Korona

Ostro pismo in protest, štiri osebe odpeljali na policijsko postajo

Ljubljana, 26. 05. 2020 10.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Pred obravnavo predloga tretjega protikoronskega zakona, ki bo podaljšal omejitev pravic nevladnih organizacij, se je pred Ministrstvom za okolje in prostor RS zbralo več protestnikov. Policija je štiri odpeljala na policijsko postajo. Koalicija predlaga še rahljanje kriterijev, medtem opozicija vztraja. Ostro pismo pa je slovenski vladi poslala evropska mreža okoljskih nevladnih organizacij Green10.

Kot so nam sporočili iz PU Ljubljana, so bili pred okoljskim ministrstvom prisotni policisti, ki so opravljali naloge vzdrževanja javnega reda in miru in udeležence javnega zbiranja opozarjali, naj upoštevajo ukrepe, določene z odlokom za preprečevanje in širjenje nalezljive bolezni.

Današnji protest pred ministrstvom za okolje
Današnji protest pred ministrstvom za okolje FOTO: Bobo

Na kraju so policisti pričeli postopke ugotavljanja identitete protestnikov, ki so po podatkih policije ovirali vstop v objekt in niso upoštevali ukrepov varnostnika. Pri tem štiri osebe niso želele sodelovati v postopku policistov in posredovati svojih podatkov, prav tako niso upoštevale ukazov policistov, zato so jih privedli v policijsko enoto, kjer so izvedli identifikacijski postopek,  nato pa so jih izpustili.  Štirim osebam so izdali plačilni nalog zaradi kršitev Zakona o zasebnem varovanju, Zakona o varstvu javnega reda in miru ter Zakona o osebni izkaznici. Osebe so kršile tudi določila odloka, zato bo o tem obveščen pristojni zdravstveni inšpektorat.

Vizjak obsodil proteste

Okoljski minister Andrej Vizjak je v nagovoru v DZ proteste pred ministrstvom povezal s sprejemanjem zakona o ohranjanju narave, ki je danes na dnevnem redu redne majske seje. S tem zakonom naj bi zaostrili pogoje, v skladu s katerimi lahko nevladne organizacije, ki delujejo v javnem interesu, vstopajo v upravne in sodne postopke po tem zakonu.

Minister je opozicijskim poslanskim skupinam očital "militantno retoriko" ter spomnil, da gre pri obravnavanem zakonu po oceni njihovih poslancev za vojno napoved ohranjanju narave in zniževanje standardov varstva okolja.

"Nujno je to povezati s številnim protesti, ki so nenazadnje tudi danes pred našim ministrstvom, kjer nekaj aktivistov fizično preprečuje vstop v ministrstvo," je povedal Vizjak. "Gre za razmeroma agresivno politiko, pa ne samo pri tem predlogu. Taka agresivna politika teh istih skupin je tudi pri številnih prepotrebnih projektih za razvoj države," je bil kritičen.

Protest okoljevarstvenikov
Protest okoljevarstvenikov FOTO: Bobo

Koalicija predlaga še določeno rahljanje ukrepov

V državnem zboru pa so medtem razpravljali o spremembah zakona o ohranjanju narave, med katerimi je tudi zviševanje zahtev za sodelovanje nevladnih organizacij v upravnih in sodnih postopkih. Koalicijske poslanske skupine z amandmajem predlagajo še določeno rahljanje kriterijev, opozicija pa bi ta določila iz zakona s svojim amandmajem umaknila.

Zakon je ministrstvo za okolje v proceduro poslalo z namenom uskladiti slovensko zakonodajo z evropskimi predpisi, a se je vanj prek amandmaja SNS dodal še namen zaostriti pogoje za nevladne organizacije, ki delujejo v javnem interesu in imajo tako pravico zastopati interese ohranjanja narave v vseh upravnih in sodnih postopkih.

