Slovenija

Ustavno sodišče razveljavilo člen o podaljševanju akreditacij visokošolskim zavodom

Ljubljana, 06. 04. 2021 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Pavlin, Ti.Š., K.K., STA
Komentarji
103

Ustavno sodišče je razveljavilo člen protikoronskega zakona, ki je podaljševal rok za izpolnjevanje pogojev za ustanovitev visokošolskega zavoda s prvega na drugo podaljšanje akreditacije. V Nakvisu so zadovoljni, da bodo postopki lahko tekli naprej. Ostrejši pa so v opozicijskih vrstah, tudi s ponovnimi pozivi k odstopu ministrice Simone Kustec.

Parlamentarna opozicija, povezana v KUL, že od začetka trdi, da je člen o podaljševanju akreditacij sporen in da gre za le še eno "kukavičje jajce", ki ga je vlada podtaknila v zakon. S sprejemom predloga naj bi namreč nastala materialna korist za zasebno univerzo nekdajega ideologa SDS Petra Jambreka, ki bi, čeprav ne bi izpolnjevala pogojev, še naprej prejemala javna sredstva. 

Že novembra je poslanka Levice Nataša Sukič omenjeni 57. člen poimenovala kar "personificirani člen parkirišče za prijatelja Jambreka". V mislih je imela jambrekovo Novo univerzo. Prav zato zdaj opozicija resorno ministrico Simono Kustec poziva, naj prevzame politično odgovornost in odstopi.

Pobudo za presojo ustavnosti je vložil redni profesor mariborske univerze Danijel Rebolj, ki je zapisal, da spremembe akreditacije visokošolskih zavodov niso niti utemeljen niti nujen ukrep za odpravo posledic covida-19. Ustavno sodišče je zdaj omenjeni člen razveljavilo. Agencija za kakovost v visokem šolstvu bo izpolnjevanje pogojev tako preverjala že ob prvem naslednjem podaljšanju akreditacije.

V zakonu, ki je vreden eno milijardo evrov in ki so ga v državnem zboru potrdili in sprejeli 25. novembra lani, je eden izmed členov med drugim določil, da se podaljšuje rok, do katerega morajo visokošolski zavodi urediti akreditacije. Tako bi morale univerze nove, zaostrene pogoje za akreditacijo, ki jih je določila novela zakona o visokem šolstvu iz leta 2016, izpolnjevati ob drugem naslednjem podaljšanju akreditacije, ki se jih podaljšuje na najmanj pet let, in ne ob prvem, kot je to do zdaj določala novela.

Ustavno sodišče je razveljavilo sporni člen.
Ustavno sodišče je razveljavilo sporni člen. FOTO: Miro Majcen

Ustavni sodniki so v obrazložitvi dejali, da bi morala državni zbor in vlada utemeljiti, da gre v konkretnem primeru za zakon o nujnih ukrepih, pri čemer morajo razlogi v bistvenem izhajati že iz sklepa o nedopustnosti referenduma. Vendar pa v tem primeru po njihovi presoji zahteva ni bila izpolnjena. Vpliva epidemije na možnost izpolnjevanja strožjih pogojev za ustanovitev visokošolskega zavoda namreč vlada in DZ nista izkazala oziroma razumno utemeljila, so navedli.

Ustavno sodišče je v odločbi, ki je bila sprejeta soglasno, določilo tudi, da Nacionalna agencija Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu pri obstoječih visokošolskih zavodih izpolnjevanje strožjih pogojev preveri pri prvem naslednjem podaljšanju akreditacije visokošolskega zavoda po uveljavitvi novele.

Rebolj: Žalosti me, da imamo vlado, ki trenutno stanje izkorišča za podtikanje protiustavnih členov v interventne zakone

Odločitev Ustavnega sodišča RS, ki je ugodilo njegovi pritožbi, proti ustvarjanju privilegijev za 'Jambrekovo univerzo', je komentiral tudi Rebolj. "Veseli me, da je ustavno sodišče soglasno potrdilo neustavnost 52. člena protikoronskega interventnega zakona. Sodišče je s tem zaustavilo poskus, da se izsili privilegije za izbrane visokošolske institucije – za Jambrekovo privatno univerzo. In to prav z nižanjem kriterijev kakovosti v visokem šolstvu, ki imajo izjemen vpliv na prihodnost naše družbe in države. S svojo odločitvijo je ustavno podprlo sistem, ki smo ga strpno in skrbno gradili več let z namenom izboljševanja kakovosti in verodostojnosti našega visokega šolstva," je preko družbenega omrežja Facebook sporočil nekdanji rektor Univerze v Mariboru. 

