Korona

V centru starejših v Vipavi okuženih že devet stanovalcev in šest zaposlenih

Ljubljana/Vipava, 05. 07. 2020 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Vrečar, STA, M.R.
Komentarji
1473

V soboto smo v Sloveniji potrdili 21 novih primerov okužbe s koronavirusom. Predsednik vlade Janez Janša je ob tem dejal, da se virus širi "znotraj države, še posebej v gostinstvu in prekoračitvi omejitve zbiranja na 50 oseb". Znova beležimo okužbe v domovih za starejše: v Centru starejših Pristan v Vipavi je po današnjih testiranjih okuženih že devet varovancev in šest zaposlenih. Direktor doma Martin Kopatin je povedal, da so odločitev o tem, da okužene stanovalce napotijo na Infekcijsko kliniko Ljubljana sprejeli zdravniki, s čimer se je strinjal.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Devet okužb v Pristanu
    02:12
    Iz 24UR: Devet okužb v Pristanu
  • Iz 24UR: Devet okuženih v centru starejših
    02:47
    Iz 24UR: Devet okuženih v centru starejših

 

V Sloveniji smo v soboto ob 716 testiranjih potrdili novih 21 primerov okužbe s koronavirusom. V bolnišnici se zdravi šest oseb, enega obolelega so včeraj odpustili domov. Nihče od okuženih ne potrebuje zdravljenja na oddelku intenzivne nege. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V zvezi z naraščanjem okužb v zadnjih dneh je predsednik vlade Janez Janša na Twitterju danes opozoril, da se virus širi znotraj države. "Beležimo izjemno veliko kršitev zakona o nalezljivih boleznih in omejitvenih odlokov, še posebej v gostinstvu in prekoračitvi omejitve zbiranja na 50 oseb. Pri kršitvah prednjačijo celo nekateri politiki," je zapisal.

Direktor doma v Vipavi: Stanje stanovalcev je dobro

Center starejših Pristan v Vipavi
Center starejših Pristan v Vipavi FOTO: POP TV

V Centru starejših Pristan v Vipavi so imeli v nedeljo do osme ure potrjenih devet okužb z novim koronavirusom, od tega so bili okuženi štirje stanovalci in pet zaposlenih. Po današnjih testiranjih so okužbo potrdili še pri petih stanovalcih in eni zaposleni osebi, skupno je torej okuženih 15 ljudi.

Direktor centra Martin Kopatin je pojasnil, da so danes popoldne testirali še nekaj zaposlenih in več stanovalcev, rezultate pa pričakujejo zvečer ali v ponedeljek zjutraj. Novo skupino stanovalcev bodo testirali v ponedeljek zjutraj, kar najhitreje pa bi radi testirali vse stanovalce in zaposlene.

Štiri stanovalce centra so odpeljali v ljubljansko infekcijsko kliniko, za pet danes odkritih okuženih stanovalcev še urejajo sprejem v bolnišnico.

"Nihče od stanovalcev nima hujših znakov bolezni, le dva med njimi sta imela rahlo povišano temperaturo, vsi ostali pa niso imeli nikakršnih znakov bolezni," je še povedal. Na sestanku v šempetrski bolnišnici so se sicer pogovarjali, da bi v bolnišnico sprejeli tiste stanovalce iz vipavskega centra, ki so sicer okuženi, vendar niso huje zboleli. "Vendar potrditve s strani bolnišnice še nismo prejeli," je dejal.

Opozoril je, da je precej primerov potrjeno okuženih brez simptomov bolezni covid-19, kar po njegovi oceni predstavlja dodatno nevarnost tudi za vse ostale. Vsem zaposlenim so zato dali navodila, da strogo spoštujejo vsa navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) glede ravnanja tudi v zasebnem življenju, izven delovnega mesta in stavbe centra.

Prvo okužbo so v Centru starejših Pristan Vipava potrdili v petek pri enem od stanovalcev centra. Vsi okuženi stanovalci so bili iz istega oddelka. V karanteni so vsi potrjeno okuženi zaposleni, prav tako so v karanteni tisti zaposleni, ki so bili doslej na testih na koronavirus negativni, a so bili v stiku s potrjeno okuženimi. Vir okužbe v centru s 45 zaposlenimi in 108 stanovalci še ni znan.

