Korona

Perujski župan, ki je pijančeval med karanteno, se je skril v krsto, bolivijski minister končal za zapahi

Berlin, 21. 05. 2020 08.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.Š., M.S., STA
Komentarji
276

Z novim koronavirusom je po svetu okuženih že več kot pet milijonov ljudi. Razmere se vse bolj zaostrujejo v Latinski Ameriki, v Braziliji so samo v 24 urah potrdili 20.000 novih primerov, težave pa imajo tudi v Nemčiji, kjer po sproščanju ukrepov število novih okužb hitro raste. S petkom pa medtem srbska vlada odpravlja omejitve pri vstopu v državo. Negativen test na koronavirus tako ne bo več potreben, prav tako tudi ne samoizolacija.

V Braziliji so se oblasti znašle na udaru zaradi slabega upravljanja s koronakrizo.
V Braziliji so se oblasti znašle na udaru zaradi slabega upravljanja s koronakrizo. FOTO: AP

Pandemija koronavirusne bolezni svet še vedno drži v primežu, države pa še naprej kujejo načrte, kako zagnati gospodarstvo in turizem, ob tem pa preprečiti občutno povečanje števila novih okužb. 

Ena takih držav je od turizma zelo odvisen Egipt, kjer bodo letovišča začela znova sprejemati goste, pri tem pa bodo morali upoštevati številna navodila oblasti, da se prepreči širjenje okužb. Sprva bodo lahko letovišča zasedena do 25 odstotkov, od prvega julija pa naj bi lahko zapolnili že polovico kapacitet. Za zdaj bodo sicer lahko tam počitnikovali le domači gostje. 

Niti rahljanje turističnih ukrepov pa ne bo rešilo letošnje sezone. V Grčiji tako pričakujejo 70-odstotni padec turističnih prihodov. To bo hud udarec za državo, ki je lani sprejela več kot 34 milijonov obiskovalcev, turizem pa je ustvaril več kot 18 milijard evrov prihodkov

Med državami so glede okužb na prvem mestu ZDA z več kot 1.551.000 okužbami, sledi jim Rusija s približno 317.000 primeri. Na tretjem mestu je Brazilija.

Virus še naprej divja po ZDA. Razmere se umirjajo v sprva najbolj prizadetem New Yorku, zaostrujejo pa v Kaliforniji. Raziskava o protitelesih pri prebivalcih mesta New York je sicer ugotovila, da so protitelesa prisotna pri 19,9 odstotka ljudi, vendar pa je med testiranimi v revnih predelih tistih s protitelesi kar 27 odstotkov. Še posebej izstopa predel Bronxa Morrisania, kjer so našli protitelesa pri 43 odstotkih testiranih. Je pa bilo tudi število hospitalizacij med prebivalci tega predela Bronxa za 81 odstotkov višje od newyorškega povprečja. 

Za zdaj še tudi ni jasno, kdaj bodo lahko v ZDA spet potovali evropski državljani. Tiskovna predstavnica Bele Hiše  Kayleigh McEnany je dejala, da za to ni še nobenih načrtov, ameriški predsednik Donald Trump pa je dejal, da je prioriteta zdravje Američanov. 

Še huje kot v ZDA pa je v Braziliji, kjer so v 24 urah potrdili 20.000 okužb z novim koronavirusom. V istem časovnem obdobju je umrlo 888 ljudi. Na brazilske oblasti letijo številne kritike zaradi pristopa k omejevanju izbruha novega koronavirusa, ki se pospešeno širi predvsem v gosto naseljenih revnih območjih predmestij velikih mest. 

Na udaru ni le Brazilija, ampak kar vsa Latinska Amerika. V Boliviji so medtem aretirali zdravstvenega ministra Marcela Navajasa – zaradi očitkov o korupciji. Navajas je ostal tudi brez stolčka. Za vse skupaj naj bi bil kriv domnevno sporni posel za nakup 170 ventilatorjev za mehansko predihavanje pljuč. Škandal je odnesel še nekaj drugih uradnikov. 

Strogi ukrepi pa veljajo tudi v precej prizadetem Peruju, kjer imajo težave s spoštovanjem omejitev očitno tudi nekateri vidni predstavniki ljudstva. V mestu Tantara, v provinci Huancavelica, so med popivanjem zunaj lastnega doma v času, ko velja karantena, zalotili župana. Ta je, da bi se izognil aretaciji, ko je opazil, da so ga zalotili, splezal v krsto in se pretvarjal, da je eden tistih, ki so umrli zaradi covid-19. A niti zadrževanje diha na koncu ni pomagalo, da ga ne bi zalotili, poročajo perujski mediji.  

Perujski župan se je skril v krsto.
Perujski župan se je skril v krsto. FOTO: Enex

V Evropi ima še vedno največje težave z novim koronavirusom Velika Britanija, ki se tudi počasi odpira. Potem ko so že odpravili veliko omejitev, pa porast novih okužb opažajo v Nemčiji, kjer se je do zdaj okužilo 176.486 ljudi. Število novih okužb je bilo včeraj 814, kar je veliko več kot dan prej, ko jih je bilo 499, še dan prej pa 401. 

Velika težava je širjenje okužbe v domovih, kjer bivajo migranti, oblasti poročajo tudi o več primerih smrti. Zaradi tega naj bi v domovih tudi naraščala napetost, potrebnih je bilo več posredovanj policije. Več organizacij, ki v Nemčiji nudijo podporo migrantom, je opozorilo, da so glavni vir težav pogoji, v katerih migranti tam živijo – domovi so namreč natrpani, zato je možnost širjenja okužbe še toliko večja. 

Več držav medtem izvaja študije o prekuženosti prebivalstva. Na Danskem so ugotovili, da je bil v stiku z novim koronavirusom približno odstotek Dancev. V državi se zato bojijo novega vala okužb. 

V Srbijo od petka mogoč vstop brez negativnega testa na koronavirus

Za vstop v Srbijo od petka ne bo več potreben negativen test na novi koronavirus niti posebno dovoljenje za domače ali tuje državljane, je danes odločila srbska vlada. Po novem po prihodu v Srbijo tudi ne bo več potrebna napotitev v samoizolacijo.

Krizni štab je na podlagi analize trenutne epidemiološke situacije te ukrepe že pred dvema dnevoma priporočil vladi, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Vsi, ki bodo vstopili v Srbijo, bodo ob vstopu prejeli zdravstveno opozorilo, v katerem bo navedeno, da vstopajo na območje, na katerem še vedno kroži novi koronavirus. Podani bodo tudi načini preprečevanja okužbe.

Odločitev, da so lahko v državo vstopali le tuji državljani z največ 72 ur starim negativnim testom na koronavirus, so oblasti sprejele v torek minuli teden. Ob testu je potrebno tudi posebno potrdilo srbske komisije, ki ga lahko tuji državljani pridobijo na diplomatskih predstavništvih Srbije v tujini.

Srbski državljani morajo za vstop v državo prav tako imeti tovrsten test, v nasprotnem primeru zanje po vstopu v državo velja 14-dnevna samoizolacija na domu. V Srbiji se je glede na zadnje podatke doslej z novim koronavirusom okužilo 10.919 ljudi, od tega so v zadnjem dnevu potrdili 86 okužb. Od začetka epidemije je umrlo 237 ljudi.

Plenković pozval starše, naj pošljejo otroke v šolo

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes pozval starše, naj se opogumijo in pošljejo otroke v šolo, saj se je epidemiološko stanje dodatno izboljšalo. Hrvaška je 11. maja odprla osnovne šole zgolj za nižje razrede in vrtce. K pouku so prišli le približno trije odstotki učencev od prvega do četrtega razreda.

