Korona

V četrtek 25 novih okužb: V četrtem valu več ugodnosti za cepljene?

Ljubljana, 02. 07. 2021 09.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Račič, M.P., STA, Manca Turk
Komentarji
262

V Sloveniji so v četrtek ob 1656 PCR-testih potrdili 25 okužb z novim koronavirusom, je objavil NIJZ. Delež pozitivnih testov je bil 1,5-odstoten. V četrtek zaradi covida-19 ni umrl nihče, tako je že šesti dan zapored. Dodatno so se sprostili ukrepi pri verskih obredih in športu. IJS med tem opozarja, da se bo avgusta, če se ne bomo dovolj precepili, začel četrti val. Beovićeva je pri tem namignila, da stroka razmišlja tudi v smeri, da ukrepi morda ne bi veljali za vse.

Kot kažejo številke, ki jih je objavila Vlada RS, so v četrtek ob 1656 PCR-testiranjih potrdili 25 novih primerov koronavirusa. Delež pozitivnih testov znaša 1,5 odstotka. Opravili so tudi 23.640 HAT-testov. Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh je 22, tako kot tudi 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v državi trenutno 507 aktivnih primerov okužbe. V četrtek pa so po državi opravili tudi 23.640 hitrih antigenskih testov, pri katerih od 13. februarja pozitivni rezultat potrjujejo še s PCR-testom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Čeprav epidemija pri nas še naprej upada, na Inštitutu Jožefa Štefana napovedujejo, da se bo do konca avgusta, če se ne bomo dovolj precepili, začel četrti val, v ospredju katerega bo različica delta. Ta je kar 60-odstotno bolj nalezljiva od trenutno prevladujoče različice alfa.

Vlada stavi predvsem na cepljenje. A kaj, ko smo glede na številke trenutno na evropskem repu. Že zemljevid Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni je zelo zgovoren. Bolj kot je zelena barva temna, več prebivalcev je cepljenih. Slovenija pa je obarvana v svetlo zeleno.

Bodo ukrepi v četrtem valu za cepljene milejši?

Ko gledamo cepljenje s prvim odmerkov, v Evropski uniji dosegamo 22. mesto. Slabših od nas je le pet držav. Najboljša država je trenutno Belgija, kjer je prvi odmerek prejelo več kot 76 odstotkov ljudi.  

Kaj pa uspešnost v polnem cepljenju?  Z dobrimi 37 odstotki zasedamo 20. mesto, medtem ko na prvem mestu slavi Malta, kjer je dva odmerka prejelo kar 72,5-odstotka ljudi.

Da nam res ne gre najbolje, priznava tudi vodja skupine za cepljenje Bojana Beović. "Zaskrbljujoče je, da vse bolj zaostajamo. Pri drugem odmerku sicer niti ne tako odstopamo od povprečja, vendar pa pri prvem odmerku vse bolj zaostajamo. Nastal je nek plato, kot da bi se naraščanje števila cepljenih ustavilo in to nas resnično zelo skrbi," pravi. Še tri tedne nazaj smo v enem tednu cepili okoli 130 tisoč ljudi, zdaj pa je število padlo za več kot polovico - na 60 tisoč. Krivulja že nekaj dni praktično miruje.

Cepljenje v mobilnih enotah

 

V petek, 2. 7.:

  • Tivoli, Ljubljana: od 8. do 12. ure,
  • Vilharjev podhod, Ljubljana: od 12. do 15. ure,
  • Filipov dvorec, Ljubljana: od 8. do 10. in od 17. do 19. ure,
  • Zvezda, Ljubljana: od 14.30 do 16.30,
  • Kamnik: od 8. do 14.30.

V soboto, 3. 7.:

  • Tivoli, Ljubljana: od 9. do 12. ure,
  • Vilharjev podhod, Ljubljana: od 11. do 14. ure,
  • Filipov dvorec, Ljubljana: od 8. do 11. ure,
  • Zvezda, Ljubljana: od 11.15 do 14.00,
  • Brda: od 9. do 13. ure,
  • Naklo: od 8. do 12. ure.

Država je preceplenost začela reševati na več načinov. Ko smo imeli odmerkov dovolj, je Slovencem ponudila prosto izbiro cepiva, vendar pa zaradi tega nekega občutnega premika ni bilo. Pred dobrim tednom dni je na teren poslala tudi mobilne enote, a namesto dolgih čakalnih vrst, so na kandidate za cepljenje čakali zdravstveni delavci.  

