Korona

Slovenija v oranžni fazi: pouk v šolah za vse razrede OŠ in maturante

Ljubljana, 11. 02. 2021 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Račič, STA, Tina Švajger
Komentarji
1278

Slovenija je tudi uradno prešla v oranžno fazo. Ukinja se omejitev gibanja na občine, dovoljeno je zbiranje do deset ljudi. V šolske klopi se vračajo vsi osnovnošolci, pa tudi dijaki zaključnih letnikov srednjih šol. Znova so dovoljeni izpiti in seminarji z udeležbo do deset študentov v prostorih fakultet.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Vračanje v šolo s ponedeljkom
    03:36
    Iz 24UR ZVEČER: Vračanje v šolo s ponedeljkom
  • Iz 24UR ZVEČER: Gregor Pečan o organizaciji pouka v šolah
    04:13
    Iz 24UR ZVEČER: Gregor Pečan o organizaciji pouka v šolah
  • Iz 24UR: Znova v šolo
    03:39
    Iz 24UR: Znova v šolo
  • Iz SVETA: Vračanje v šole
    03:19
    Iz SVETA: Vračanje v šole
Vlada je sprostila nekatere omejitve, ki veljajo za zajezitev epidemije covida-19.
Vlada je sprostila nekatere omejitve, ki veljajo za zajezitev epidemije covida-19. FOTO: Shutterstock

Glede na aktualne epidemiološke podatke, in kot so sporočili na popoldanski vladni novinarski konferenci, je Slovenija tudi uradno v oranžni fazi. Vlada je v sklopu tega na današnji seji obravnavala in sprejela nekatere spremembe odlokov ter sprostila določene omejitve, ki veljajo za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom, tudi na področju šolstva in športnih dejavnosti.

Kot je navedel državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport RS (MIZŠ) Damir Orehovec, je vlada danes na podlagi aktualnih podatkov za vso državo sklenila, da se ponedeljkom v šole vračajo vsi osnovnošolci, pa tudi dijaki zaključnih letnikov srednjih šol.

Vlada RS je sprostila določene ukrepe, kot velja za prehod v oranžno fazo. To je že sinoči zagotovil tudi obrambni minister in prvak NSi Matej Tonin, ki je glede odprave policijske ure spomnil, da po semaforju to ni predvideno "v oranžni fazi, ampak v rumeni". Odločitve so pristojni predstavili na današnji popoldanski novinarski konferenci.

Pouk za vse v matičnih učilnicah; kosila naj bodo izvedena tako, da bo med učenci čim manj mešanja

 A še vedno velja nekaj preventivnih zaščitnih ukrepov. "Pouk v osnovnih šolah bo potekal v mehurčku, organiziran bo torej v matičnih učilnicah za učence vseh razredov, učenci pa učilnic ne bodo menjavali," je dejal. V zaprtih šolskih športnih objektih se za učence še naprej ne bodo izvajale dejavnosti zunanjih izvajalcev. Učenci bodo malicali v učilnicah, kosila pa naj šole organizirajo tako, da bo med njimi čim manj mešanja, je naštel Orehovec. V matičnih razredih učencem ne bo treba uporabljati zaščitnih mask, zunaj razreda pa ves čas.

V mehurčku matičnega razreda bo še naprej potekalo tudi podaljšano bivanje, ki bo organizirano za otroke prvih treh razredov osnovnih šol, medtem ko bodo starše četrtošolcev in petošolcev pozvali, naj – če le ni nujno – otroci hodijo po pouku domov, je pojasnil. V primeru, da šola za učence 4. in 5. razredov oblikuje heterogeno skupino podaljšanega bivanja, bo tam obvezna uporaba zaščitnih mask tako za učence kot za zaposlene, pa je navedeno v okrožnici šolam, ki jo je pridobila STA.

Obvezne in neobvezne izbirne predmete bodo lahko izvajali na daljavo ali v matičnem oddelku. V primeru oblikovanja heterogene skupine bodo tako učiteljica kot učenci pri pouku morali nositi zaščitno masko. Po priporočilu ministrstva se šole v naravi, plavalni tečaji, praktični del prometne vzgoje za kolesarski izpit in ekskurzije do nadaljnjega ne izvajajo.

Dodatna strokovna pomoč za učence s posebnimi potrebami, ki so v šoli, bodo lahko izvajali tudi mobilni učitelji, a le ob doslednem izvajanju vseh priporočenih ukrepov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Zdaj je tudi uradno: Slovenija je prešla v oranžno fazo, s tem pa se tako v šolske klopi vračajo vsi osnovnošolci, pa tudi maturanti.
Zdaj je tudi uradno: Slovenija je prešla v oranžno fazo, s tem pa se tako v šolske klopi vračajo vsi osnovnošolci, pa tudi maturanti. FOTO: AP

Ker so prihodnji teden v vzhodnem delu države počitnice, se bo tako v šolske klopi vrnilo približno 107.000 učencev in 6000 učiteljev iz zahodnega dela Slovenije, 83.000 učencev iz vzhodne države pa se bo v šole vrnilo 22. februarja.

Orehovec je ob tem vse pozval k doslednemu spoštovanju veljavnih priporočil NIJZ, "da bi lahko vrtci, šole in fakultete ostali odprti do konca šolskega leta".

V srednje šole pa se v ponedeljek vrača približno 11.000 dijakinj in dijakov gimnazij in srednjih šol ter približno 650 dijakov nižjega poklicnega izobraževanja. Spet bo v šolskih prostorih potekal tudi praktični pouk ter izobraževanje odraslih, je povzel državni sekretar.

S ponedeljkom bo v umetniških gimnazijah in v glasbenih šolah dovoljena izvedba individualnega pouka. V glasbenih šolah se bo individualni pouk za učence v celoti izvajal v prostorih šole, medtem ko bo pouk predmetov, ki se izvajajo skupinsko, nadalje potekal v obliki izobraževanja na daljavo. Izjema, ki jo odlok prinaša je možnost, da se pouk predmeta, za katerega šola presodi, da je za nemoteno nadaljevanje oziroma zaključevanje izobraževanja učencev to nujno potrebno, lahko izvaja v prostorih šole, je zapisano v okrožnici.

Še naprej pa bo na daljavo potekal pouk skupinskih predmetov predšolske glasbene vzgoje, glasbene in plesne pripravnice, baleta, sodobnega plesa, nauka o glasbi, solfeggia, orkestrov, pevskega zbora in komorne igre. Prav tako se v prostorih šole ne izvajajo nastopi učencev, še navaja okrožnica.

Sproščanje ukrepov zoper širjenje okužbe z novim koronavirusom ob prehodu v oranžno fazo prinaša novosti tudi za slovenske visokošolske zavode, saj bo od ponedeljka spet dovoljeno izvajanje izpitov in seminarjev do 10 študentov. Čeprav se izpitno obdobje prav te dni zaključuje, so na univerzah veseli dodatnih možnosti izvajanja študijskih procesov.

Na fakultetah izpiti in seminarji za do deset študentov

V višjih in visokih šolah ter na fakultetah bodo s ponedeljkom dovoljeni izpiti in seminarji do deset udeležencev, te izjeme veljajo tudi za dijaške in študentske domove, je dodal Orehovec.

Od ponedeljka bo dovoljena tudi brezkontaktna športna vadba - individualno oziroma v skupini do deset športnikov.

Za vrtce tudi s ponedeljkom ne bo sprememb. Po podatkih Skupnosti vrtcev Slovenije je v vrtce ta teden vključenih 74 odstotkov otrok, medtem ko je na današnji dan v šolah približno 90 odstotkov vseh učencev prvega triletja, je navedel državni sekretar.

Šole in fakultete je 16. marca po razglasitvi epidemije zaprla še vlada Marjana Šarca. Vsi učenci in dijaki so se nato dva meseca izobraževali na daljavo. 18. maja so se v šole najprej vrnili učenci prvega triletja in dijaki zaključnih letnikov. Teden dni pozneje so v šole odšli učenci devetih razredov, 1. junija učenci 4. in 5., dva dni pozneje pa še učenci 6., 7. in 8. razredov. Dijaki preostalih letnikov so se do konca šolskega leta izobraževali na daljavo, v šolo pa so lahko prišli le po spričevala.

Glede na vladni načrt se v oranžni fazi lahko v šole vrnejo preostali razredi osnovne šole in zaključni letniki srednje šole po programu C, na fakultetah lahko spet izvajajo izpite in seminarje za največ deset ljudi, odprejo se nekatere dodatne servisne dejavnosti ter trgovine, v skladu z načrtom pa je ta faza že prinesla tudi zbiranje do deset oseb in odpravo prepovedi prehajanja občinskih meja.