Hrvaški epidemiologi so ocenili, da je delo v predšolskih in šolskih ustanovah glede na stanje epidemije na Hrvaškem varno tako za učitelje in otroke kot na njihovih domovih. Pod pogojem seveda, da spoštujejo epidemiološke ukrepe, ki so jih dodatno omilili. Med drugim so priporočili, da je v učilnicah od 15 do 20 učencev, namesto dosedanjih največ devet. Zmanjšali so tudi priporočeno razdaljo med klopmi z dveh metrov na 1,5 metra. Na ta način so dejansko omogočili, da bi se v šole vrnili celotni razredi.

Staršem pred napotitvijo otrok v šolo ne bo več treba podpisati izjave, da prevzemajo epidemiološko odgovornost za otroke. Učenci bodo lahko samostojno hodili v šolo brez spremstva staršev, svojcev ali skrbnikov, kar je bilo do zdaj obvezno. Dovolili so tudi organiziran prevoz šolskih otrok in uporabo šolskih jedilnic. Ravnatelji šol v Zagrebu so napovedali, da bodo opravili anketo, v kateri bodo vprašali starše, ali nameravajo poslati otroke v šolo pod novimi pogoji. Na podlagi rezultatov se bodo za naslednji ponedeljek pripravili na pouk v spremenjenih pogojih.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (276)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lumpx
22. 05. 2020 08.20
Se en clanek ki dejansko navija za uvoz in vec denarja za "uboge social turiste" na racun davkoplacevalcev.
tornadotex
21. 05. 2020 20.49
+2
Mislim,da se je vse začelo prehitro odpirati,lahko nas to še zelo udari po glavi...
FIGEC
21. 05. 2020 19.16
+7
Ha, ha, ha...., brazilski župan me s svojim dejanjem spominja na enega hrvaškega seoskega junaka, ki se je tudi skril v krsto, da ne bi šef odkril, da se je v službi napil. Tega župana bi torej lahko "ljubkovalno" poimenovali DUDEK. Razlika je le v tem, da je hrvaški Dudek bil velik poštenjak in da je njegova duša bila čistejša od solze.
deratizacija
21. 05. 2020 16.52
+1
Komunala v Novi Gorici je morala za slabih 30 % povišati smetarino, ker je zaradi majhne smrtnosti za covid 19 imela precejšen izpad dohodka.
BenQurer24
21. 05. 2020 16.29
+4
Mislim da če bi egipt začel talat vavčarje....
Koronavirusovec
21. 05. 2020 16.06
+13
BenQurer24
21. 05. 2020 15.39
+10
BUONcaffee
21. 05. 2020 15.32
+5
Dober je, he, he, dober je.
User1538643
21. 05. 2020 15.16
-3
Pa oni sicer upravljajo dobro le s sprožilci, a ti tukaj ne pomagajo dovolj.
Zanesenjak
21. 05. 2020 15.05
+3
Pijančevanje se ne neha čez noč, kot se je začela tale kriza.
Marjan Najram
21. 05. 2020 14.43
+11
Pokrov čez, pa nekaj časa pustit zaprtga, pol naj se pa še mrtvega dela...
setisfekšn
21. 05. 2020 14.42
+18
Pa dejte no a veste koliko ljudi živi v braziliji in od njih je 90% revnih ki še bolnice ni odd blizu videlo! Kaksni respiratorji!tam navadna gripa pobere 5x več ljudi!
setisfekšn
21. 05. 2020 14.47
+0
detect
21. 05. 2020 14.42
+11
zdaj si pa zamislite Zokija v krsti.grozno.
NPCL
21. 05. 2020 14.14
+8
Še takšne smešne novice ne rešijo več ta portal.......
Brakedirt
21. 05. 2020 15.27
-6
pojdi na tvoj orban tv, da ti ne propade. ne vem kaj sploh jokate tukaj, ce vam ni vsec.
Elendil
21. 05. 2020 14.11