Prejšnji teden pa je prve mož cepilne kampanje Edvard Kadič razlagal, da so rešitev brezplačne vstopnice za koncerte za cepljene. A številke se tudi tokrat niso občutno premaknile.

Če bo tako tudi ostalo, nas jeseni spet čakajo omejitveni ukrepi, pravi Beovićeva. Je pa danes namignila, da stroka razmišlja tudi v smeri, da ukrepi morda ne bi veljali za vse. Ob novem zaprtju države bi tako lahko cepljeni, če količina virusa ne bi bila prevelika, imeli več ugodnosti kot necepljeni.

Poklukar: Ugodne epidemiološke razmere dajejo lažen občutek varnosti

Minister za zdravje Janez Poklukar je v okviru nacionalne kampanje Nalezimo se dobrih navad – cepimo se v Laškem ocenil, da so razmere glede novega koronavirusa v Sloveniji resne. Občutek varnosti, ki smo ji priča v teh dneh na podlagi ugodnih epidemioloških številk, namreč po ministrovih besedah ne prinaša varne jeseni.

Po njegovih besedah je delta različica novega koronavirusa prisotna v naši neposredni bližini, soočamo pa se s težkimi zgodbami, ki prihajajo s Portugalske in iz Anglije. Edina pot, da se jeseni ne bomo pogovarjali, ali bodo šole odprte ali zaprte, ali bodo določene gospodarske panoge, kot sta turizem in gostinstvo, delovale, je cepljenje proti covidu-19 in precepljenost, je poudaril Poklukar.

Minister za zdravje Janez Poklukar
Minister za zdravje Janez Poklukar FOTO: Aljoša Kravanja

Prav od cepljenja je namreč po ministrovi oceni odvisno, kako se bomo soočili s četrtim valom epidemije covida-19. Za Poklukarja je torej ključni ukrep cepljenje, brez katerega si ne predstavlja prihodnosti.

Napovedal je, da bodo tudi bolnišnice prihodnji teden začele cepljenje, saj v njih dnevno prihaja okoli 10.000 ljudi na različne ambulantne preglede. Glede covidnih digitalnih potrdil je minister pojasnil, da so ta potrdila oddana na pošto, predvidoma do torka jih bodo prejeli vsi tisti, ki so se cepili vsaj z enim odmerkom.

Poklukar je tudi dejal, da se je danes z vodstvom Zdravstvenega doma (ZD) Laško pogovarjal o kadrovski zasedenosti, saj tudi tej zdravstveni ustanovi primanjkuje zdravstvenega kadra. Dogovorili so se, da na prireditvi Pivo in cvetje, ki bo prihodnji konec tedna potekala v Laškem, postavijo mobilno enoto za cepljenje proti covidu-19.

Na vprašanje, kakšne so razmere v urgentnem centru Celje po odhodu nekaj zdravnikov, je minister pojasnil, da se je pogovarjal z vodstvom celjske bolnišnice in ZD Celje, ki so mu zagotovili, da bodo zadeve kmalu urejene. Zagotovljena pa je že kratkoročna rešitev za zagotavljanje službe nujne medicinske pomoči. Dolgoročno rešitev iščejo, pogovori pa potekajo tudi v smeri mogočega ponovnega prenosa izvajanja nujne medicinske pomoči v ZD Celje.

Laški župan Franc Zdolšek je povedal, da si vsi skupaj želijo, da se epidemija konča čim prej, od vsakega posameznika pa je odvisno, kdaj se bo to tudi zgodilo. "Če bomo složni in se v bomo v čim krajšem času cepili in precepili, potem covida-19 v Sloveniji ne bo več," je še dejal Zdolšek.

Predstavnica celjske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Ines Kebler pa je postregla s podatkom, da je precepljenost v celjski regiji 32-odstotna, v laški občini pa znaša 29 odstotkov.

Od danes dodatno sproščanje epidemioloških ukrepov pri verskih obredih in športu

Spremembe odlokov o epidemioloških omejitvah pri izvajanju verskih obredov in pri športu, ki jih je vlada sprejela v sredo, so začele veljati danes. Tako so pri verskih obredih odpravili pogoj kvadrature. Prav tako ni več omejitev pri procesu športne vadbe, športno-rekreativna dejavnost se lahko izvaja brez omejitve števila vadečih.

