Korona

Obvezna uporaba maske v zaprtih javnih prostorih, če ni mogoča varnostna razdalja

Celje, 03. 09. 2020 09.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Anja Kralj, STA, Urša Vrečar, Maruša Slana
Komentarji
1671

V Sloveniji smo že drugi dan zapored potrdili več kot 50 novih primerov okužbe. Vlada je zato na redni seji sprejela odlok, ki določa obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih, tudi v javnem potniškem prometu, če ni mogoča varnostna razdalja. Lejko-Zupanc pa poudarja, da so se prav zaščitne maske izkazale za najbolj učinkovit ukrep preprečevanja prenosa virusa.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kacin o nošenju mask
    05:19
    Iz 24UR ZVEČER: Kacin o nošenju mask
  • Iz 24UR: Upoštevanje pravil
    02:41
    Iz 24UR: Upoštevanje pravil
  • Iz 24UR: Maske obvezne
    03:51
    Iz 24UR: Maske obvezne
  • Iz SVETA: Razredi že v karanteni
    06:22
    Iz SVETA: Razredi že v karanteni

 

V Sloveniji so včeraj opravili 1653 testov za novi koronavirus. Pozitivnih je bilo 53 oseb. 26 oseb je v bolnišnici, štiri osebe so na intenzivni negi, tri osebe so odpustili iz bolnišnice, je sporočila vlada RS.  V sredo so okužbe z novim koronavirusom odkrili v kar 30 občinah po državi. Znova je bilo največ primerov, skupaj 14, v Ljubljani, kjer je trenutno skoraj sto okuženih. Tri nove okužbe so potrdili v občini Maribor, po dve pa v Šentjurju, Lendavi in na Igu. Poleg Ljubljane je največ aktivnih okužb v Celju in Mariboru, po 22.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Maske znova obvezne v zaprtih javnih prostorih, če ni mogoča varnostna razdalja 

Vlada je na današnji redni seji sprejela nov odlok, ki določa, da je začasno obvezna uporaba zaščitne maske v zaprtem javnem prostoru, kar vključuje tudi javni potniški promet, ter obvezno razkuževanje rok. Maska ni obvezna, v kolikor se zagotovi primerna razdalja. "Ta odločitev ne velja za vzgojno-izobraževalne zavode in športno ter rekreativno dejavnost, za katere se glede uporabe zaščitnih mask še naprej uporabljajo priporočila NIJZ," je dejal vladni govorec Jelko Kacin

Dodal je, da se situacija v naši sosedščini naglo poslabšuje, tudi na Hrvaškem, kjer bodo kmalu na tem, da imajo 100 okuženih na 100.000 prebivalcev. Stanje pa se še slabša, opozarja Kacin. 

Po njegovih besedah so še naprej v veljavi tudi trenutne veljavne omejitve glede zbiranja ljudi na javnih krajih in mestih, pri čemer je strokovna skupina opozorila, da morajo omejitve veljati tudi za vsa zasebna zbiranja.

Vlada je v objavi na družbenem omrežju Facebook napovedala tudi nadzore uporabe mask. Kot so zapisali, bodo pristojni inšpektorji s petkom začeli opravljati nadzor nad spoštovanjem obvezne uporabe zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza v zaprtem javnem prostoru, kar vključuje tudi javni potniški promet, ter obveznega razkuževanja rok. "V skladu z določbami zakona o nalezljivih boleznih bodo lahko kršiteljem odloka izrekali tudi globe," so poudarili.

"Vse, kar je veljalo doslej, velja tudi naprej," je poudaril Kacin. Nov odlok pa je po njegovih besedah vlada sprejela na podlagi ocene strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19 pri ministrstvu za zdravje.

Sicer pa je Kacin opozoril, da je bilo v sredo opravljenih skoraj 50 testov več kot dan prej. Že drugi dan zapored pa je število novih primerov okužb preseglo 50.

Okrcal je vse okužene, ki ne želijo razkriti svojih stikov oziroma kje so se okužili. Pozval je k spoštovanju ukrepov: "Ohranjajmo fizično distanco, skrbimo za higieno rok in kašlja, izogibajmo se udeleževanja večjih dogodkov in predvsem bodimo pozorni na morebitne znake okužbe. V primeru suma na okužbo o tem takoj obvestimo svojega osebnega zdravnika." 

