Korona

Uvajanje pravila PCT v javnih prostorih deli javnost bolj kot cepljenje

Ljubljana, 18. 08. 2021 11.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Javnost je glede uvajanja pogoja PCT za vstop v javne prostore razdeljena tako rekoč na polovico – 48 odstotkov vprašanih na splošno bolj podpira uveljavitev tega pravila za "vstop na različne javne prireditve in prostore", 52 odstotkov pa mu nasprotuje.

V največji meri je v javnosti izražena podpora uveljavitvi tega pravila za zaposlene v zdravstvu, podpira jo skoraj dve tretjini vprašanih (64 odstotkov). Sledi podpora uveljavitvi PCT-pravila za zaposlene v Policiji (55 odstotkov) in javni upravi (54 odstotkov). Več kot 50-odstotno podporo uvajanju PCT-pravila javnost izraža še za zaposlene v turističnih namestitvah, šolstvu, osebnih storitvah, gostinstvu in vrtcih. Rahlo pa nasprotuje uvajanju PCT-pravila za zaposlene v kulturnih ustanovah, v trgovinah in trgovskih centrih ter za zaposlene v industriji in podjetjih nasploh, kaže najnovejša raziskava družbe Valicon.

Raziskava #Novanormalnost je bila izvedena na vzorcu 519 oseb, in sicer od 6. do 8. avgusta 2021. 

Uveljavljanju PCT-pravila v javnih prostorih v največji meri nasprotujejo tisti, ki nasprotujejo cepljenju, ki redko – ali sploh ne – spremljajo dogajanja v zvezi z epidemijo v medijih, vladne ukrepe za zajezitev ocenjujejo kot prestroge, vladi tudi sicer ne zaupajo pri ukrepanju v zvezi s širjenjem virusa. Demografsko gledano izstopajo predstavniki generacije Y oziroma stari od 28 do 47 let, s podpovprečnimi osebnimi dohodki, nekoliko podpovprečno formalno izobrazbo, med regijami pa izstopata Dolenjska ter Podravsko – pomurska.

Bistveno večje je nasprotovanje uveljavljanju PCT-pravila, ko gre za obiskovalce različnih javnih prostorov. Le v treh primerih je podpora višja od nasprotovanja, a razlika v nobenem primeru ni statistično značilna, gre za obiskovalce zdravstvenih domov in lekarn, javnih prireditev v notranjih prostorih ter hotelov in drugih turističnih namestitev. Za obiskovalce vseh ostalih naštetih javnih prostorov je v javnosti nasprotovanje uveljavitvi PCT-pravila statistično značilno višje od podpore, najbolj za otroke v vrtcih in učence osnovnih šol, najmanj za obiskovalce gostinskih lokalov in študente.

Uveljavljanju PCT-pravila v javnih prostorih v največji meri nasprotujejo tisti, ki nasprotujejo cepljenju.
Uveljavljanju PCT-pravila v javnih prostorih v največji meri nasprotujejo tisti, ki nasprotujejo cepljenju. FOTO: Shutterstock

Izražena in že realizirana namera cepljenja spet padla pod 70 odstotkov

Zadnja meritev raziskave je pokazala, da je namera cepljenja v primerjavi z zadnjo meritvijo spet občutno nižja. V prvem avgustovskem vikendu so namreč zabeležili 62-odstotno namero (gre za seštevek že vsaj enkrat cepljenih in tistih, ki pravijo, da se bodo zagotovo ali verjetno cepili), kar je za šest odstotnih točk manj kot konec julija, s čimer smo se vrnili na stanje iz začetka poletja. Da so že cepljeni, tokrat odgovarja dobra polovica anketirancev, odstotek teh, ki bi se zagotovo cepili, pa je od prejšnje meritve s 7 odstotkov padel na 4 odstotke. Malenkost nižji je tudi delež teh, ki bi se verjetno cepili (tokrat je takih 6 odstotkov vprašanih, konec julija 7 odstotkov). Delež teh, ki se verjetno ne bodo cepili, je po drugi strani tokrat malenkost višji (15 odstotkov) kot konec julija (14 odstotkov). Za štiri odstotne točke je tokrat več takih, ki se zagotovo ne bi cepili (23 odstotkov). Skladno s tem sta po nekajmesečni rasti občutno nižji tudi minimalna in maksimalna dosegljiva stopnja precepljenosti v populaciji od 18 do 75 let. Prva je v primerjavi z dvema tednoma nazaj padla z 72 odstotkov na 68 odstotkov, druga pa z 81 odstotkov na 77 odstotkov.