Prisotnost gledalcev na športnih prireditvah ni več omejena na število razpoložljivih sedišč, prav tako ni več predpisana obvezna uporaba zaščitne maske. Med dokazili o negativnem rezultatu testa PCR ali hitrega antigenskega testa, so uvrščena tudi dokazila iz Srbije, poleg tega pa se med ustreznost cepiv uvršča tudi kombinacija različnih cepiv.

Poleg gledalcev, ki še niso dopolnili 15 let, se tekem brez dokazil udeležujejo tudi športniki in organizacijsko osebje do 15 let, če so z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki. Vsi ostali pa morajo še vedno izpolnjevati pogoje preboleli, cepljeni ali testirani, je sporočila vlada po sredini seji.

Prisotnost gledalcev na športnih prireditvah ni več omejena.
Prisotnost gledalcev na športnih prireditvah ni več omejena. FOTO: Shutterstock

Slovenski škofje pa so na podlagi najnovejšega odloka o omejitvah pri uresničevanju verske svobode, danes izdali tudi nova navodila glede verske oskrbe, v katerih sicer na prvo mesto postavljajo poziv, naj vsi duhovniki in verniki okrepijo molitev za bolnike in konec epidemije covida-19.

Pri verskih obredih v cerkvah in na prostem mora biti razdalja med udeleženci, ki niso iz istega gospodinjstva, najmanj meter. Zagotavljati je sicer treba minimalni možni stik med udeleženci, obvezno je redno prezračevanje prostorov, znotraj cerkva pa uporaba zaščitnih mask ostaja obvezna zgolj, če ni mogoče zagotoviti 1,5 metra medsebojne razdalje. Obvezno je tudi razkuževanje rok ob vstopu in izstopu iz zaprtih prostorov, petje v cerkvah je dovoljeno.

Ob smiselnem upoštevanju določil za svete maše je dovoljeno obhajanje zakramentov spovedi, krsta, poroke in drugih bogoslužij. Cerkveni pogrebi so dovoljeni v skladu z navodili komunalnih služb in predpisov vlade ter Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Osebe, ki izvajajo versko oziroma duhovno vzgojo in izobraževanje morajo izpolnjevati pogoj cepljeni, testirani ali preboleli, so še navedli na spletni strani Slovenske škofovske konference.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (262)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

