Korona

V Avstraliji in na Novi Zelandiji uvedba potovanj brez obvezne karantene

Canberra / Wellington, 06. 04. 2021 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
9

Avstralija in Nova Zelandija sproščata nekatere protikoronske omejitve na področju turizma in potovanj. Avstralci bodo odslej tako lahko dopustovali na Novi Zelandiji, brez (doslej) potrebne karantene. In obratno: tudi Novozelandci se bodo že kmalu lahko odpravili k 'sosedom', ne da bi pri tem morali v obvezno samoizolacijo.

Avstralci in Novozelandci bodo od 19. aprila lahko prosto potovali med obema državama, je danes naznanila novozelandska premierka Jacinda Ardern.

Novozelandski popotniki so sicer v večino avstralskih zveznih držav brez karantene lahko vstopili že od oktobra, a dovoljenje do nedavnega ni veljalo recipročno. Obe državi sta izbruhe novih okužb od takrat uspeli relativno dobro obvladovati, stopnja širjenja pa je bila zelo nizka ali skoraj nična.

Še pred pojavom novega koronavirusa je Novo Zelandijo letno obiskalo okoli 1,5 milijona Avstralcev, navaja BBC.

Nova Zelandija, splošna

Ardernova je ob napovedi pohvalila hiter odziv zdravstvenega osebja obeh držav.

"Največja žrtev, ki so jo mnogi v preteklem letu še posebej težko prenesli, je ta, da niso mogli videti družine in prijateljev, ki živijo v Avstraliji," je dejala. "Ta potovalni mehurček predstavlja dogovor, za katerega verjamem, da ga še nismo videli nikjer drugje po svetu," je prepričana novozelandska predsednica vlade. Kot je še dodala v izjavi novinarjem, verjame, da ta naveza predstavlja varen pričetek mednarodnih potovanj v drugo državo, obenem pa da bodo oboji še naprej sledili strategiji boja proti virusu in zavezi, da se ga na vsak način trudijo obdržati 'pred vrati'.

Je pa hkrati še opozorila, da se lahko ta 'potovalni dogovor' kadarkoli spremeni, če se pojavi nov izbruh okužb. "Ljudje bodo morali načrtovati tudi možno prekinitev potovanja, v kolikor bo tam izbruh." Kljub temu bo Nova Zelandija na Avstralijo v prihodnje gledala kot na "lastno regijo, kar se tiče sprejemanja odločitev o omejitvah".

Ta 'potovalni mehurček' naj bi bil po poročanju BBC-ja sicer drugi tovrstni na svetu, potem ko so nekaj podobnega minuli teden tajvanske oblasti vzpostavile z otočjem Palav.

'Odpoved' enega večjih igralcev na parketu

Kljub ambicioznim načrtom in napovedanemu 'potovalnemu mehurčku' pa se je zapletlo že takoj na začetku. Za vnovično vzpostavitev letov na tej povezavi se namreč ni odločila letalska družba Virgin Australia. Sporočili so, da pri tem ne bodo sodelovali oziroma na relaciji Avstralija–Nova Zelandija gotovo ne bodo leteli še najmanj do oktobra. Naznanilo Ardernove je tako že zelo kmalu po objavi trčilo ob težavo.

Med Avstralijo in Novo Zelandijo bodo kmalu vzpostavili potovanja brez karantene.
Med Avstralijo in Novo Zelandijo bodo kmalu vzpostavili potovanja brez karantene. FOTO: Dreamstime

"Medtem ko se letalski prevoznik še naprej zavzema za povezavo čez Tasmanijo, ko si bo trg popolnoma opomogel, pa se zavedamo spreminjajočih se zahtev za prestop meje. To naše poslovanje namreč dodatno zapleta, saj si prizadevamo za rast naših osnovnih domačih dejavnosti," je v izjavi po novinarski konferenci Ardernove dejal predstavnik podjetja. Ob tem pa dodal še, da letalska družba Virgin Australia letalskih vozovnic za lete med državama ne bo prodajala še najmanj do 31. oktobra. "Iz tega razloga smo do 31. oktobra 2021 začasno ustavili prodajo večine novozelandskih 'storitev'. Omejen urnik letov v in iz Queenstowna bo ostal na voljo za rezervacije od 18. septembra 2021."

Družba je lete med Avstralijo in Novo Zelandijo (začasno) ustavila kmalu po tem, ko si je marca lani novi koronavirus pot 'utrl' tudi na celino 'tam spodaj'. Prekinitev do oktobra pa je sprejela v preteklih tednih, torej najverjetneje še preden so pristojni o potovanjih brez karantene sploh pričeli razmišljati. Ta datum so izbrali deloma tudi zato, ker je avstralska vlada napovedala, da želi, da bi se vsi Avstralci (ki bi izrazili to željo) lahko cepili do oktobra. Prav tako pa približno sovpada tudi s pričakovanji, da bodo mednarodni letalskih promet spet stekel tudi v drugih letalskih družbah oziroma bodo takrat spet pričele leteti na mednarodnih povezavah.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rothschild1
06. 04. 2021 18.32
Nasi MSM so kovali Novozelandsko levo ministrsko predsednico v zvezdo. Pozabili pa so povedati, koliko casa so imeli totalen lockdown, in kaksne so bile kazni za najmanjsi prekrsek lockdawna. Vsak drugi krsitelj ukrepov je fasal zapor!!!! alooo? To je ze skoraj taksna represija kot na Kitajskem
zof4
06. 04. 2021 09.33
+9
Še kar naprej neke sterilne iluzije o mehurčkih.
minotaurus minotaurus
06. 04. 2021 09.28
+7
Kjee si ti vidu da pri nas balkancih krepajo kot muhe?????????? Pa ti balkance vidis samo v nocnih morah majstr. Ne bluzi ce nimas pojma.
brabusednet
06. 04. 2021 09.10
-8
Lahko otoškim državam,ki ne mejijo na Balkan in Balkance.Ti so vso zimo žurirali sedaj pa krepajo,kot muhe.
Nick.Mason
06. 04. 2021 11.09
+1
to poveš ti ki ti je že eno leto edina pot kuhinja-spalnica-wc ,kake bolane ti spuščaš
Mirotar
06. 04. 2021 08.50
-9
pri nas pa zaprti ze celo leto in folk se kar umira"..
User768643
06. 04. 2021 09.14
+11
A ti bi nas primerjal z Avstralijo in Novo Zelandijo? A si mogoče bral o njihovih ukrepih in spoštovanju le teh? Ko je bilo 2 milijona ljudi zaprtih doma zaradi treh okuženih. Ne se šalit.
cmokca
06. 04. 2021 08.49
+1
Lahko bi enako naredili slovenci s sosednjimi državami.
Kolani
06. 04. 2021 08.46
+2
No, počasi se vAvstraliji in Novi Zelandiji pričenja jesen in resiratorn8 virusi. Kako kaj izgleda covid19 zdaj tam? Kaj narašča?