Korona

V bolnišnicah trenutno 100 intenzivnih postelj, možnost razširitve na 136

Ljubljana, 20. 10. 2020 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

V slovenskih bolnišnicah je trenutno na razpolago 100 postelj za intenzivno nego bolnikov s covidom-19, po potrebi pa se te zmogljivosti lahko razširijo na 136 postelj. V Splošni bolnišnici Murska Sobota je medtem zasedenih vseh 25 postelj za bolnike s covidom-19. Od štirih postelj za intenzivno zdravljenje so zasedene tri, v prihodnjih dneh pa bodo pripravili še 20 postelj. Lokacije za namestitev okuženih in prostovoljce za oskrbo iščejo tudi v Kranju.

V slovenskih bolnišnicah je trenutno na razpolago 100 postelj za intenzivno nego bolnikov s covidom-19, po potrebi pa se te zmogljivosti lahko razširijo na 136 postelj.
V slovenskih bolnišnicah je trenutno na razpolago 100 postelj za intenzivno nego bolnikov s covidom-19, po potrebi pa se te zmogljivosti lahko razširijo na 136 postelj. FOTO: Shutterstock

Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je imela v ponedeljek na razpolago skupno 88 postelj za zdravljenje bolnikov s covidom-19, od tega 26 postelj za intenzivno terapijo. 

Ministrstvo za zdravje zbira ključne podatke o razpoložljivosti oz. zasedenosti bolnišničnih postelj, ključni medicinski opremi, stanju zalog glede na določen obseg in vrsto zaščitnih sredstev ter druge podatke, povezane s covidom-19. Vse spremembe na področju posteljnih kapacitet bolnišnice sproti sporočajo v posebno aplikacijo za poročanje ministrstvu.

Bolnišnice bodo morale spremeniti namembnost prostorov

V načrtu dejavnosti ob epidemiji nalezljive bolezni je ministrstvo opredelilo najpomembnejše organizacijske ukrepe in naloge, ki se nanašajo tudi na posteljne kapacitete. Tako bodo morale bolnišnice spremeniti namembnost prostorov, če bodo morale povečati posteljne zmogljivosti. Prav tako je predvideno zagotavljanje dodatnih posteljnih zmogljivosti zunaj zdravstvenih ustanov, denimo v dijaški ali študentskih domovih, zdraviliščih, hotelih, športnih dvoranah itd.

Ministrstvo je zadolženo za sprotno nadgradnjo načrtovanja zmogljivosti in povezovanja bolnišnic v različnih fazah pandemije. Ob tem so pojasnili načrtovana vlaganja v UKC Ljubljana, ki so povezana z oskrbo bolnikov s covidom-19. Ministrstvo bo do leta 2025 izvedlo najbolj nujne investicije za ureditev optimalnih prostorskih zmožnosti in zagotovitev opreme za učinkovito obravnavo nalezljivih bolezni in njihovo spremljanje.

Siva cona za potrebe obvladovanja covida-19 je bila za UKC Ljubljana marca vzpostavljena v drugem nadstropju diagnostično-terapevtskega servisa in pritličju urgentnega kirurškega bloka.
Siva cona za potrebe obvladovanja covida-19 je bila za UKC Ljubljana marca vzpostavljena v drugem nadstropju diagnostično-terapevtskega servisa in pritličju urgentnega kirurškega bloka. FOTO: Bobo

Siva cona bo v praznih prostorih Zavoda za varstvo pri delu

Siva cona za potrebe obvladovanja covida-19 je bila za UKC Ljubljana marca vzpostavljena v drugem nadstropju diagnostično-terapevtskega servisa in pritličju urgentnega kirurškega bloka. Zaradi tega pa so se določeni programi za čas epidemije začasno zaustavili oz. se niso mogli izvajati.

