Korona

UKC Ljubljana za 14 dni zaustavlja nenujne dejavnosti

Ljubljana, 23. 10. 2020 14.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Mirko Vorkapić, STA
Komentarji
253

Strokovni svet UKC Ljubljana je soglasno sprejel sklep, da se začasno zaustavi elektivna dejavnost za 14 dni, potem bo strokovni svet ponovno presojal o izvajanju elektivnega progama. Še naprej se bodo izvajale urgentne, nujne in zelo hitre obravnave. Medtem se v UKC Maribor soočajo z vse bolj omejenimi zmogljivostmi, saj se pričakuje hitro naraščanje števila pacientov.

Onkološke bolnike, nosečnice in porodnice še naprej obravnavamo brez omejitev. Na Pediatrični kliniki se dejavnost omeji po presoji stroke, so zapisali na Twitterju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Omejitve so začasne, veljajo torej 14 dni, potem pa bo strokovni svet ponovno presojal o izvajanju elektivnega progama, torej za nenujne posege.

V UKC Ljubljana je hospitaliziranih 113 bolnikov s covidom-19, od tega v intenzivni enoti 24, umetno jih predihavajo 19. Na novo so jih sprejeli 14, v domačo oskrbo pa odpustili sedem. UKC Ljubljana se je sicer v zadnjih tednih že prilagodil na povečano število bolnikov s covidom-19. Dodatne postelje so med drugim zagotovili v bolnišnici Petra Držaja in na ortopedski kliniki.

Vodja oddelka za intenzivno terapijo na infekcijski kliniki UKC Ljubljana Matjaž Jereb je v četrtek dejal, da sicer še obvladujejo situacijo. Upa pa, da bodo ukrepi, ki so bili sprejeti proti širjenju epidemije v zadnjem tednu, delovali in se bo krivulja obrnila navzdol.

Opozoril je, da so zaposleni že zdaj izčrpani. "Moji sodelavci delajo na robu zmogljivosti. Upam, da bomo zdržali," je povedal. Pri oskrbi bolnikov s covidom-19 jim bodo pomagali zdravniki tudi z drugih klinik.

Specialist infektologije in intenzivne medicine Tomaž Vovko pa je v današnji izjavi na Twitterju UKC Ljubljana dejal, da imajo na intenzivni terapiji infekcijske klinike trenutno 23 bolnikov, večina jih potrebuje umetno predihavanje, dva bolnika pa nista na ventilatorjih. Prazne so še tri postelje. V UKC sicer ventilirajo še enega bolnika, ki pa ima tudi covid-19 in bo kmalu premeščen k njim. Medtem so dva bolnika, ki še potrebujeta umetno predihavanje in nista več kužna, prestavili na druge intenzivne oddelke.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Težava pa je v kadru. Že danes jim pomagajo anesteziologi in specializant intenzivne medicine, sicer kardiolog. "Na tej točki smo uspeli, ne vem pa, kako bo čez vikend," je opozoril, saj pričakujejo priliv več ljudi na dan. Že v četrtek so jih sprejeli sedem v približno enakem času. "Lahko bomo odprli še dve dodatni postelji čez vikend, če bo treba, bomo še dodatno 'stisnili' bolnike," je navedel.

Dodal je še, da na infekcijski kliniki odpirajo nov oddelek, problematičen pa je manko osebja. Že zdaj dve sestri skrbita za štiri bolnike.

UKC Maribor na meji zmogljivosti

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor na akutnem oddelku za covid-19 trenutno zdravijo 45 bolnikov, še 14 jih je na oddelku za intenzivno terapijo. Kot je povedal strokovni direktor Matjaž Vogrin, v naslednjih dneh pričakuje hitro naraščanje številk, zato zmogljivosti, s katerimi trenutno razpolagajo, ne bodo zadoščale.

Mariborska bolnišnica zato najverjetneje že z današnjim dnem prehaja v tretjo fazo, s katero bodo za bolnike s covidom-19 imeli ob etaži v sklopu klinike za ginekologijo in stavbi infekcijskega oddelka na voljo še dodatno etažo ginekološke klinike. S tem bodo imeli na voljo 105 postelj za akutno obolele ter 24 postelj za tiste, ki bodo potrebovali intenzivno terapijo.

"To za nas pomeni velik napor, saj je prišlo do velikega prerazporejanja kadra. Samo za potrebe akutnih oddelkov za covid-19 je prerazporejenih več kot 110 medicinskih sester, več kot 40 pa v intenzivne enote, prerazporejenih je tudi več deset zdravnikov," je dejal Vogrin. Največje težave pričakuje pri obravnavi na intenzivnem oddelku, kjer so imeli velike težave pri oskrbi bolnikov že pred izbruhom epidemije.

Odprtje dodatne intenzivne sobe najprej s 24 posteljami, nato pa verjetno s še 12, pomeni bistveno nižanje standardov pri obravnavi bolnikov, je opozoril Vogrin. Po njegovem pojasnilu bo temu tako zaradi za to delo neusposobljenega kadra. "Ker nimamo nobene rezerve, smo zato morali bistveno zmanjšati druge dejavnosti, zato zdaj izvajamo le še nujne posege in zdravimo bolnike s karcinomskimi obolenji," je dejal Vogrin.

Ob tem je opozoril, da v slovenskem prostoru razmere niso povsod enake in da imajo nekatere ustanove nekaj več rezerve, zato bi se moralo zdravstveno ministrstvo odzvati ter kadre razporediti tja, kjer se borijo za življenja bolnikov.

Po besedah predstojnice oddelka za interno intenzivno terapijo Alenke Strdin Košir pripravljenih 24 postelj za bolnike s covidom-19 zaradi težav s kadrom uvajajo postopoma. Za trenutnih 14 bolnikov imajo na voljo okoli 40 sester, a je le 15 takih, ki so do zdaj že delale v intenzivnih enotah. Med bolniki, ki potrebujejo mehanično ventilacijo, je najmlajši star 39, najstarejši pa 80 let.

Murskosoboška bolnišnica
Murskosoboška bolnišnica FOTO: POP TV

V soboški bolnišnici prosta le še ena postelja za bolnike s covidom-19

V soboški bolnišnici so po navodilih ministrstva za zdravje za petino povečali število postelj za bolnike s covidom-19, tako da jih imajo zdaj 44. Zasedenih je 43 postelj, prosta je le še ena na intenzivni negi. V bolnišnici pa so se razveselili pomoči dodatnega medicinskega osebja, ki se je odzvalo pozivu in jim bo priskočilo na pomoč.

Kot so sporočili iz bolnišnice, je stanje nekaterih bolnikov zelo resno in bodo potrebovali intenzivno zdravljenje. Od tega tedna obolele za covidom-19 zdravijo tudi na infekcijskem oddelku, že od začetka pa v zgradbi starega ginekološko-porodniškega oddelka.

Do konca tega meseca bodo na ambulantne preglede v bolnišnici sprejemali naročene paciente, obveščali jih bodo le ob morebitni odpovedi pregleda. Paciente, ki na pregled ne morejo priti, prosijo, naj jih o tem čim prej obvestijo. Z novembrom pa bodo obravnavali le še tiste, ki bodo napoteni pod stopnjo nujnosti nujno in zelo hitro.

V bolniškem staležu je trenutno 60 zdravstvenih delavcev bolnišnice, 21 jih je pozitivnih na novi koronavirus. Tudi zato so se v Splošni bolnišnici Murska Sobota zelo razveselili dodatnih zdravstvenih delavcev "od zunaj", ki so so se odzvali njihovemu pozivu, naj se jim priključijo v teh težkih razmerah. Oglasilo se jih je kar nekaj, a še naprej vabijo tudi druge, da se jim pridružijo.

V Slovenj Gradcu gredo v povečanje kapacitet

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, kjer imajo trenutno 28 navadnih bolniških postelj za bolnike s covidom-19, se glede na hitro rast števila pozitivnih primerov pripravljajo na povečanje zmogljivosti na 50 postelj. Oddelek bodo razširili predvidoma s ponedeljkom. Dopoldne so zdravili 25 bolnikov s covidom-19, en je potreboval intenzivno nego.

