Korona

V Braziliji rekordnih 751 žrtev novega koronavirusa

Brasilia, 09. 05. 2020 08.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

V Braziliji, ki je najhuje prizadeta latinskoameriška država v pandemiji novega koronavirusa, so v petek zabeležili rekordno dnevno število žrtev novega koronavirusa. Umrlo je 751 ljudi, skupaj že skoraj 10.000. V preteklem dnevu so potrdili 10.222 novih okužb, skupaj pa že več kot 145.000. V Veliki Britaniji napovedujejo obvezno 14-dnevno samoizolacijo za potnike, ki bodo v državo prišli z letalom.

Strokovnjaki menijo, da je zaradi premalo obsežnega testiranja število okuženih v Braziliji verjetno še precej višje. V zvezni državi Sao Paulo, ki ima 45,9 milijona prebivalcev, so potrdili več kot 41.000 primerov okužbe, umrlo je 3416 ljudi.

V tej zvezni državi, ki je gospodarsko središče Brazilije, so 24. marca zaprli šole in nenujne dejavnosti. Odredbo prebivalcem, naj ostanejo doma, so podaljšali do konca maja. Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je kritičen do tovrstnih ukrepov, saj da škodujejo brazilskemu gospodarstvu.

Koronavirus v Braziliji
Koronavirus v Braziliji FOTO: AP

Potniki v Veliki Britaniji v obvezno karanteno? 

Britanska vlada je letalske družbe obvestila, da bo uvedla 14-dnevno karanteno za potnike, ki prihajajo iz tujine, s čimer želi preprečiti drugi val epidemije novega koronavirusa, so sporočili iz britanskega združenja letalskih prevoznikov.

Koronavirus v Veliki Britaniji
Koronavirus v Veliki Britaniji FOTO: AP

Iz združenja Airlines UK, v katerem so British Airways, Easyjet in druge letalske družbe, so poudarili, da mora vlada ob tej odločitvi pripraviti tudi verodostojen izhodni načrt in da je treba ukrep preverjati vsak teden.

Upravljavci letalskih družb so ocenili, da bi imela ta odločitev lahko poguben vpliv na letalsko industrijo in širše gospodarstvo.

O vladnih načrtih je prvi pisal časnik The Times, ki je poročal, da bo premier Boris Johnson v nedeljo napovedal, da bodo morali vsi potniki, ki prihajajo na letališča in v pristanišča, tudi Britanci, ki se vračajo iz tujine, v 14-dnevno samoizolacijo.

"Ti ukrepi bodo pomagali zaščititi britansko javnost in zmanjšati prenašanje virusa, ko prehajamo v novo fazo našega odziva," je za omenjeni časnik povedal vir v vladi.

V uradu britanskega premierja in na ministrstvu za notranje zadeve te informacije niso želeli komentirati.

Na Slovaškem prvič po dveh mesecih brez nove okužbe s koronavirusom

Na Slovaškem v petek prvič po dveh mesecih niso potrdili nove okužbe z novim koronavirusom. V državi so doslej potrdili 1455 primerov okužbe, 26 ljudi je umrlo. Po podatkih slovaških oblasti je bolezen covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, prebolelo 919 ljudi, od tega v petek 14.

10. marec je bil zadnji dan, ko na Slovaškem niso zabeležili nobene okužbe. Prvi primer so sicer potrdili 6. marca. 

Strokovnjaki slovaški uspeh v boju s koronavirusom pripisujejo hitri uvedbi omejitvenih ukrepov, njihovemu doslednemu upoštevanju in učinkovitemu informiranju v medijih.

Na Slovaškem so v sredo znova začeli zaganjati gospodarske dejavnosti. Odprli so se hoteli, muzeji, galerije, turistične znamenitosti na prostem in trgovine zunaj nakupovalnih središč. Šole ostajajo zaprte, prav tako ostajajo zaprte meje.

V Švici protesti proti omejitvenim ukrepom zaradi koronavirusa

V Bernu in drugih švicarskih mestih se je danes zbralo več sto ljudi, ki so protestirali proti omejitvenim ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Pred parlamentom v švicarski prestolnici se je zbralo nekaj sto protestnikov, ki niso upoštevali pravil medosebne razdalje, poročajo tamkajšnji mediji.

Protestniki so izražali nasprotovanje ukrepom, ki v Švici veljajo od sredina marca. Vlada je takrat zaprla šole, restavracije in trgovine razen tistih z nujnimi življenjskimi potrebščinami in lekarn. V državi so potrdili več kot 30.000 okužb z novim koronavirusom, za covidom-19 pa umrlo več kot 1500 ljudi. Pred dvema tednoma so začeli postopoma sproščati ukrepe. Takrat so se odprli brivci, frizerski saloni in cvetličarne, v ponedeljek pa se bodo odprle še šole, restavracije, muzeji in knjižnice.