Zato nameravajo vzpostaviti sivo cono v že več kot desetletje praznih prostorih Zavoda za varstvo pri delu, temu je julija dal soglasje tudi svet UKC Ljubljana. Objekt so v letu 2008 statično sanirali, medtem ko obnova ni bila dokončana. Tako je predvidena urgentna in takojšnja prenova pritličja, celovita sanacija strehe, sanacija poškodb in plesni tretjega in četrtega nadstropja in ureditev povezave energetskih virov energije, v naslednji fazi pa sta predvidena tudi prenova prvega in drugega nadstropja DTS v obsegu 2043 kvadratnih metrov, s čimer bi dobili dodatnih 42 postelj, ter novo posteljno dvigalo s prizidkom povezave etaž do hospitala.

UKC Ljubljana je, upoštevajoč sklep sveta zavoda in veljavno zakonodajo, pridobil ponudbe projektantov za izvedbo projektne dokumentacije za 1. fazo izvedbe sive cone v pritličju objekta, vrednost naročila je bila 39.950 evrov brez DDV.

Projektantska vrednost investicije za izvedbo gradbeno-obrtniških in inštalacijskih del v pritličju v objektu Zavoda za varstvo pri delu je ocenjena na skoraj milijon evrov brez DDV. Javno naročilo je objavljeno na portalu javnih naročil. Z izvedbo ureditve sive cone v pritličju se predvideva 11 dodatnih postelj. Predviden rok za izvedbo del je 70 dni od podpisa od pogodbe.

Ob tem na ministrstvu navajajo, da je UKC Ljubljana pripravil načrt scenarijev v primeru porasta števila bolnikov s covidom-19. V prvi fazi je v prostore bolnišnice Petra Držaja v Šiški predvidena selitev bolnikov z infekcijske klinike, ki nimajo covida-19, v peti fazi pa tudi za bolnike s covidom-19.

V soboški bolnišnici postelje za bolnike s covidom-19 zasedene

V Splošni bolnišnici Murska Sobota je zasedenih vseh 25 postelj, namenjenih obravnavi bolnikov s covidom-19, in še dodatne štiri, tako da zdravijo 29 bolnikov. Poleg teh so od štirih postelj za intenzivno zdravljenje zasedene tri, v prihodnjih dneh bodo pripravili še 20 postelj.

Bolniki s koronavirusno boleznijo so nameščeni v prostorih stare stavbe ginekološko-porodniškega oddelka, bolniki, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, pa so v prostorih enote za intenzivno terapijo oddelka za perioperativno medicino.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota je zasedenih vseh 25 postelj, namenjenih obravnavi bolnikov s covidom-19, in še dodatne štiri, tako da zdravijo 29 bolnikov.
V Splošni bolnišnici Murska Sobota je zasedenih vseh 25 postelj, namenjenih obravnavi bolnikov s covidom-19, in še dodatne štiri, tako da zdravijo 29 bolnikov. FOTO: POP TV

Kot so sporočili iz bolnišnice, je v sivi coni devet oseb s sumom na okužbo, sivo in rdečo cono so vzpostavili tudi na otroškem oddelku. Obiski v bolnišnici so prepovedani, razen na otroškem oddelku, kjer je dovoljen obisk ene zdrave osebe za največ 15 minut na dan. Izjema je tudi na ginekološko-porodniškem oddelku, in to za partnerje pri porodu. Pri umirajočih pa je obisk možen po dogovoru z zdravnikom.

V bolnišnici so zmanjšali obseg dejavnosti nekaterih, predvsem internističnih specialističnih ambulant, razvojne ambulante in fizioterapije. Prav tako ne opravljajo več nenujnih koronarografij. Od novembra bomo obravnavali le bolnike, napotene pod stopnjo nujnosti nujno in zelo hitro.

Bolniki, ki so do konca oktobra naročeni na ambulantne preglede, bodo storitev lahko opravili. Obveščali jih bodo le ob odpovedi pregleda. Vse, ki na pregled ne morejo, pa prosijo, naj jim to čim prej sporočijo.