Konec tedna bodo tako v izpraznjene prostore v stari kirurški stavbi preselili del bolnikov z internega oddelka, ki niso okuženi z novim koronavirusom, je načrtovano širitev oddelka za bolnike s covidom-19 pojasnila strokovna direktorica slovenjgraške bolnišnice Jana Makuc.

Za kritično bolne bolnike s covidom-19 imajo v bolnišnici zdaj na voljo dve izolacijski sobi, kjer jih stabilizirajo do premestitve v ustanove z že vzpostavljenimi intenzivnimi enotami za covid bolnike. "Ko bo treba, pa bomo vzpostavili lastno intenzivno enoto s petimi posteljami," je napovedala Makučeva.

Postojnska porodnišnica posodila postelje za vzpostavitev rdeče cone v domu starejših

Regijski štab civilne zaščite za Notranjsko je s pomočjo postojnske bolnišnice za ženske bolezni in porodništvo danes zagotovil dodatne postelje za dom starejših v Postojni. Postelje v domu potrebujejo za postavitev rdeče cone, ki bi jo odprli, če bi se med zaposlene ali oskrbovance razširil novi koronavirus, je na Facebooku sporočil regijski štab.

Kot so pojasnili, so tovrsten ukrep pripravili vsi domovi za starejše v regiji, "k sreči pa virus še ni vdrl med stanovalce domov". Pojavila se je le ena okužba med zaposlenimi v Ilirski Bistrici, ki pa je bila osamljena in se ni razširila.

V šempetrski bolnišnici pripravljajo prostor za povečano število covid bolnikov

Šempetrska bolnišnica, v kateri trenutno zdravijo devet bolnikov, zadnji hospitalizirani so predvsem iz severnoprimorske regije, ima še nekaj prostora za covidne bolnike, ki ne potrebujejo intenzivne nege. Trenutno imajo na voljo 25 postelj na covidnem oddelku, pripravljajo pa se tudi na sprejem bolnikov, ki bodo potrebovali intenzivno nego.

Kot je  povedala strokovna direktorica šempetrske bolnišnice Dunja Savnik Winkler, bi lahko na oddelek sprejeli do 35 bolnikov.

"Zato bi potrebovali trikrat več strokovnega kadra, kot ga je trenutno potrebnega. Če se bodo postelje polnile, se nadejamo pomoči primarne ravni, torej iz zdravstvenih domov, kjer opuščajo nenujne dejavnosti. Poklicala sem tudi na Rdeči križ in jih prosila za pomoč prostovoljcev, ki bi nadzorovali predvsem vstopno točko in merili temperaturo predvsem med vikendi. Tako bi naše osebje, ki je sedaj na vratih bolnišnice, lahko prerazporedili na oddelke," je povedala strokovna direktorica.