Prepoved zbiranja več kot petih oseb medtem ostaja v veljavi. Po mnenju protestnikov omejitve kršijo njihove temeljne pravice. Policiste, ki so spremljali protestni shod, so izžvižgali. Nosili so različne napise, na enem je pisalo Švedski gre brez omejitvenih ukrepov ravno tako dobro kot Švici.

Ameriške zvezne države nadaljujejo z odpiranjem gospodarstev, v Beli hiši druga okužba s koronavirusom

Ameriške zvezne države pa nadaljujejo z odpravljanjem ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa, v Beli hiši pa so odkrili že drugi primer okužbe v tem tednu. V ZDA se je do petka zvečer okužilo 1,284 milijona ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo 77.180.

Okužbo s koronavirusom so v petek odkrili pri tiskovni predstavnici podpredsednika ZDA Mika Pencea Katie Miller, ki je poročena s svetovalcem predsednika ZDA Stephenom Millerjem. V Beli hiši vsakodnevno testirajo vse, ki pridejo blizu predsedniku Donaldu Trumpu ali Penceu, in Millerjeva je bila v četrtek še negativna, v petek pa že pozitivna.

Po Trumpovem osebnem strežniku je bila to že druga okužba s koronavirusom v tem tednu v Beli hiši, kjer ni obvezno nositi mask, družbeno distanciranje pa se le priporoča. Vsak dan vsem uslužbencem sicer merijo telesno temperaturo. Po okužbi Millerjeve so s Penceovega letala pred potjo podpredsednika v Iowo izkrcali šest oseb, ki so bile v stiku s tiskovno predstavnico. Vsi so bili kasneje na testu negativni. Trump je v petek dejal, da ga širjenje okužb v Beli hiši ne skrbi.

Pod udarom župan New Yorka

Newyorški guverner Andrew Cuomo je v petek sporočil, da se je število mrtvih zaradi covida-19 v državi v četrtek spet zmanjšalo na 216, število novih hospitalizacij na dan pa ostaja pri okoli 600. V New Yorku se je do petka s koronavirusom okužilo 330.400 oseb, za covidom-19 pa jih je umrlo 26.243. Cuomo je izrazil obžalovanje in zaskrbljenost, ker je v četrtek umrl petletni fant s simptomi covida-19, kar pomeni, da niso ogroženi le predvsem starejši.

V Beli hiši druga okužba s koronavirusom.
V Beli hiši druga okužba s koronavirusom. FOTO: AP

Pod udarom pa je župan mesta New York Bill de Blasio, potem ko je mestna policija objavila statistiko o kaznih in aretacijah zaradi kršenja pravil družbenega distanciranja, ki kažejo na globok rasni prepad. Od 347 izdanih kazni od sredine marca do začetka maja jih je policija 304 odmerila temnopoltim in Latinoameričanom. Ti dve skupini sta tudi najbolj prizadeti zaradi koronavirusa.

Od skupaj 120 aretiranih zaradi kršenja družbenega distanciranja v mestu jih je 68 temnopoltih, 24 Latinoameričanov in le sedem belcev. V Brooklynu je od 40 aretiranih 35 temnopoltih, v Queensu pa je med 20 aretiranimi 16 temnopoltih ali Latinoameričanov in po dva belca in Azijca.

Na Havajih brez nove okužbe

Havaji v četrtek niso poročali o nobeni novi okužbi s koronavirusom, kar se je nazadnje zgodilo 13. marca, ko je imelo to tihomorsko otočje le dva okužena. Na Havajih so konec marca uvedli ukrepe proti koronavirusu z ukazom prebivalstvu, naj ostane doma, plaže so zaprte, obiskovalci pa morajo za dva tedna v karanteno. Na Havajih so doslej našteli 629 okužb in 17 mrtvih.

V Las Vegasu so lastniki frizerskih salonov, brivnic ter podjetje za organizacijo dogodkov skupaj z zdravnikom in bolnikom, ki bi se rad zdravil za covidom-19, vložili tožbo proti guvernerju države Stevu Sistolaku zaradi ukrepov proti pandemiji. Tožba trdi, da je zlorabil pooblastila in kršil ustavo. V Nevadi se je doslej okužilo 5920 ljudi, umrlo pa 294.

Pod pritiskom je tudi guverner Louisiane John Bel Edwards, ki ga republikanci silijo v odpravo ukrepov proti pandemiji. Edwards je napovedal, da bodo imeli do konca naslednjega tedna 250 sledilcev okužb s koronavirusom za spremljanje bolnikov in ljudi, s katerimi so bili v stiku. O odpiranju gospodarstva se bo odločil 16. maja. V Louisiani se je doslej okužilo 30.900 ljudi, umrlo pa jih je 2227.

