Korona

V aplikaciji za preverjanje pogoja PCT vidna tudi ime in letnica rojstva

Ljubljana, 04. 08. 2021 21.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Pavlin, STA
Komentarji
123

Vlada je sprejela odlok o načinu ugotavljanja izpolnjevanja pogoja PCT, ki določa, da sta lahko v aplikaciji vidna tudi ime in letnica rojstva preverjane osebe. "To je nujno zaradi ugotovitve, da se potrdilo nanaša na osebo, ki ga je predložila," so utemeljili. Ob tem pa aplikacija ne sme omogočati hrambe ali druge obdelave navedenih osebnih podatkov. Prav tako se ne sme povezovati z nobeno zbirko podatkov.

Danes sprejeti vladni odlok določa način ugotavljanja izpolnjevanja pogoja PCT (prebolevnost, cepljenje, testiranje), in sicer se v primerih, ko se kot dokazilo o izpolnjevanju tega pogoja predloži digitalno covidno potrdilo EU v digitalni ali papirnati obliki, ki je opremljeno s QR-kodo, izpolnjevanje pogoja PCT ugotovi z aplikacijo, ki jo zagotavlja in z njo upravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Preverjanje pogoja PCT.
Preverjanje pogoja PCT. FOTO: Aljoša Kravanja

"Če se kot dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT predloži drugo potrdilo oziroma dokazilo v skladu z navedenimi odloki, se izpolnjevanje pogoja preveri z vpogledom v to potrdilo oziroma dokazilo," so po dopisni seji vlade sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Odlok, objavljen v uradnem listu, ob tem navaja, da oseba, določena z vladnim odlokom, preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT opravi, kadar je iz dejanja oziroma ravnanja osebe, za katero se preverja izpolnjevanje pogoja PCT, mogoče zanesljivo sklepati, da je privolila v vpogled v svoje osebne podatke. Oseba, za katero se preverja izpolnjevanje pogoja PCT, dokazuje svojo istovetnost z javno listino, s katero se dokazuje istovetnost oseb.

Aplikacija z odčitavanjem kode QR uporabniku posreduje podatek o izpolnjevanju pogoja PCT, pri čemer iz podatka ne sme biti razvidno, katerega od pogojev PCT izpolnjuje oseba, ker to ni upoštevno za doseganje zasledovanega namena. Odčitata se tudi osebno ime in letnica rojstva osebe, za katero se preverja izpolnjevanje pogoja PCT, kar je nujno zaradi ugotovitve, da se potrdilo nanaša na osebo, ki ga je predložila. "Aplikacija ne sme omogočati hrambe ali druge obdelave navedenih osebnih podatkov in se ne sme povezovati z nobeno zbirko podatkov," so zapisali. 

Odlok je potreben za izvajanje odlokov, v katerih je določeno izpolnjevanje pogoja PCT, kar pomeni, da so zbiranja za ljudi, ki tega pogoja ne izpolnjujejo, prepovedana, oziroma je zanje prepovedan promet posameznih vrst blaga in izdelkov. Odlok začne veljati dan po objavi v uradnem listu, ni pa določeno, do kdaj bo odlok veljal. Vsebinsko je vezan na že veljavne odloke, ki vsebujejo ukrepe v zvezi z nalezljivo boleznijo covid-19 in s tem povezano zahtevo po izpolnjevanju pogoja PCT, zato se bo s prenehanjem veljavnosti navedenih odlokov določilo tudi prenehanje veljavnosti tega odloka.

Na NIJZ so 23. julija predstavili aplikacijo za preverjanje izpolnjevanja PCT, a so jo še isti dan umaknili s spletne strani. "V petek, 23. julija, smo objavili aplikacijo za preverjanje PCT-potrdil, ki deluje in jo uporablja tudi Policija. Glede na odziv informacijske pooblaščenke smo na NIJZ nemudoma ukrepali in umaknili dostop do aplikacije. Isti dan smo začeli tudi z aktivnostmi za pripravo povsem nove aplikacije, ki bo povsem anonimna in bo zadostila pravnim podlagam," je takrat pojasnil Anže Kavšek z NIJZ.

