurikulumu nudi tudi možnost socializacije in učenja med vrstniki, kar pa v domačem okolju ni možno.

Ravnateljica celjskega vrtca Tonče Čečeve Irena Hren je povedala, da je zaposlene iz vrtca zjutraj na celjskem sejmišču testiral Zdravstveni dom Celje. Testiranja se je udeležilo okoli 70 zaposlenih, ki bodo v torek prišli na delo. Doslej ni bilo potrjene nobene okužbe, je povedala.

Se je pa veliko zaposlenih spraševalo, zakaj so zdaj nujni in potrebni hitri testi, saj so že doslej delali v nujnem varstvu, pa testiranje s hitrimi testi ni bilo potrebno. Nekateri se torej strinjajo s testiranji, drugi pa temu nasprotujejo, je še dejala Hrenova.

Na to je opozorila tudi vzgojiteljica Mateja iz ljubljanskega Vrtca Jarše. Kot je dejala, nima nič proti testiranju, a moti jo, da so tri mesece delali v vrtcih in jih nihče ni "niti povohal", zdaj pa se po kar treh mesecih morajo testirati. Sicer za zdravstveno osebje, ki izvaja testiranje na Gospodarskem razstavišču, pravi, da so zelo nežni in prijazni. Testiranje vrtčevskih otrok pa se ji zdi pretirano.

Vzgojiteljica Danaja iz Viških vrtcev, ki je sicer prebolela covid-19, meni, da je testiranje dobrodošlo. Od bolezni je minilo že tri mesece, zato je prišla danes na testiranje. "Če testirajo zdravnike, je tudi prav, da se nas testira," je dodala.

Testiranje na vsakih sedem dni

Vlada si sicer ob poslabšani epidemiološki sliki želi, da bi prav vsi šolniki dojeli pomen testiranja. "Vsi v vladi in v mojem kabinetu se testiramo enkrat na teden že dolgo časa in nisem srečal še nikogar s predrto nosnico," je v nedeljo popoldne na izredni novinarski konferenci dejal premier Janez Janša.

Po začetnem nelagodju učiteljev in vzgojiteljev, ki niso želeli biti prisiljeni v odvzem brisa, zdaj ravnatelji pravijo, da se bo testirala velika večina. "Oblikovali smo po osem prvih in drugih ter sedem tretjih razredov. Naredili bomo 23 mehurčkov, poskrbeli smo za varno pot, varno razdaljo, nošenje maske. Navodila so jasna," je za oddajo 24UR pojasnil ravnatelj OŠ Simona Jenka Kranj Rudolf Planinšek

Testiranje bodo morali ponoviti vsakih sedem dni. Zaposlenim s prebolelim covidom-19 in pri katerih je od okužbe minilo najmanj 21 dni in največ tri mesece, pa se testiranja ni treba udeležiti.

Testiranje sicer za učitelje ni obvezno, saj ga ne določa zakon. Generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič pa je pojasnila, da učitelji, ki se ne bodo testirali, ne bodo mogli v živo izvajati pouka, saj bi taka oseba lahko okužila ves razred.

Previdno na cestah

V torek se v šolske klopi vrača nekaj več kot 53.000 učencev prvih treh razredov, v vrtce pa skoraj 75.000 otrok.