V novem šolskem letu je pouk za vse znova stekel v šolah, a ne za dolgo. 19. oktobra so šole zaprli za učence od vključno 6. razreda in dijake. Sledile so krompirjeve počitnice, po katerih so doma ostali še vsi preostali. 26. januarja so se v šole najprej vrnili učenci prvega triletja v devetih tako imenovanih rdečih statističnih regijah, ta torek pa še učenci prvega triletja v preostalih regijah.

Osnovnošolci se bodo ob napovedanem vračanju vseh v šole izobraževali po tako imenovanem modelu B, ki predvideva šolanje vseh v šolah ob spoštovanju priporočil in ukrepov NIJZ za preprečevanje okužb. Dijaki zaključnih letnikov pa se bodo izobraževali po modelu C, kar glede na avgusta predstavljeni načrt pomeni, da se jih bo polovica dva tedna izobraževala doma, druga polovica pa v šoli, nato pa se bodo za naslednjih 14 dni zamenjali.

Tonin o sproščanju ukrepov: Kar smo napisali za oranžno fazo, drži

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 837, v bolnišnicah se je v sredo zdravilo 828 covidnih bolnikov. Vladni načrt sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 določa, da država preide v oranžno fazo, ko je sedemdnevno povprečje okuženih pod 1000 in je tudi hospitaliziranih manj kot 1000 bolnikov s covidom-19.

Z aktualnimi epidemiološkimi razmerami v državi se je Vlada RS sicer seznanila že na sredini večerni seji, pristojnim ministrstvom pa nato naložila, da v skladu z načrtom sproščanja pripravijo odloke. Te so nato obravnavali na današnji seji, ki se je pričela ob 11. uri dopoldne.

Obrambni minister Matej Tonin je sinoči v oddaji 24UR ZVEČER dejal, da je vesel, da smo številke spravili na nižje ravni in da je Slovenija dosegla oranžno fazo, za kar se je ljudem zahvalil. Obljubil je, da se bo vlada držala semaforja, ki ga je postavila. "Danes so bili dogovorjeni detajli, čez noč in jutri dopoldne se bodo pripravili čistopisi odlokov, jutri se bodo na vladi ti odloki sprejeli, nato pa jih bodo moji kolegi podrobno predstavili."

Na vprašanje, ali to pomeni, da se bo sprostilo vse, kar je predvideno v oranžni fazi, je odgovoril: "Vladna beseda velja in kar smo zapisali za oranžno fazo, drži."

Glede tega, ali bo policijska ura ostala, pa je povedal: "Sami veste, da policijska ura na semaforju ni v oranžni fazi, ampak v rumeni."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vlada je sicer v objavi na Facebooku v sredo poudarila, da so trendi pozitivni, a je virus še vedno med populacijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Je pa vlada v sredo odločila, da bodo zaposleni v storitveni in trgovinski dejavnosti, za katere vladni odloki zapovedujejo obvezno testiranje na novi koronavirus, vključeni "v poseben presejalni program, na podlagi katerega bodo imeli prednostno obravnavo na testiranjih" – podobno velja za zaposlene v zdravstveni dejavnosti in šolnike.

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

15.13

Hojs: Ko sem prišel na mejo, sem policistu pokazal zemljiško-knjižni izpisek in izjavo o prehodu meje

Minister Hojs se je na novinarski konferenci dotaknil tudi vprašanja glede ponedeljkovega dogodka na meji s Hrvaško, ko so ga zavrnili pri prehodu. Na vprašanje, kaj je želel - oditi do nepremičnine na Hrvaške, do nepremičnine v Kopru, ali nadzorovati delo policistov na meji, ni želel odgovoriti.

15.09

Za prehod meje odslej velja tudi potrdilo o preboleli okužbi ali o cepljenju

Poleg negativnega PCR ali HAT, je po novem pogoj za prehod meje brez karantene tudi potrdilo o pozitivnem testu oziroma zdravniškim potrdilom o prebolelem covidu-19. Za prehod meje bo dovolj tudi potrdilo o prejetem drugem odmerku cepiva.

15.02

Odlok glede prehajanja meja

Omenjeni novi odlok začne veljati v soboto (ne v ponedeljek), v sosednjih državah so ukinili notranje kontrolne točke, ljudje lahko mejo prehajajo na vseh kontrolnih točkah, ne le v prej zapovedanih, izjema ostaja zunanja schengenska meja - torej meja s Hrvaško.