Na NIJZ so nato razvili novo aplikacijo, ki je anonimna in pokaže le, ali posameznik izpolnjuje PCT pogoj ali ne, ki je na voljo je od minulega petka. A po opozorilih strokovnjakov takšna aplikacija odpira možnost zlorab. "Najprej preveč, zdaj pa nič podatkov," je novo aplikacijo komentirala nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. Kot je dejala, je sicer prav, da aplikacija ne razkriva zdravstvenega statusa, vendar pa je dodala, da sta ime in priimek bistvena sestavina tega preverjanja, zato da se lahko izognemo zlorabam.

Vlada je medtem izdala še odlok o spremembah določenih odlokov, ki so izdani na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih. S predlaganim odlokom se tako podaljšuje veljavnost odlokov, ki so sprejeti na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih, in s tem ukrepov, ki so vsebovani v teh odlokih.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (123)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
05. 08. 2021 12.34
+2
ja na prvi se je videlo s čim si ceplen
silva-d
05. 08. 2021 11.11
+1
in kakšna je zdaj razlika med prvo aplikacijo in to,na obeh se vidi ime in priimek,ter letnica rojstva kar je tudi pravilno,da ne pride do zlorab,samo da se kompicira in mečejo polena
User300173
05. 08. 2021 10.23
+0
Zakaj predsednik države, vlade, ministri nimajo pooblastil za preverjanje identitete? Kot uradna oseba moraš opraviti psihofizično preverjanje, tudi "podstrešja". Tu pa se pojavi lahko težava, saj se lahko (velika verjetnost) izkaže, da imamo najvišje predstavnike oblasti z konfuznim "podstrešjem".
Špartanec
05. 08. 2021 10.21
-1
Do 23.8. se še lahko zafrkavate s kodami, potem pa verjamem, da bodo naokrog balinali večinoma samo še P in C. Za teste zagotovo ne bomo plačevali.. In kaj sledi? Prazni kafiči, prazne restavracije, muzeji, kini... In prav bo tako.
Brk0njačeljustnik
05. 08. 2021 10.06
+1
Če bi imeli osebno izkaznico s QR kodo in aplikacijo, ki bi preverjala PCT + osebno QR, bi lahko aplikacija dejansko dala rezultat "ustreza" ali "ne ustreza". Rešitev težav z osebnimi podatki.
Pia235
05. 08. 2021 10.03
+1
Dajmo malo obnovit, o čem se mi sploh pogovarjamo, ker vidim, da se kompas povsem izgublja. Prehladno obolenje, katerega smrtnost je cca 1-3% pri ljudeh, ki se jim zakomplicira, kar je v 10% potrjeno pozitivnih (s čudaškim načinom testiranja, o katerem se stroka ne more dogovorit ali je ok ali ni ok). Torej za to prehladno obolenje, ki pri 1-3% (podobno kot gripa) postane usodno za določene posameznike, moramo ljudje dokazovati, da smo zdravi (ker lahko bolezen trosimo okrog čeprav nismo bolani). Za to bolezen, zaradi katere mrtvi ležijo po ulicah, moramo nositi maske (ki so sicer namenjene kirurgom, da pri operaciji ne okužijo pacienta z bakterijami in pred virusi ne varujejo), imamo policijsko uro, ne smemo v gostilno brez dokazil, ne smemo na koncerte, se ne smemo družiti, ne smemo potovati itd. In zdaj cepljenje, ki očitno ne varuje prav dosti, kar dokazuje Izrael in povzroča resnično hude posledice pri precej velikem številu ljudi. Še kar se gremo?
Obala31
05. 08. 2021 12.51
+2
Dajmo obnovit? Sem mislila,da bom brala res kaksen pamenten komentar,pa vidum ,da nam tu ze vsak pametuje z nepreverjenimi podatki...In mi naj bi vam verjeli? Takih fb doktorjev umamo tu ze na tisoce
ad21
05. 08. 2021 09.41
-3
Zakaj ni nihče pomislil na fotografijo osebe brez podatkov ?
sandi79
05. 08. 2021 09.38
-5