Lejko-Zupanc: Maske so najbolj učinkovit ukrep 

Predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc je opozorila na porast hospitaliziranih s covid-19. Vse več je tudi obolelih na enotah intenzivne terapije. 

Naredili so tudi analizo trenutnih hospitaliziranih v primerjavi z osebami, ki so bile hospitalizirane v prvem valu. Ugotovili so, da je povprečna starost podobna, prav tako ima večina trenutno hospitaliziranih kronične bolezni, čeprav ne tako hude, kot osebe v prvem valu. Ugotavljajo pa, da je večina trenutno hospitaliziranih dokaj aktivnih starostnikov, ki pa so relativno ogroženi zaradi bolezni. To po njenih besedah pomeni, da je starost res tisti glavni dejavnik tveganja. 

Opozarja tudi, da prihaja obdobje, ko bo težko ločiti covid-19 od drugih respiratornih obolenj. "Potrebno je, da ob znakih respiratornih bolezni nadenemo masko in tako zaščitimo svoje najbližje."  Kot je še poudarila, moramo, če želimo živeti normalno življenje, upoštevati osnovne zaščitne ukrepe, saj nas ti nič ne stanejo. 

Zaščitne maske so se izkazale za najbolj učinkovit (čeprav ne 100-odstoten) način zaščite. "Uporaba mask je učinkovit način preprečevanje prenosa virusa." To se je po njenih besedah pokazalo tudi v zdravstvu, ko se ni prišlo do prenosa okužbe z bolnika na zdravnika, ko je ta nosil zaščitno masko. 

Kar se tiče različnih nestrokovnih mnenj in teorij zarote, ki se širijo po družbenih omrežjih, Lejko-Zupanc pravi, da nekomu, ki ni strokovnjak, ne more dokazati, da virus obstaja, a to dobro vedo vsi, ki so zboleli. 

Dodala je, da se osebe, ki so že ozdravljene, po prihodu domov iz bolnišnice soočajo s številnimi težavami in "ne morejo priti k sebi". Posvetovali so se s strokovnjakinjo iz Velike Britanije, kjer že vzpostavljajo rehabilitacijske centre. Tam sprejemajo paciente, ki imajo po koncu bolezni težave s pljuči, srcem in sorednjim živčevjem. Tudi pri nas bodo predvidoma vzpostavili podoben center. 

Glede nošenja mask v šolah je Lejko-Zupanc dejala, da so najbolj ogrožene skupine tam zaposleni. Otroci večinoma lažje zbolijo, največkrat pa virus prenesejo odrasli na otroka in ne obratno. "Vsaka družina je nek varnostni mehurček, tudi razred v šoli ali vrtcu je mehurček, saj so kot družina. Ko stopijo iz razreda, lahko pride do okužbe," je dejala. 

V celjskem vrtcu pozitivna strokovna delavka

Kot pa poroča spletni Večer, je v celjskem vrtcu Zarja, enota Ringa raja, s koronavirusom okužena strokovna delavka, v karanteni pa je tudi dvanajst otrok. V karanteni je tudi pet strokovnih delavk. V sredo zvečer so vse starše obvestili o okužbi, nekateri so se potem odločili obdržati otroke doma. 

Kot še poroča Večer, je direktorica vrtca Zarja Mateja Kobal sporočila, da so starše otrok, ki so bili v stiku s strokovno delavko  obvestili, naj otroci ostanejo doma, saj jim bo NIJZ odredil 14-dnevno karanteno.  Sicer vrtec danes dela povsem normalno, čez dan bodo razkužili prostore, v katerih se je zadrževala okužena delavka, v petek pa bodo razkužili celoten vrtec, je še dejala Kobalova. Okužbo pa so v torek potrdili tudi pri zaposlenem v vrtcu Rače, zato je tam v karanteni pet zaposlenih. Zaposleni ni imel stikov z otroki, še poroča Večer.  Kot je povedal ravnatelj raške osnovne šole, pod katero sodi tudi tamkajšnji vrtec, so epidemiologi NIJZ takoj pet zaposlenih, s katerimi je bil okuženi v tesnejšem stiku, preventivno napotili karanteno.