Minister Vizjak, ki sicer zanika, da bi za amandmajem stal sam, je rešitvi danes ponovno stopil v bran. "V Sloveniji še kako spoštujemo standarde, ki jih predpisuje Aarhuška konvencija," je zatrdil. "Vsaka nevladna organizacija, tudi taka, ki ima tri člane, lahko sodeluje v javni obravnavi, v javni razgrnitvi, lahko podaja svoja stališča in seveda lahko tudi pričakuje in mora dobiti odgovor na svoja stališča," je poudaril.

Velika razlika pa je, kot je nadaljeval Vizjak, kateri nevladni organizaciji država prizna, da deluje v javnem interesu. "Mislim, da smo imeli doslej preohlapne kriterije za podelitev tega pomembnega statusa," je dejal.

Amandma SNS je sicer predvidel različne pogoje za nevladne organizacije glede na njihovo pravnoorganizacijsko obliko. Za društva bi tako veljalo, da morajo imeti najmanj 50 aktivnih članov, zavod mora imeti zaposlene najmanj tri osebe s polnim delovnim časom in sedmo stopnjo izobrazbe, ustanova pa najmanj 10.000 evrov premoženja.

Koalicijske poslanske skupine so na pobudo SMC omenjeni amandma že na odboru dopolnile z izjemo, ki omogoča nevladnim organizacijam, ki ne izpolnjujejo na novo predlaganih pogojev, da vseeno pridobijo ta status, če imajo sklenjeno koncesijo za izvajanje trajnostnega gospodarjenja ali upravljanja z naravnimi viri, pogodbo o upravljanju zavarovanih območij ali pa gre za organizacije, ki opravljajo naloge zaščite, reševanja in pomoči.

Za sejo DZ pa je koalicija pripravila še en amandma, ki še olajšuje dostop do statusa. Tako bi morali imeti zavodi le še dve osebi s polnim delovnim časom, ki imata najmanj šesto raven izobrazbe in dve leti delovnih izkušenj s področja ohranjanja narave. Pri društvih pa bi črtali zahtevo, da velja le članarina, nakazana na bančni račun organizacije, pač pa bi lahko bilo plačilo izvršeno in evidentirano na kakršen koli način.

"Spremembe se nanašajo le na del, ki govori o pridobitvi statusa nevladne organizacije v javnem interesu. Pogoji so se sprva zelo zaostrili, a smo jih z amandmaji precej omilili," je zatrdil Jožef Horvat (NSi). Novi kriteriji bodo po njegovi oceni "dali veljavo resnim organizacijam, ki lahko s konstruktivnim delom pokažejo, da delajo dobro in jih narava resnično skrbi". Za organizacije, ki že imajo status, da delujejo v javnem interesu, pa je zahteva zgolj ta, da v pol leta skličejo skupščino in dokažejo članstvo.

Levica, LMŠ in SD na drugi strani predlagajo amandma, ki bi ohranil določilo, da ima vsaka nevladna organizacija, ki deluje v javnem interesu na področju ohranjanja narave, pravico zastopati interese ohranjanja narave v vseh upravnih in sodnih postopkih.

Nataša Sukič iz Levice je predlagan novi koalicijski amandma označila za "kozmetične popravke," a to "absolutno ni dovolj". Robert Pavšič (LMŠ) je spomnil, da se nevladniki strinjajo s prenovo zakonodaje, a zahtevajo dialog. "Pred vrati parlamenta je bilo na dežju več ljudi, ki so želeli samo to, da se jim prisluhne in da se naredi nekaj konstruktivnega na tem področju, ne pa, da se jih izključi. To je najlažje," je spomnil na proteste v času seje matičnega parlamentarnega odbora na to temo.

Rudi Medved (LMŠ) je izpostavil neprimernost vladnega pristopa k tematiki: "Ko govorimo o okoljevarstvenih organizacijah, se ureja malo tu v tem zakonu, pa malo v onem zakonu, potem bomo pa še malo v tem zakonu, tako kot pač nanese. Vse po nekih hitrih nujnih postopkih, vse interventno. Takšen način krojenja in sprejemanja zakonov je nesprejemljiv."