14.58

Hojs: Lahko se prosto gibljemo po celotni državi, policijska ura ostaja

Kot je pojasnil notranji minister Hojs, ni več omejitve gibanja na občine, prav tako na statistične regije. Lahko se prosto gibljemo po državi, kar velja tudi za športne dejavnosti. Ostaja pa v veljavi policijska ura, to se bo ukinjalo po regijah in glede na epidemiološko sliko.

14.54

Šole v naravi do nadaljnjega ne bo, malica v razredu, kosila na način, da se otroci čim manj mešajo

Pouk v osnovnih šolah bo organiziran v matičnih učilnicah, učenci učilnic ne bodo menjavali. Državni sekretar Orehovec je še pojasnil, da se šola v naravi do nadaljnjega ne bo izvajala, malicajo v razredu, kjer poteka tudi pouk, kosila bodo imeli v jedilnici, a na način, da se čim manj mešajo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1278)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

muhhamad
14. 02. 2021 18.40
+1
veliko sol bo poskusilo zalaufati program. ljudje ki pa kupujejo sesalce tudi na parp pa so se sotalno zavili v molk! pravijo, da jih spretni goljufi oberejo yudi do 5500 eur! z njimi tuid gredo na banko! obvestite takoj 113!!!! policijo!
backtothefuture
12. 02. 2021 09.28
+0
Vso zimo - vlada odpri že šole ! zdaj ko so, - gnila vlada.Narod ki prav uživa, če je Proti.
vladimir_gajsek@yahoo.com
12. 02. 2021 08.27
-2
Slovenija, lepote tvoje... – Koronavirusna oranžerija? - Slovenija je kakor en sam velik grajski park, se razprostira okoli graščine Evropske unije. Domovinsko in državno je zasnova slovenske domovine razdeljena v več delov: štajerska in gorenjska oranžerija, dolenjski cvetlični vrt, panonske trate, koroški drevesni park, ribnik oziroma morje Adrijansko, Alpe in obširen gozd. anes slovenska domovina celo kot država, se zdi, večkrat nima prave namembnosti in jejavnosti zavoljo koronavirusa zaprt prostor in zato pogosta tarča notranjepolitičnega huliganstva. Posledica se včasih kaže pesimistom kot nezadržno državno in nacionalno propadanje. Stvar je še poslabšala nova razporeditev sil v Evropski uniji in mednarodno, ki je razrezala park vsaj na dvoje in Slovenijo tako odtujila od lastne osredinjenosti.
ecnarf
12. 02. 2021 08.07
-3
Ma kakšne počitnice saj ste bili tri mesce doma in ste hotl v šolo
Gsmm
11. 02. 2021 21.59
+6
SMRT JANŠIZMU IN FAŠIZMU, SVOBODA SLOVENSKEMU NARODU!!!
PorednaSliva
11. 02. 2021 21.59
+7
Smrt janšizmu in hojsizmu! ✊ Narod vstani!
vladimir_gajsek@yahoo.com
12. 02. 2021 08.29
-3
Slovenija, lepote tvoje... – Koronavirusna oranžerija? - Slovenija je kakor en sam velik grajski park, se razprostira okoli graščine Evropske unije. Domovinsko in državno je zasnova slovenske domovine razdeljena v več delov: štajerska in gorenjska oranžerija, dolenjski cvetlični vrt, panonske trate, koroški drevesni park, ribnik oziroma morje Adrijansko, Alpe in obširen gozd. Dandanes slovenska domovina celo kot država, se zdi, večkrat nima prave namembnosti in jejavnosti zavoljo koronavirusa zaprt prostor in zato pogosta tarča notranjepolitičnega huliganstva. Posledica se včasih kaže pesimistom kot nezadržno državno in nacionalno propadanje. Stvar je še poslabšala nova razporeditev sil v Evropski uniji in mednarodno, ki je razrezala park vsaj na dvoje in Slovenijo tako odtujila od lastne osredinjenosti. Šolska pesmica: Vrtec ogradila bodem...
