Korona

WHO: Države naj se pripravijo na nov val okužb, v Avstraliji prvi primer prenosa omikrona

Sydney / Washington, 03. 12. 2021 10.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tadeja Voščun, STA
Komentarji
370

Svetovna zdravstvena organizacija je ob porastu primerov okužbe z novo različico koronavirusa izdala opozorilo, naj se vse države pripravijo na morebiten porast okužb. V Avstraliji so do sedaj potrdili devet primerov okužbe z omikronom, med katerimi je tudi prvi primer prenosa okužbe znotraj države. Gre za študenta iz Sydneyja, ki ni potoval v tujino. Toda oblasti ob tem sporočajo, da ne bodo zaostrovale ukrepov. Medtem so v ZDA zaostrili potovalne ukrepe. Vsi potniki morajo 24 ur pred vstopom v ZDA opraviti testiranje na covid-19, ne glede na cepilni status. Prav tako so do sredine marca podaljšali obveznost nošenja mask v javnem potniškem prometu.

Regionalni direktor WHO za zahodni Pacifik, dr. Takeshi Kasai, je dejal, da je trenutna razširjenost nove različice omikron "verjetno že večja, kot kažejo poročila". Novo različico, poimenovano omikron, so prvič odkrili v Južni Afriki prejšnji mesec. WHO jo je označila za "skrb vzbujajočo", znanstveniki pa še vedno zbirajo podatke o nalezljivosti in resnosti bolezni. 

Koronavirus
Koronavirus FOTO: Shutterstock

O okužbi z omikronom so poročali že iz več držav, številne vlade pa so se odzvale z zaostritvijo potovalnih pravil. "Z omejevanjem potovanja si lahko kupujemo čas, vendar se mora vsaka država pripraviti na porast števila primerov," je dejal Kasai. Ob tem je Babatunde Olowokure iz WHO dodal, da lahko splošne prepovedi potovanja le odložijo vstop te različice v državo. 

"Ljudje se ne bi smeli zanašati samo na ukrepe pri prestopu mej. Najpomembnejše je, da se pravilno pripravimo na to različico, ki ima potencialno visoko prenosljivost,"  je dodal Kasai.

Pri WHO so še opozorili, da morajo države uporabiti izkušnje, pridobljene pri obvladovanju različice delta in pozvali, naj se cepijo ranljive skupine. Ob tem so države pozvali še, naj izvajajo preventivne ukrepe, kot so nošenje mask, vdrževanje varnostne razdalje, higiena rok, izogibanje množicam, sledenje stikov, izolacija in cepljenje. 

V Avstraliji prvi prenos omikrona znotraj države

V Avstraliji gre za prvi prenos omikrona v državi, vendar oblasti vztrajajo pri svojem načrtu, da bodo še naprej postopno rahljale protikoronske ukrepe in upale, da se bo nova različica izkazala za blažjo od prejšnjih. Primer okužbe študenta v Sydneyju z različico omikron, ki ni potoval v tujino, je dokaz, da je se je različica razširila znotraj države, so sporočile oblasti iz Novega Južnega Walesa. Oblasti so se tam, kljub pojavu nove različice, odločile, da bodo zvezno državo še naprej postopoma odpirali, saj so svoje dejavnosti po pojavu bolj nalezljive delta različice zaprle za več kot štiri mesece. 

"Prenos znotraj družbe je vedno zaskrbljujoč, vendar nanj moramo gledati iz drugačne perspektive," je dejal tamkajšnji zdravstveni minister Brad Hazzard. Tudi drugod po svetu se spopadajo z novo različico, je dodal in nadaljeval, da še ni jasno, ali bo omikron povzročil toliko težav, kot so jih prejšnje različice. 

