Korona

Za posledicami covida-19 umrl metropolit Srbske pravoslavne cerkve v Črni gori Amfilohije

Podgorica, 30. 10. 2020 16.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vplivni vodja Srbske pravoslavne cerkve (SPC) v Črni gori, metropolit Amfilohije, je v 83. letu starosti umrl za posledicami koronavirusne bolezni 19, so sporočili iz cerkve.

Umrl je v bolnišnici v Podgorici, kjer se je od 6. oktobra zdravil zaradi covida-19. Iz cerkve so 20. oktobra sicer sporočili, da ni več pozitiven na koronavirus, a se mu je pljučnica poslabšala, zato je ostal na zdravljenju v bolnišnici.

Vodja vplivne SPC v Črni gori - s tem pa drugi najvišji predstavnik v hierarhiji SPC takoj za patriarhom Irinejem - je bil od leta 1990, torej tudi v času razpada nekdanje Jugoslavije in ločitve Črne gore od Srbije leta 2006.

Ostal je neomajen zagovornik srbskih interesov, branil srbske nacionaliste in vojne zločince, med drugim Radovana Karadžića, političnega vodjo bosanskih Srbov, ki je obtožen zaradi genocida med vojno v BiH. Na pogrebu Karadžićeve mame v Črni gori leta 2005 je dejal, da je bila "mati nesmrtnika". Priznal je tudi, da je Karadžiću nudil zatočišče v času, ko je bežal pred roko pravice. V svoji rezidenci v samostanu v Cetinju je sprejemal tudi vojnega zločinca Željka Ražnatovića Arkana, poročajo tuje tiskovne agencije.

Metropolit Amfilohije

Bil je tudi oster kritik predsednika Črne gore Mila Đukanovića, ki je vodil prizadevanja države za samostojnost. Kritičen je bil zaradi odmika Podgorice od Srbije in Rusije.

Analitiki menijo, da je bil njegov vpliv ključnega pomena za zgodovinski poraz Đukanovićeve stranke po 30 letih na oblasti na volitvah avgusta letos, saj je kljub omejitvam zaradi epidemije covid-19 več mesecev vodil množične proteste proti vladi in spornemu novemu zakonu o svobodi veroizpovedi, s katerim bi SPC v Črni gori izgubila več sto cerkva in samostanov.

Velja tudi za pomembnega pobudnika združevanja nekdanjih opozicijskih sil po parlamentarnih volitvah za oblikovanje koalicijske vlade kljub njihovim zelo različnim političnim usmeritvam. Tako je po volitvah pred ustanovno sejo parlamenta v samostanu Ostrog zbral vodje strank in od njih zahteval, da za premierja potrdijo Zdravka Krivokapića, ki je sedaj mandatar za sestavo nove vlade.

Zadnja leta je bil tudi eden vodilnih kritikov srbskega predsednika Aleksandra Vučića, ki ga je obtoževal, da želi izdati Kosovo. Vučić je ob njegovi smrti danes že izrazil sožalje vodstvu cerkve v Črni gori.

Poglavar SPC, patriarh Irinej je v Beogradu dejal, da je njegova smrt eden najbolj žalostnih dni v zgodovini Srbske pravoslavne cerkve. Dodal je, da je umrl "dober človek in odličen teolog".

Pogreb bo v nedeljo, pokopali pa ga bodo v kripti cerkve v Podgorici. Pogrebno mašo bo vodil patriarh Irinej, so še danes sporočili iz Podgorice.

Mandatar Krivokapić je tehnično vlado pozval k razglasitvi dneva žalosti v državi.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja