Korona

Uradno: 18. maja se odpirajo vrtci in šole za učence prvega triletja

Ljubljana, 05. 05. 2020 15.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je ravnatelje vrtcev in šol tudi uradno seznanilo s časovnico, po kateri bo potekalo postopno odpiranje vzgojno-izobraževalnih ustanov. Tudi po njej velja, da se 18. maja odpirajo vrtci in šole za učence prvega triletja, medtem ko se učenci devetih razredov v šolo vračajo 25. maja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: 18. maja nazaj v šole in vrtce
    09:59
    Iz 24UR ZVEČER: 18. maja nazaj v šole in vrtce
  • Iz SVETA: Odpiranje vrtcev in šol 18. maja
    04:18
    Iz SVETA: Odpiranje vrtcev in šol 18. maja

Na ministrstvu načrtujejo, da bodo 18. maja pričeli izvajati svojo redno dejavnost javni in zasebni vrtci, istega dne bodo z izobraževanjem v osnovnih šolah pričeli učenci prvega triletja (od 1. do 3. razreda). Prav tako bodo na ta dan delo lahko vzpostavili tudi šole s prilagojenim programom in zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami ter javne in zasebne glasbene šole.

"Vsak izobraževalni element bo o pričetku dejavnosti z okrožnico ministrstva posebej obveščen predvidoma do petka, 8. maja, sledila bodo navodila za osnovne šole s prilagojenim programom in zavode," so zapisali.

Z okrožnico bodo šole in vrtci do konca tedna prejeli tudi podrobnejše informacije, navodila, smernice in protokole ravnanja, ki jih bodo pripravili Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), razširjen kolegij za pediatrijo in medicino dela ter zavod za šolstvo, so zapisali na ministrstvu.

Šole in vrtci so bili danes tudi uradno obveščeni, da s poukom in varstvom začnejo 18. maja.
Šole in vrtci so bili danes tudi uradno obveščeni, da s poukom in varstvom začnejo 18. maja. FOTO: Dreamstime

25. maja pa je predvidena vrnitev učencev 9. razreda osnovne šole. Istega dne bi zagotovili tudi organizacijo dejavnosti za otroke z učnimi težavami (od 4. do 8. razreda), ki v tem šolskem letu niso uspeli doseči minimalnih standardov znanja pri posameznih predmetih in bi lahko njihova ocena do zaključka pouka pri posameznih predmetih bila negativna.

Na ministrstvu pravijo, da vse dokumente pripravljajo v sodelovanju z vsemi deležniki. Kot so še pojasnili, vse do 29. aprila, ko je bil sprejet okvirni načrt sproščanja omejitvenih ukrepov, v katerega sta vključena tudi šolstvo in predšolska vzgoja, vlada ni sprejela drugih sklepov ali navodil v zvezi s sproščanjem ukrepov.

Število otrok v vrtcih odvisno od NIJZ, odločitev najverjetneje že jutri

Na ministrstvu za izobraževanje sicer te dni potekajo sestanki o postopnem odpiranju vrtcev in šol. Kot je povedala predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj, so se danes največ pogovarjali o številu otrok, ki bi jih lahko sprejeli v vrtec, a konkretnih številk še ni, ker na NIJZ še preučujejo vse možnosti. 

Kot je znano, sta v vrtcu dve starostni skupini otrok. V prvi so otroci od enega do treh let, v drugem pa od treh do šest let, pri čemer so za vsako skupino določeni tako prostorski kot številčni normativi. Ravno o tem so se pogovarjali danes. "Sprva je bila številka dokaj nizka, in sicer, da bi bilo v oddelku v vrtcu ob ponovnem odprtju največ šest otrok. A ko bo narasla potreba po sproščanju mest v vrtcu, bo verjetno vsako dodatno mesto nekaj pomenilo," je povedala.

Posebna okrožnica naj bi romala tudi v srednje šole, v njej pa navodilo, da bi se naj 18. maja v šole vrnili tudi dijaki zaključnih letnikov, ki jih čaka matura, so povedali na ministrstvu za izobraževanje.

V skupnosti vrtcev so prav zato predlagali, da bi bilo najvišje število otrok v oddelku za kakšnega otroka višje ter da bi bila narejenega razlika med prvim in drugim starostnim obdobjem. "Tak je bil tudi predlog ministrstva, bomo pa videli, kakšna bo ocena NIJZ. Pripravili naj bi jo v sredo," je dejala. V sredo naj bi se namreč znova sestali preko videokonference.

Bogatajeva sicer predvideva, da bodo tovrstni sestanki na ministrstvu potekali vse do konca tedna, dokler zadeve ne bodo toliko dorečene, da bo lahko konkretna in jasna informacija poslana ravnateljem, da bodo lahko pripravili organizacijo dela v vrtcu. "Mi odgovore glede števila otrok pričakujemo v sredo, ker če jih nimamo, se zelo težko pogovarjamo o nadaljnji organizaciji. Na število otrok sta namreč vezana število zaposlenih in zagon celotnega sistema vrtca," je zaključila Bogatajeva.

Vzgojitelji imajo več vprašanj kot odgovorov 

Vprašanja, s katerimi se pred odprtjem vrtcev soočajo vzgojitelji po vsej državi, so: kako bodo zagotavljali varno razdaljo pri igri na igriščih? Kako bodo razkuževali in kdo bo razkuževal igrače?  In predvsem, kako potolažiti otroka, ki joka in ga na varni razdalji ne smejo objeti? 

"Treba se je zavedati, da imamo tudi zelo rizične zaposlene, treba je zavarovati tudi njih. Treba je oblikovati varno okolje za vse zaposlene kot za otroke," je v oddaji Svet povedala Petra Koritnik, ki je vzgojiteljica že 15 let. Ne samo varno okolje, tukaj so tudi vprašanja, ali bo potrebna uporaba mask ali ne. Se jih bodo otroci bali? "Otroci se ne morejo igrati z maskami in mislim, da ne bodo prišle v poštev," meni. 

Vzgojitelji si tudi težko predstavljajo, kako bodo otrokom omejili medsebojno igranje na igriščih. "Morate  vedeti, da imamo vrtci po eno igrišče. Recimo primer našega vrtca, imamo eno igrišče in 30 oddelkov in to je zelo težko, 15 na enoto. Težko je 15 otrokom reči: vi se ne smete zunaj igrati, to je njihovo življenje."

Ker vzgojitelji kljub sestankom in usklajevanju na mizah še vedno nimajo jasnih navodil, na pristojne letijo učinki  - zopet smo začeli prepozno urejati tako alarmantne zadeve, kot je odpiranje vrtcev in šol. 

"Teh očitkov je v tej naši Sloveniji preveč. Namesto, da bi bili veseli, da obvladujemo epidemijo, da bi bili veseli, da se dogovarjamo, da odpiramo itd, mi stalno iščemo neke drobnarije, skozi katere bi pa malo še ropotali," pa na vse to odgovarja Milan Krek iz NIJZ. Ker  pa smo vsi v istem čolnu in ker gre za naše otroke, je nujno pri obvladovanju epidemije, še pravi, da se pri pravilih ne prenaglimo in protokole oblikujemo strokovno, a vseeno življenjsko. 