Otroci pa se ne vračajo le v šole, pač pa tudi v promet. Policija zato voznike poziva, naj bodo od torka še toliko pozornejši. "Dejansko gre znova za prvi šolski dan, namreč vsi ti tedni, ki so minili od obiska šol, so šli v pozabo, zato je prav, da obnovimo to znanje. Staršem pa predlagamo, da vseeno v teh dneh še enkrat prehodijo šolske poti in otroke opozorijo na nevarnosti, s katerimi se bodo srečevali na cesti," poziva Simon Sušanj s Policijske uprave (PU) Kranj.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (691)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
26. 01. 2021 12.17
. učitelj, profesor, zlasti izkušen: bil je šolnik in narodni buditelj ,to se pravi da nas hočejo šolniki prebuditi,da se ne cepimo
robespierre16
26. 01. 2021 09.41
+1
bu......teta korona straši......😂😂
NA LEVO ni OK
26. 01. 2021 09.23
+0
Vsi , ki se iz svojega egoizma nočete testirat, nimate vstopa v javne zavode. Taka izjava, kot jo je dal Štrukelj, da se mora verjet na zaupanje pa je neumnost , ki lahko le škodi državljanom. Samo zamislite si, koliko novih okužb bi bilo, če se vsi ti odgovorni ljudje pred vstopom v šole ne bi testirali. Ne razumem kako nekateri tega ne razumejo.
zibertmi
26. 01. 2021 09.57
+2
to kar ti praviš,je prisila.stvar ni urejena z zakonom ,kar so tudi sami povedali.človek bi moral pa odgovarjat kazensko,če se ne testira.severna koreja pač.tvito bi bil rad bog.ostal bo pred nebeškimi vrati,pa nič ne bo nesel s sabo.mnogi ga bomo z lahkoto pozabili
Chinho
26. 01. 2021 18.59
+0
Ne razumem, kako ti ne razumeš? V podjetjih se testirajo vsi – nikogar zdravje ni manjvredno. V trgovinah morajo nositi maske vsi, zaposleni in kupci. Tudi seveda v zdravstvenih domovih. Pacienti lahko do zdravstvenega osebja stopijo samo posamično, z masko. Pred posegi jih celo testirajo. Učitelji smo edini zaposleni v Sloveniji, ki so popolnima nezaščiteni – čeprav delajo v ustanovah z največjim številom oseb – večini izmed katerih se ni treba testirati, nositi mask. Ves čas samo poslušamo: testirajte se, nosite maske, bodite pozorni na stiske otrok, ne preobremenjujte jih... In bognedaj da kakšen netestiran učitelj prestopi prag šole.. ali da kak učitelj nehote okuži učenca – katastrofa, sankcije!!! Kaj pa obratno – ča kak netestiran učenec prinese okužbo od doma in okuži učitelja? Nič. Se je pač zgodilo. Še 100% plačane bolniške ne dobiš. Dokaži, da si se okužil v šoli... In potem se čudite, da učitelji ne gremo z nasmehom na testiranje??
Nena1004
27. 01. 2021 18.39
Samo zamislite se, koliko okužb bo, ker ob vstopu v šolo niso bili testirani vsi otroci...ne vem kako tega nekateri ne razumejo
Uporabnik 007
26. 01. 2021 09.13
+0
Kako so se pa okuzili, ce delajo od doma? In ob vseh teh omejitvah ... hinavci... zato se pa niso hoteli testirat...
AlexReal
26. 01. 2021 08.53
+0
278 učiteljev je 278 razredov x 20 otrok x 2 starša = 11.120 oseb, ki lahko takoj prenašajo virus naprej ; za tiste , ki mislijo , da je številka majhna. Zlasti za tiste učitelje, ki so proti testiranju !
SabinaZ
26. 01. 2021 08.43
+0
Glede na to da je bilo testirano približno 1/3 kadra je številka 278 visoka. Mislim, da septembra in oktobra, ko so bile šole odprte, in naj bi učenci veselo trosili virus učiteljim, niti približno ni bilo toliko vzgojno-izobraževalnega kadra okuženega. Kdo je kriv za tokratne okužbe, če so bili septembra in oktobra učenci? Neodgovornost odraslih?
bukvan
26. 01. 2021 08.17
+2
maca12 prosim ne filozofiraj saj nimaš pojma kako je bit doma in učit tri osnovnošolce vsaki dan in jih prepričevat, da morajo delat od doma in se ne smejo zunaj igrat na igrišču z drugimi sošolci.
staridida
26. 01. 2021 08.43
+1
Uporabnik 007
26. 01. 2021 09.16
+1
Kaj pa tuki ni jasno? Itak se ne smejo na igriscu skupaj igrat... omg... 🙈🙈🙈 eni res rabite podnapise...
maca12
26. 01. 2021 08.08
-2
Pol ko se bojo okuzbe spet povecale bodo pa spet nekateri pametni....res je tezko nekaterim doma bit in se ucit...treba vse na silo tudi ce se jih okuzi miljon...
SabinaZ
26. 01. 2021 08.38
