Korona

Na #OstaniZdrav boste lahko preverili možnost vstopa v tujo državo

Ljubljana, 09. 02. 2022 16.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Anja Gorenc
Komentarji
1

Nadgrajena je aplikacija za beleženje stikov z okuženimi z novim koronavirusom, spremembe pa prinašajo tri novosti. Organizatorji dogodkov lahko po novem ustvarijo QR-kodo, ob morebitni okužbi na dogodku pa so posebej obveščeni vsi obiskovalci. V okviru aplikacije bo po novem možno naložiti digitalno covidno potrdilo, na ta način pa bo posameznik lahko preveril, ali lahko s tem potrdilom vstopi v poljubno državo.

Aplikacija #OstaniZdrav
Aplikacija #OstaniZdrav FOTO: Bobo

Nova različica aplikacije tako omogoča prostovoljno in anonimno ustvarjanje QR-kode za različne dogodke, kot so prireditve, obisk restavracij in trgovin, predavanja, predstave, koncerti ipd.  

Organizator dogodka lahko ustvarjeno QR-kodo namesti in natisne na vidno mesto dogodka. Prav tako lahko QR-kodo organizator obiskovalcem prikaže na pametnem telefonu. Udeleženci dogodka pa to kodo skenirajo in so na ta način, če bi se pozneje ugotovila okužba pri udeležencu dogodka, obveščeni o možnem tveganem stiku. 

Na #OstaniZdrav je mogoče dodajati tudi EU digitalna covidna potrdila o cepljenju, prebolelosti in testiranju, ki štejejo tudi kot veljavna dokazila za prehajanje državnih meja. Potrdila, ki jih osebe dodajo v aplikacijo, bodo ostala v pametnem telefonu, na katerem ima oseba nameščeno aplikacijo. Omogočeno je dodajanje potrdil zase in družinske člane.

Posameznik pa bo lahko preko aplikacije tudi preveril, ali lahko s covidnim potrdilom, ki ga ima, vstopi v izbrano državo. Prek aplikacije se bo namreč lahko povezal na spletno stran Re-open EU, ki ažurno objavlja pogoje za vstop v posamezne države članice EU, informacije o potrebnih dokazilih za izpolnjevanje pogojev PCT v državah članicah EU ter zagotavlja informacije o trenutni epidemiološki sliki v državah.

Kot navajajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), kjer so nadgradili aplikacijo skupaj z ministrstvoma za zdravje in javno upravo, se beleženje izpostavljenosti na pametnem telefonu izvaja izključno od trenutka potrditve beleženja stikov, saj evidentiranje stikov ‘za nazaj’ ni mogoče. V primeru prejema informacije o potrjeni okužbi je preverjanje te informacije z ostalimi stiki omejeno le na čas, ko aplikacija na posameznem telefonu dejansko deluje. Beleženje izpostavljenosti se iz dnevnika izpostavljenosti samodejno izbriše po 14 dneh.

V dnevniku srečanj lahko osebe, ki imajo nameščeno aplikacijo, spremljajo srečanja, ki so jih ustvarile z ostalimi osebami. Dnevnik srečanj omogoča lokalno hrambo podatkov na pametnem telefonu o srečanjih v obdobju 16 dni.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja