Korona

Bodo upokojenci smeli avtobuse in vlake uporabljati le ob določenih urah?

Ljubljana, 29. 09. 2020 12.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Danijela Levpušček, Urša Zupan
Komentarji
148

Bo vlada upokojence v času prometnih konic "pregnala" z avtobusov in vlakov? Medtem ko na ministrstvu za infrastrukturo trdijo, da pripravljajo "uredbo v zvezi z javnim prevozom, ki bi ranljivi starejši generaciji omogočila, da najnujnejše poti opravijo z manj stiki z ostalimi", so v sindikatu upokojencev jasni: takšen ukrep bi bil vsebinsko in etično nesprejemljiv ter diskriminatoren, zato zahtevajo njegov takojšen umik iz obravnave.

V Sindikatu upokojencev Slovenije so se ostro odzvali na novico, da naj bi vlada nameravala upokojencem in starejšim omejiti uporabo javnega prevoza na ure, ko ni prometne konice. Uredba, ki jo pripravljajo na ministrstvu za infrastrukturo, po njihovih informacijah čaka na medresorsko usklajevanje. 

Če je človek star, še ne pomeni, da nima obveznosti, da je izključen iz družbe in da potrebuje javni prevoz samo takrat, ko ga drugi ne potrebujejo. Takšno razmišljanje je nezaslišano. Sindikat upokojencev Slovenije

"Če je človek star, še ne pomeni, da nima obveznosti, da je izključen iz družbe in da potrebuje javni prevoz samo takrat, ko ga drugi ne potrebujejo. Takšno razmišljanje je nezaslišano," so zapisali v izjavi za javnost. Opozorili so, da bi tovrstnem ukrep "po krivici prizadel številne starejše, ki lahko pridejo do zdravnika (samo pomislimo, koliko starejših se vsak dan vozi v UKC Ljubljana in UKC Maribor), banke, zavarovalnice, sodišča, upravne enote, različnih zavodov in drugih uradov samo z javnim prevoznim sredstvom". Številni starejši, ki nimajo svojega avtomobila, brez javnega prevoza ne morejo niti do trgovine ali po drugih opravkih, dodajajo, obenem pa spominjajo (in opominjajo), da številni ostajajo družbeno aktivni, da imajo obveznosti, sestanke, srečanja ... 

Prepričani, da bi bila uredba vsebinsko in etično nesprejemljiva ter diskriminatorna do velikega dela slovenske družbe, od ministra Jerneja Vrtovca zahtevajo, naj jo takoj umakne iz obravnave. Če bo sprejeta, pa jo nameravajo poslati v presojo ustavnemu sodišču. 

V Zdus ogorčeni nad 'razslojevanjem državljanov' 

Omejevanju dostopa upokojencev do javnega prevoza nasprotujejo tudi v Zvezi društev upokojencev Slovenije (Zdus), kjer pozivajo odgovorne, naj upokojence obravnavajo enako kot vse druge državljane. Kot so zapisali, so starejši ljudje in upokojenci enakopravni in enakovredni državljani, ki veliko prispevajo družbi in gospodarstvu, zato jih diskriminacija v tem ukrepu globoko žali in prinaša veliko razočaranje nad predlagatelji.

Ogorčeni so nad razslojevanjem državljanov na zdravstveno ogrožene in manj ogrožene. "V vseh desetletjih, ki smo jih preživeli, smo se naučili skrbeti za svoje počutje in zdravje in ob skorajšnjem praznovanju mednarodnega dneva starejših, 1. oktobru, zares ne potrebujemo nikakršnih socialno-zdravstvenih eksperimentov, kaj naj nam bo dovoljeno in kaj ne."

Če je človek star, še ne pomeni, da nima obveznosti in da je izključen iz družbe, so jasni v Sindikatu upokojencev Slovenije.
Če je človek star, še ne pomeni, da nima obveznosti in da je izključen iz družbe, so jasni v Sindikatu upokojencev Slovenije. FOTO: Shutterstock

Na ministrstvu za infrastrukturo so na naša vprašanja odgovorili, da pripravljajo "uredbo v zvezi z javnim prevozom, ki bi ranljivi starejši generaciji omogočila, da najnujnejše poti opravijo z manj stiki z ostalimi". "Zavedamo se, da gre za kompleksno in občutljivo tematiko, ki odpira številne pravne in strokovne dileme, zato bo potrebno temeljito usklajevanje, preden bo predlog uredbe nared za obravnavo in sprejem na vladi ter potem komuniciranje v javnosti," so dodali. 