Pasica za 24UR
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (310)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pingo99
06. 05. 2020 09.15
-11
KONČNO da gredo naši otroci med svoje vrstnike
KavčStrokovnjak
06. 05. 2020 08.18
+17
Direktor International Vaccine Institute: IVI, dr. Kim je povedal, da je najboljše orožje proti covid prekuženost. Direktor NIJZ, Krek trdi da bomo imeli cepivo v ENEM letu. Dr. Kim pa razlaga da prej kot v PETIH letih ne bo šlo. Kako lahko nekdo, ki naj bi bil v naši državi zadolžen za nacionalno zdravje tega ne ve?!? Kako lahko Janša trdi, da bo prepovedano zbiranje na javnih mestih dokler ne bo cepiva? Nas hočejo zapret za 5 let?!? Resno? Največja avtoriteta iz sveta virologije pa pravi, da je prekuženost najboljši način boja proti virusu in da otroci in mladina sploh niso ogroženi. Očitno Krek in Janša živita v nekem svojem pravljičnem svetu ali pa samo nimata pojma kaj delata.
alex cross
06. 05. 2020 08.17
+29
Neumnost... Tukaj omejitve na vse konce in kraje, po drugi strani pa cerkve pa shoping centre odpirat...
PredsednikPepe
06. 05. 2020 09.38
+9
Sproščanje ukrepov je prezgodaj, ker smp Slovenci neodgovorni. To se nam bo še maščevalo.
Zoran Župevec
05. 05. 2020 21.40
+12
Samo pretiravanje. Razkužit ob prihodu in odhodu pa rešeno. 0,14% če še niste slišal...
TistoPravo
05. 05. 2020 20.52
-9
Prvi val nas je vse poslal v prvi razred iz zadnje strani...pravo prekuževanje pa bomo začeli doživljafi v obliki drugega vala v mali šoli, ki bo večja od cele devetletke...vse kar morte naštudirat do takrat...karantena, če jo še niste!
KavčStrokovnjak
06. 05. 2020 08.01
+4
Otroci vsi prekuženi ti pa vezeš kosmiče. Normalno v vrtce in šole. Krek itak strelja kozle.
Tone Mihel?i?
06. 05. 2020 11.04
+1
taurus111
05. 05. 2020 20.38
+6
Hvala bilo kateremu Bogu, da je konec tega učenja na kilometre. Te toršice, nas starše in nonote, niso nič vprašale ali zmoremo? Otroci , moji vnuki, ne znajo nič več delat frač, lokov itd. Zablojena generacija? Kriv je sistem FDV instant deklic....Ma bo minilo, prihajajo že nove metle!
Ofca1A
05. 05. 2020 20.35
+9
vzgojitelji,...učitelji,....razkuževat, umivat in brez panike,...samo brez kompliciranja in bo vse okej.
Mojca1313
06. 05. 2020 08.00
+17
Boš prišel ti previjat, izvajat program, jim boš postregel kosilo, jih boš peljal ven, na stranišče, prebral pravljico pred spanjem, jih z masko na obrazu potolažil, jih razveselil, jim boš postregel malico itd...ta čas bo vzgojiteljica, ki bo sama (če bo delitev na manjše skupine) na skupino otrok, cel dan razkuževala stranišča, ležalnike, igrače, mize, stolčke, garderobo itd...
medicinc5
05. 05. 2020 20.12
+14
Samo da MATURA BO
Krta?a 21
05. 05. 2020 20.05
+33
Ne vem kaj eni stalno omenjate drugi val? Tud pomislite ne, da bi v drugem valu še kaj zapiral ker vas na roke nesem na cesto. Drugega vala ne bi oktobra. Krek natolcuje neki o čemur pojma nima. Bo pa nov val, kot vsako leto od konec januarja do začetka marca. Val vseh možnih viroz. Vključno z vsemi "covidi". Zdej pa nehite s temi neumnostmi.
Moncsa
05. 05. 2020 21.54
+12
Tone Mihel?i?
06. 05. 2020 11.06
Verjetnost v jeseni je velika pozimi pa sigurna
Krta?a 21
05. 05. 2020 20.02
+40
Sfrkali mlade, sfrkali stare, sfrkali zaposlene. Moraš bit nor da sploh še pomisliš da bi podpiral to vlado.
Evidence2000
05. 05. 2020 19.59
+26
najveca bedarija kar so jo nardili
Geniusslo
05. 05. 2020 19.59
+58
Vrtec lahko odpreš samo tako kot je bil odprto do sedaj... Ne moreš 2 letnemu otroku dajati restrikcij... KAJ vam ni JASNO? V kolikor so nekaterri zaposleni rizični se jim da plačano bolniško... to je to... ne moremo drugače
Mojca1313
05. 05. 2020 20.12
+0
medicinc5
05. 05. 2020 19.51
+6
Simona, kaj je z maturanti, kdaj se vračajo
Zikepike
05. 05. 2020 19.44
+1
................................................
Tone 12345
05. 05. 2020 19.25
+6
Cakte da variola major pride!!pol boste pa res vsi zasvasani v bajtah!pa hrana pod režo v skafandrih ne maskah
muha111
05. 05. 2020 19.25
+9
Po višini ukradenega denarja iz državne blagajne mogoče 😂😂
muha111
05. 05. 2020 19.24
+27
Točno to... to bo katastrofa in mkim da bo g. Simoni Kustec mandat zelo hitro potekel.
muha111
05. 05. 2020 19.22
+0
Očitno si ti epidemiološki strokovnjak. Ali bi mi lahko še kaj povedal, kot recimo, kakšna je možnost za drugi val, kdaj bo najverjetneje in zakaj do njega pride? Verjetno ne. Zato pa prosim da take komentarje brez pravega argumenta zadržiš zase.
muha111
05. 05. 2020 19.20
+4
To je pa res... AMPAK MATURA BO!
muha111
05. 05. 2020 19.18
+5
Zdravo, a bi lahko preden želiš karkoli napisati, ti to najprej pregledal/a kaj sploh piše in šele potem poslal/a. Namreč dvomim da je kdorkoli to sploh razumel...