Nekaj zaposlenih je sicer odsotnih zaradi karantene ali okužbe, vendar večjega števila niso zaznali. Prav v četrtek pa jih je poklical bolnik, ki se je do pred nekaj dnevi zdravil na internističnem oddelku bolnišnice, da je zbolel za covidom-19. Posledično so zato odvzeli brise več kot 20 osebam, tako pacientom kot zaposlenim, ki so bile s tem bolnikom v tesnejših stikih. Rezultatov do tega trenutka še niso dobili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (253)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RdecaZvezda
24. 10. 2020 09.41
+1
IZ Nemčije prihaja resnica o virusu.
ska1
24. 10. 2020 08.49
+2
v bosno , na hrvaško in proti srbiji kolone naših...... ko se vrnejo bo pa jok in stok ker ukrepi ne bodo prijeli...
123soba
23. 10. 2020 19.05
+9
Na UKC je 7000 zaposlenih. Naj napišejo, koliko se jih ukvarja z bolniki s kovidom 19. Dvomim da 2000, zmatran so pa vsi🤕🤕🤕
priželjc
23. 10. 2020 18.38
-6
Delate se norca, pluvate cez zdravnike in medicinsko osebje. Zdej mi nej pa en od vas genijev pove kam hodite k zbolite? K šamanom?
LOS - T
23. 10. 2020 18.58
+7
Trenutno nikamor, a ne bereš novic. Sam še s covidom se ukvarjajo, vse ostalo ni nujno. Khm...
ochi
23. 10. 2020 18.29
+2
a bo prispevek nižji?
jung
23. 10. 2020 18.40
-1
A nebi ti raje prispeval kamenčka v mozaiku in naredil neko dobro delo v tej krizi. Ponosen boš nase.
fairplayy
23. 10. 2020 18.18
-5
Potrčevo javljanje za všečke in pozornost v živo iz 'svobodne ' Prage, kjer se vsi objemajo brez ukrepov je obrodilo sadove vsak dan večje številke od takrat ...
proofreader
23. 10. 2020 18.12
+12
Na nenujne stvari se je že doslej čakalo par mesecev ali let.
jung
23. 10. 2020 18.36
-2
TheEarthIsFlat
23. 10. 2020 18.08
+8
Enega posnetka ni v živo, kje so vsi ti silni "covida bolniki", lani jih je bilo hospitaliziranih ob istem času čez 180 bolnikov zaradi gripe, letos pa nič, ...
priželjc
23. 10. 2020 18.27
+0
Pa kaj ti mislis da bojo snemal bolnike na postlah!? Ze tvoj nick vse pove...
Bofur
23. 10. 2020 18.08
+4
Če nas že vlada prek medijev, ki jih po drugi strani želi uničiti, redno dnevno obvešča o številu testov, pozitivnih, hospitaliziranih, na respiratorjih in mrtvih, bi bilo od vlade pošteno, da nam vsak dan sproti poda tudi podatke, koliko ljudi je DNEVNO umrlo, v bolnišnicah, kar tako, doma, kapi, rak, infarkt, srčno popuščanje, odpoved pljuč, zaustavitev delovanja organov, nesreče, samomori, druge ne-covid bolezni in bolezenska stanja ... Potem bi imeli jasno sliko. Tako pa nas vlada že osmi mesec histerizira, zganja paniko ... kovid, kovid, kovid ... kot da ne obstajajo druge bolezni, kot da je kovid izrinil vse druge bolezni ... Kaj, a navadne gripe, navadne pljučnice, navadnega prehlada, driske, bronhitisa, astme, ledvičnih kamnov, več ni ... So ostale bolezni izumrle ?
CenzuriraniPolde
23. 10. 2020 18.02
+14
Če ustavljate vse ne nujno, potem ustavite še parlament in vlado!
451253
23. 10. 2020 18.01
+12
naj gre ze enkrat vse v k in pol bo mer...
hersonissos
23. 10. 2020 17.53
+14
Zdaj vsaj vemo, kaj imajo za bregom. Uničiti ljudi, z nepravočasnim zdravljenjem. Od tega jih bo več umrlo. Tak je plan. Pa koliko jih je letos umrlo od marca naprej in do zdaj tudi ne poveste. Bi ljudi kap, ko bi izvedeli. Samo ta virus je za vas smrtonosen. Adijo pamet!
tekha
23. 10. 2020 17.49
+8