Včeraj smo v Sloveniji zabeležili 55 okužb z novim koronavirusom.
Včeraj smo v Sloveniji zabeležili 55 okužb z novim koronavirusom. FOTO: Shutterstock

"Staršev o okužbi posebej nismo obveščali, ker so nam tako svetovali epidemiologi, da ne bi povzročili panike. Ker gre za majhen kraj, se seveda informacije hitro širijo, vendar zaradi tega danes nismo opazili, da bi bilo v vrtcu manj otrok. Vsi, ki so v karanteni, so trenutno zdravi in upam, da se bodo lahko kmalu vrnili na delo," je dejal Lašič. 

Tretji dan novega šolskega leta že več razredov v karanteni

Ravnateljica III. gimnazije Maribor Marija Lešer je za 24ur.com potrdila, da so okužbo s koronavirusom potrdili pri enem od dijakov. NIJZ je zato enemu od razredov odredil karanteno. Okuženi dijak in njegovi sošolci se bodo tako 14 dni šolali na daljavo. 

Njihova razredničarka ni v karanteni, saj z učencem ni bila v tesnem stiku, je še povedala ravnateljica. 

Kot so poročali v oddaji Svet, je šol in vrtec, kjer so potrdili okužbe, še več. V karanteni so oddelek Osnovne šole Sava Kladnika iz Sevnice (pouk bo potekal na daljavo), peti razred Osnovne šole Danile Kumar iz Ljubljane in oddelek kranjske gimnazije. Dva vrtca in eno podružnično šolo na Celjskem pa naj bi jutri popolnoma zaprli. 

Kot je v oddaji Svet povedal vladni govorec Jelko Kacin, vlada ni odredila obveznega nošenja mask v šolah, saj potem ne bi imeli več maneverskega prostora. V šolah namreč zdaj poteka pouk po načrtu B, otroci pa v razredu ne nosijo mask. Zato so tudi izjema. 

