Korona

V bolnišnicah se zdravi največ covidnih bolnikov do zdaj

Ljubljana, 27. 11. 2020 08.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Maja Račič, Urša Zupan, STA
Komentarji
1586

V četrtek smo v Sloveniji opravili 6587 testiranj in zabeležili 1609 novih primerov okužbe s koronavirusom, je sporočila vlada. Delež pozitivnih testov tako spet ne pada, ampak se celo rahlo dviguje: v četrtek je bil 24,4-odstoten, dan prej 23,9-odstoten. Umrlo je 48 covidnih bolnikov. V slovenskih bolnišnicah se zaradi okužbe s koronavirusom zdravi 1324 oseb, od tega jih je 206 na intenzivni negi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Prvi paketi dijakom
    02:06
    Iz 24UR: Prvi paketi dijakom
  • Kacin o sproščanju ukrepov in cepljenju
    04:58
    Kacin o sproščanju ukrepov in cepljenju
  • Direktorica o stanju v trboveljski splošni bolnišnici
    11:22
    Direktorica o stanju v trboveljski splošni bolnišnici
  • Jelko Kacin o aktualnem stanju
    07:29
    Jelko Kacin o aktualnem stanju

V četrtek smo v Sloveniji odvzeli 6587 brisov na novi koronavirus in pri tem potrdili 1609 okužb. "Delež pozitivnih testov je znašal 24,4 %. V primerjavi s prejšnjim tednom, ko je delež pozitivnih testov znašal 27,3 %, so današnji podatki nekoliko bolj spodbudni," je na današnji novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin.

Bolnišnično zdravljenje je potrebovalo 1324 bolnikov s covidom-19 (22 več kot dan prej), na intenzivni negi jih je bilo 206 oziroma devet manj kot v sredo. V domačo oskrbo so odpustili 98 oseb.

Doslej so v Sloveniji potrdili 72.682 okužb z novim koronavirusom, skupaj je umrlo 1293 covidnih bolnikov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kakšno je stanje v bolnišnicah?

Direktorica trboveljske splošne bolnišnice Romana Martinčič je na novinarski konferenci povedala, da so vzpostavili dva covidna oddelka s 34 posteljami, kar predstavlja 26 odstotkov vseh bolnišničnih kapacitet. Od razglašene epidemije so obravnavali skupaj 115 covidnih bolnikov, 28 jih je umrlo. "To so za nas hude obremenitve," je dejala. Po njenih besedah so tako navadne kot intenzivne postelje povečini ves čas v celoti zasedene. Poleg tega so že imeli vdor virusa v belo cono, trenutno koronavirus preboleva 32 zaposlenih, kar je približno devet odstotkov vseh zaposlenih v bolnišnici.

V bolnišnici pri testiranju zaposlenih uporabljajo tako hitre kot PCR teste, saj se jim je že zgodilo, da je bil hitri test pri testiranju zaposlenega negativen, PCR pa pozitiven, je pojasnila. Ob tem se je zahvalila vsem zaposlenim, ki po njeni oceni nosijo največje breme trenutne zdravstvene krize, pa tudi vsem prostovoljcem, ki jih je označila za srčne ljudi, brez katerih na covidnih oddelkih ne bi zmogli opraviti tako delo.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor je trenutno hospitaliziranih 211 bolnikov s covidom-19, od teh jih 45 potrebuje intenzivno zdravljenje, so sporočili na Twitterju.

V celjski bolnišnici je trenutno hospitaliziranih 126 bolnikov na navadnih covidnih bolniških posteljah in 21 bolnikov na intenzivnih covidnih bolniških posteljah. V četrtek so umrli štirje bolniki s covidom-19, skupno pa je v jesenskem valu v bolnišnici umrlo 119 covidnih bolnikov, so povedali. Trenutno imajo v bolnišnici 121 okuženih zdravstvenih delavcev, od tega 24 zdravnikov, 52 diplomiranih medicinskih sester in 45 zdravstvenih tehnikov. Njihovo odsotnost nadomeščajo z zaposlenimi z drugih bolnišničnih oddelkov ter s pomočjo medicinskih sester ter študentov zdravstvene nege in medicine, ki so jim v tem času priskočili na pomoč.

V Splošni bolnišnici Izola pa imajo 46 bolnikov na covidnem oddelku, od tega je 41 v akutni bolnišnični obravnavi, pet pa v intenzivni enoti, je navedel strokovni direktor bolnišnice Dušan Deisinger. V četrtek so dva bolnika odpustili, eden pa je umrl. Deisinger je sicer ocenil, da so dosegli plato okužb.

V bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru je 52 bolnikov s covid-19, od tega sedem na intenzivni enoti, štirje pa potrebujejo pomoč respiratorja. V negovalnem oddelku v PB Idrija je v oskrbi 11 ljudi. 

V četrtek so v Sloveniji ob 6587 testih potrdili 1609 okužb z novim koronavirusom.
V četrtek so v Sloveniji ob 6587 testih potrdili 1609 okužb z novim koronavirusom. FOTO: Bobo

Na novinarsko vprašanje o tem, do kdaj bo še veljal ukrep prepovedi prehajanja med občinami, je Kacin odgovoril, da do preklica. "Vlada želi pri sproščanju upoštevati epidemiološko situacijo v posameznih statističnih regijah. V večini regij v tem trenutku število še narašča, dve pa nazadujeta. Najbolj hitro se spušča moja regija Gorenjska, ki je bila na več kot 2000 primerih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh. Morda bo Gorenjska prva, če bo tako dobro napredovala v naslednjih dneh. Vlada si želi upoštevati tudi ta kriterij, torej sprostiti gibanje znotraj posameznih regij, ker to zagotovo deluje kot spodbuda vsem, da se potrudijo, da bi tudi znotraj njihove regije gibanje med občinami postalo nekaj vsakdanjega," je dejal.

Med istrskimi domovi za starejše večje število okužb v Izoli in Luciji, iz Beltincev in Kuzme spodbudnejše novice 

V domovih za starejše je na novo ozdravelo 126 stanovalcev in 41 zaposlenih. Na novo so okužbo zaznali pri 143 stanovalcih in 57 zaposlenih. Na novo se je okužilo tudi osem uporabnikov v petih posebnih socialnovarstvenih zavodih in en zaposleni.

V Domu starejših občanov Vojnik je z novim koronavirusom okuženih 43 oseb, od tega 35 stanovalcev in osem zaposlenih. Z vzpostavljanjem rdeče cone nimajo težav, danes pa so od Civilne zaščite prejeli kontejner, ki ga bodo uporabili za garderobo zaposlenih iz rdeče cone, je povedala regijska direktorica SeneCure Sanda M. Gavranovič. Glede rdečih con je dejala, da bi bilo za domove starejših veliko lažje, če bi lahko vse okužene preselili na drugo lokacijo, bolnišnico ali dom starejših, kamor bi lahko preselili stanovalce, ki ne kažejo znakov okužbe."V praksi se je namreč izkazalo, da v primeru okužbe v hiši, rdeče cone, ki smo jih načrtovali v kriznih načrtih, ne zdržijo, in da je treba takoj organizirati oddelek z rdečo cono," je pojasnila.

Po njenih besedah se soočajo s kadrovsko stisko, ki je prisotna tudi ko nimajo okužb z novim koronavirusom. Kot največjo težavo je izpostavila utrujen kader, ki kljub temu požrtvovalno dela celodnevne izmene. Manjka pa jim predvsem kader v zdravstveni negi. Morda bi država lahko sprostila zadnje letnike fakultet za zdravstvo in srednjih zdravstvenih šol, da gredo v delovne procese, pravi Gavranovičeva. Od države pričakuje večje izplačilo dodatkov za zaposlene, ki so v tem drugem valu res preobremenjeni. Dodatek za neposredno delo v sivi in rdeči coni je po njenem mnenju smešen, zato upa, da bo to v novem protikoronskemu paketu popravljeno.