Odločitev o pripravi ukrepa je bila sicer sprejeta na seji vlade 17. septembra. "Pripravljeni bodo ukrepi, vezani na delovanje mestnega in medkrajevnega javnega prometa, trgovin, lekarn, pošt, bank in zdravstvenih ustanov, s ciljem zaščite najbolj ranljivega dela populacije," so takrat sporočili. 

O načrtovanem ukrepu je prva poročala Televizija Slovenija. Po njihovih podatkih naj bi uredba zajemala rojene pred letom 1960. 

Na Ljubljanskem potniškem prometu (LPP) medtem že nekaj časa imetnike brezplačnih vozovnic za upokojence, osebe starejše od 65 let, invalide in vojne veterane pozivajo, naj v času jutranje in popoldanske konice potujejo samo, če je to res nujno. 

 Omejitev vstopa v vozilo (vir: NIJZ)

 

Osebe z znaki akutne okužbe dihal (povišana telesna temperatura, kašelj, kihanje, izcedek iz nosu, bolečine v žrelu …) naj ne uporabljajo sredstev javnega prevoza potnikov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (148)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Leviizgubljeni
01. 10. 2020 11.02
+1
Bodo sami upokojenci po busih ob teh urah imeli randije. Vozijo se zastonj.
Jožica55
30. 09. 2020 10.55
+6
Dragi komentatorji. Ko sem jaz prišla na trg delovne sile sem vsako jutro vstala ob 3 uri zjutraj. Najprej sem odšla v hlev in pomolzla dve kravici ker moja mama zaradi bolečin v rokah tega ni mogla. Nato sem se umila od nog do glave v lavorju, ker kopalnice nismo imeli. Potem sem pol ure po gozdu pešačila do avtobusa in se potem z avtobusom peljala v Ljubljano v službo. Po sluzbi spet na avtobus in potem peš domov in ker je bilo vseskozi v hrib sem pešačila tričetrt ure. Potem sem na hitro pojedla in na njivo oz. travnik kositi, toda ne s kosilnico temveč s koso na roke kot bi dejali. Zvečer ponovno v hlev včasih že tako utrujena da sem komaj stala. Potem ponovno umivanje v lavorju in spat. Tako vsak dan 5 let. Sedaj mi tega že zelo dolgo ni treba več početi ampak delavnost je ostala v meni. Zato vi mlajši malo razmislite ali ne bi lahko kdaj šli v službo tudi peš in ne samo dve postaji z avtobusom. Danes tudi otrok ne more več peš v šolo pa čeprav samo 5 minut. Jaz sem na isti relaciji katero sem opisala pešačila 8 let v os.šolo, potem še 4 leta v srednjo in mogoče sem prav zaradi tega še vedno zdrava. Kdo ve.
Cekar
30. 09. 2020 10.20
+1
P....a 95 % upokojencov se voz gor dol brez veze pa čaka na bus gre u hoferja pa punkle gor pa punkle dol.Nevem kje so bli te ljudje prej kako da se niso prej vozil z busom
Leviizgubljeni
01. 10. 2020 11.01
Zdaj je zastonj, pa imajo izlete. Pa še spoznavni randiji bodo zdaj
UlaGabi
30. 09. 2020 09.55
+1
Kdo se vozi z brezplacno karto tisti upokojenci ki imajo nizko pokojnino tudi mi sli se kam drugam ne pa sam do bljizne trgovine
Dbist
30. 09. 2020 09.00
+1
Upokojencem ne morejo prepovedati uporabe javnega prevoza! Lahko pa in prav bi bilo, da bi bila uporaba brezplačnih vozovnic časovno omejena . Neveljavna v času prometnih konic. Če se mora peljati v tem času, naj pač plača prevoz, kot vsi ostali.
Miran1960
29. 09. 2020 20.32
+15
Sam sem upokojenec in sem proti brezplačnim prevozom. Take prevoze v veliki večini koristijo pohajači in tisti z velikimi penzijami. Raje naj se poskrbi za dostojne pokojnine za vse tiste, ki so pregarali 40 in več let, da si bodo lahko plačali nujne stroške za preživetje.
izola1
29. 09. 2020 21.55
+5
Strinjam se . Rajši naj se za pokojnine poskrbi, sramotno, da za 40 let delovne dobe dobi človek 500,600 €