Poudaril je še, da se vlada osredotoča na promocijo zavedanja, da lahko izključno mi kot družba omejimo širjenje virusa v državi, dokler še nimamo primernega zdravila ali cepiva. Zaščitni ukepi so edina pot naprej, vse drugo je utopija, je dodal Kacin. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1671)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Za Stvar
05. 09. 2020 12.58
+2
Ko greste v trgovino vzamite s seboj kamero ... osebno ne vrjamem inšpektorjem ... tud če boste od človeka ooddaljeni 5 m bodo pisali kazni ... tržna niša oblasti
drhook
04. 09. 2020 12.35
+6
Upam, da je vsem jasno, da gre za vzdrzevanje panike.
DR.Fejsbuk
04. 09. 2020 08.10
-6
Meni tistih 15 minut na dan ni noben problem
mojcd
03. 09. 2020 21.59
+1
DR.Fejsbuk
04. 09. 2020 08.11
-4
Švaba
03. 09. 2020 21.55
+12
Čak kaj zdej.... a do sedaj pa niso bile obvezne te vaše j.... maske v zaprtih javnih prostorih..ma kr neki...
DR.Fejsbuk
04. 09. 2020 08.12
-3
do sedaj niso kaznovali neuporabe, sedaj pač bodo.
TheSenca
03. 09. 2020 21.50
+2
Baje se da novo sifro d43 registrerat na AJPESU... Popoldanski infektolog :))))))) Hahahahahahahaha
nejmarsaks
03. 09. 2020 21.46
+7
a na bledu pa vsi povprek brez mask.....
DR.Fejsbuk
04. 09. 2020 08.12
+0
Periot222
03. 09. 2020 21.45
+6
RESNICA VAS BOLI NOVINARJI!
DR.Fejsbuk
04. 09. 2020 08.13
-2
testosteron
03. 09. 2020 21.44
+5
..gledam te hudo naličene kosovarke po trgovinah - nobena nima maske in noben se jim ne upa nič rečt ! ...seveda, varnostniki se upajo spravljati samo na slovence !...mogoče pa smo tk grdi, da mormo met maske,...hmm
DR.Fejsbuk
04. 09. 2020 08.15
-1
Vsi vemo kako izgleda kadar oblast balkancem priporoči upoštevanje osnov higiene. Od danes bo tudi to malo drugače. Sicer pa, če bo vsak pri sebi pospravil, bomo imeli vsi čisto!
Draža
03. 09. 2020 21.41
+11
Kaj bodo imeli dela novinarji, ko bo zapadel prvi sneg,še mravlje bodo zbolele s to korono.
srecnii
03. 09. 2020 21.37
+8
požrem teh 15 minut z masko da skočim v trgovino in ven pa pozabim da sem karkoli nosil na gobcu
TheSenca
03. 09. 2020 21.37
-2
Kolk se nam azijci smejijo... Pa oni ne rabijo komedij ampak bi lahko samo brali vase komentarje... Oni ze par let pozimi povsod nosijo maske in to brez panike, samoinciativno... Samo sej vem da si ravno TI bolj pameten od vseh njih.... Pa ravno TI imas vse odgovore a ti nihce ne prisluhne :)))) Kako zavrzen talent...
testosteron
03. 09. 2020 21.41
+8
...aziati nosijo maske zaradi hude onesnaženosti zraka in ne zaradi nekih virusov,...
TheSenca
03. 09. 2020 21.44
+0
Itak Corona in svinja in ptic so prisli iz spodnjega dupleka...
testosteron
03. 09. 2020 21.45
+5
...pozabil si na nore krave in premalo kuhanega betmena,..hahahaa
TheSenca
03. 09. 2020 21.49
+2
Zakaj nosjo maske ce ne pomagajo? Baje se eno bakterijo dobis k ti poje mozgane al neki podobnga... Je en popoldanski infektolog povedu...
smiblik
03. 09. 2020 21.57
+1
Priap
03. 09. 2020 21.36
+20
Po vaših "testih", bi moralo od začetka te norije, pa do danes biti testiranih okoli 200.000 slovencev. No razen če testirate eno osebo 100x, ali pa da si podatke izmišljujete...
Špina?ni njoki
03. 09. 2020 21.36
+17
Jst sm čist preveč luštkan, da bi nosil masko. Škoda je skrivat tako lepoto.
Vangaro Design
03. 09. 2020 21.51
+2
😂😂😂 Niso vsi tolk luškani kot ti, zato jih pa morajo nosit, da skrijejo anomalije.
testosteron
03. 09. 2020 21.35
+16
Pa tile vladniki so res bumbarji brez primere ! ...maske so obvezne tam, kjer ni mogoče biti na varnostni razdalji !..se pravi, da niso obvezne vsepovsod !!! ..in ko grem v trgovono tudi ne skačem po ljudeh in jim diham v fris,..se pravi vdržujem razdaljo brez maske,...zmeda v polno,...
TheSenca
03. 09. 2020 21.30
+1
Vittorio
03. 09. 2020 21.26
+12
Samo da nam Jelko pripravil bazencek in vikend za zimo. To sem bil v skrbeh ampak maj-junij2021 bo ze boljse
Alojz69
03. 09. 2020 21.25
+3
Rozarica * a si ti zdravo
Priap
03. 09. 2020 21.24
+9
A ste se kdaj vprašali kam to vodi? Našim zanamcem bo čudno, če ljudje ne bodo nosili nagobčnikov, tako kot je nam čudno če psa nimaš na povodcu...
rožarica
03. 09. 2020 21.23
-21
Maske so obvezne!!!!! Sploh ni potrebna debata!!! Moja pravica je, da se zaśćitim in da sem śćiten!!!
Priap
03. 09. 2020 21.25
+20
testosteron
03. 09. 2020 21.32
+16
..potem se pa za 25 let zazidaj v klet - po tem času pa pridi ven pogledat,če smo ostali poflikali ! ...Naša pravica pa je, da se nam ne krati svoboda ! ...
Periot222
03. 09. 2020 21.34
-4
Za taksne kot si ti je zaklonisce za par let pa masko gor dan in noc!!!!!!
Zentrum
03. 09. 2020 21.35
+14
In moja pravica je, da diham svež zrak brez obstrukcije na obrazu.