Pojavlja se tudi težava pri izplačilu bolniške odsotnosti pozitivnih zaposlenih in ob tem različne prakse v domovih starejših, zato pričakujejo poenotenje. "Predvsem pa pričakujemo, da so bolniške odsotnosti zaradi covida za zaposlene krite iz državnega proračuna, saj so zelo veliko breme za delodajalca. Prav tako se nadejamo, da bodo dodatki namenjeni tudi direktorjem posameznih domov starejših, saj je odgovornost in psihična obremenitev v tem času za njih ogromna," je še dejala Gavranovičeva.

V obalni regiji so večje število okuženih z novim koronavirusom v domovih za upokojence, tako med stanovalci kot med zaposlenimi, zaznali v Izoli in Luciji, je povedal regijski poveljnik civilne zaščite Rok Kamenšek. 

V izolskem domu upokojencev so v četrtek imeli 47 okužb, od tega 12 med zaposlenimi, v Luciji pa skupno 68 okužb, od tega 23 zaposlenih. Po Kamenškovih besedah stvari sicer ves čas spremljajo in so pod nadzorom. "Oblikovane so rdeče cone, nabavljena je dodatna oprema, pomagajo si s prostovoljci, bolničarji Rdečega križa," je navedel. Kot je dodal, so domovi za ostarele poleg tega v stiku z izolsko bolnišnico, na ministrstvu za zdravje pa so oblikovali skupino, kjer jim svetujejo glede vzpostavitve rdečih in sivih con. Prav tako so v posameznih domovih pregledali ustreznost lokacij, omejitve vstopov v domove ter preprečevanje mešanja zaposlenih in stanovalcev.

V obalni regiji je bilo v sredo 466 aktivno okuženih, od tega največ, 216, v koprski občini. 

Iz Doma starejših občanov Ljutomer so sporočili, da rezultati testov v zadnjih dneh niso spodbudni in da razsežnost okužbe v okolju in zdravstvenih ustanovah, od koder se vračajo stanovalci, kljub vloženemu trudu vpliva tudi na dom. Šest okuženih stanovalcev je nameščenih v rdeči coni, ki so jo v sodelovanju z drugo ustanovo uredili zunaj doma. Okuženi stanovalci se počutijo dobro, nekateri kažejo blage znake bolezni. Drugi stanovalci iz preventivnih razlogov začasno ostajajo v sobni izolaciji, kjer jih zaposleni obiskujejo in skrbijo za njihovo dobro počutje. V domu so začeli uporabljati hitre teste, v sodelovanju z ljutomerskim zdravstvenim domom sistematično testirajo vse zaposlene.

Od sedmih okuženih v Domu Kuzma je ena stanovalka v bolnišnici. Okuženi so tudi trije zaposleni, ki so v samoizolaciji.

V domu Janka Škrabana Beltinci je v beli coni 23 stanovalcev, 12 jih ostaja v sivi coni, 21 pa v rdeči. Imajo še osem obolelih zaposlenih, skupno jih je bilo okuženih 25. Po besedah direktorja doma Huga Maučeca so ta rezultat dosegli s trudom in upajo, da se bodo razmere kmalu umirile.

Dom je v sredo obiskal državni sekretar z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič, da bi se prepričal, kako ukrepe izvajajo na terenu. Kot je ugotovil, se razmere izboljšujejo, na kar kaže število varovancev, ki so se vrnili v belo cono. Pohvalil je tudi vse, ki se trudijo, da stanovalci ostajajo zdravi in živijo tako, kot naj bi se živelo v domu, so sporočili iz doma. 