To so prvi primeri okužb z novim koronavirusom v tem centru in nasploh prvi primeri okužb v občini Vipava. V Centru starejših Pristan so po besedah direktorja imeli pripravljen načrt za takšne primere, tako da so takoj uvedli drugačno organizacijo dela z vso potrebno zaščitno opremo in vsemi predvidenimi izolacijami po conah. Prav tako je po razglasitvi konca epidemije konec maja letos v Sloveniji vdor novega koronavirusa v center starejših v Vipavi prvi vdor tega virusa v enega od domov starejših.

Med okuženimi je bil tudi družinski član ljubljanskega župana Zorana Jankovića, zaradi česar je župan danes opravil test na novi koronavirus. Izid je bil negativen, župan pa bo preventivno ostal v karanteni, so sporočili z Mestne občine Ljubljana.

Vipavski župan presenečen nad okužbami: "Skozi prvi val epidemije smo šli brez enega primera"

Pojav večjega števila okuženih v domu starejših v Vipavi je presenetil župana Občine Vipava Gorana Kodeljo. "Mi smo bili ena tistih občin, ki je ves čas uspevala skozi prvi val epidemije ostajati brez okuženih primerov," je spomnil v današnji izjavi za STA. Po podatkih NIJZ so pri občanih Vipave prvi primer okužbe z novim koronavirusom namreč potrdili v petek, v soboto so potrdili še štiri, skupno je bilo do vključno sobote med prebivalci občine pet potrjeno okuženih.

Tudi Kodelja je povedal, da vir okužbe v centru starejših še ni znan in da epidemiologi to še ugotavljajo. "Ko bo to znano, se bo lažje odločati, v katero smer in na kakšen način se z morebitnimi dodatnimi ukrepi lotiti zajezitve virusa. Mislim, da bomo morali počakati do jutri, potem pa naprej," je dejal.

Če bo potrebno, bodo v občini ponovno angažirali štab civilne zaščite, ki je v času razglašene epidemije po županovih besedah dobro deloval. "Upam, da bi uspeli virus zajeziti znotraj doma starejših občanov. Potem bi bilo vse lažje. Če je to ušlo ven in če se ne bo dalo ugotoviti, kje je vir okužbe, potem bo dosti težje in bodo verjetno tudi nujni bolj restriktivni ukrepi," je dejal Kodelja.

Pozval je vse, ne le občane občine, v kateri je župan, da s preventivnim ravnanjem prispevajo k preprečevanju širjenja virusa. "Gre za najbolj elementarne ukrepe, kot so fizična distanca, higiena rok in nošenje mask v zaprtih prostorih. Strokovnjaki pravijo, da so to trije ukrepi, ki najbolj preprečujejo, da bi se virus širil. Apeliram na vse, da se ne združujejo v večjem številu, kot je dovoljeno. Ker vsi preventivni ukrepi vseh nas ne bodo imeli učinka, če en del populacije tega ne upošteva in z neprimernim obnašanjem pospešuje širjenje virusa," je še dejal župan.

Med aktivno okuženimi še vedno največ mladih

V Sloveniji je trenutno 180 aktivno okuženih ljudi. Največ novih primerov še vedno odkrijemo med mlajšimi, vse več pa je okužb tudi med starejšo generacijo. V soboto so tako šest okužb potrdili v starostni skupini 25–34 in štiri v skupini 15–24 let. Po tri primere so zabeležili v starostnih skupinah 35–44 in 45–54, dve okužbi med osebami, starimi med 55 in 64 let, trije novookuženi pa so starejši od 75 let, kažejo podatki sledilnika covid-19.

Največ novih primerov so pričakovano potrdili v Vipavi, sledi Slovenska Bistrica s tremi primeri. Dve novi okužbi so zabeležili na območju Ljubljane in v Sevnici, po eno okužbo pa v občinah Ajdovščina, Dobrova - Polhov Gradec, Dravograd, Kamnik, Logatec, Maribor, Nova Gorica, Postojna, Rače - Fram in Sežana.

Po razglasitvi konca epidemije konec maja letos v Sloveniji je vdor novega koronavirusa v center starejših v Vipavi prvi vdor tega virusa v enega od domov starejših. V času epidemije so se z večjimi izbruhi okužbe spopadali v domovih za starejše v Šmarju pri Jelšah, Ljutomeru in v Metliki. 

Primer okužbe so včeraj potrdili tudi na Pediatrični kliniki v Ljubljani, a pri zaposleni nezdravstvenega značaja, ki ni bila v stiku s pacienti. Enajst primerov pa imajo v Zdravstvenem domu Adolfa Drolca Maribor, kjer je pozitivnih osem zdravnikov in trije reševalci. 

Na povečanje števila primerov sta se v soboto odzvala tudi premier Janez Janša in vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović. Slednja je opozorila, da nas lahko znova doleti zapiranje najbolj tveganih gospodarskih panog. Janša pa je zapisal, da imamo do razvoja zdravila ali cepiva na voljo le dve možnosti – ponovno zapiranje javnega življenja ali uporabo mobilne aplikacije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1473)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

daajno
06. 07. 2020 14.08
+2
Dragi naš Janša, potem pa naj starostniki iz upokojenskih domov in zdravniki več ne hodijo v gostilne in bifeje, ker oni so največji trosilci Corone pri nas.
borec91
06. 07. 2020 10.00
+1
ocitno se pri starejsih corona ne povzroca vec strasnih zapletov panicarji bi pa kr vse zapirali pa se ti v vipavi niso okuzili v bifeju
mobi7
06. 07. 2020 12.49
-1
Tebi ni mar tvojih staršev...ker so ogrožena skupina... Naj krepajo, samo da boš ti lahko užival v svobodi in brezdelju... sram te bilo...
fairplayy
05. 07. 2020 21.59
-6
Kaj ostale aplikacije vas ne motijo? Ste jih tudi morali nalozit ce ste zeleli uporabljat doloceno storitev!
DJ-Pero
05. 07. 2020 21.57
+11
A "naš" dragi Janša še ne bo zaprl mej s Hrvaško?! Ko pa Šarec ni prvi dan mej zaprl pa cela štala!!!
borec91
06. 07. 2020 10.01
+1
zakaj pa bi sploh kaj zapirali ker imata 2 vrocinco
Slabnick
05. 07. 2020 21.53
+3
Žalostno, da so med prvimi zdravniki in ljudje v takih ustnovah, res neodgovorno, kaj bo šele ko se vrnejo z dopustov,...
borec91
06. 07. 2020 10.02
+2
nic ne bo pac par jih bo melo vroci no in mogoce bodo malo kasljali panicarji dajte se mal ustavt
Satoshi Nakamoto
05. 07. 2020 21.53
+10
Nihče na svetu se ne ukvarja s tem virusom toliko kot naši.
akmt
05. 07. 2020 21.52
+3
Virus dosao sa balkana. Cistacice i bolnicarke😂🤣😂🤣
Vse strokovnjak
05. 07. 2020 21.50
+8
Res hud virus, da večina sploh ne ve da ga ima. Kar iščejo na silo, da nam lahko trosijo številke katerih se tako bojimo.
Krnekiii
05. 07. 2020 21.49
+15
Torej nobenemu od okuženih starostnikov iz doma ni popolnoma nič, razen 2 imata malo vročine. In mi bi zapirali meje in ne vem še kaj vse, da še bolj uničimo ekonomijo. Pustimo ljudi, da se prekužijo, kdaj bo čas, če ne zdaj med poletjem..
polanc1
05. 07. 2020 21.49
-12
jurček janković, ki se je okužil na petkovih protestih, spada med zaskrbljene državljane, ki protestirajo proti korupciji... hahaha, vici se pišejo sami....
piljan
05. 07. 2020 21.54
+10
piljan
05. 07. 2020 21.58
+4
Dohtar ga še rabi,kleptoman bi še kradel.
Ribelle
06. 07. 2020 12.14
Zmaga Ukrajini ...
05. 07. 2020 21.45
+9
Upam, da v DSOjih ne naredijo še enkrat tako hude napake, kot so jo naredili prvič.
akmt
05. 07. 2020 21.54
-1
So jo ze naredili.Kader je vecinoma (v 90%sajuga i bio je bajram bogami....) hahahahaha. V dsojih nimajo POJMAAAAAA o delu z bolanimi. Nicesar se niso naucili.Nobene evakuacije ni
MSM fake news
05. 07. 2020 21.43
-6
Virus ni grožnja ... propadle komunjare so ...
Satoshi Nakamoto
05. 07. 2020 21.50
+11
Ivana misliš in vse ožje vodstvo SDSja? To so še edini vladajoči komunisti v državi
Satoshi Nakamoto
05. 07. 2020 21.51
+8
Udbovci. Ivan, Peterle, Zver, ..... , pomaga jim sodelavec Jelinčić, ...
Zmaga Ukrajini ...
05. 07. 2020 21.54
+7
+++++ Tako je, Bildi. Ampak desnuhi so slepi in gluhi. Ravno pravšnja čreda ovac za sekto.
piljan
05. 07. 2020 21.55
+6
Kot člana udbe je dohtar janiza zanimal samo denar...kot tudi sedaj.
Satoshi Nakamoto
05. 07. 2020 21.56
+4
borec91
06. 07. 2020 10.04
+2
Cicamica
05. 07. 2020 21.42
-5
Vse gostilne, lokale in pajzle zapret.. Če se ne držijo pravil, a večina se jih ne, takoj zapret.. Pri nas v soseski, lastnica lokala še ležalnike na travo postavi samo da je čim več ljudi.. Čakam samo še napihljiv bazen.
Ponent
05. 07. 2020 21.45
+5
Verjetno delaš v kaki tovarni.. Tudi to zapret, tebe pa na cesto!
Zikepike
05. 07. 2020 21.38
-4
Supervillain
05. 07. 2020 21.36
+4
Za čudake pa koronavirus samo kot prehlad ali gripca ne haha.Lp
borec91
06. 07. 2020 10.09
+0
vsak dan je vec dokazov da je to ene vrste gripa ki jo morajo prisilno iskat z kvazi testerji niti se ne ve koliko casa je ze prisotna definitivno pa je velika neumnost zatadi nje kaj zapirat no mogoce cerkve pogrebe in ohceti ukint
mertseger
05. 07. 2020 21.36
+2
Nič se niso naučili pred 2 meseci. Vse okužene poslat IZ doma, ne v izolacijo v domu ampak fizično drugam. Ker niso sposobni za ustrezno higieno skrbeti. Da ne bo to Ljutomer 2.
Janezdolar80
05. 07. 2020 21.28
+14
Če ne bi Šarec v marcu zaprl meje z Italijo, vrtcev in šol bi ineli zdaj že 10. val...ta vlada ne zna nič drugega kot krast, zavajar, lagat in kopirat od drugih...
Equalizer
05. 07. 2020 21.31
-14
Janezdolar80
05. 07. 2020 21.25
+0
Še vedno manj kot za gripo...
Supervillain
05. 07. 2020 21.35
+0
Kaj pa tebi ni jasno gripa je vsako leto,ko koronavirus ni bil do sedaj nimaš ti pameti??.
Supervillain
05. 07. 2020 21.40
-2
Jaz imam IQ 145,ko ga imaš ti verjetno samo 70.Lp
Ponent
05. 07. 2020 21.43
+3
Od zdaj naprej bo pa koronavirus namesto gripe zgleda...ali?
pingo91
05. 07. 2020 21.47
+1
Tudi virusi so bili vsako leto, samo doben ni bil tako medijsko opevan =)
borec91
06. 07. 2020 10.13
ja najhuji so taki z nekim iQ a od njega nic koristnega panicarenje in hvalisanje ce sedaj nebi ga iskali prisilno z nekimi testerji tud skor nebi vedeli da obstaja pac 6jihje v bolnicipa kaksen ma doma vrocino kar pa tud lani ni bilo nemogoce so se tudi nasli
srebrnibreg
05. 07. 2020 21.25
+22
Kdo bi si mislil, da so tudi starostniki iz Vipave in zaposleni v tem domu kolesarili po Ljubljani. Namreč po mnenju janšističnih nacekov se tam najbolj širi virus.
MSM fake news
05. 07. 2020 21.19
-20
Vas bo levake vaša fajonka rešila ... boste imeli toliko ilegalnih okuženih migrantov na dvorišču, da virusa sploh ne boste opazili ... 😁