DaVinci
11. 02. 2021 21.58
-3
Jaz bi raje na daljavo solo.Zakaj me silite gledat ljudi,ki jih ne maram.Te sosolce.Doma mi gre lazje in tudi ocene imam boljse.
hirajem
11. 02. 2021 21.54
-5
cepit se pejmo pa pika!
MariaAna
12. 02. 2021 08.22
+1
Kaj še čakaš...pojdi že ! 🙊🙉🙈
Bavaria_freak
11. 02. 2021 21.46
-2
Po Neuradnih podatkih ima Sars-Cov2...Smrtnost 20%...Ne nim...ker praga svoje hiše nebi prestopu...ČE BI BILO TAKO...JASNO!...Marš prokleta Demokratična Politika, ki pospravlja Uboge starostnike...TREBA tehnico Vzet v roke in PREVAGAT...Kaj je bolje za Oskbro ljudi...VIRUS ali UKREPI...Rumenkoti se nam Smejijo...🤢🤮
vladimir_gajsek@yahoo.com
12. 02. 2021 08.33
+0
Ko si star/a in bolan/a in opešan/a, te lahko nova inkvizicija občine vrže na cesto crkavat, sicer pa v zastonjsko okolje brezdomcev... Okrajno sodstvo deluje s svojimi eksekutorji - izvršitelji in seveda s policijo. Prav neprijeno umiranje.
Satoshi Nakamoto
11. 02. 2021 21.39
+3
Osnovna funkcija šolskega sistema v stalinističnih diktaturah je pranje možganov otrokom. Pohabljanje. Generiranje sužnjev, nesposobnih preživetja na prostih trgih.
vladimir_gajsek@yahoo.com
12. 02. 2021 08.35
-2
Nsatanko tako, posebej pa v ljubljanski Univerzi - Osnovna funkcija šolskega sistema v stalinističnih diktaturah je pranje možganov otrokom. Pohabljanje. Generiranje sužnjev, nesposobnih preživetja na prostih trgih. Profesorji - kot podaljšani pendrek policije?
Bavaria_freak
11. 02. 2021 21.37
-4
Nič odpirat...Imamo slab zdravstveni sistem...Vsi hočemo živet do konca svojih let...🙃
nivecupanjazapoštene
11. 02. 2021 21.32
+4
Če bi vlada počakala do konca počitnic bi mogoče odprtje trajalo dlje kot teden ali dva. Pomojem vlada to počne zato, ker jim tako stanje ustreza. Da so ljudje doma in nič ne smejo. Da njih nihče ne bo zrušil. Me zanima s kakšnim izgovorom si bodo drugi leto podaljšali mandat. Glede šol pa tako. So najbolh pomembne in bi ved čas morale biti odprtw. A smo družba kjer rudi zaradi socialnih razlogov več generacij živi skupaj. Vsi starostniki še niso bili cepljeni. In kaj če otrok okužbo prinese iz šole in okuži ostale?
Zaposleni-
11. 02. 2021 21.28
+3
Hojs je šel z mamo na Hrvaško snemat oddajo Ugodno oddam sina 🤣😁😁😁😁😁😁😁😁😁
Mars1212
11. 02. 2021 21.22
+1
Konec aprila ali maja pa spet lockdow zaradi "angleškega seva".
Zaposleni-
11. 02. 2021 21.28
+1
hirajem
11. 02. 2021 21.56
+3
junija in julija pa odprtje zaradi reševanja hrvaškega turizma
kadabra
11. 02. 2021 21.19
+4
Janez, Hojs in druščina iz SDS. Izgubili ste ogromno volivcev zaradi nelogičnih ukrepov. Zaradi policijske ure vas tudi jaz ne volim nikoli več.
tihbot
11. 02. 2021 21.13
+5
gremo spet u ta zapor
junij66
11. 02. 2021 21.06
-1
Pazite se komunističnega seva. Ampak ne tistega 1941-1990. Ta po letu 1990 je 100xhujši. Sama hudobija in lakomnost po oblasti ga je.
26277
11. 02. 2021 21.57
+1
Uporabnik1295675
11. 02. 2021 21.05
-7
Čestitke vladi za odgovorno delo.
vladimir_gajsek@yahoo.com
12. 02. 2021 08.36
-2
Čestitke vladi za odgovorno delo - do konca mandata?
BroNo1
11. 02. 2021 21.05
+2
Folk se ječist zagnilu in to tolk, da zdaj jim pa ni prav, da se šole odpirajo?! Saj ne veš kaj bi radi?
piron
11. 02. 2021 21.05
+3
hahaha, JJ se je v bistvu usral dijakov:-) BRAVO, MULCI
piron
11. 02. 2021 21.07
+5