nikhrast
29. 09. 2020 20.13
+5
Kdo bo pa po nepotrebnem šel na javni prevoz ob osmih zjutraj ali pa petih popoldne, takšen penzionist potrebuje zdravo pamet. Seveda pa imajo tudi penzionisti obveznosti, za zdravnika lahko dobiš uro kadarkoli.
nicor
29. 09. 2020 21.29
+0
Narobe, zdaj zdfravnika še po telefonu ne dobiš razen, če imaš veliko srečo. Pa zdrav moraš biti, bolanih se bojijo
RamzesII
29. 09. 2020 20.02
+0
"Osebe z znaki akutne okužbe dihal (povišana telesna temperatura, kašelj, kihanje, izcedek iz nosu, bolečine v žrelu …)" Akutno posploševanje.
Gsmm
29. 09. 2020 19.56
+9
Ablast je z namenom podkupovanja volilne baze upokojencem obljubila brezplačne vožnje, sedaj pa je nesposobna izpeljati obljubljeno!
Gsmm
29. 09. 2020 19.50
+4
Ablast bo v stilu 1940-1945 uvedla obvezno označevanje upokojencev z P in jim določila kdaj lahko uporabljajo javna prevozna sredstva.
gulmor
29. 09. 2020 17.30
-28
Pravilno, da jih bo. Nimajo kaj gužve za delat.
ZLATKO JAKLIN
29. 09. 2020 17.12
+12
Dne 5.9.2020 ob 16.23, sem potoval na relaciji Kranjska Gora - Ljubljana. Ko je avtobus prispel na postajališče v Kr. Gori je bil praktično poln. Komaj, da je sprejel še nekaj nas potnikov. Na relaciji proti Jesenicam ni pobiral ljudi na postajališčih, temveč jim je zgolj obrazložil, da ko je avtobus poln, ne sme več pobirati ljudi. Tudi na postajališču na Jesenicah ni sprejel nobenega potnika. Vmes so bili tudi turisti, ki pogosto koristijo to linijo. Na Arrivi so potrdili, da so seznanjeni z nastalo situacijo in da ničesar ne morejo ukreniti. Večji del potnikov je bil upokojencev, ki so s PD šli na izlet v okolico Rateč. In pogovor dveh upokojenk pred menoj je bil v stilu: "A ni sedaj fino, ko imamo avtobus zastonj in nam ga ni potrebno več naročiti". Kaj pa vsi tisti, ki kupijo karto po spletu, kaj pa tisti, ki imajo rezervacijo, kaj pa dijaki in čez nekaj dni študentje. Kaj pa vsi tisti reveži, ki so tisti dan ostali brez prevoza ob določeni uri in morali na naslednji prevoz čakati naslednjo uro ali dve.
Maxx365
29. 09. 2020 17.43
+16
Ravno o tem sem govoril spodaj. Trume upokojencev z brezplačnimi kartami so dobesedno okupirale določene relacije, sploh tiste v turistične destinacije. In zdaj še spodaj berem komentarje taistih upokojencev, ki se zgražajo nad gnečo na avtobusih in se sprašujejo, zakaj prevozniška podjetja ne namenijo več avtobusov na določenih linijah. Ja hudiča, a bodo prevozniška podjetja pošiljala avtobuse, da se bo folk na njih vozil brezplačno, kdo pa mislijo da bo plačal gorivo, gume, amortizacijo, voznika? S temi brezplačnimi kartami je država povzročila en velik kaos in zmedo.
Maxx365
29. 09. 2020 16.56
+17
Zadnjič je bil objavljen prispevek, kako so se potniki ob drenjanju na avtobus, ki pelje iz Ljubljane proti Obali prerivali, žalili in pretepali, najmanj polovica je bila upokojencev. In zdaj vsi pametni tu spodaj razlagajo, da morajo upokojenci po nujnih opravkih, k zdravniku in ne vem kam še vse ... ampak ravno iz Ljubljane na Obalo? Kako to, da se je takšna gneča pričela po 1.7. ko so začeli deliti brezplačne vozovnice upokojencem, lani v tem času pa teh problemov ni bilo. Mogoče zato, ker so si morali takrat vsi karte plačati sami? Saj je vse v redu in prav, nimam nič proti brezplačnim vozovnicam, da ne bo kdo spet hudo užaljen in se brez potrebe razburjal. Ampak prednost na avtobusu bi morali imeti tisti, ki so si vozovnico plačali iz lastnega žepa, nato šele tisti, ki so jih dobili zastonj. Torej, kolikor pač na nekem prevoznem sredstvu ostane nezasedenih prostih mest. Bom s tem komentarjem med upokojenci spet povzročil ogorčenje in revolt?