V bolnišnici je devet zaposlenih s pozitivnim izidom testa na novi koronavirus. Po besedah vodstva bolnišnice poskušajo prostorsko stisko obvladovati, težje pa bodo zagotavljali zdravstveno osebje. Zato vse zunanje zdravstvene delavce, ki so se pripravljeni vključiti v delo v bolnišnici, pozivajo, naj se jim pridružijo.

V Kranju iščejo lokacije za namestitev okuženih in prostovoljce za oskrbo

Ob slabi epidemiološki situaciji se tudi Mestna občina Kranj intenzivno pripravlja na morebitne krizne razmere, če bi za okužene z novim koronavirusom zmanjkalo prostora v domovih za starejše ali v bolnišnicah. V občini zato iščejo možne lokacije in k sodelovanju pozivajo prostovoljce, ki bi pomagali tudi pri oskrbi.

Statistika kaže, da je Gorenjska trenutno najbolj obremenjena regija v Sloveniji, ko gre za 14-dnevno pojavnost okuženih z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev. Pri pojavnosti okužb poleg občin na Škofjeloškem, Jesenic in Radovljice izstopa tudi Mestna občina Kranj. Okužba je vdrla tudi v Dom upokojencev Kranj.

Po enem tednu od prve potrjene okužbe je v kranjskem domu trenutno pozitivnih sedem stanovalcev varovanega oddelka, pet zaposlenih in ena socialna oskrbovalka na terenu. Kot na spletni strani poroča vodstvo doma, so organizirali delo v sivi in rdeči coni. Varovani oddelek je organiziran kot izolacija, stanovalci prvega nadstropja so po sobah.

V kranjski civilni zaščiti so se proaktivno lotili iskanja možnosti še pred morebitnim pojavom večjih težav pri zagotavljanju prostora za okužene in kadra za njihovo oskrbo. Zavedajo se, da bo glede na rastoče število okuženih treba povečati kapacitete zanje, zato iščejo začasne lokacije za obolele. V tem tednu bo civilna zaščita zbrala kadre, postavila sistem in tehnično podporo za vrhunec drugega vala, ki prihaja, so sporočili iz občinske uprave.

Vabijo prostovoljce, katerih prispevek bo dragocen pri pomoči v domovih za starejše občane in pri logistično-operativnih nalogah, kot so prevoz in selitev starejših, osebna pomoč, pomoč pri hoji z berglami, prevoz do zdravnika, dostava zdravil in podobno. Občina bo zanje poskrbela tudi z usposabljanjem o varovanju in ravnanju z zaščitno opremo.

"Situacija utegne biti precej hujša, kot je bila v spomladanskih mesecih, zato moramo biti pripravljeni," je izpostavil Sašo Govekar.
"Situacija utegne biti precej hujša, kot je bila v spomladanskih mesecih, zato moramo biti pripravljeni," je izpostavil Sašo Govekar. FOTO:

Kot je povedal poveljnik kranjske civilne zaščite Sašo Govekar, pripravljajo teren in preigravajo škofjeloški scenarij, kjer so okužene iz doma starostnikov preselili v telovadnico bližnje osnovne šole. V Kranju so tako že identificirali nekaj osnovnih šol oziroma telovadnic in športnih dvoran, kjer bi bilo ob potrebi možno vzpostaviti prostor za okužene.

"Situacija utegne biti precej hujša, kot je bila v spomladanskih mesecih, zato moramo biti pripravljeni," je izpostavil Govekar. V začasno vzpostavljene rdeče cone v dvoranah bi lahko namestili okužene stanovalce iz domov za starejše ali pa v hujšem scenariju, ko bi zmanjkalo prostora v bolnišnicah, tudi ostale obolele s covidom-19.