Cel EMŠO bi moral biti viden. Če imaš pogosto ime in priimek, obstaja velika verjetnost, da sta dve osebi z istim imenom in priimkom rojeni istega leta. Npr. Boštjan Novak ali Matej Novak.
1ddenis1
05. 08. 2021 09.18
+0
glejte, če me to kdo prosi v gostilni se pač dvignem in grem v sosednjo gostilno kjer tega ne prosijo, problem rešen
Obala31
05. 08. 2021 09.30
+1
problem bo,ker vas bodo to prosili povsod,ker bodo morali in ne bodo zaradi vas plačevali kazni pri že tako mizernem zaslužku
Uporabnik1948590
05. 08. 2021 09.59
-1
Obala, ni res. Imaš tudi normalne gostince...hvalabogu!
Obala31
05. 08. 2021 12.52
+1
Za zdaj dikler ni zakonske podlage,pocakajte malo,da zacnejo kazni padat....jo boste vi kot gosr samu placali? Me prav zanima...
User300173
05. 08. 2021 09.04
+0
Kaj v državi ni sposobnega, da napiše pravno podlago za aplikacijo in jo nato sestavi? Na NIJZ so epidemiologi in drugi podobni, ne pravniki in računalničarji. Ministrstvo za javno upravo bi oralo to sestaviti, vsaj logično bi bilo. Kaj če se "Marshal von Twitter" hoče znebiti ministra za zdravje? To zadnje bo najbolj verjetno in tudi odlično sovpada z načinom vladanja firerja in njegovega ožjega "maršalata". Drugi razlog je tudi v tem, da "Marshal von Twitter" izdaja ukaze in zahteva izpolnitev še preden ukaz sploh dobro preberejo. Tako ravnanje je doraslo petnajstletniku polnem frustacij in dokazovanj. Večino vladnih odlokov je US ali pristojne institucije sesula kot domine. Značilnost diktatorjev je utrjevanje oblasti in poveličevanje samega sebe. Podtikanja in režiranja lažnih scenarijev nezaželenim je značilnost diktatorjev in njihovemu notoričnemu strahu za lastno življenje. Družinsko življenje ni izvzeto iz tega konteksta. Edini moto katerega se držijo kot pijanc plota je; jaz in daleč za menoj nobenega.
mijavci
05. 08. 2021 08.47
+3
Ko se terase gostilen zaprejo gostilničar ne bo imel komu več pregledovat razen če se mu bo splačalo imeti odprto za pet strank dnevno. Pa jim to očitno danes še ni jasno.
bebo3
05. 08. 2021 08.47
+2
Pa to je burleska, kako jim je sploh padlo na pamet da naredijo aplikacijo brez prikaza nobenega podatka. Zdaj bo vsaj tako kot mora biti. Sami nesposobneži.
mario7
05. 08. 2021 08.44
-5
Svojih osebnih podatkov ne mislim kazat neuradnim osebam. Vse to je nezakonito,nelegalno.,isto kot maske ,policijska ura itd.
bebo3
05. 08. 2021 08.48
+7
to je tvoja odločitev, saj tudi zakonov ne rabiš spoštovati, samo potem pa trpi posledice
Brk0njačeljustnik
05. 08. 2021 08.58
+8
Tudi sodržavljan, ki ga okužiš ima svoje pravice! Če tako dobro poznaš svoje pravice, pa povej še kaj pa so tvoje dolžnosti.
Obala31
05. 08. 2021 09.01
+8
Mario,da naroči nekaj po spletu,pa bomo videli,če gre brez podatkov...pojdi na banko brez dokumenta...pojdi v hotel....povsod se moras identificirat
Brk0njačeljustnik
05. 08. 2021 09.05
+7
Na koncu ste pa vsi na Facebooku in delite svoje fotografije...
Brihtniseb
05. 08. 2021 09.50
+1
silva-d
05. 08. 2021 11.37
+2
samo da se kompicira,vsepovsod te že sedaj ligitimirajo,pri zdravniki,na banki,pa tudi nimajo pooblastil od informacijske pooblaščenke
janez horvat
05. 08. 2021 08.40
-4
Avstrijci so res zarukani, da so podobno aplikacijo sprejeli brez problematiziranja.
Obala31
05. 08. 2021 09.03
+5
Avstrijci so naredili pravno podlago in ni nobenih težav....
silva-d
05. 08. 2021 11.40
+1
kaka pravna podlaga če se gre za ljudi,če boš htel kam iti se boš pač testiral tudi ko boš šel na pivo,
Obala31