Nobene razlike ne bo, tudi do sedaj niso delali. Dvojno placilo za ne delo im to ze sedem (7) mesecev.
Draža
23. 10. 2020 17.43
+12
Od 15.marca se je tam vse ustavilo,zato imajo prazno.
Uji5
23. 10. 2020 17.33
-5
A ste resno presenečeni? Kaj pa ste drugega pričakovali? Saj se že nekaj tednov govori o tem. Večje št. okuženih pomeni večjo obremenitev bolnišnic. Posebnih sester zadolženih samo za covid ni oz. jih je zelo malo. Sposoditi si jih je treba iz drugih oddelkov. Ker zdravstvenih delavcev primanjkuje povsod, drugi oddelki posledično ne morajo delovati normalno. Zdravstvene delavce pa seveda pošiljajo tudi drugam, npr. v domove za ostarele, kjer je zaradi okužb kadrovska stiska še bolj izrazita kot kadarkoli prej. Nekateri so bolni, nekateri v karanteni. Tako kot povsod. Ker jih je premalo je potrebno zagotoviti nemoteno delo vsaj za življenjsko ogrožujoča stanja, kar covid za tiste bolnike, ki so v bolnišnico sprejeti je, pa če je vam to všeč ali ne. Kaj so nujna stanja? Vsak razvit zdravstveni sistem ima sistem triaže, s katero razvrščamo paciente na podlagi njihovih stanj, komu se bo pomoč nudilo prej in kdo lahko še malo počaka. Tudi v UKC pride vsak z napotnico, ker je stopnja nujnosti napisana (razn na urgenco, kjer se pač predpostavlja, da je stanje urgentno - nujno). Če ima kdo kakšen boljši predlog, kako ustrezno oskrbeti vse covid bolnike in ob tem še ohraniti vse ostale zdravstvene dejavnosti, mislim, da bi vas bili vsi veseli. Ker tisti, ki zaradi tega "prehlada" pridejo v bolnišnico niso samo prehlajeni, ampak resno bolni. Naj se tak človek zaduši? Naj ga pustimo umreti, ker je pač star? Če gledamo na vse to z vidika, da ker je nekdo star in mu življenje podaljšamo za max. 10 let, potem lahko ukinemo 3/4 programov revme, hipertenzije, celo geriatrijo, polovico onkološke... Večina tukaj bi zdravstvenim delavcem nižala plače (predvsem zdravnikom), se ne držala ukrepov in od njih zahtevala brezpogojno delo, skličujoč se na "Hipokratovo prisego", ki je večina verjetno niti prebrala še ni. Večina zdravnikov se maksimalno trudi in daje vse od sebe, a nihče ne more čez svoje sposobnosti in brez napak delati 24 ur na dan. Za zaprtje vsega se pa le zahvalite vsem, ki "so prirejali fešte, pa če se vlada na glavo postavi", vsem, ki mask niso nosili, ker odlok ni zakon in vsem tistim, ki so v njih tako težko dihali, da jim je gledal ven cel nos in polovica ust. Ta vlada je pokvarjena, maščevalna in koristoljubna. Ampak ali pri teh številkah okuženih in hospitaliziranih resno mislite, da bi bilo pod katerokoli vlado kaj drugače, kakšni drugačni ukrepi? Vsi ste prepričani, kako lažejo o številkah. Ok, recimo, da vlada laže. Pa lažejo res vsi zdravniki, medicinske sestre, reševalci... vsi, ki s temi bolnimi vsak dan delajo, jih gledajo in jih poskušajo reševat? Res to verjamete?!? Vem, da sem za marsikoga s tem razmišjanjem ovca. Nič hudega. Situacijo sem žal videla na lastne oči in mogoče boste verjeli, ko bo v bolnišnico sprejet vaš mož, oče, sestra ali pa otrok. Upam pa, da ne bo nihče izmed vas nikoli na tem. Da, nekateri ukrepi so skregani z logiko. Tudi jaz si maske ne nadanem, ko hodim po prazni ulici. Bi pa če bi vsi nosili maske v zaprtih prostorih in povsod, kjer je veliko ljudi (nosilo pravilno, ne pol leta staro z nosem zunaj), si umivali im