Hkrati organizirajo ekipe prostovoljcev, ki jih je treba ustrezno opremiti in zanje izvesti tudi hitre tečaje uporabe zaščitne opreme in jih usposobiti za sekundarne naloge. Prostovoljci bodo posebej dobrodošli ob pomanjkanju zdravstvenega kadra, ki se že kaže. Za zdaj se je v Kranju javilo 25 prostovoljcev, kar je precej manj kot v prvem valu epidemije, ko je bilo več zaposlenih na čakanju.

Občina bo priskočila na pomoč tudi tistim, ki so jih ukrepi za zamejitev okužb ekonomsko prizadeli. Da bi vsaj nekoliko omilila negativne posledice zaprtja gostinskih lokalov, bo občina na svoji spletni strani in ostalih komunikacijskih kanalih objavila seznam lokalnih gostincev, ki dostavljajo hrano ali omogočajo njen osebni prevzem. "Razmere, v kakršnih smo, niso lahke, zlasti ne za določene poklice in dejavnosti. Zato je ključno, da v takih časih sodelujemo in si pomagamo po svojih močeh. Podprimo lokalne gostince. In držimo skupaj tako, da smo narazen," poziva kranjski župan Matjaž Rakovec.

Pasica koronavirus oktober
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Supervillain
20. 10. 2020 17.03
+2
Kje ste čudaki,da je koronavirus nateg.????
drhook
21. 10. 2020 15.21
akize
20. 10. 2020 16.46
+2
Nesposobni politiki niso nic uredili glede zdravstva.... zdaj pa je kar je
OrodniK
20. 10. 2020 17.50
+1
So rihtal, so! Zemljariču 10kratne provizije! 30let!
tisovec
20. 10. 2020 16.40
+0
Morda pa kdo med odločevalci ve, da je histerija okrog drugega vala pretirana in v glavnem posledica "zlorabe" PCR testa.
HUSO BOSS
20. 10. 2020 16.02
+7
KO BO ZIMA POKAZALA SVOJE ZOBE SE MI ZDI DA JIH BO TUDI 500 PREMALO!!
aerton
20. 10. 2020 15.38
+4
800 medicinskih tehnikov in sester je na zavodu za zaposlovanje, če odbijemo nočno delo in nedeljski dodatek , so na zavodu bolje plačani. Pa ni nadomestilo previsoko, ampak je njihova plača v zdravstvu prenizka.
drhook
21. 10. 2020 15.23
Tako je! Podcenjeno delo medicinskih sester. In potem grejo s trebuhom za kruhom. To je problem. Vecina obmejsjih sester se vozi na delo v tujini. Zavozili so ze prej. Bolnih je oa vec prav zaradi zdravju skodljivih ukrepov!! Dobro jutro, Skovenija!
revolucijakorupcijafasizem
20. 10. 2020 15.32
+2
Prostora je več kot dovlj nehajte z blodnjami,pa ljudi smo pošiljali iz Ljubljane na hospitalizacijo v Brežice Sežano itd...
Alojz69
20. 10. 2020 15.16
+7
V avstriji 2680 postelj za intezivno nego pri nas 100? Avstrija 8miljonov slovenija 2 miljona kje mate se 500 postelj ? Vsi ki so bili v vladi od 91 naprej pred sodisce
AlenkinaBratovš?ina
20. 10. 2020 15.31
+5
v avstriji imaš 7 miljonov pismenih ljudi, ki zaupa stroki, pri nas pa 20.000. če primerjaš, primerjaj vse
setisfekšn
20. 10. 2020 15.35
-2
pizzamargerita
20. 10. 2020 15.36
+1
še BDP primerjaj. In upoštevaj, da smo civilizirani svet zapustili 1945.
Alojz69
20. 10. 2020 15.40
+1