Iz domov starejših na severnem Primorskem prihajajo spodbudnejše novice. V posebni enoti Petrovo Brdo, kjer je bil prvi večji izbruh v goriški statistični regiji in kjer so bili okuženi praktično vsi stanovalci, se ukinja rdeča cona. V centralni enoti Doma upokojencev Podbrdo so le štirje stanovalci pozitivni (v tem tednu so namreč izvedli ponovno testiranje) in nihče od zaposlenih. Vse štiri so danes premestili v rdečo cono, ki je urejena v pritličju objekta. V enoti Tolmin pa še naprej uspešno kljubujejo virusu, povsem brez okužb so tudi v Domu starejših občanov Ajdovščina. Znova pa tudi v Zavodu Pristan Vipava, saj so se trije pozitivni zaposleni lahko že vrnili v delovni proces. V domu za starejše Bor Črni vrh je ozdravelo že 30 stanovalcev in tudi 23 zaposlenih, nekaj stanovalcev pa je še naprej na zdravljenju v bolnišnici. So se pa v domače okolje lahko že vrnili vsi oskrbovanci, ki so bili v rdeči coni izven doma in sicer v prostorih Centra šolskih in obšolskih dejavnosti Medvedje Brdo.

V številnih domovih za starejše še brez hitrih testov 

V številnih domovih za starejše sicer še niso začeli testiranj zaposlenih na novi koronavirus s hitrimi testi. Ponekod še čakajo na podrobna navodila, drugod hitrih testov še niso dobili. Nekaj ustanov pa jih je uporabljalo že prej in tam so med prvimi, ki sledijo uredbi o postopni uvedbi rednega testiranja. 

V Domu Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu, kjer prebivajo osebe s težavami v duševnem zdravju, so hitre teste npr. uporabljali že nekaj časa vzporedno s PCR testi, tako za zaposlene kot za stanovalce, je povedal direktor Tomaž Lenart. Od ponedeljka pa vse zaposlene, ki prihajajo na delo, preventivno testirajo s hitrimi antigenskimi testi. "Če se pojavi pozitiven rezultat, ga potrdimo še s PCR testom. Vsak zaposlen v domu bo testiran najmanj vsakih šest dni, lahko pa večkrat, odvisno od razmer. Doslej smo uporabljali hitre teste proizvajalcev Nadal, Roche ter All Test," je dejal.

V Domu sv. Jožefa v Celju so vse zaposlene s hitrimi testi prvič testirali v sredo. Nabavili so teste, ki ustrezajo vsem zahtevanim specifikacijam, ki jih je podalo ministrstvo za zdravje, je povedal vodja doma Jože Planinšek.

V Domu starejših občanov v Novem mestu pa testiranja s hitrimi testi še niso začeli, ker še čakajo natančnejša navodila ministrstva za zdravje. Direktorica Milena Dular je povedala, da je še veliko nedorečenosti. Izvedeti morajo, ali sploh lahko uslužbenci doma sami hitro testirajo, hkrati pa morajo od ministrstva za zdravje dobiti ustrezno dovoljenje. Med drugim ne vedo, s katerimi testi naj opravijo te postopke in kako naj poročajo. Ne vedo tudi, ali bodo morali hitre teste sami nabaviti in ali bodo morali glede tega skleniti dogovor s kakšnim zdravstvenim zavodom ali drugim ponudnikom tovrstnih storitev. Manjšo količino testov, ki so jih kupili sami, sicer imajo in jih – a le za lastno oz. notranjo oceno stanja – že izvajajo. Ampak to ni verodostojno, je opozorila Dularjeva. Zaposlene sicer redno preverjajo s t. i. molekularnimi testi, po zadnjih testiranjih pa se razmere v novomeškem domu starejših tako pri zaposlenih kot stanovalcih umirjajo, je še ocenila.

Tudi v Domu upokojencev Ptuj hitrih testov še niso začeli izvajati. To bodo začeli takoj, ko bodo prejeli konkretna navodila, a je po besedah direktorice Jožice Šemnički treba še precej stvari doreči, ker marsikateri dom nima na voljo kadrovskih in drugih resursov. "Če bomo prejeli pooblastilo, bomo testiranja izvajali sami," je pojasnila Šemničkijeva, ki sicer v ponedeljek zaradi skorajšnje upokojitve zaključuje mandat. Hitrih testov sicer še niso kupili in direktorica je zaradi tega zadovoljna, saj so se cene zaradi velike ponudbe na trgu v zadnjem času precej znižale. V enotah na Ptuju in v Muretincih, kjer je precej okuženih, trenutno sicer redno izvajajo PCR teste, bi jim pa hitri testi prišli prav v Kidričevem, Juršincih in Kopru, kjer okužb trenutno ni. Predvideva, da bodo naslednji teden hitro testiranje vendarle začeli tudi pri njih.

Dom starejših Poljčane, ki ima poleg matične tudi enoto v Slovenski Bistrici, je epidemija precej prizadela, zlasti v bistriškem delu, kjer je bila okužena že velika večina oskrbovancev in precej zaposlenih. Kot je povedala direktorica Iva Soršak, zato že nekaj časa redno na tri do štiri dni opravljajo PCR teste, to pa bodo počeli še kar nekaj časa. Na četrtkovem videosestanku s pristojnima ministrstvoma so se po njenih besedah dogovorili, da naj glede hitrih testov domovi počakajo na podrobnejša navodila ministrstva za zdravje. Sami s svojim kadrom po njenih besedah tega ne bodo mogli izvajati, saj imajo premalo diplomiranih medicinskih sester, zato se o morebitnem sodelovanju dogovarjajo z Zdravstvenim domom Slovenska Bistrica. Hitrih testov nimajo, saj jih bo moral zagotoviti izvajalec.

Tudi v Pegazovem domu starejših v Rogaški Slatini s hitrimi testi še niso začeli, ker zaenkrat v domu nimajo okužb, je povedala direktorica doma Kristina Kampuš. Dodala je, da imajo nekaj testov pripravljenih, in sicer teste Roche, so pa zelo pozorni na vse znake pri zaposlenih in stanovalcih, ki jih v primeru kakršnega koli suma testirajo z običajnimi PCR testi.

V številnih domovih za starejše sicer še niso začeli testiranj zaposlenih na novi koronavirus s hitrimi testi.
V številnih domovih za starejše sicer še niso začeli testiranj zaposlenih na novi koronavirus s hitrimi testi. FOTO: Dreamstime

Največ kršitev ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa na zunanjih površinah

Zdravstveni inšpektorat največ nadzorov opravi na javnih mestih, kjer tudi ugotovi največ kršitev ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa. V minulem tednu so tako izrekli 23 prekrškovnih sankcij, najpogosteje gre za druženje več družin. Kacin je napovedal, da bo policija z vikendom poostrila nadzor na državni meji in na mejah med občinami. 

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

20.20

Šesti paket protikoronskih ukrepov bo jutri stopil v veljavo

V uradnem listu je bil danes objavljen zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije covida-19, bolj poznan kot šesti protikoronski zakon. V veljavo bo stopil dan po objavi, torej jutri. Prinaša za eno milijardo evrov ukrepov za blažitev posledic covida-19. Nekateri so veljali že v času prve epidemije in se zdaj vračajo, drugi že veljajo in se podaljšujejo, nekaj je novih. Poglavitna novost je delno kritje fiksnih stroškov podjetij.

20.19

Prihaja vikend, prihaja december

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
20.11

UKC Ljubljana: Leto 2020 je leto borcev!

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
20.03

Dovoljen je lov, druženja pa ne

Lov je dovoljen, tudi skupinski. Ni pa dovoljeno druženje in izvajanje lovskih aktivnosti pred in po lovu, kot so npr. druženja v lovskih kočah ali lovske aktivnosti. Lovec lahko izvaja lov samo v lovišču, kjer je član upravljavca lovišča, ne sme pa loviti v drugih krajih (loviščih), kjer ni član. Inšpekcija bo izvajala poostren nadzor.

20.00

319.000 evrov ministrstvu za zdravje

Dobrih 319.000 evrov je vlada razporedila ministrstvu za zdravje za pokritje obveznosti iz interventnega zakona, ki določa, da se zavarovancem začasno nadomestilo med zadržanostjo od dela zaradi bolezni krije iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1586)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dr Kova?i?
30. 11. 2020 21.53
-1
vemo kak se zdravijo, na cigarete hodijo vsake dve uri
amedeo
28. 11. 2020 10.41
+1
Imamo najtrši lockdown v Evropi in največjo smrtnost na svetu! Odgovarja pa nihče?
User1563571
28. 11. 2020 10.16
+1
Vsak dan isto, "v bolnišnicah se zdravi največje število do sedaj", kdo verjame tem podatkom? Vsak dan največje? Kako? Eni že dva meseca niso videli svojih otrok, staršev. Kako dolgo še ??
nivampomo?i
27. 11. 2020 21.55
Hočejo ukinit denar pa finance online preselit in so sproduciral covid da pomori starejšo populacijo in to globalno.Da olajšajo "prehod" in zmanjšajo "stroške".Kaj pa če je vse res?
ni_mi_vse_eno
27. 11. 2020 21.32
+1
Zato tudi pravi na Hoover institution, Dr. Jay Bhattacharya, da zaprtje šol ni več smiselno, saj smo ugotovili, za koga je virus smrtonosen. Mi pa zapiramo otroke in dovolimo obiske v domu ostarelih. Baje hočejo čim več smrti, da bi lahko dlje trajali ukrepi hišnega zapora, hehe.
ni_mi_vse_eno
27. 11. 2020 21.25
Običajno v ZDA zaradi gripe umre okoli 160 000 ljudi, letos jih je covid zahteval 270,397. To pomeni, da je virus malo hujši od gripe. Če pa primerjamo starostno skupino, pa ugotovimo, da je za starejše covid veliko bolj smrtonosen od gripe, za mlajše pa veliko manj. Primer distribucija po letih. (0-10 let) = 1 oseba, (10-20 let) = 3, (20-30 let) = 14, (30-40 let) = 36, (40-50 let) = 113, (50-60 let) = 444, (60-70 let) = 1151, (70-80 let) =2779, (80-90 let) = 5730. Statistični podatki pobrani Novembra, za območje Nemčije.
anabanana
27. 11. 2020 21.16
-1
Kje se pa zdravijo bolniki od gripe?
ni_mi_vse_eno
27. 11. 2020 21.20
+4
letos ni nihče zbolel za gripo, je korona vso statistiko pobrala
srebrnibreg
27. 11. 2020 20.59
+3
Pa so sedanji vladajoči za Šarca ob manj mrtvih kot ji imajo sedaj mrtvih govorili, da je nesposben, ker ne ve zaustaviti virus in, da zato mora odstopiti. Kako nesposobni pa so sedaj oni?
ata_jez
27. 11. 2020 20.51
+1
Z leti bodo verjetno tele govorice, da ge samo za gripo usahnile, ko bo več pojavov, ki jih pri gripah ni. Razni strdki, dihalni problemi in podobno. Osebno vem za primer, ko je 30-letnik prebolel ... dokaj mirno. Ko je že kak teden spet delal, je padel v nezavest ... za dobro uro. Na srečo ima klasični šiht ... lahko bi bil voznik ... tovornjaka :-)
MaksiLopez
27. 11. 2020 20.51
+6
Ukinite za zacetek policijsko uro. Hrvati je nimajo pa so tam kjer mi stem da so imeli vse odprto, tudi italija....mi smo po enem mesecu lockdowna na istem oz.slabsem
Martin Riggs
27. 11. 2020 20.46
+10
Testiran in pozitiven. Edini simptom je to da sem brez vonja. Moja družina je ok ampak uradno zavedeni da imajo vsi Covid. Torej zbolel sem samo jaz...zavedeni smo 4. Aplavz vladi in stroki.
kaj pa pol
27. 11. 2020 20.26
+3
nevem zakaj jih vozijo v bolnice iz domov za upokojence če so vsi tam okuženi tam jih naj zdravijo pa je bolnice bodo pa manj obremenjene s temi kovid bolniki z pridruženimi boleznim.
piron
27. 11. 2020 20.23
+7
10. 12. 2020 bo FDA odločala o odobritvi cepiv proizvajalcev Pfitzer in Moderna. Testiranje prvega so za določen čas ustavili zaradi domnevnih hudih stranskih učinkov. Pfizer je testiral zdravih otrocih, starejših od 12 let, na bolnih starostnikih ne. Moderna zgolj na zdravih odraslih. Oba sta zaprosila ta tim. odobritev za nujne primere. Pri obeh gre za RNA cepivo. NAJ bi se najprej cepilo zdr. osebje + starostniki. Potrebni dve dozi cepiva. Težava v 3.klinični fazi testiranj je bila tudi, da se ljudje po prvi dozi niso hoteli vrniti po drugo.
Ultra bass
27. 11. 2020 20.22
+10
Influenca ali gripa je izjemno nalezljiva respiratorna bolezen, ki jo povzročajo virusi influence A ali B. Najpogosteje se pojavi pozimi, virus pa telo napade s širjenjem prek zgornjega ali spodnjega respiratornega sistema. Inkubacijska doba (obdobje od okužbe do pojava simptomov) običajno traja 1–4 dni, v povprečju dva dni. Človek z gripo je kužen za ostale, še preden zboli in med samo boleznijo. Obstaja več glavnih vrst zapletov gripe: Pljučne: bakterijska pljučnica, hemoragična pljučnica, nastanek pljučnega abscesa, nastanek empiema, sindrom akutne respiratorne stiske. Izvenpljučni: bakterijski rinitis, sinusitis, otitis media, traheitis, virusni encefalitis, meningitis, nevritis, radikulonevritis, poškodbe jeter Reyejev sindrom, miokarditis, toksični alergijski šok. 6. Kako bolezen poteka? Gripa se ponavadi pozdravi brez zapletov in brez posledic v roku 7-10 dni. Na zaplete pomislimo, kadar namesto pričakovanega izboljšanja pride do poslabšanja v smislu virusne ali bakterijske pljučnice, lahko pride tudi do vnetja srčne mišice, osrčnika in mišic. Gripa lahko privede do poslabšanja kroničnih bolezni, kot so astma, kronična obstruktivna pljučna bolezen, sladkorna bolezen, srčno popuščanje … Lahko pride tudi do toksičnega šoka in nenadne smrti, do vnetja možganov – encefalitisa, vnetja hrbtenjače. Protitelesa varujejo pred istim tipom influence še več let. Posebej je treba omeniti nove, nekoliko bolj agresivne vrste okužbe z gripo (ptičja, prašičja gripa), pri katerih se poleg zgoraj omenjenih lezij lahko prebavni organi v tipičen proces vključujejo v bolezenski proces in grozno specifično pljučnico gripe (ki ima zelo značilno rentgensko sliko v obliki čebele satje "), se razvije tako imenovana" citokinska nevihta ", ki je napovedovalec zapletov. Lani je bilo samo v prvih treh mesecih 160 smrtnih izidov zaradi hude epidemije gripe bolnice so pokale po šivih pa tudi zdr. domovi bil sem priča takrat pri nas v našem kraju medtem ko danes v našem prešteješ obislovalce na prste ene roke In vi zganjate paniko zaradi enega od množice koronavirusov ki povzročajo prehlad se zavedate koliko škode ste s tem še povzročili ?
Klavdija Kon?ina
27. 11. 2020 20.36
-4
Gripa v celi sezoni običajno ne zahteva 200 življenj. Proti njej ne uporabljamo prav veliko zaščite, razen morda priporočene maske v zdravstvenih domovih. Zaradi covida je umrlo že več kot 1000 ljudi, pa še 1000 jih bo do konca tega leta in to pri 70.000 potrjenih okužbah. Ja so določeni koronavirusi, ki povzročajo samo prehlad. Imeli smo pa tudi mers, ki je ubil enega od treh okuženih in sars, ki je ubil enega od desetih okuženih. Sars-cov-2 ima smrtnost izračunano na nekje 2%, ob tem da vsi, ki zdravljenje potrebujejo pridejo do njega, ko to ni več mogoče, odstotek močno močno naraste.
Ultra bass
27. 11. 2020 21.10
+3
Klavdija Končina---- No, ko bodo sodni izvedenci začeli raziskovati ne-merodajnost teh podatkov glede na to, da so podane že tožbe zaradi teh neživljenjskih za družbo pogubnih ukrepov(po svetu pa tudi že pri nas) po moje večinoma takšnih, ki nimajo veze z zdravo pametjo in, ko bodo tožbe dobile sodne epiloge, ko se bo nekatere globalistične akterje na vrhu odločanja spravilo na hladno bomo naposled le lahko rekli bobu bob žal z ogromno gospodarsko škodo in uničenim življenjem marsikoga.
Andree
27. 02. 2023 11.54
Končina kam si izginila. A te ni nič sram koliko dodatkov si pobrala
Alass
27. 11. 2020 20.21
+7
Ta vlada samo grozi, pa kaj bojo te kazni poserjem se na njih, nimajo mi kaj vzet, pa nič ne bo plačila žal vlada ne bo še izšlo
luzarf@arcor.de
27. 11. 2020 20.17
+10
Takole mimo grede bi postavil eno vprašanje? sicer živim v Nemčiji ampak vprašanje še lahko nanaša tudi na Slovenijo, danes sem hotel iti v eno Elektro trgovino(Mediamarkt) pred trgovino dve koloni ljudi vsaj 40metrov, stojijo eden zraven drugega, v trgovini pa mogoče 10 ljudi,torej žarišče niso trgovine ampak čakalne vrste pred trgovinami.
Pepsikokta
27. 11. 2020 20.17
+2
So se stare nazaj vpoklical
ni_mi_vse_eno
27. 11. 2020 20.09
+4
Gripe letos ni, ker je korona pobrala vso statistiko.
User416781
27. 11. 2020 20.14
+0
Kdaj pa je bila sezona gripe ob tem času? Sezona gripe še prihaja. Lupate v prazno.
Klavdija Kon?ina
27. 11. 2020 20.41
-1
Gripa je dosti manj kužna kot covid. Torej vsi ukrepi (maska, razkuževanje, razdalja) toliko bolj delujejo proti gripi kot proti covidu. Pa ni še sezona za gripo, ta je v največjem razmahu konec januarja, začetek februarja.
ni_mi_vse_eno
27. 11. 2020 21.27
statistika se s teboj strinja. Vse pa je odvisno seveda od tvoje starosti. Če si mlajši, potem je covid manj smrtonosen, če si starejši od 70 let, potem je covid veliko bolj smrtonosen, pravi statistika.
Bevskbevsk
27. 11. 2020 20.09
+4
brez panike ukrepe so podaljšali tako da zdaj bo pa šlo na bolje v tretje gre rado.
neopredelen
27. 11. 2020 20.02
+4
posavje menda sploh ne obstaja...za vse tk pompozno pisete...30...28...itd novih okuzenih..tle pa 59 v krskem od tega 40v DSO...pa lagano nic...ma ko vas sljivi