Korona

'Iz zmedenih vladnih sporočil ne moremo razbrati, ali je epidemije konec ali ne'

Brdo pri Kranju, 15. 05. 2020 12.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Delodajalci preklic epidemije novega koronavirusa pozdravljajo, a hkrati opozarjajo, da bodo ukrepi za blažitev posledic in ponoven zagon gospodarstva potrebni še nekaj časa. V sindikalnih vrstah se bojijo, da za preklicem stojijo ekonomski razlogi na ceno ljudi. V Levici pa so opozorili, da vlada pošilja zmedena sporočila, prepričani so, da krize ne obvladuje in da nima nikakršnih načrtov, kako bomo preživeli prihodnje tedne in mesece.

Predsednik Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole je ob preklicu epidemije posvaril, da po 1. juniju ne bi prišli v položaj, ko novih ukrepov še ne bo, stari pa ne bodo več veljali. "Tega si ne znamo predstavljati in bi bila velika škoda za gospodarstvo," je dejal ob robu seje Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) na Brdu pri Kranju.

Smole pričakuje, da bo ob končanju epidemije že sprejet tretji paket protikoronskih ukrepov. "Vsi pozdravljamo, da je prišlo do preklica, a mnogi se premalo zavedajo, da ni bil problem ustaviti gospodarstva, pač pa je problem ponovno zagnati gospodarstvo in priti nazaj na raven izpred epidemije. Za to bo potreben tretji paket in morda še četrti in peti," je dejal. Sam meni, da bo okrevanje gospodarstva trajalo še najmanj dve leti, čeprav se boji, da bo potrebnega še več časa.

Potem ko je DZ prve ukrepe za blažitev posledic epidemije sprejel konec marca in trenutno veljata dva večja protikoronska paketa, si bodo v Združenju delodajalcev prizadevali, da bo tako skozi socialni dialog kot skozi razgovore s predsednikom vlade in ministri prišlo tudi do tretjega paketa ukrepov.

V njem Smole ne pričakuje le subvencioniranja skrajšanega delovnega časa, pač pa še vrsto drugih ukrepov, med njimi tudi takšnih, ki vlade nič ne stanejo, delodajalcem pa bi zelo pomagali. "Delodajalci se ne borimo samo za to, da podjetja obstanejo, pač pa v enaki meri tudi za ohranitev delovnih mest," je poudaril.

Socialni partnerji pričakujejo sprejetje novih paketov protikoronskih ukrepov
Socialni partnerji pričakujejo sprejetje novih paketov protikoronskih ukrepov FOTO: Aljoša Kravanja

Štrukelj: Za odločitvijo predvsem ekonomski razlogi, ki bi šli tudi na ceno ljudi

Po besedah predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimirja Štruklja so bila na današnji seji ESS že izpostavljena opozorila, ali je preklic epidemije, ki bo začel veljati 31. maja, "zakonsko izpeljan ustrezno". Ob tem je ocenil, da so za odločitvijo glede na "ukrepe, ki so bili še pred 14 dnevi skrajno radikalni", "predvsem ekonomski razlogi, ki pa bi zdaj lahko šli tudi na ceno ljudi".

Štrukelj, ki je tudi glavni tajnik šolskega sindikata SVIZ, je spomnil še, da je v navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje pred ponedeljkovim odpiranjem šol in vrtcev zapisano, da se odločamo za dobre stvari za otroke, starše in ostale. Na drugi strani pa se povečujejo tveganja za širitev koronavirusa.

V luči preklica epidemije se zato po njegovih besedah zdi, da prihaja do različnih pogledov in ocen, "kje smo glede na to, kakšen cilj zasledujemo".

Tretji paket protikoronskih ukrepov je tudi tema današnje seje ESS, po napovedih vladnih predstavnikov pa bo predvidel posebno pomoč najbolj prizadetim dejavnostim, med njimi gostinstvu in turizmu. Vlada se bo z njim seznanila v ponedeljek, v torek pa naj bi ga sprejela in poslala v DZ.

Levica: Epidemije je konec, epidemije ni konec

Na vladno odločitev, da prekliče epidemijo, so se odzvali tudi v opoziciji. V stranki Levica ocenjujejo, da je vlada včeraj preklicala epidemijo, danes pa pravi, da tega ni storila. "Vse skupaj spominja na tisto z izgubljenim kamionom v prvih dneh vlade, ko sta ministra Tonin in Počivalšek v nekaj urah prešla od zagotovil "kamion z maskami je v Postojni" do "kamion smo izgubili" in nazadnje "kamiona nikoli ni bilo". Podobno je z epidemijo. Včeraj je Janša še na seji državnega zbora zatrjeval, da bo preklicana 31. maja, istega dne zvečer je vlada sprejela sklep, da jo končajo kar čez noč. Zdaj pa se še dodatno zapletajo s pojasnjevanjem, da odlok sicer "začne veljati 15. maja", vendar pa se šele "31. maja začne uporabljati" Skratka, iz zmedenih vladnih sporočil državljani ne morejo razbrati, ali je epidemije konec ali ne," so zapisali. 

Ob tem pa so v Levici poudarili, da je bistvo prenehanje koronazakonov, ki vsebujejo ukrepe pomoči gospodarstvu in prebivalstvu. "V njih je določeno, da veljajo do 31. maja, a pod pogojem, da je epidemija končana pred 15. majem. Če epidemija ni končana do 15. maja, se ukrepi pomoči podaljšajo za 30 dni, torej do konca junija. Vlada je torej včeraj storila naslednje: odlok, ki so ga sprejeli 14. maja, par minut pred polnočjo (torej par minut pred rokom), bo služil kot podlaga za prekinitev ukrepov pomoči gospodarstvu in prebivalstvu z 31. 5.," so opozorili. Prepričani so, da je – ne glede na to, kako zdaj vlada stvari obrača – edini razlog za tako hitro odločitev o preklicu epidemije, da bi lahko ukrepe ukinili že konec tega meseca in se ti ne bi podaljšali še do konca junija. 

V Levici se zato sprašujejo, kdaj in kako namerava vlada to povedati ljudem, predvsem tistim, ki so ostali brez dela in dohodka in junija ne bodo več prejeli pomoči. "Bo vlada tudi to komunicirala par minut pred iztekom roka? In če bo, kako se lahko zanesemo na to, da si ne bo naslednji dan premislila," so kritični. 

Koordinator Levice Luka Mesec je prepričan, da je to pokazatelj, da vlada krize ne obvladuje več. "Nima nikakršnega načrta, kako bomo preživeli naslednje tedne, kaj šele mesece. Ključne odločitve, kot je razglasitev konca epidemije, sprejema čez noč, pet minut pred roki. Deluje povsem nekoordinirano, z danes na jutri. Nesposobnost je še dodaten razlog, zakaj mora ta vlada oditi," je prepričan. 

SAB: Gre za vnovično solo politično akcijo predsednika vlade

V Stranki Alenke Bratušek so "zelo presenečeni, da je predsednik vlade malo pred polnočjo rokohitrsko odločil, da epidemijo covid-19 v državi prekliče". Kot so zapisali, so strokovnjaki svarili pred hitenjem pri preklicu. Medicinska epidemija namreč še traja tudi po uradnem preklicu in bo prisotna še nekaj časa, virus pa med ljudmi še ni izkoreninjen, so opozorili.

"Več kot očitno je, da gre pri tem za vnovično solo politično akcijo predsednika vlade, s katero je preprečil podaljšanje nekaterih ukrepov pomoči in se izognil finančnim izplačilom. Ne bi nas čudilo, da je nad to potezo začudena tudi zdravniška stroka. Čeprav je vlada trdno stala za svojimi ukrepi, je jasno, da je malha javnih sredstev izpraznjena, na desetine milijonov je izgubljenih zaradi nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme, škodo pa bodo utrpeli tisti, do katerih bi pomoč nujno mogla priti – podjetniki in socialno najšibkejši," pravijo v SAB. 

Ob tem so spomnili, da so kljub preklicu epidemije v veljavi še vedno splošni in posebni zaščitni ukrepi, kot so nošenje mask v zaprtih javnih prostorih, fizična razdalja med ljudmi, higiena rok in kašlja. "Sprašujemo se, na kaj so vezani ti ukrepi, če je epidemija preklicana in bo odlok o preklicu epidemije v uporabi od 31. maja? To dodatno potrjuje, da nevarnost širjenja okužb še vedno obstaja, javnega denarja za pomoč ljudem in gospodarstvu pa očitno ni več," ugotavljajo v stranki Alenke Bratušek