V Avstraliji so potrdili prvi primer prenosa nove različice koronavirusa znotraj države.
V Avstraliji so potrdili prvi primer prenosa nove različice koronavirusa znotraj države. FOTO: Shutterstock

Vse, ki so bili v stiku z okuženim študentom, pristojni pozivajo, naj opravijo test in se samoizolirajo ter opazujejo pojav morebitnih simptomov. V izolacijo so tako napotili tako učence kot profesorje. 

Avstralija ima tako sedaj devet potrjenih primerov različice omikron, osem v Novem Južnem Walesu, kjer živi tretjina od 25 milijonov vseh Avstralcev. Čeprav so nekatere države poostrile nadzor na notranjih mejah, je zvezna vlada dejala, da se ne namerava vrniti k zaprtju. 

Oblasti pa so prejšnji teden v luči pomislekov glede nove koronavirusne različice omikron nenadoma ustavile načrte za ponovno odpiranje svojih mednarodnih meja za kvalificirane delavce in študente. Odprtje meja, ki je bilo načrtovano za 1. december, so tako prestavili vsaj za dva tedna. Določili so tudi, da tisti, ki v državo pridejo iz Južne Afrike, morajo za dva tedna v hotelsko karanteno. 

ZDA zaostrujejo pogoje vstopa v državo

Predsednik Joe Biden je napovedal, da bodo ZDA zaradi naraščajočih primerov omikrona zaostrile potovalne pogoje. Administracija je pred kratkim določila, da od 8. novembra velja, da v državo lahko vstopajo polno cepljene osebe. Poleg pogoja cepljenja morajo tako tuji kot ameriški državljani ob vkrcanju na letalo za ZDA predložiti negativni test na covid-19 in opraviti nov test tri dni po prihodu v ZDA.

Po pojavu različice omikron bodo morali od ponedeljka vsi potniki, ne glede na državljanstvo ali cepilni status, predložiti negativni test na covid-19, ki mora biti opravljen dan pred vkrcanjem na letalo za ZDA. Se pravi, da bo negativni test namesto dosedanjih treh dni lahko star največ 24 ur. 

"Preden se vkrcate na letalo, morate letalski družbi pokazati svoj negativni rezultat," so zapisali pristojni. To velja za vse potnike, stare dve ali več let, testi pa so lahko PCR ali hitri antigenski. 

Američanom bodo na voljo tudi brezplačni testi za samotestiranje, ki jih bo financirala zdravstvena zavarovalnica, 50 milijonov testov pa bodo razdelili tistim, ki nimajo urejenega zavarovanja, so še sporočili. Prav tako so do sredine marca podaljšali obveznost nošenja mask v javnem potniškem prometu, in sicer na letalih, vlakih in avtobusih. 

ZDA so omejile potovalne ukrepe.
ZDA so omejile potovalne ukrepe. FOTO: Dreamestime

V ZDA so do sedaj odkrili deset primerov različice omikron: v Kaliforniji, Koloradu, Minnesoti in New Yorku ter na Havajih, kjer oblasti pravijo, da oseba ni imela nedavne zgodovine potovanj. Zdravstveni uradniki so še sporočili, da gre pri teh osebah le za blage simptome. 

Medtem ZDA spodbujajo vse odrasle, naj se odločijo za poživitveni odmerek in opozarjajo, da se bo število okužb to zimo povečalo. "Proti tej različici se bomo borili z znanostjo in hitrostjo, ne pa s kaosom in zmedo," je dejal Biden. Zagotovil je tudi, da novi ukrepi ne vključujejo zaustavitve javnega življenja. 

Norveška uvaja strožje pogoje za vstop v državo

Tudi Norveška je danes uvedla strožje pogoje za vstop v državo, s katerimi želi preprečiti širjenje nove koronavirusne različice. Tudi cepljeni potniki morajo tako za vstop v državo poslej opraviti test na okužbo z novim koronavirus in sicer na mejnih prehodih, kjer je država postavila testne postaje. Za prehajanje mejnih prehodov, kjer testnih postaj ni, zadostuje drugje opravljen hitri test, ki ni starejši od 24 ur. Obvezno testiranje velja tako za cepljene kot necepljene. Izjeme veljajo za potnike, ki mejo prečkajo za odhod na delo, letalsko osebje in poklicne voznike.