+3
Otroci so doma že 3 mesece pa zato število okužb ni nič padlo. Torej ukrep, da so zaprte šole ne deluje. Otroci so lahko doma še 2 leti pa če se starejši družijo in uživajo življenje ne bo število okužb nič padalo. Naj še starejši prevzamejo svoj del kolektivne odgovornosti, otroci so je že več kot svoj del.
Tone1234
26. 01. 2021 08.02
+1
Če je 278 učiteljev, se zastavlja vprašanje koliko okuženih učencev bo sedlo danes v razred brez mask skupaj z zdravimi vrstniki, in koliko jih bo neokuženih še ob koncu tedna? Koliko na ta način bo okužbo prineslo staršem , in koliko staršev službo....?
Alass
25. 01. 2021 21.53
-6
Ti testi so nesigurni,vsaj polovico okuženih so spustili,Al bo veselo jutri okužbe bodo šle v nebo
simple_mind
25. 01. 2021 21.52
+9
Marsikdo se lepo sprehaja po Evropi in še dlje naokoli, z nekakšnimi potrdili, mi Slovenci pa že mesece zaprti v občinske zapore s policijsko uro, a ???
DJ-Pero
25. 01. 2021 21.59
+6
Policijske ure se ne bomo znebili niti takrat, ko bo okoli virusa že zdavnaj vse potihnilo! Janša, Hojs and co. se predobro zavedajo da bo Trg republike poln prvi dan po odpravi...
SabinaZ
26. 01. 2021 08.39
+1
Ja in temu ki se sprehaja okoli z lažnim negativnim testom ni nič. Nobenih posledic ne nosi. Otroke pa lovijo po športnih igriščih kot glavne kriminalce.
uporabnica portala
25. 01. 2021 21.51
+2
Še vedno čakam na podatek, koliko je v številu vseh vzgojiteljev pozitivnih testov in koliko le-teh v številu vseh učiteljev!
lnterReflections
25. 01. 2021 21.50
+1
Jaz sem pred leti imel operacijo nosnega pretina. Kaj če so mi že takrat vstavili čip v možgane, ko so me operirali? Zakaj se ljudje niso že takrat bali iti k zdravniku, to je sedaj veliko vprašanje?
simple_mind
25. 01. 2021 21.53
-3
Imate posledice, ali zakaj takšno omejeno vprašanje ??
lnterReflections
25. 01. 2021 21.55
+4
Zakaj ravno sedaj toliko teorij zarot in ne že prej?
jaka
25. 01. 2021 21.47
+6
Ali so ti testi 100% zanesljivi, ali je 1,4% pozitivnih znotraj statistične napake?
simple_mind
25. 01. 2021 21.54
+1
uporabnica portala
25. 01. 2021 21.54
-1
uporabnica portala
25. 01. 2021 21.47
+5
1,4 % je kar precej višji odstotek kot so v povprečju ugotavljali oziroma zaznali ob novoletnem povratku na slovenski meji.
simple_mind
25. 01. 2021 21.46
+0
Koliko bi bilo pa otrok "pozitivnih" na testiranju, a ?
MuškaKokoš
25. 01. 2021 21.51
+2
Alass
25. 01. 2021 21.53
+1
Alojz69
25. 01. 2021 21.46
+1
@curie ne strasi prestrasenih
Curie Skyri
25. 01. 2021 21.50
+6
Alojz tisti, ki so že zdaj prestrašeni ne bojo nič več prestrašeni kot so že. Življenje v konstantnem strahu pa zame NI ŽIVLJENJE. Trepetati pred lastnimi sorodniki in prijatelji, da te za vogalom slučajno ne naskoči gripa. Dehumanizacija. Izgubljamo svoje človeško bistvo. Vse kar je lepega pri človeku. Družina, prijateljstvo, ljubezen. Zdaj so samo še maske, testi, razkužila in strah. Ta svet si lahko vtaknejo NEKAM
Alojz69
25. 01. 2021 21.44
@krucyfix kar zravn wc papirja da se vsak bumba gre testirat na WC👍
Curie Skyri
25. 01. 2021 21.42
+11
Malo sem razmišljala kakšna je poanta vseh teh "novic". Ljudje se cele popoldneve kregajo tukaj in debatirajo. Ponavljamo 100 x eno in isto stvar o nezanesljivosti testov, kam je šla gripa, katere maske bomo mogli pa zdaj nosit. Če vam ni jasno smo že zasužnjeni. Tele debate že dolgo nimajo več nobenega smisla. Še 2 super novici. Februarja začnejo testirati cepivo na otrocih, po zadnjih novicah pa zgleda, da bomo morali proti koroni cepiti pse in mačke (ne hecam se) Cats and dogs may need Covid vaccine to curb infections, scientists say... 😳😳 Že vidim trume strahopetcev, ki bodo pobijali in zapuščali domače živali. Če se zdaj babica še ne boji lastnega vnuka, pa naj se boji vsaj lastnega psička. Mi se kar pogovarjajmo ja, kot, da smo v debatnem krožku... Meni gre že počasi vse na bruhanje 🤢
Militos
25. 01. 2021 21.40
+3
Kaj ko bi Jajo poslušal novo Estonsko premierko?
simple_mind
25. 01. 2021 21.55
+3
Vedno bodo lahko našli izgovor, zakaj je pa v Estoniji drugače ...