Negativno doživljanje trenutne situacije 

Tokratna meritev kaže, da je trenutno doživljanje epidemije spet precej negativno, pesimističen je tudi pogled v prihodnost, a po drugi strani opažajo občutno manj interesa za spremljanje dogodkov, povezanih z epidemijo. Vsi ti kazalci kažejo, da so ljudje, poleg tega, da v času dopustov svojo pozornost raje preusmerjajo drugam, epidemije že precej naveličani, kljub temu da ima ta še vedno precej negativen vpliv na doživljanje vsakdanjega življenja.

Trenutno doživljanje epidemije je spet precej negativno.
Trenutno doživljanje epidemije je spet precej negativno. FOTO: Shutterstock

Indeks normalnosti, ki predstavlja razliko med seštevkom pozitivnih in negativnih odgovorov za oceno osebnega doživljanja razmer, je podobno kot v začetku julija dosegel vrednost –10, oziroma je za 11 odstotnih točk nižji kot v pretekli meritvi. Tudi indeks optimizma, ki predstavlja razliko med deleži odgovorov 'gre (zelo) na bolje' in 'gre (zelo) na slabše', kaže, da je doživljanje situacije vedno slabše, saj vztrajno pada. V primerjavi s koncem prejšnjega meseca je tokrat padel še za dodatnih 9 točk in dosegel vrednost –12, kar je najnižja vrednost, ki smo jo izmerili od aprila letos.