Na Norveškem so poostrili tudi druge ukrepe, zlasti na regionalni ravni, da bi preprečili širjenje nove koronavirusne različice omikron, je pojasnila ministrica za zdravje Ingvild Kjerkol. Cilj je ohraniti nadzor nad razmerami, zbrati več znanja o novi različici virusa in preprečiti preobremenitev zdravstvenega sistema. Norveška se je dolgo časa razmeroma dobro spopadala s pandemijo covida-19, vendar se je od letošnje jeseni število okužb v državi močno povečalo. V sredo so potrdili dve okužbi z novo koronavirusno različico omikron.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (370)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Debely
04. 12. 2021 12.33
WHO naj se pripravijo...
123soba
04. 12. 2021 11.38
+2
Ja menda da, ob polnoči skoči v posteljo. A maske so pa enake za vse viruse?
123soba
04. 12. 2021 11.37
+2
Se že oborožujemo🤫, 🤤proti koviudu.
martin celin
03. 12. 2021 18.24
+2
A ste pozabili kako pameten je ta virus? On ve da se cepljenega ne sme dotakniti. Čaka pa na strehi kontejnerja da skoči na testiranega. WHO pa tega noče priznati.
number46
03. 12. 2021 18.16
-2
Janezovim že prihaja, ko slišijo tako vesele novice spet bojo lahko ljudi buzerirali5 z svojimi ukrepi.
Lepi Marko
03. 12. 2021 17.49
to!, prisparani boste ugrizov morskih psov
penicelin
03. 12. 2021 17.36
+1
evro pa je prekrita z rdečo barvo se vidi da se bliža božič
aink
03. 12. 2021 16.43
-3
ajmo da se bodemo kaj pravite cepljenci aaaa
kmeckapamet
03. 12. 2021 16.27
+4
Novi zemljevid ECDC pa ne bo nihče komentiral danes? vsi so temno rdeči, tudi močno precepljene države?!?!? Že brez novega seva.
aink
03. 12. 2021 16.23
+1
ajmo cepljeni kje ste se poskrili
Vsec mi je
03. 12. 2021 16.30
-1
Nam se ni treba skrivati, ker lahko povsod gremo.
aink
03. 12. 2021 16.35
+3
bravo in to je edini pozitivni ucinek cepiva si dojel
Uporabnik1865497
03. 12. 2021 16.35
-1
ja, on povsod ste in boste virus razsajali!
Vsec mi je
03. 12. 2021 16.37
+1
Ne tega samo ti vidis.Cepljenje sciti pred tezjim potekom in smrtjo, marsikdo niti ne zboli, ker je cepljen.
aink
03. 12. 2021 16.39
-2
hahahahahaha pa se nemores biti bolj spran kot si stanje hujse kot pred obstojem cepiva vam lazje v tazadnjo gre kot v glavo
Vsec mi je
03. 12. 2021 16.44
+3
Smej se sebi, ne meni, tebi ne gre v glavo.Lani je bil lockdown in je bilo zato tudi manj okuzb.
aink
03. 12. 2021 16.20
-2
cepljene pozivam navedite vse pozitivne stvari ki vam jih prinese cepljenje vse razen pct pogoja in kao neke slobode bo slo pa trditve prosim podprite z dokazi ...
?uknaveji
03. 12. 2021 16.25
+2
Zdravstveni sistem se še ni sesul. Kar pomeni, da lahko tudi vi utrpite poškodbo, pa še vedno prejmete oskrbo. Ni za kaj.
aink
03. 12. 2021 16.28
-5
hahahahahahahahahahahahahaha koliko je cepljenih na intenzivni me zanima ko ste ze tako razgledan
kmeckapamet