Tudi tistih dva miljona mors primerjat ki so prisli v abstrijo kot dodana vrednost in se bu neznajo nemsk zivijo pa od avtohtonih avstrijcev in pridnih tujcev ki pridno delajo
kolbek460
20. 10. 2020 15.14
+4
Če država ne more zagotovit 200 postelj za bolnike ,takoj zaprite bolnišnice , zdravnike v politiko pacienti pa na zdravljenje v Avstrijo in italijo , tudi otroke v vrtce ,in šolarje v Avstrisko šolo upisat ,
AlenkinaBratovš?ina
20. 10. 2020 15.33
+2
kaj bodo avstrijci s slovenskimi šolarji, če njihovi starši ne verjamejo znanju iz šol, ampak samo tistemu, pridobljenemu z branjem facebooka
AjdeMiPopuši
20. 10. 2020 14.53
+9
kdaj pridejo novi ukrepi? da se pripravim pa to
Panamera.
20. 10. 2020 15.02
+9
AbrA0_KadaBRa
20. 10. 2020 15.08
+3
Politiki komaj po ukrepu začnejo razmišljati o njem( primer: maske v šoli za vse učence, frizerski salon ne glede na velikost 1 stranka, da ne govorim o kakšnih izjemah pri prehajanju občine/regije/policijske ure)
Admin prasec
20. 10. 2020 15.12
+0
Luka Zagrajšek
20. 10. 2020 14.52
+4
Na srečo še obstaja znanje in volja na strokovni ravni oz. terenu. Tam, kjer politika sektaške vlade, še tega ni uničila. Dajmo zdravstvo.
HoS
20. 10. 2020 14.51
+8
Kadra imamo za 50 respiratorjev ..... Kako to da smo jih kupili 400??
Cmrlj3
20. 10. 2020 15.00
Za vsak slučaj, če je obolelih toliko, da je potrebno zmanjšati standarde, da mogoče kdo od tistih na predihavanju preživi.
EkonomskaSvoboda
20. 10. 2020 16.17
Za vsak slucaj. Kaze, da jih bomo 2/3 uporabili.
saknukdhwkfnnkj
20. 10. 2020 14.51
-1
Ve kdo, a je "shod" v soboto?
mojcd
20. 10. 2020 15.02
+0
EkonomskaSvoboda
20. 10. 2020 16.18
kolbek460
20. 10. 2020 16.42
+0
štajerc65
20. 10. 2020 14.50
+8
V prvi epidemiji pa so obljubljali 200 postelj do jeseni. Aja je bilo treba vmes na morje pa ni bilo časa.
mojcd
20. 10. 2020 14.50
+7
Noro 100 postelj! Bog ne daj, da se en večji avtobus na cesti v graben ne zapelje
bik123
20. 10. 2020 14.47
+13
na robu kapacitet ze 4 mesece...tale rob je pa kar dolg
AbrA0_KadaBRa
20. 10. 2020 15.05
+4
Bilo je preveč dramatiziranja glede postelj ( verjamem, da jih nimamo preveč), toda s tem pri ljudeh izgubljamo zaupanje o verodostojnosti in realnem stanju v zdravstvu.
brus li
20. 10. 2020 14.46
+2
Gospod Gantar! Zakaj nimamo centralne Covid bolnice, celo poletje ste se imeli čas ukvarjati z njo ( pa ne govorimo o gradnji nove, ampak o reorganizaciji! ) Zanemarjali ste svoje obveznosti zaradi afer v vaši stranki. Pričakujemo vaš odstop!
saknukdhwkfnnkj
20. 10. 2020 14.49
+1
Gantar ve de je to "sezonska" gripa , zato NI bolnice!
mojcd
20. 10. 2020 14.50
-2
štajerc65
20. 10. 2020 14.50
+0
brus li
20. 10. 2020 14.53
+0
OrodniK
20. 10. 2020 15.00
+6
Centralna bolnica? Kje pa? Aja, seveda v Ljubljani? A da bojo ljudi iz intenzivne iz Murske vozil v Ljubljano? Res dobra ideja... Predlagam da je centralna kar na Žalah...