+14
Jao, kaj vse hodi po tem svetu, ljuba mati moja.
vicom
21. 05. 2020 13.08
+54
Ni se skril, tak se ga je napil, da je zakomiral... Jaz se tudi nisem skriv v karjolo, sem se pa v njej prebudil.
zennn
21. 05. 2020 12.52
+28
Z špansko gripo je bilo okuženih 500 miljonov ljudi, to je bilo 33% svetovne populacije, od teh je umrlo 50 miljonov ljudi, to je 3%. S covidom naj bi bilo (zaenkrat) okuženih 5 miljonov ljudi, to je 0,06% svetovne populacije, od teh naj bi umrlo 328.000 ljudi, to je 0,004% in to samo starejši, ki imajo obenem še težje zdravstvene težave. A mi lahko kdo razloži zakaj taka panika?
Komendator
21. 05. 2020 13.00
+73
Mogoče zato, da jih ne bi spet umrlo 50 milijonov?
Kimberley Echo
21. 05. 2020 13.07
+49
A od 500 milj. okuženih je umrlo 50 milj. in to je 3%??
mijam75
21. 05. 2020 13.22
+48
Zato, ker danes ljudje niso samo številke in procenti, ampak moramo kot družba narediti vse, da zaščitimo najranlivejše. Čeprav je človek že bolan in ima mogoče pred sabo samo še leto ali dve življenja, si ne zasluži umreti zato, ker je nam tako lažje. Pa ne gre samo za umrle, tudi potek bolezni je za nekatere ljudi dolgotrajen in naporen.
Nikdar več
21. 05. 2020 13.42
+16
Lumpx
21. 05. 2020 13.51
+11
Zato ker je v casu spanske gripe marikje zmanjkalo krst. In ker si se zjutraj zbudil in ugotovil da je cela druzina razen tebe mrtva. In se marsikaj hujsega se je takrat dogajalo. Mal si preberi na wikipediji preden nabijaj v tri krasne.
Car 1976
21. 05. 2020 13.58
+12
3 % od takratne populacije je bilo 50 milj,je treba prebrat
Car 1976
21. 05. 2020 13.59
+0
NandoKerry
21. 05. 2020 14.30
+1
zennn...tebi pa matematika ne gre. A 328.000 od 5.000.000 je 0.004% ???? Daj še enkrat kalkulator v roke.
visoki
21. 05. 2020 14.31
+4
takrat je bilo na zemlji 1 500 000 000 ljudi,okuženih je bilo 33% in umrlih 3%,zdaj je okuženih 0.1 in umrli 0.001
NandoKerry
21. 05. 2020 14.32
+0
Bo kar 6,5% in ne 0,004% kot je zennn naračunal.
aljoteam
21. 05. 2020 15.40
+0
Tisti ki primerja situacijo takrat in spansko gripo s tem korona virusom je popolnoma izgubil stik z realnostjo. Gre za povsem drug virus, precej manj nevaren glede na vse podatke, ki jih imamo. In mimogrede, okuzenih je bilo precej vec kot 5 milijonov ljudi kot pises. Samo v New Yorku, torej eno mesto, so nasli med skoraj 20% populacije protitelesa, ze to imas 2 milijona kiso bili okuzeni oziroma prisli v stik z virusom. To jesamo eno mesto. Smrtnost je izjemno nizka. Primerjati s spansko gripo, kaj naj recem...
Krematorij666
21. 05. 2020 15.47
+3
Glede na trenutno popilacijo in tvoje podatke, ceprav je bila smrtnost med 50-100 bi bilo danes okuzenih 2.5 milijard ljudi in mrtvih med 250-500 milijonov. Sam si napisal 500/50... Tudi Ford model T je bi takrat 900 usd.
vrti vrti
21. 05. 2020 12.42
+14
Kako je podoben židanu.
maneno48
21. 05. 2020 13.28
+10
maneno48
21. 05. 2020 13.46
+4
fafajonka
21. 05. 2020 12.32
+27
kar je dovoljeno pastirjem ni dovoljeno ovcam
komel123
21. 05. 2020 12.28
-6
Če bi tako delali pri nas, levih politikov ne bi bilo več.