03. 12. 2021 16.29
+3
To ti sanjaš, da imamo še vedno zdravstveni sistem. Jaz že leto in pol ne morem do svojega zdravnika. V ZD sprejemajo samo zdrave in cepljene.
Vsec mi je
03. 12. 2021 16.31
+1
?uknaveji
03. 12. 2021 16.31
+4
"Od 2. avg do 28. nov je sprejetih v intenzivno terapijo 277 (23,8 %) oseb cepljenih s polno zaščito in 889 (76,2 %) ostalih oseb (necepljeni, prebolevniki, delno cepljeni)." vir: covid sledilnik
aink
03. 12. 2021 16.34
-4
hmm zanimljivo da v svabijalandu je glih obratno
aink
03. 12. 2021 16.41
-1
pa se za raslago bi prosil drzave z90odstotno precepljenostjo so tudi v rdecih stevilkah kako to... vir bo zih spet nijz ali nova.. kajnede
Think Pink
03. 12. 2021 16.06
+4
Show must go on
nikhrast
03. 12. 2021 15.54
-9
Ljuba teta, kako anti-vaxerji še vztrajajo, ne vidijo da so manjšina, vedno manj jih je, nikamor ne smejo iti, odpuščajo jih na delovnih mestih. Pa saj ne potrebujemo obveznega cepljenja, če si necepljen tako nikamor ne moreš.
rbd1
03. 12. 2021 16.17
+6
zalostno, da si se vcrpil zaradi sigurnosti in ne zaradi zdravja.
aink
03. 12. 2021 16.21
+2
slohren
03. 12. 2021 15.47
+7
Ja pa to je blo zanimivo, fajzer hoče sodišču dostavit dokumente, do leta 2075.
slohren
03. 12. 2021 15.44
+4
Sem dans neke bral o faizeri in nisem našev v tistih 38 listih z stranskimi učinki slovenije, kaj naši niso poročali, ali niso cepli z fajzer...
olidata
03. 12. 2021 15.24
+2
Moja se noče cepit proti covidu, jo pa zato jaz cepim skoraj vsak večer.
DonotquestionOBEY
03. 12. 2021 16.07
+5
Preostale dni pa jo cepi še marko iz računovodstva tako da je 100% zaščitena.
gnoj222
03. 12. 2021 15.22
+15
Drsgi crpljeni. Obljubljeno vsm jd da se boste cepljeni in boste imeli mir, pa vidigazlomka, novi sev na pohodu v neskončnost.
Lion_57
03. 12. 2021 15.20
+8
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😛😛😛😛😛😛😛😛😂😂😂😂😂😂
jutri_pa_res
03. 12. 2021 15.02
+14
Na prvo žogo je tako, da je okužba z omikronom podobna stranskim učinkom cepljenja ali mogoče še bolj blaga. Se pravi, idealno naravno cepivo proti delti. Izgleda pa, da se bojijo, da bi se kakšne hujše zadeve pojavile 1 teden do 10 dni po okužbi, kakor je tudi pri delti.
mahar123
03. 12. 2021 15.13
+5
Dobra taktična poteza, vendar smo hitro dojeli
1sasona
03. 12. 2021 15.00
+29
Pejte se solit! Na tem portalu je pisalo, da omikron povzroča asimptomatični oz. lažji potek bolezni. In zdaj spet cela panika pa cepljenje, cepljenje.... pa zapiranje in ustrahovanje... Ma, niste čisti. Ne zdravstvo, ne politiki in ne novinarji.
Lion_57
03. 12. 2021 15.29
+6
optifix
03. 12. 2021 16.23
+3
Sam res. Kot idealen scenarij je bil že lani napovedan ta, da virus zmutira v bolj nalezljive in manj nevarne različice, tako kot to to itak virusi počnejo. Zdaj se to očitno dogaja in kaj.... delat paniko! Saj niso več normalni, res ne.