Indeks zaskrbljenosti, ki predstavlja razliko med (bolj) zaskrbljenimi in (bolj) nezaskrbljenimi, je po drugi strani tokrat nekoliko nižji kot julija. Z vrednostjo 11 tokrat tako beležijo še nekoliko nižje vrednosti kot konec julija, ko so po večjem skoku zaskrbljenosti v začetku prejšnjega meseca nato prav tako zabeležili padec tega indeksa. Tokrat opažajo še precejšen upad interesa za spremljanje dogodkov v zvezi z epidemijo oziroma nižji indeks spremljanja epidemije, ki predstavlja razliko med deležem teh, ki dogajanje v zvezi z epidemijo spremljajo redno, občasno ali pa ga sploh ne spremljajo. Ta tokrat znaša 26 točk, kar je 6 točk manj kot v prejšnji meritvi in nasploh najnižji rezultat, odkar spremljajo ta indeks.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (401)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Edo Medo z kredo
19. 08. 2021 10.57
-2
Ponudite izjavo anti cepilcem, da v primeru zapletov u covidom ne potrebujejo zdravstvene pomoči
vinchi
19. 08. 2021 19.53
+1
A boš tudi ti podpisal tako izjavo , ko ti poteče covid potrdilo in boš na istem kot necepljeni ??
vinchi
19. 08. 2021 09.04
+6
PCT potrdilo je navadna potegavščina . Ker je dokazano , da VSI prenašamo virus ( viruse ) tudi cepljeni in prebolevniki bi morali testirati tudi slednje . PCT je vzvod tihe prisile , z namenom , da bi se čimveč ljudi cepilo . Pa ne pozabite še nečesa. Pokljukar je povedal , da bo Covid potrdilo veljalo le 9 mesecev , to je do maja 2022 . Takrat boste cepljeni v istem položaju kot mi , necepljeni . In se boste spet cepili , da vas nihče ne bo omejeval ? Do kdaj le , vas vprašam ? Do takrat , ko bo rit prepolna svinjarije , ki vam jo bodo vbrizgali ? Kaj pa poživitveni odmerki ? Čista potegavščina vse skupaj !!!!!!!!!!! Sicer verjamem , da ta plandemija služi vsemu drugemu , le skrbi za naše zdravje ne .
MUNGATUMBA
19. 08. 2021 09.18
+0
EU matresa je naročila Pfajzerju 1.3 milijone doz cepiva, do koncem leta 2023. - Kolikokrat bode potrebno pikniti vsakega Evropejca, da se to porabi ? Koliko nas je v EU ?
mario7
19. 08. 2021 08.54
+1
Ljudje se počasi prebujajo. Končno!
sinhron
19. 08. 2021 08.31
+4
Vse dejavnosti prenesite v cerkve , kjer se je po mnenju NIJZ in te Janševe vlade nemogoče okužiti s korono , ker samo tam ni potrebno nositi mask ali imeti PCT !
marker1
19. 08. 2021 08.30
-3
Če bi bila levica na oblasti, bi bilo cepljenje obvezno in mediji bi nekajkrat na dan pozivali prebivalce, da se cepijo. Zdaj je na oblasti druga politična stran, na katero je levica alergična. Na vse karkoli ta vlada odloči, je levica vedno proti, pa če je še tako dobro. Seveda ima levica ob tem izdatno podporo medijev. Potem se ne čudite, da je stopnja precepljenosti nizka. Levičarji se ne bodo pustili, da jih desničarji komandirajo, pa če tudi jedo samo travo.
mario7
19. 08. 2021 08.37
+3
Povej mi eno pozitivno stvar cepljenja, razen tega da se vam ni treba testirat?
marker1
19. 08. 2021 08.21
-4
Javnost delite levičarji in vi mediji. Nobene negotovosti ni pri začetku šolskega leta. Če bo okužba obvladljiva, bo normalni pouk, če pa ne se bo ponovil lanski scenarij. Vsak otrok lahko to razume, samo naši levičarji iz zlobe, ker niso na oblasti, tega nočejo sprejeti.
mario7
19. 08. 2021 08.31
+6
Zakaj se vas cepljene ne testira? Ravno tako ste lahko okuženi, prenašate prehlad in zbolite za prehlad.
marker1
19. 08. 2021 08.37
-2
Nekateri ste zelo trdoglavi. Cepi se, pa se ti ne bo treba testirati.
mario7
19. 08. 2021 08.51
+3
Nekateri ste ovce, katere slepo sledite janshariju v prepad
MUNGATUMBA
19. 08. 2021 09.23
+2
Ceplenci 100% prenašate zarazo, katero trosite nekontrolirano ker se ne testirate ! To pa pride prav raznim naročenim anketam !
Edo Medo z kredo
19. 08. 2021 11.10
-3
Nrkateri ste pa ovce in sledite levičarjem. No jest bi tud če bi imet take koristi od države ko večina petkovih kolesarjev. Sami lenuhi, če bi meni država plačevala zdeavstveno zavarovanje in pokojninske prispevke bi se vsak dan vozil okoli parlamenta, ne samo ob petkih.
brinjevka
18. 08. 2021 21.56
+6
Nasprotniki cepljenja in vseh teh raznih omejevanj in pogojevanj so nekoliko podpovprečno formalno izobraženi? A tole resno? Mislim, to je pa višek nesramnosti. Mene tole vse bolj spominja na nošenje Davidove zvezde. Da o z zakonom prepovedani diskriminaciji ne govorim.
marker1
19. 08. 2021 08.23
-4
O izobrazbi drži. Družboslovci tega ne razumejo. Njihova izobrazba je cenjena samo v tej državi, zunaj je ničvredna.
mario7
19. 08. 2021 08.34
+5
marker. Tudi cepiva so ničvredna in ne delujejo. Primer je (nič vredna) ministrica za šolstvo simonca
marker1
19. 08. 2021 08.37
-2
mario7
19. 08. 2021 08.52
+3
Rudolf Maister
18. 08. 2021 21.32
+0
V Avstriji pravijo ,da moraš za vsak vstop v bife pokazati potrdilo. To ni naš naravni habitat, mi smo bolj za Bosno, tam se vrtijo jančki ,nihče ne vpraša za potrdilo,res pa je ,da nihče niti ne šteje bolanih. Samo napišejo" uzela ga magla". To so naši vzorniki ,kakšna Avstrija lepo vas prosim.
+2
če se bi morali pa še cepljeni testirat, bi bilo pa 70 % folka proti Pct!
+1
1 milijon 70.000 tisoč nas je necepljenih! in prosim, da prenehate počasi že s tem pct al pcs gnojjom!
rockyrok
18. 08. 2021 17.46
+6
Predvidevam da se bo v kratkem nekomu "spipalo" in bo vkorakal brez PCTja. Preizkušajo meje in to se ne bo dobro končalo.
Mihxa
18. 08. 2021 17.40
+3
Cuzeki javnega denarja.🤦‍♂️
Mihxa
18. 08. 2021 17.39
+3
To je relevantno zdaj na 519 osebah xD mislim da jih je vsaj 5k potrebno anketirat da dobiš nek vzorec. Zanimivo je tudi da je blo 50-50 cepljenih in ne cepljenih. Zakoplite se 3m pod zemljo prosim, se je kdo sploh sposoben v Toti naši državi? Majke da v JS ni 5% sposobnih na bilo kerem področju.
dfhlsjf
18. 08. 2021 17.31
+9
če bi se tudi cepljeni testirali tako kot necepljeni, bi v statistiki bili bolj realni podatki o "okužbah"..... pri številu hospitaliziranih pa tudi ne moreš gledati številke iz prvih nekaj mesecev leta, ko je bilo tako ali tako večina populacije necepljena..... v marcu par tisoč cepljenih...normalno, da potem ni bilo veliko cepljenih na intenzivni... zadnji teden pa med 20 hospitaliziranimi 3-je cepljeni...to pa je že 15%.... in to podatki NIJZ, ko vemo v kakšnem konfliktu interesov so in v kakšnem razmerju so s farmacijo.... počakajmo na jesen.... poglejmo število prijav stranskih učinkov cepljenja v SLO.... več tisoč prijav....poglejmo koliko jih čaka na bolnišnično obravnavo z zadevo nujno in ne pride na vrsto.... več tisoč ljudi....koliko jih je zaradi tega umrlo v lanskem letu?......poglejmo celotno in širšo sliko
generator
18. 08. 2021 17.26
+9
Hoteli ste greePASS. Sedaj se pa slikajte v svoji bedni prihodnjosti, ki bo bolj podobna kaosu. Popolna izguba človekovih pravic in dostojanstva. Štirje letni časi po novem: lockdown, poletje, lockdown, lockdown.
Ivo Sitar
18. 08. 2021 20.26
PASS bo potreben, sigurno, sicer ne boš mogel iz svoje luknjo. Tujino odpiši.
Edo Medo z kredo
19. 08. 2021 11.17
Samo, da je poletje in lepa naša. Pozdrav vsim slovenceljima koji živite v sloveniji i delate na promociji naše lepe. prihajate kod nas.
zibertmi
18. 08. 2021 17.09
+7
členov po katerem zakonu in številki,ki kažejo na protizakonitost in protiustavnost je toliko,podkreplejenih celo z višino globe,da komentarja nihče nebi bral,vprašanje ,če bi bil sploh objavljen.je pa res ,da pri takem stanju bi bilo potrebno nekaj naredit,samo janez je to kočijo za v drugo vas že davno zamudil
zibertmi
18. 08. 2021 16.57
+11
Če bi vsi v ponedeljek ostali doma do nadaljnega in bojkotirali službo, delo, šole, lokale, vse…. dokler ne odpravjo VSEH ukrepov in ostalih neumnosti,ki so tudi nezakoniti bi država pokleknila v 14ih dneh !
Nightrider
18. 08. 2021 17.15
-5
zibertmi
18. 08. 2021 17.52
+5
dokler bo v pokojninski blagajni mi ne bo hudega.nekdo bi pa krepal,mama nebi imela nič v hladilniku sam pa za nič ni sposoben
nestabilen
18. 08. 2021 16.47
+12
Solski sistem nam proizvaja v glavnem bedake zato smo v tej situaciji.
Marinanjo
18. 08. 2021 17.45
+4
že najmanj 25 let .... pa še uni poprej so napol šenkani
DD.DD
18. 08. 2021 16.37
-14
PCT je bedarija, samo cepljenje pomaga, prosim cepite se vsi če ne se ne bo nikoli končalo
MUNGATUMBA
19. 08. 2021 09.45
Za kaj se NE upošteva prebolevnost tistih, ki smo to preležali sami doma, ne morili dohtarja, pa s tem nismo dobili potrdila prekuženosti ! So pa v krvi povečana protitelesa, katere pa stroka noče priznati ! Se ve, potlej ostanejo in cepiva in testi v magacini
Misika1967
18. 08. 2021 16.29
+13
Vsaka prisila je nezakonita. Lahko se priporoca agresivno posiljevat z namenom da s temi testi sluzijo.pa je protiustavno.
Ivo Sitar
18. 08. 2021 20.28
-1
Kdo govori o prisili. Nikomur se ni potrebno cepiti. Ostani doma in to je to.