Kot je dodal, pa ga po drugi strani žalosti, da "imamo vlado, ki zahtevno stanje, v kakršnem smo, izkorišča za podtikanje nepravičnih, nerelevantnih in protiustavnih členov v interventne zakone. In da imamo Državni zbor, v katerem večina poslancev takšne zakone podpre". Zato je po njegovem še posebej pomembno, da se lahko zanesemo na ustavno sodišče kot branik pravne države.

LMŠ: Šolska ministrica naj prevzame odgovornost in odstopi

Lista Marjana Šarca (LMŠ) je ob tem pozvala šolsko ministrico Simono Kustec, naj prevzame odgovornost in odstopi s položaja. "Nihče ne sme zlorabljati epidemije za uveljavitev lastnih interesov. To velja tako za vlado kot za posameznike, ki so blizu SDS," so zapisali v odzivu. Dodajajo, da so prav ti posamezniki z željo po podaljšanju akreditacije pred sprejetjem PKP 6 obiskali ministrico ter da je njihove namere z razveljavitvijo člena o podaljševanju akreditacij ustavilo ustavno sodišče.

"V LMŠ smo spornemu členu nasprotovali in ves čas opozarjali, da nikakor ne sodi v interventno zakonodajo," poudarjajo. Prav zato ministrico pozivajo, naj vsaj tokrat prevzame odgovornost in vendarle odstopi. Opozarjajo pa tudi, da je takšnih 'kukavičjih jajc', kot je bil razveljavljeni člen, v protikoronskih ukrepih veliko.

Na sprejeto odločitev Ustavnega sodišča RS glede razveljavitve spornega člena v PKP 6 so se odzvali tudi v Stranki Alenke Bratušek (SAB). "V stranki SAB pozdravljamo odločitev ustavnega sodišča o razveljavitvi podtaknjenega člena v PKP 6 o podaljševanju akreditacij visokošolskim zavodom. Ukrep je bil uzakonjen za prijatelja največje koalicijske stranke, čigar univerza pogojev za podaljšanje delovanja ni izpolnjevala. Že v času sprejemanja smo takšni rešitvi ostro nasprotovali, saj v naši stranki zagovarjamo močno in kakovostno javno šolstvo. Zanj se je v odločbi zavzelo tudi ustavno sodišče in odločilo proti sistemski korupciji."

"Obžalujemo, da se vlada prednostno ne ukvarja z zajezitvijo epidemije, dobavo cepiv in cepilno strategijo, temveč s takšnimi vsiljenimi členi v interventni zakonodaji kaže, za kaj ji pravzaprav gre," so še komentirali.

Na današnjo odločitev ustavnega sodišča so se z izjavo za javnost odzvali tudi v Levici. "Ustavno sodišče je ugotovilo to, kar smo v osnovi vsi že vedeli. Preskakovanje akreditacije v PKP zakonih je bilo pisano po meri ene univerze iz kroga SDS – Jambrekove Nove univerze," je razveljavitev člena protikoronskega zakona o podaljševanju akreditacij visokošolskim zavodom komentiral poslanec Levice Miha Kordiš.

Po njegovem pri tem namreč ne gre za nikakršen ukrep proti epidemiji covida-19, "kvečjemu za neko obliko legalizirane korupcije". "V Levici smo veseli, da je ustavno sodišče danes spoznalo enako, kot smo ugovarjali že v zakonodajnem postopku in enako smo tudi veseli, da imamo v vrstah naše stranke člane kot je nekdanji rektor mariborske univerze Danijel Rebolj, ki je sprožil to pobudo na ustavnem sodišču in mu danes lahko čestitamo za njegovo zmago pri obrambi javnega visokega šolstva v Sloveniji," je še izpostavil Kordiš.

Kustečeva o odstopu ne razmišlja, rektor Nove univerze trdi, da z odločitivijo sodišče niso ničesar izgubili

"Odločitev bodo morali vsi visokošolski zavodi spoštovati, kljub oteženim razmeram za njihovo delovanje," medtem sporoča Kustečeva. Ministrica, ki je denimo za dijake, ko so protestirali za vrnitev v šole, terjala policijske kazni kot odgovornost za svoja dejanja, pa ob soglasni zavrnitvi na ustavnem sodišču ne razmišlja o odstopu. 

Rektor Nove univerze pa Matej Avbelj odgovarja, da njihova zasebna izobraževalna ustanova z odločitvijo ustavnega sodišča ničesar ne izgublja, ker da s PKP6 tudi ni nič pridobila, saj da izpolnjujejo vse pogoje za reakreditacijo. 

V Nakvisu odločitve vsebinsko niso komentirali. So pa zadovoljni, da lahko odslej nadaljujejo podaljševanje akreditacij, saj jim je prekinitev postopkov povzročala precej organizacijskih težav.