razkuževali roke, ne rinili v največjo gužvo in omejili druženja na manjši krog, virus imeli že davno pod kontrolo. Ampak Slovenci tega pač nismo sposobni. Raje gledamo sesuvanje zdravstva, šolstva in gospodarstva. No, saj tudi neumnim komentarjem ni za zameriti... večinoma itak komentira nižji sloj z maksimalno dokončano srednjo šolo. Žal pa ti posamezniki ukrepov ne spoštujejo in v prepričanju, da niso ovce tako vzgajajo tudi otroke. To je zaskrbljujoče. Prosim vas le, da se ne spravljate na policiste, zdravstvene delavce, trgovce in šoferje, ki vas prosijo, da si nadenete masko... vsi ti le opravljajo svojo službo, večina najbolje kot zmore in zna. In za vašo bedo niso krivi oni.
LOS - T
23. 10. 2020 17.43
+11
Patetik! Seveda smo vsi že spomladi vedeli da bo jeseni drugi val. Sam vlada ne, zdravniki in policaji zgleda! So bli pa vsi celo poletje na dopustu na polnih plažah Slovenije in Hrvaške in po svojih bogatunskih vikendih. Zdaj jim pa gori pod petami, kriv je pa narod in maske! Ma bejž!!
tekha
23. 10. 2020 17.48
+6
@uji Nobenih kovid bolnikov ni. So samo lazno "pozitivni" po neveljavnih testih i to je vse. Ugasnite televizijo in ostanite normalni.
Truth
23. 10. 2020 18.18
-3
Pa kje dobis sestre cez noc? Na drevesu? Kot da raja ni rinla drug cez drugega po dopustih. Dej dajat zdej vse na druge. Folk je kriv da je tko. Ne more bit jansa kriv, ce folk nima tri ciste v glavi.
priželjc
23. 10. 2020 18.31
-3
👏 kapo dol tebi in podobno mislecim. Zal se jim pa ne pride do konca...
priželjc
23. 10. 2020 18.31
-3
👏 kapo dol tebi in podobno mislecim. Zal se jim pa ne pride do konca.
priželjc
23. 10. 2020 18.31
-3
Truth
23. 10. 2020 17.23
-2
Potrč bo kej pomagal? Take mišice pridejo prav pri prelaganju nezaveastnih bolnikov. Al dela selfie v Pragi?
saknukdhwkfnnkj
23. 10. 2020 17.28
+0
Truth
23. 10. 2020 17.29
+2
Cisto nic. Pa imam veliko za dati. ;) Veliko veliko. ;) Zato pa mi ni treba bit klovn na madzarski tv. ;))))
Kazimir Plemeniti
23. 10. 2020 17.33
-1
Ja ampak s svojim komentarji se delaš klovna, pa taki ljudje kot si ti zagotovi nimajo veliko za dati.
Maslina
23. 10. 2020 17.56
+1
Nc ti nimaš za dati... Ti si ena ovca ki jo vsak zavaja
wikikriki
23. 10. 2020 17.58
+1
Truth
23. 10. 2020 18.00
+0
Vprasanje kaj je zate veliko. Ce si Bill Gates potem nimam veliko ne. Drugace pa...LOL Ce bi bil jaz Jansa bi Potrč že sedel v samici. ;)
CURVANORD Zanetti
23. 10. 2020 17.17
+12
Se malo in nase zenske bodo morale rojevat doma, stare tete pa bodo pomagale, se elektriko nam odkopite in uvedite tlako
wikikriki
23. 10. 2020 17.58
mojcd
23. 10. 2020 17.16
+11
Je kak novinar prevereil kje je Bavcar? Cudi me da se ni minister
Bolfenk2
23. 10. 2020 17.15
-2
A ste Potrč, Ribička in somišljeniki sedaj srečni, ko bo več sto ljudi umrlo zaradi vas in vašega nasprotovanja ukrepom, cela Slovenija pa bo spet zaprta?
Kazimir Plemeniti
23. 10. 2020 17.34
+2
Ah ja, to oprana ovca, pa kaj so zdej oni krivi? Vi bojčneži ste krivi, ker se vsega bojite.
TheEarthIsFlat
23. 10. 2020 17.14
+7
Trump je javno objasnil, da ta "kitajski virus" ni nič, slabši da je od prehlada, in da imajo učinkovitih medikamentov kolikor hočeš, so vsem dostopni in skoraj zastonj, in zelo učinkoviti,
anjerd
23. 10. 2020 17.25
+0
Ja, varikina in podobno. Če jo spiješ sigurno ne boš umrl od covida, ampak od varikine