Ukrepi proti koronavirusu povzročajo veliko gospodarsko škodo, kar je pokazalo petkovo poročilo ministrstva za delo o stopnji brezposelnosti in zaposlovanju v aprilu. Stopnja brezposelnosti je aprila dosegla 14,7 odstotka, kar je 10,3 odstotne točke več kot marca in največ po začetku beleženja podatkov leta 1948. Ukinjenih je bilo 20,5 milijona delovnih mest, s čimer je pandemija koronavirusa izbrisala praktično vsa delovna mesta, ustvarjena v minulem desetletju.

Kongresni demokrati želijo potrditi nov paket pomoči posameznikom, podjetjem in zveznim državam, vendar pa je predsednik ZDA Donald Trump izjavil, da se mu s tem ne mudi. Kongresne republikance skrbi naraščanje proračunskega primanjkljaja in javnega dolga, ki je prerasel 25.000 milijard dolarjev.

Kongres je doslej potrdil že več kot 2000 milijard dolarjev pomoči, pri čemer je vsak posamezni davkoplačevalec v ZDA dobil po 1200 dolarjev. Senatni demokrati, med njimi Bernie Sanders in Kamala Harris, pa zdaj predlagajo, da bi vsakemu izplačevali po 2000 dolarjev na mesec, dokler traja pandemija in še tri mesece po njenem koncu.

Republikanci v to ne bodo privolili, vendar pa nov paket pomoči ni izključen, saj ima seznam želja tudi Bela hiša. Trump bi rad dodatne davčne olajšave, zaščito podjetij pred tožbami zaradi pomanjkljivih varnostnih ukrepov proti koronavirusu in morda kakšna milijarda za infrastrukturne projekte. Demokrati želijo zdaj predvsem do 500 milijard dolarjev pomoči zveznim državam in še 300 milijard za mesta in lokalne skupnosti.

Pasica preventiva
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tone 12345
10. 05. 2020 13.03
+2
Vsak teden si izmislijo eno novo državo da lahko nadaljujejo to agonijo!
Walter Pravicek
10. 05. 2020 09.10
-2
Najbolj revna vas v Sloveniji je za Brazilijo"TURISTIČNA DESTINACIJA",Tam še (plemena Indijancev)živijo v pragozdu,jedom kar jim nudi NARAVA,spijo,kje se zdi pred zvermi dobro,a imajo SVOJ PONOS-Se pa z druženjem jasno ta coronavirus prenaša iz enega na drugega-malo z to punco,drugič z dugo-kot nekoč v Sloveniji triper ali sramne uši!!!ŠE POMNITE TOVARIŠI?
Fulano in Beltrano
10. 05. 2020 10.10
+1
Eden najbolj nesmiselnih komentarjev, kar sem jih prebral v zadnjem času? Sao Paulo, svetovna metropola je primerljiva s Slovenijo? Rio de Janeiro je primerljiv? Salvador je primerljiv? Pirenopolis je primerljiv? Foz de Iguacu je primerljiv? Florianopolis? In tako do neskončnosti. Priporočam en obisk Brazilije, če rabiš pomoč pri izbiri destinacije, ti z veseljem priskočim na pomoč.
Tone 12345
10. 05. 2020 13.04
-1
A boš še kaj naštel!mal sam sebe poglej kdo piše zatezene komentarje
Maks Novak
10. 05. 2020 09.09
+2
V Braziliji jih v teh favelah,tedensko umre zaradi kriminala več ljudi,kot pa zaradi korone.
Fulano in Beltrano
10. 05. 2020 10.11
V favelah v večini živijo pošteni ljudje, ki z marljivim delom služijo kruh za svoje družine.
Fulano in Beltrano
09. 05. 2020 17.53
+6
Na internetu je možen vpogled v brazilsko Matično knjigo in v delu, ki si imenuje " Portal transparentnosti" dobiti podatek, ki navaja, da je bilo v aprilu 2019 izdanih 99. 588 mrliških listov, v aprilu 2020 pa 99.610. Več ali manj ista številka.
gcek
09. 05. 2020 15.41
-2
aljoteam
09. 05. 2020 15.40
+6
Brazilija je najvecja in ne najhuje prizadeta drzava v Latinski Ameriki. Nazadnje ko sem gledal je to bila najbolj prizadeta drzava Ekvador. Tako kot najbolj prizadeta drzava na svetu ni ZDA, ceprav ima dalec najvec okuzenih, Belgija, Spanija, Italija itd. so bolj prizadete.
mijavci
09. 05. 2020 12.59
+1
Če ne bi bilo corone bi se jih pa 2x tolk postrelil med sabo, tko da ta cifra je kr vredu.
FIRBCA
09. 05. 2020 12.34
+4
Brazilski strokovnjaki so pisali, ce je virus resnicno tako nevaren kod mu pripisujejo, v Brazilini cistoce ni v 60% populacije bi po njihovi statistiki moralo umreti kljub vsem strogim rezimom 30 milijonov ljudi. Afrika 180miljonov. Bomo videli statistiko jeseni. Zeim da bojo stevilke zelo male.
boss1111
09. 05. 2020 12.31
+5
Kako je zanimivo, da poznamo se samo koronavirus, druge bolezni pa so v tem casu na cakanju. Zanimiv je bil en clanek, kjer je lepo napisano, da je velika razlika ali so ljudje umrli ZARADI koronavirusa ali S koronavirusom. To je velika razlika in tistih, ki so umrli zaradi koronavirusa naj bi bilo zelo malo! Drugace pa nekako takole. V ITA umre pacient, zdravnika vprasa drugega. Cas smrti? 12.30. Vzrok smrti? Mah pisi koronavirus, saj je vseeno.
Millady
09. 05. 2020 12.48
+1
V Italiji je umrlo več kot 100 zdravnikov, tudi drugod po svetu jih je dost umirli, kar sicer pri gripi ne vidiš. Ta virus je specifičen, sreča pa je, da za otroke in mlade ni (tako) nevaren
Tone 12345
10. 05. 2020 13.13
Zdej pa dokaž da je umrlo 100 zdravnikov!!!
FIRBCA
09. 05. 2020 12.30
+2
Brazilija ima na dan v normalnih razmerah cez 900 mrtvih sedaj cez 700 ne zavajat.
Rafael Kramar
09. 05. 2020 18.59
Edvin
09. 05. 2020 11.48
+5
zakaj spet novinarji zavajate umrlo jih je v Braziliji 752 eden več kot sporočate vi . Kdo še vam naj verjame !
Pomemben petelin
09. 05. 2020 11.27
-1
Tako za informacijo najuspešnejša terapija zoper covid 19 je dvojna terapija z klorokinom in ozitromicinom in je tudi najcenejša približno 25 evrov.Znanstvenik z papirji za njo je Dider Rault.Zdravilo je naročila tudi francoska vojska .Pa ps ne okol govorit.
Millady
09. 05. 2020 11.40
+4
Pri teh zdravilih se vidi koliko je močna farmac. mafija. Zdaj si očitno delijo trg - v EU bo klorokin (Francija) v USD pa tisto zdravilo za ebolo remdesivir, ki ga proizvaja Gillead, podjetje Billa Gatesa 😀
Ježek JEBE POP SMRADE
09. 05. 2020 10.56
+6
To še pol promila ni … folk ne nasedat dezinformacijam ...
alicante123
09. 05. 2020 10.12
+12
Toliko o virusu, ki bo s prihodom vročih dni "izginil"
Sebaibro
09. 05. 2020 10.33
-2
sploh veš kateri letni čas je v Braziliji?
alicante123
09. 05. 2020 17.13
+2
Pri trenutnih 32°C je pri njih lahko zima, mi je čisto vseeno. Virus pri takšnih temperaturah "uspeva".
Rafael Kramar
09. 05. 2020 10.03
+16
Če bi Brazilci prebirali komentarje tule, bi vedeli, da virusa sploh ni!
alicante123
09. 05. 2020 10.15
+16
Ma neee, virus je podtaknil JJ, da bi nam odvzel človekove pravice in da bi prišel na oblast. Tudi takšne floskule krožijo po medmrežju.
Rafael Kramar
09. 05. 2020 10.23
+13
Tako je. Janša je podtaknil virus, da je lahko prišel na oblast in potem kradel maske, respiratorje in ventilatorje! Obstajajo dokazi, da je hotel virus sprožiti v Čušperku, ampak bi bilo preveč sumljivo pa se je odločil za Wuhan!
Millady
09. 05. 2020 10.43
+2
Alicante, rad bi malo manipuliral, a ne ;)
Millady
09. 05. 2020 11.07
-1
ho?emVšolo
09. 05. 2020 09.28
+2
če ne bodo pomagali južni ameriki, bo virus trdno prisoten tudi v severni ameriki
Oblastiželjni
09. 05. 2020 08.58
+24
V Braziliji zna biti katastrofalno v revnih favelah.
FIRBCA
09. 05. 2020 12.37
+0
na koncu bodo strokovnjaki pripisovali, da jih ni umrlo v favelah toliko ker so tako odporni proti vsem ker zivijo revno. Tako da je podlaga, ce bomo revni lahko prenesemo vse.
Oblastiželjni
09. 05. 2020 15.32
Zna se zgoditi ravno obratno, čeprav so starejši po defoltu švohnej.
Malo_sutra
09. 05. 2020 08.45
-4
Njih je korona zaobišla ko jih je videla, da se sama korona ne okuži.