Ustavno sodišče-1

Že januarja je sodišče zadržalo izvajanje sporne določbe, do končne odločitve pa je prekinilo tudi postopke za podaljšanje akreditacij po visokošolskem zakonu. Prav tako se niso vodili niti postopki izredne evalvacije visokošolskih zavodov.

Redni profesor mariborske univerze Danijel Rebolj je namreč decembra vložil pobudo za presojo skladnosti člena z ustavo. Ob tem je zapisal, da spremembe akreditacije visokošolskih zavodov niso niti utemeljen niti nujen ukrep za odpravo posledic epidemije covida-19, ter izrazil prepričanje, da določba pomeni nedopustno poseganje v postopke reakreditacij.

Določbi šestega protikoronskega zakona pa so že takrat nasprotovali tudi v opozicijskih strankah Levica, SD, SAB in LMŠ, saj so menili, da naj bi šla rešitev na roko zasebni Novi univerzi, ki naj bi imela težave pri katerem koli naslednjem podaljšanju akreditacije.

Koronavirus pasica nova


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lado-a1
07. 04. 2021 16.53
+1
Je pa še kup takih stvari, ki so jih ti 'kerlci' trenutne vlade uspeli vriniti v zakone in jih bo potrebno brisati! Bojim se, da bo ustavno sodišče imelo še doti dela s tole vlado, ki nmi sposobna narditi ene same normaln stvari!
lado-a1
07. 04. 2021 15.45
+1
No, vsaj ustavno sodišče, razen enga, ki ga je Herr twitler uspel infiltrirati, deluje kolikor toliko normalno. Tu in tam sicer pade kakšna odločitev, ki se mi zdi nekoliko skregana z logiko, vendar razumem, da v pravu pač nisem podkovan in zato ni nujno, da vzroke za take odločitve razumem. Vekakor, je ena zelo redkih institucij države, ki v zadnjem letu ni potonila v močvirje nesposobnosti in fašistoidnosti 'vladajoče ' garniture
zlati70
07. 04. 2021 14.56
Evropsko sodišče poziva Slovenijo k pojasnilom o zadevi Čeferin. Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je sprožilo postopek v zadevi Peter Kodrič proti Sloveniji, v kateri je Rok Čeferin odločal na dveh stopnjah. Pred tem je Ustavno sodišče priznalo napako. Sodišče v Strasbourgu je na spletni strani objavilo dopis, s katerim Slovenijo poziva, naj se opredeli do zatrjevane kršitve poštenega postopka. Roka Čeferina sodišče označuje s kraticama R. Č. Kot smo poročali pred časom, se primer nanaša na odločanje Čeferina v primeru pritožbe Petra Kodriča. Takrat je Čeferin kot poročevalec članoma senata Špelci Mežnar in Mateju Accettu predlagal zavrženje pritožbe Kodriča v zvezi z njegovo pritožbo na ustavno sodišče, ker je upravni odbor odvetniške zbornice leta 2014 zavrnil njegovo prošnjo, da bi postal odvetnik. Kodrič se je na ESČP obrnil, ker je Čeferin kot član upravnega odbora odvetniške zbornice soodločal o njegovem primeru. Toliko zaenkrat pise v medijih, ki se nekako skrbijo za ravnotezje v medijskem prostoru.
mirko42
07. 04. 2021 14.40
-1
Ustavno sodišče je en velik levi drek, od evropskega sodišča je dobilo po prstih, potrebno ga je razpustit in zaposlit mlade neobremenjene pravnike, ki so študirali v tujini in niso imeli opravka z starimi prdeci iz časa bivše države, ki druga ne vidijo kod partijo in poneumljajo mlade.
SLObunkeljn
06. 04. 2021 20.32
+1
Toliko o tem, da vlada vlaga vse napore za boj proti epidemiji , imajo čas in voljo za drugačna "reševanja" ... le epidemija jim je postranska stvara, vredna naporov le kadar se lahko fajn zasluži in razdeli denar in privilegije svojim podrepnikom.
anatomija
06. 04. 2021 18.47
+6
,Kdo bo prevzel odgovornost za to blamažo . V tej zločinski vladi verjetno noben . Vse so krivi državljani
pekoči paradižnik
06. 04. 2021 19.33
+5
Zamenjati državljane, da bo veliki vodja zadovoljen.....
pekoči paradižnik
06. 04. 2021 18.04
+6
SDS-ovci bodo izgubili svojo podružnico, kjer se delijo akademski naslovi. Sedaj bodo morali pa vsi na teologijo, ko bo Jambrek zaprl svojo štacuno.
SEHE
06. 04. 2021 16.27
+7
Ta Kustec je ena od bolj nespsobnih in podlih oseb v SLO...
SEHE
06. 04. 2021 16.27
+6
REs je! TWITO je bil odličnjak v poltični komunistični šoli v Kumrovcu! On se v to razume! Je pa ta akreditacija čisto koruptivno dejanje in znižuje izobraževalne standarde v SLO. Ministrica se vede, kot da je pod mostom doktorirala. V svojo skledo pljuva! ODSTOP!!!
lado-a1
07. 04. 2021 15.50
+1
Tudi njegov 'obrambni' faks je vedno bil rezerviran za osebe, ki niso bile sposobne resnega študija. Mi smo taki faksom, rekli turistični. Si ga končal, si dobil nekakšen nekoristen papir (ki žal ni bil mehek in vpojen). Skratka vrhunski domet našega Herr twitlerja. Ki bi mu tudi Nora univerza težko dala doktorat.
wolfterier
06. 04. 2021 15.57
-4
To je ustavno sodišče Sovjetske Zveze !
poneumljanje
06. 04. 2021 16.14
+2
Dani Toplak 1
06. 04. 2021 15.55
+10
Janšo bomo že preživeli,ampak potem bodo eni nosili vrečke na glavah.....
lado-a1
07. 04. 2021 15.54
Ne bodo (vrečke nosili). Taki, če jih vrata ven zabrišeš, ti čez 'raufnk' spet noter rinejo!
jodr
06. 04. 2021 15.39
-6
US je pred mnogimi leti razveljavilo zakon, z katerim so levaki diskriminirali zasebne šole. Zakaj takrat niste upoštevali US?? ?
sinhron
06. 04. 2021 15.03
+8
Ta SDS vlada na veliko izkorišča epidemijo corona 19 za obračunavanje z nasprotniki in dajanja ugodnosti svojim podpornikom ! V vsakem paketu proti koronskih ukrepov so vrinjeni zakoni , ki nimajo kaj tam iskati in niso odvisni od epidemije , ampak obravnavajo svojstveno tematiko . Tko je tudi s tem 6 členom , s katerim je ta vlada ( SDS ,SMC , NSI , DESUS in podkupljena SNS ) omogočiti privatni univerzi , ki nima možnosti dobiti niti status univerze niti akreditacijo , eksistenco , ker jo vodi njihov idejni član Jambreg .
Škrinca
06. 04. 2021 15.27
+4
zelo zanimivo bi bilo vedeti koliko sds ovcev je diplomralo na jambrekovi fakulteti, sploh tist s cvetličarsko, frizersko, kuharsko izobrazbo.............baje samo pojbič še ni diplomiral.......
wolfterier
06. 04. 2021 15.58
-3
Neža001
06. 04. 2021 14.29
+6
KusTečka je samo podaljšana jajčasta roka...
FAUSTOS1
06. 04. 2021 14.29
+6
Šolska ministrica ta je komaj zmožna brati nočne twite ,ki jih mora jj sam povedat ona se niti ne pojavi-sramota za to tako pomembno ministerstvo
kure bedne
06. 04. 2021 14.06
-4
US- sami lenuhi in podrepniki. Sem mislil, da so se že ukinili. Tale sodišča so sama sebi namen in ščit sds-u. Sram naj jih bo nesposobneže, skorumpirane.
Kopriva60918022
06. 04. 2021 13.50
+11
"nisi se spremenu, barve si zamenu. vsi na volitve da bo plešasti popenu..
Levicarjikmeee
06. 04. 2021 13.39
-10
Neodvisno pa to
ValterUdovernik
06. 04. 2021 13.45
+9
biggie33
06. 04. 2021 13.31
+14
A je Jaklič že napisal ločeno mnenje?
grumf
06. 04. 2021 13.39
+12
Je. Glasoval je ZA, najbrž zato, ker bi se z NE totalno blamiral kot nek strokovnjak. Je pa seveda pisal ločeno mnenje, da se opraviči JJju, ker mu ni mogel pomagati.
Jan zan 1234
06. 04. 2021 13.27
+14
To ko sem trdil,da so ukrepi protiustavni...ste me imeli za norega in teoretika zarote...!! Pa se spet izkazuje...kdo je teoretik...!! Elita lepo festa po 1000komadov na kupu brez mask...nas pa bodo zapirali...in silili da maske se zunaj nosimo...??? V kratkem bodo glave padale...kaj si vse ta elita ne dovoli...!!
ina5785
06. 04. 2021 15.45
+0
Janez S - Če te je imel KDO za norega, potem je to lahko bil le desničar, oz.desničarsko trobil!!!!o