05. 08. 2021 12.54
-1
Silva,se bojim,da za preverjanje bo potrebna pravna podlaga,torej zakon,ki bo dovoljeval gostincem preverjanje...
rcarlos
05. 08. 2021 08.33
+1
Fajn, sej se ni težko obrnat v gostilni ko me vpraša za potrdilo... Grem pač drugam, kjer jim je malo bolj vseeno za vaša potrdila... In pol mate VI:KONKURENCA=0:1... Bote pač zaprli... Eni vejo da jim zakonsko noben ne more kazni napisat, drugi pač samo kimajo in tega ne vejo... Ja kaj pa boš če ne plačam kazni, mi prišo rubit, zarad odloka? 😂
Chrome
05. 08. 2021 08.36
+8
Ah dej, boš res toliko kompliciral? Se boš pa ven usedel pa popil tisto pivo. Eni pa res iz muhe delate slona.
Obala31
05. 08. 2021 08.43
+2
Ko bo jeseni zakonska podlaga,bodo vsi gostinci še kako preverjali....ali misliš,da bodo zaradi takih kot si ti plačevali kazni?
rcarlos
05. 08. 2021 08.55
-3
Me prav zanima kak bojo preživeli čez zimo ko se terase zaprejo 😉... Brez skrbi, sem že dobu kazen v povezavi s korono in maskami, pa je nisem plačal, napisal pritožbo (10-20 min dela, sam mal morš vedet za kaj se gre) in seveda je ugodeno ker se nimajo nikamor sklicevat zakaj so ti kazen napisali... Problem je sam ker je večina gostincev tako nerazgledana in naivna kot vidva in posledično samo kimajo ker ne vejo da jim praktično noben nič ne more tudi če ne preverjajo PCT, ker ni zakonske podlage... Če bi se pa že trudli da bi jo hotli nardit, jo pa tak sesujemo, spomnita se na referendum o vodah 😉... No sicer poznam enih par ki jim je to jasno, ampak to nista vidva in kar lep delež gostincev 😉
samoza
05. 08. 2021 09.07
+0
Chrome
05. 08. 2021 10.03
+1
Ja s čim se imaš ti čas ukvarjati, dobro razumem če je to edino tvoje delo, veš eni se zapenjate za vsak k, drugi uživamo in smo flegme.
Chrome
05. 08. 2021 10.08
+1
In ker je nekdo flegma je pa že nerazgledan? Mogoče imam odgovorno delo in se mi še v privat življenju ne da ubadati s takšnimi kot si ti.
silva-d
05. 08. 2021 11.41
+1
ko pa bo enkrat kazen plačal pa mu ne bo vseeno za potrdilo
Ni corone
05. 08. 2021 08.33
+4
spet neki kar bo propadlo, nesposobnezi lopovski
Ni corone
05. 08. 2021 08.32
+1
mene kelnarca ne bo preverjala, ni uradna oseba, nima pravic
Obala31
05. 08. 2021 08.44
+2
Bodo naredilizakonskopodlago,pa jih bo mela....poglejte odmeve dva dni nazaj
zagor2
05. 08. 2021 08.47
+5
Med tem, ko se boš ti kregal s kelnarco, bo meni že ena hladna po grlu zdrsela.
Brihtniseb
05. 08. 2021 09.53
+1
plavimil
05. 08. 2021 08.30
-8
Ko se predstavim se tudi žlažem,moji osebni podatki delodajalca ne zanimajo, v banmki tudi ne, na upravni eneoti tudi ne, na sodišču pa sploh ne, kaj šele dobrega soseda kajne, jaz sem ta, pa ta brez imena in priimka, bumbarji.
Chrome
05. 08. 2021 08.34
+8
Seveda, kar si naštel potrebuješ osebno. Kot si napisal, pač lažeš.
plavimil
05. 08. 2021 09.21
+0
Nisi razumel zapisa, vse to je parodija za nasprotnike aplikacije.
zibertmi
05. 08. 2021 08.27
+8
koliko ste že zapravili za vse mogoče papirje in aplikacije od sledenja naprej
Chrome
05. 08. 2021 08.27
+7
Zanimivo je videti, da je med nami toliko strahopetcev. Ta aplikacija na mobilnem telefonu je še najmanjši problem, ko bi vi vedeli s kakšnimi pogoji ste se strinjali ko ste prvič prijeli mobilni telefon v roke.
zagor2
05. 08. 2021 08.53
+3
Saj niso strahopetci. To delajo iz inata. Kljubujejo nečemu-še sami ne vedo čemu. Isto kot za testiranje: Ne, mojga sončka pa ne. Ko je blo treba pa na morje, pa: A naj ga pimen za glavo, da nau migou?