Et54678
29. 09. 2020 16.48
+4
o kakšnem izključevanju iz družbe te sanjajo? upokojene je treba zaščitit in ta ukrep se mi zdi na mestu. veliko upokojenih namreč ne upošteva tega, da morajo pazit sami nase, naj pa ukrepi poskrbijo, da bo kakšen upokojenec manj zbolel... tako pač je. niso pol vedno mladi krivi, če kdo zboli... pazite nase in na lastno zdravje, ni se vam treba drenjat po trgovinah in avtobusih...obstajajo otroci, vnuki za pomoč, dostava na dom, itd.
Et54678
29. 09. 2020 16.57
-7
in zdaj bo zaradi razburjanja upokojenih (če bodo spet povsod, bo več obolelih in umrlih, ker so dejansko edina kritična skupina) spet nastradalo aktivno prebivalstvo! kje je logika...
simeoni
29. 09. 2020 18.16
+13
No,gospe in gospodje komentatorji,vlada, ministri in ostali, ki nas upokojence ne morete videti ne na avtobusih, ne na vlakih, ne v trgovinah,skratka nikjer nas ne morete videti, ker smo vam v napoto. Največ okuženih je v starosti od 25 do 45 let, ki niso upokojenci in so v rizični skupini. Upokojenci se vozijo z brezplačnim prevozom zaradi tega, ker jim je to vlada omogočila,sami so pa toliko krivi, ker pač to izkoristijo, kar jim je omogočeno.Niso sami krivi, da so rojeni pred letom 1960 in tudi vi niste krivi, da ste pač rojeni v trenutnih letih, ki so najbolj ranljiva skupina od 25 - 45 in se boste morali sprijaznit za generacije pred vami in generacije za vami, da nekako poskušamo živeti v neki slogi kolikor se le da.Žal, drugače ne gre.Vsi smo enkrat rizična skupina, zavedajte se pa tega, da se vsakemu izmed vas in nas lahko življenje v trenutku spremeni. Nihče ni neranljiv. Še to, najraje imajo upokojence trgovska podjetja,ki nas vabijo po nakupih v času prejema pokojnine,(poslušajte in glejte po tv in el.medijih),kako nas vabijo,da čim več potegnejo od nas, traja pa največ tri dni,potem utihnejo.Vsem tem nergačem, ki nas ne morejo gledat na javnih prevozih želim, da dočakajo primerno starost in tudi pokojnino, mogoče tudi šikaniranje,tako kot to delate vi.
Arabella111
29. 09. 2020 16.37
+1
To bi moralo biti priporočilo.
simeoni
29. 09. 2020 18.20
+11
Nobenega priporočila, vsi smo enakopravni !
Maxx365
30. 09. 2020 08.33
-4
Če smo pa tako enakopravni, si pa potem še sami plačajte vozovnice, kot si jih morajo drugi. Aja, to je pa fajn, če ti jo nekdo podari, da se lahko brezplačno po celi Sloveniji fjakaš.
tekač
29. 09. 2020 16.34
+19
Vsa beda in sramota za tak način razmišljanja. Zdaj bodo pa na upokojencih šparali. V sebe naj pogledajo in bodo marsikaj lahko odkrili, kam gre denar....beda in sramota te države in vladanja....
borjac
29. 09. 2020 16.33
+20
Res nas tretira ta vlada SDS kot glupi narod, najprej ti dajo klobaso, ko poskusiš en košček pa ti jo poberejo, druge besede ni kot ta da nas zaje.....jo.
Sachs
29. 09. 2020 16.28
+14
res idiotizem, če ima človek nek termin morda celo pri zdravniku pa lahko gre na avtobus pač enkrat
markaurel
29. 09. 2020 16.22
+16
bedasto, da bolj bedasto ne more biti. predlagatelja bi samo vprašal, kaj če ima zdravstveni pregled ravno v taki uri, ki ni predvidena vožnja za upokojence. predlagatelj ima sigurno slamo v glavi.
simeoni
29. 09. 2020 18.21
+6
RamzesII
29. 09. 2020 16.19
+2
Seveda ne, bo enako kot z obiskovanjem trgovin, izven določenega časa.