Zaradi vsega naštetega bodo zahtevali sklic seje odbora za zdravstvo, na kateri bodo od vlade zahtevali, naj predstavi strokovne podlage za odločitev preklica.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (375)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
16. 05. 2020 09.21
+2
Sama se po navadi držim paradoksalnosti- ravno obratno je. Razlaga vlade: "Epidemija je sicer predhodno preklicana, a okužbe so še v zraku". Moja razlaga: "Epidemija je in ni preklicana; važen je zorni kot, perspektiva iz katere jo gledamo." Razlagalci si morajo pustiti nekaj manevrskega prostora, ker imajo opravka z mutacijskim, nepredvidljivim genomom. #zaključek: epidemija še vedno obstaja
EEgon
16. 05. 2020 15.50
+2
Dobro jutro, epidemija še vedno obstaja in bo obstajala do odkritja zdravila/cepiva. Sedi 5, ni potrebno biti bistroumen da ugotoviš da epidemija še vedno je. Vendar, kako si predstavljate preživetje gospodarstva, če se ne pričnemo navajati na življenje z virusom? Tudi €€€ enkrat zmanjka.
Stajerc56
15. 05. 2020 20.28
-10
Poglejte gospodje in gospe. To je kod v šoli. Eden razume takoj, drugi pač kasneje. Pa saj to je ravno čar družbe, da smo intelektualno različni. Je pa tudi res, da niso vsi tumasti ampak nočejo razumet, ker poslušajo samo z levim ušesom.
breza182
15. 05. 2020 21.02
+3
Ti pa niti pisat ne znaš.. praviš da je to "kod" v šoli? si pa zelo intelektualno različen
misko5lin
15. 05. 2020 20.21
+10
Če kdo ne razume! Epidemija je s strani naše vlade dobila odpoved. Odpovedni rok je 15 dni. Pravni pouk: Zoper to Odločbo ni pritožbe. Predsednik vlade JJ l.r. Pa naj razume, kdor lahko... Smešno, res smešno.
tarzan13
15. 05. 2020 20.06
+17
itak da je ni še konec, dokler se bojo maske nosile v zaprtih prostorih je epidemija prisotna...Ta smotana vlada je želala pokazati svoj NE-USPEH po domače
?ebula
15. 05. 2020 19.49
+15
V vladi je vse zmedeno.
zdrava.pamet
15. 05. 2020 19.42
-2
Zdaj so kolesarji nahujskani od AB, MESECA IN ŽIDANA vsakzga ki dela stali najmanj 100 evrov.... zdaj jim ploskajte😂🤣
zdrava.pamet
15. 05. 2020 19.40
-3
Kaj vam ni jasno zmedeni kokesarji? Ker se niste držali ukrepov je konec ukrepov 14.5...do takrat bo izplacan krizni dodatek...
svetskicovek3
15. 05. 2020 19.19
+10
Hocete pomagat gospodarstvu?? Znizajte davek na place od dolocene do dolocene vsote.. mislim predvsem tiste delavske normalne, da lahko delavci ostanejo za isto vsoto in delodajalci ustvarijo dolocen biznis.. ce tega ne naredite pomeni, da vas prav nic ne briga gospodarstvo in lastno ljudstvo. Enostavno!
zaposlen
15. 05. 2020 20.17
-1
tako kot so nižali davke v prejšni vladi pa je bila kao delavsks
Tone1234
15. 05. 2020 19.05
+6
Gre za poseganje v delovanja ministrstva , ki ga vodi g.Gantar, zato da se sprovocira in prisili k odstopu. G.Gantar je pošten in časten človek, upam, da ne bo nasedel.
zdrava.pamet
15. 05. 2020 19.04
-6
Naslov bi moral biti.... SPET SO ZARADI ZMEDENIH DEJANJ LEVICE. (BERI KOLESARJENJE)... NASTRADALI TISTI, KI DELAJO🤮
Savincan
15. 05. 2020 19.03
-4
levaki vaša epidemija je neozdravljiva
zdrava.pamet
15. 05. 2020 18.59
-4
🤣🤣😂😂🤮🤮butalci res, prej so bili pri levici proti ukrepom, zdaj so za ukrepe, dajte izjasnite se enkrat, a so danes tudi kokesarili po ljubljani, kaj so pa rekli zakaj??? 😂🤣😂😂
zdrava.pamet
15. 05. 2020 18.56
-4
Zdaj pa so AB, MESEC IN ŽIDAN VSIIII NEDOLZNI, vsak petek pa kolesarili proti ukrepom in vladi
zdrava.pamet
15. 05. 2020 18.54
-5
Zahvalite se kolesarjem ki so protestirali proti ukrepom in proti vladi 😂🤣
zdrava.pamet
15. 05. 2020 18.51
+1
Zdaj pa se alenka bratusek ipd delajo nedolzne, sami pa so vzpodbujali proteste in kršenje ukrepov🤮🤮🤮
zdrava.pamet
15. 05. 2020 18.50
-2
Zahvalite se zdaj levajzarskim kolesarjem in mesecu da spet ne boste dobili delavci prispevka za cel maj... zdaj vam bo pa mesec in zidan dal teh 100 evrov? Bravo🤮 spet so delavci naspukali zaradi levajzarjev🤮
Mujo deHaso
15. 05. 2020 19.35
+4
flojdi
15. 05. 2020 18.48
+5
.stavim , da virus ni nič "zmeden"
nazaj v realnost
15. 05. 2020 18.42
+4
Zdej pa dost: epidemije več ni, nikamor več ne grem z masko in pika.
laycan
15. 05. 2020 18.47
+6
Razen trgovino, tankat, drugače pa te bo varnostnik nabunkal.
Špartanec
15. 05. 2020 18.23
+8
Če prav razumem, bo krizni dodatek še za cel maj?
laycan
15. 05. 2020 18.48
+0
borjac
15. 05. 2020 18.22
+14
Epidemija je preklicana, dovoljeno je druženje v skupini do 50 ljudi, sedaj se lahko vprašamo ali bomo imeli tiskovne konference vlade z z govorcem kovid Kacinom spet kot prej, z novinarji v živo, ali ne , verjamem da je super govorcu dosti lepše odgovoriti na prej najavljena vprašanja( v starem sistemu bi rekli tipo Stane Dolanc), verjetno bodo vztrajali na kovid sistemu ker je vladi precej lepše.