Glasovanje o predlogu zakona in amandmajev bo v sredo.

Ostro pismo: 'Resna grožnja demokratičnim zakonodajnim postopkom'

Slovenski vladi pa je pismo zaskrbljenosti zaradi nove zakonodaje danes poslala tudi evropska mreža okoljskih nevladnih organizacij Green10. "Ukrepi, ki so že sprejeti v protikoronski zakonodaji in naj bi se sedaj podaljšali do konca leta 2021, so po naši oceni v nasprotju z evropskimi okoljskimi standardi,"  je v pismu zapisala skupina. Prav tako jih je vlada sprejela brez javnega posvetovanja in brez rednih zakonodajnih postopkov. Vnašanje takih sprememb v zakon o ohranjanju narave, zakon o varovanju okolja, gradbeni zakon in zakon o umeščanju objektov v prostor, kot je bilo napovedano, bi predstavljalo "zaskrbljujoč razvoj znotraj EU".

"Sprejete in predlagane zakonodajne spremembe predstavljajo resno grožnjo demokratičnim zakonodajnim postopkom, učinkovitemu podnebnemu ukrepanju in zaščiti biotske raznovrstnosti," so zapisali evropski okoljevarstveniki. Izpostavili so evropske direktive in Aarhuško konvencijo, ki pozivajo k izboljšanju dostopa do postopkov sprejemanja odločitev na področju okolja in do sodnega varstva.

"Poskusi slovenske vlade omejiti vlogo nevladnih organizacij v teh zadevah nedopustno omejujejo in motijo že pridobljene pravice, zmanjšujejo pravno varnost na področju okoljske zaščite in ohranjanja narave ter bodo zato dosegli nasprotno," so dodali.

Slovensko vlado, ki bo leta 2021 predsedovala Svetu EU, so pozvali, naj spoštuje evropske okoljske standarde in demokratične procese, kot jih določajo evropska zakonodaja in Aarhuška konvencija. V času te krize potrebujemo "zelen in pravičen" gospodarski odziv, so še poudarili.

Protest pred parlamentom 12. maja.
Protest pred parlamentom 12. maja. FOTO: Bobo
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (579)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
27. 05. 2020 11.19
+1
Pred ministrstvom za Okolje in Prostor so se zbrali tisti,kateri nočejo uničenja elektro Slovenije,z uvozom elektrike iz Madžarske ki hočejo,da se smrdeči TEŠ6 zapre,ter že vedo kako je bilo z gradnjo TEŠ 6 v Šoštanju.Od 2004 do 2012 sta bila na oblasti Janša in Pahor,ter seveda SDS in SD,ki sta sramotno VEDNO dala prav francoski firmi ALSTOM ,ki je izsiljevala ubogo Slovenijo.Vizjak bi rad NADZOR nad celotnim elektrogospodarstvom,UVAŽAL elektriko iz Madžarske,ter se ne briga za gradnjo JEK 2!-Ker,če bi se JEK 2 NAREDIL bi Vizjak ostal"KRATKIH ROKAVOV"za UVOZ MADŽARSKE ELEKTRIKE!On ve,da je TEŠ 6 zelo nerentabilna,ter predraga zadeva.Ko je Šarec šel na obisk v JEK1 (2019)je dejal,da bi naj TEŠ 6 zaprli,itak tisti velenjski lignit nima zadostne kalorične vrednosti,pa zgradili JEK 2,kar je razjarilo Janšo,ki je dejal,da je Šarec politično TRUPLO.Isti čas so"ZAVEZNIKI"SD pričeli rovarjenje proti Šarcu.In bili v z njim poziciji.Westinghous je tako močan,da bo moral Janša poklekniti,odpoklicati vse svoje špijone iz raznih strank,se nič več v gospodarstvo ne vtikati,niti Pahor.Morebiti je prav Pahorja strah,da se ne izve,kje in kako je bilo v TEŠ 6,ter kam je"KAPNILA"mita ALSTOMA .(To mednarodno podjetje je zelo znano po plačilo mite,da se doseže želeno,kajti država,kjer se gradi poplača njim vso vsoto!!!)Pa ni rečeno,da je Pahor dobil.Tu se gre za Janšo,ki drži Pahorja,kot trdi neki novinar"za jajca"Okoli Velenja je ogromno članov SDS in SD,ki so prenesli denar v Bosno-Srbska Republika,Banja Luka ,kot jim je svetoval Rok Snežič -prav v 24.com so bili oglasi tega Mariborčana,sicer nekoč sozapornika Janše.Zato ni čudo,da si SDS z "OPRODNIKI"tako v Parlamentu prireja takšna glasovanja,ki bi šla njim v nkorist-na škodo državbe.Koronavirus jih je malenkost zaustavil,a so že pričeli mleti na svojem mlinu.Vedno več Slovencev vidi sprego:Janša-Cerkev v podobi"moralnega teologa"Ivana Štuheca,očeta Janeza Štuheca ,ki bi moral na kolena spraviti RTV,Janša pa trmaste Slovence,Štuhec pa pohlevne vernike,da bi na prihodnjih volitvah zmagala SDS Seveda tudi "neporočenažena"Ivana Štuheca službeno župnika,ki bo dajala navodila starim damnam kakop naj pa farah "skomandirajo"ljudi,da bodo glasovali za "pravo "stranko.MOREBITI BO NA VOLITVAH KONTROLOR,KI BO GLEDAL KOGA BOM OBKROŽIL,ali kamera v tisti "popndekl škatli",kjer se to opravi
Gorazd Petek
26. 05. 2020 21.32
+5
Kolikor razumem moderatorje in uredniško politiko 24 ,le ti podpirajo EKO FAŠIZEM IN EKOSOCILIZEM ljudje bi se morali povprašati po uravnoteženosti medija kot tudi vlada po denarju ki ga dobiva. Očitno ekstremizem dobiva domovinsko pravico na "pravih" medijih to je hudo narpbe in daleč od demokracije.
VolkBrenin
26. 05. 2020 21.51
+2
apartčiki in štabski pisunčki...bivši komunisti petki , ki pišete po nareku štaba in se hvalisate , da ste se na sejah ck vsega naposlušali ste pase....Na mladih svet stoji ...pa če vam je to sektašem všeč ali pa ne ....
VolkBrenin
26. 05. 2020 21.52
+4
štaba s trstenjakove ...da ne bo kakšnih nesporazumov... četrtinjek človeka.....
VolkBrenin
26. 05. 2020 21.58
+1
ti veš komu in koliko je do dela...Spel se v svojo mizantropično luknjo - sektaš....
Bolfenk2
26. 05. 2020 21.32
+5
Do sedaj smo o družbenih parazitih bolj govoril, sedaj pa lahko na zgornjih slikah vidimo tudi njihove obraze. To so tisti nevladniki, ki živijo na žuljih nas delavcev in nam v zahvalo še ovirajo investicije in gospodarski razvoj.
komarec
26. 05. 2020 21.53
+2
O parazitih pišejo zajedavci, res me zanima kaj delaš, da se nimaš za parazita. Največji parazit je država, to bi že lahko vedel.
modelx
26. 05. 2020 21.26
+10
tistim spodaj, ki so mi dali minus in oni komentar čez moj na lesene izdelke in zeleni tehnologiji: pa ja ne mislite, da so električni avtomobili zelena tehnologija???? pa na dandanašnje oglaševanje o podobnih tehnologijah. bedaki!!! koliko rude je potrebno izkopati za to in to za elemente, ki naj bi v našem svetu to zagotavljalo? kako se v tem imenu uničuje zemlja! seveda, to ni pred vašim pragom in se vas to ne tiče, ker je to tam za zeleno goro in 7 morji. po izrabi izdelkov te vaše zelene tehnologije pa nihče noče videti, da je to le še kup odpadkov, ki jih zopet nihče noče pred svojim pragom in naj izginejo, kamor hočejo in za to naj poskrbi država, samo, da bodo ritke na čistem m2, ki jim pripada. ta vaša zelena tehnologija naredi svinjarijo pred in jo pusti za sabo. zato mi pametnjakoviči naštejte zelene tehnologije! samo to naj bo od prvega atoma nastanka, do zadnjega atoma razgradnje.
joco nole
26. 05. 2020 21.39
-4
VolkBrenin
26. 05. 2020 21.55
-1
modelx....Samo v vednost...tej ki so sedeli kjer so....so proti el.avtomobilom...ne pa proti elektriki / odvisno kako je proizvajana.....Ni vse črno belo...
Prljavi prasek
26. 05. 2020 21.23
+7
Oni iščejo družbo pa kakšen dim. 😂
Gorazd Petek
26. 05. 2020 21.22
+2
Samo tole;vsi mediji ki podpirajo EKO FAŠIZEM in EKO SOCIALIZEM,morajo biti odstrajni z državnega denarja,kot vsi eko ekstremisti.
zavetnik
26. 05. 2020 21.49
-1
Gorazd si zamenjal dneve danes je torek ti bi moral že davno biti odstranjen od državnega denarja.
VolkBrenin
26. 05. 2020 21.56
-1
samo tole ...komunistek četrtinjek ....konvertiti ste skozi celotno zgodovino človeštva - najslabša vrsta osebkov....
preprosto
26. 05. 2020 21.20
-3
če je bilo to preprečevanje vhoda sem jaz kaktus. No glavno da so njih kaznoval in odpeljal, varada pa pakritčno zasede policijo pa nič... Seveda ker je varda del načrtov SDS.
jernam
26. 05. 2020 21.15
+14
Sami naj se financirajo. Ko bodo delali kaj koristnega jim z veseljem primaknemo kak euro, tako kot gasilcem.
ni_mi_vse_eno
26. 05. 2020 21.13
+10
Oni nočejo kapitala. Smrt denarju. Naj pride klošar in jim pobere zadnji evro iz njihovih denarnic, hehe.
Bolfenk2
26. 05. 2020 20.55
+17
Janša bo k sreči poskrbel, da bodo nevladne organizacije postale res nevladne. Ne bo več denarja od vlade za te družbene parazite.
laycan
26. 05. 2020 20.57
+10
Saj tega se bojijo, bo treba v roke pljunit, pa kako prošnjo za službo napisat, pa kak zuljcek bo tudi.
štrekeljc
26. 05. 2020 21.06
-3
Đenerale Ivane, torej si se že zmenil, da bodo tvoji strumni birbauharji postali VLADNA organizacija?
Lumpx
26. 05. 2020 20.54
+11
Motike v roke pa naj gredo pomagat kmetom. Ko jih bo zvecer bolelo v krizu po napornem delu cel dan se sedet na zofi ne bodo moglil. Zajedalci ki se imajo za nekaj vec in bi kao zato morali dobit denar od tistih ki res delajo. Mrs.
laycan
26. 05. 2020 20.53
+10
Naj se sami s članarinami financirajo, pa zaradi mene goli po svetu hodijo.
laycan
26. 05. 2020 20.50
+20
Ti nevladniki razmišljajo, samo kako bi brez kapljice Švica, imeli polno rit vsega.
ni_mi_vse_eno
26. 05. 2020 21.13
+8
hkrati pa želijo smrt kapitalu, zato želijo vsak evro čimprej zapraviti
daiči
26. 05. 2020 20.46
+14
Teli protestniki s transparenti proti kapitalu, so gotovo vsi brez telefonov, aja no mogoce imajo nokie 3310 al pa mobi ragle
laycan
26. 05. 2020 20.42
+9
Starsi so verjetno zelo ponosni na svoje otroke, kako lepo so vzgojeni, in delujejo tako odraslo.
bandavlada
26. 05. 2020 20.42
-13
Se vidi da večinoma podložniki diktatorja komentirajo pod tem člankom.Ste proti študentom.kulturnikom,organizacijam ki jim je mar za okolje in živali, tako kažete svoj značaj. Tudi diktator nič od tega ne potrebuje
laycan
26. 05. 2020 20.44
+13
Tipičen butast levičarski komentar, v vsem vidi neko zaroto.
laycan
26. 05. 2020 20.46
+13
Res je, ne podpiram teh večnih študentov. Pri 40 letih, se obnaša kot nek mulc, pameten bolj od googla, delovna doba 0.
Messia
26. 05. 2020 20.52
-7
Pri tebi je mentalna kastracija več kot očitna.
aysd
26. 05. 2020 20.40
+7
hvala vam dragi davkoplačevalci ker nas podpirate.. zaradi vas lahko uživam v brezdelju in protestiram po mili volji. Življenje je lepo na soci. :))
laycan
26. 05. 2020 20.39
+6
Se pravi, protestirajo proti tehnologiji, generalno gledano.
laycan
26. 05. 2020 20.47
+5
Brez prestav, tisto je že višja matematika.
gaber62
26. 05. 2020 20.34
+10
Prej sem svetoval vsem ekozanesenjakom naj si na youtubu ogledajo dokumentarec Planet of the humans (Gibbs, Michael Moore). Dokumentarec prikazuje kako uničujoča je za naravo takoimenovana zelena tehnologija - od solarnih celic, el. avtomobilov, vetrnih elektrarn..... Na žalost to ni več možno, kajti zelenoglobalistični kapital je dosegel blokado dokumentarca na Youtubu. Trump ima prav, ko govori o levi liberalnoglobalistični cenzuri na fb, twiter, yt, in tako naprej
VolkBrenin
26. 05. 2020 20.47
-2
gaber....sem si ga ogledal takoj ko je prišel na net / prvih 30 dni je bil gratis / ....Degutantno je primerjati kakršne koli aktiviste s korporacijami , ki so v nastajanju / ali so že nastale iz naslova " zeleno " ....Najprej je potrebno razumeti da se VSI aktivisti vzporedno ali pa direktno borijo ravno proti " kapitalu - korporacijam - ki so nam vsem v škodo / na veliko področjih življenja....Trump sam je večja škoda kot rešitev...napačna percepcija kako je za narod in se miljarder kvazi bori za narod ...Če poznaš veje oblasti - potem si oglej trumpovo izjavo...kdo bi motal biti 4.veja oblasti . Za to je " določil " BlackRock....mega korporacijo , ki je celo nad bankami v usa ...in Trump ima v njej seveda svoj delež...pa ni edini....Ostali usa politiki so isti ali enaki / da me ne bi kdo popredalčkal k demokratom. ....ps . video ki ga omenjaš je dosegljiv - vendar plačljiv - kot rečeno - Moore je 30 dni ogleda " podaril " svetu .....
gaber62
26. 05. 2020 21.01
+1
VB . Glede na Guardian (ne vem, ali je tukaj dovoljeno limati linke) je od 23.maja film odstranjen iz yt. kao zaradi avtorskih pravic.
gaber62
26. 05. 2020 21.25
+0
Degutantno praviš. Ali s tem misliš to, da ni primerno reči uporabnim naivnežem useful idiots.
VolkBrenin
26. 05. 2020 21.44
-1
dovoljeno je reči v demokraciji marsikaj...ne pa vsem enako . Za enakost gre ; Tulijo v sekti sđs. .....Nisem preverjal kje je film na ogled , vem samo , da je bil ogled prost / gratis / na yt ...za vse ...kot darilo Moora....( linke je tukaj prepovedano limat ) ...
laycan
26. 05. 2020 20.33
+10
In to je naša mladina, naša prihodnost, sedi, in se čudi soncu. 🚲🐑
Lumpx
26. 05. 2020 20.55
+2
Rabjo gnar od davkoplacevalcev ... da bodo sli na morje na Hrvatijo za mesec dva zdaj ko se je meja odprla.