enakatalena
03. 07. 2021 12.41
+3
Ma kaj RES mislijo, da je folk tako neskončno neumen, da se bo dal cepiti za eno vstopnico?!?! Da ne govorimo o strašenju, česa vse ne bomo smeli, če se ne bomo cepili. Že prekršek za ne nošenje maske je padel na sodišču, zagotovo omejitev svobode zaradi cepljenja ne bi prav dolgo zdržala. Nemočni so predvsem zato, ker so tako zelo nesposobni in lažnivi.
Špargljeva pašta
03. 07. 2021 10.15
+4
Poklukar dej povej eno težko zgodbo iz Anglije, ki je povezana z "delta XXXL" različico! Predlagam ti, da mal potuješ v Anglijo in se prepričaš na lastne oči! Saj ne bo težko, ker si cepljen ane??
Ljubo. Krmic.
03. 07. 2021 10.55
+3
Cepljen z fiziološko tekočino. Niso oni nori, mi smo nori, ker jih gledamo.
proofreader
03. 07. 2021 09.26
-7
Jeseni bo spet Janša za vse kriv, čeprav se sami nočejo cepit.
proofreader
03. 07. 2021 09.22
-2
Watasse
03. 07. 2021 08.19
+2
kaksen 4. val? pol dneva naprej niste sposobni napovedati, kaj sele nekaj mesecev
proofreader
03. 07. 2021 09.21
-3
Ne veš kako uspešno bodo kolesarji širili virus.
Visionar
02. 07. 2021 20.48
-1
Bravo Krepki2 Zadetek u polno.
VirusHater
02. 07. 2021 20.43
+9
Hehe, Inštitut Jožefa Štefana spet napoveduje apokalipso... čudežno za avgust.... 🤣 A se niso čisto popolnoma vsakič zmotili pri tem kar so napovedali... 🤣🤣 Kekci ki so najvišji nivo znanstvenikov v državi..🤮🤮
jutri_pa_res
02. 07. 2021 19.48
-10
Vsekakor cepljeni državljani, imenovani ovce, ne moremo biti žrtve proticepilskih trdoglavih oslov. Žrtve bomo že zato, ker nam bodo spet odžrli vse postelje po bolnicah in vsi ostali bolniki, vključno z rakavimi in srčnimi, bodo izviseli, vse operacije bodo spet prestavljene v prihodnost.
romeoo
02. 07. 2021 19.59
+5
aligator14
02. 07. 2021 20.20
+9
Kdo je osel bos videl na jesen in to sze poskusni oslicki...
generator
02. 07. 2021 19.45
+7
Grafenov oksid je močan toksin, ki ob vnosu v telo na različne načine povzroči trombogenost. Zato odločen NE genski terapiji.
romeoo
02. 07. 2021 20.02
+8
Me zanima kdo bo cepljenim pomagal takrat ko bodo spoznali nateg in se srečali s stranskimi učinki...odgovor od stroke bodo cepljeni vrjetno imeli tak da so cepiva bila poskusna vi pa ste podpisali in vedeli za rizik...
JFMAMJJASOND
02. 07. 2021 20.10
-8
Noben ni nič podpisal, ne zmišljuj si! Dvakrat cepljen, nič ni bilo za podpisovati in ne nabijaj o nečem, če nisi tam bil. Vse tvoje tvezenje je podobnega izvora - iz tvoje domišljije. Si šolski primer Dunning Kruger efekta, seveda je razumljivo in dokazano, da ti tega ne boš dojel,
aligator14
02. 07. 2021 20.22
+10
Ce nisi nicesar podpisal, pa si bil dvakrat nategnjen...
JFMAMJJASOND
02. 07. 2021 20.23
-6
Tudi če minuse stiskaš, dejstva moje objave ne boš spremenil.
romeoo
02. 07. 2021 20.29
+5
romeoo
02. 07. 2021 20.34
+3
JFMAMJJASOND ne stiskam minuse , ne mislim menjat tvojega mnenja, to je tvoja stvar če se cepiš al ne... vsi ki se cepij se morajo podpisat
grozjak
02. 07. 2021 21.59
-1
Trabunjaš ze pol leta...pa nič😂😂😂😂😂😂
Ljubo. Krmic.
03. 07. 2021 10.59
+2
Ne, ko bodo cepljeni začeli umirati zaradi cepiva, si bodo izmislili, da umirajo zaradi novega seva virusa, ki ga prenašajo necepljeni. V bistvu bodo pa umirali zaradi cepiva.
Krepki 2
02. 07. 2021 19.43
+8
Kje je pa strokovnjak koordinator cepljenja Jelko a je že na KRKU,zdaj ko je popušil z svojimi načrti je pa poniknil,tudi vam gospod Pokljukar priporočam da odstopite z tega položaja mažuretke,in se raje posvetite družini boste videli,veliko bolje se boste počutili,saj to kar tribite po medijih ni vaše mišljenje ampak mišljenje drugih,ki vas izkoriščajo.Rajši kak cekin manj v žepu in ponos kot poa več in sovraštvo in zgraženje ljudi.
Looneh
02. 07. 2021 19.36
+10
Lol. Če folk ne morejo prepričat, ko so trezni, jih bodo pa, ko bodo naliti na Pivo in Cvetje :))) Sej to ne morš verjet kaj vse se spomnejo
devlon
02. 07. 2021 19.21
-14
Zadnji cas, da bo za cepljene vec ugodnosti. Vse te restrikcije so zaradi necepljencev
Sajeta5
02. 07. 2021 19.47
+8
To je samo še ena obljuba, ki bo spet pozabljena. Enako, kot so obljubljali za potovanja, sedaj pa tisti, ki so cepljeni in se vračajo iz temno rdečih držav enako kot necepljeni morajo prisilno v karanteno ... saj je dodala v stavek, če ne bo virusa v populaciji preveč .... torej če ne bomo zeleni, ne bo ugodnosti za nobenega :) .... so nas že prevečkrat prevarali, da bi jim še verjeli :)
Krepki 2
02. 07. 2021 19.18
+17
Draga gospa BEOVIČ in gospod POKLJUKAR,zapiranja lahko pričnete že danes,dol mi visi ali bodo gostinski lokali odprti ali zaprti,dol mi visi ali bodo šole in vrtci odprti ali zaprti,ali bodo neživilske trgovune odprte ali ne,ali bo omogočen prehod med občinami,ali policijaska ura vse te ukrepe smo imeli NISO DELOVALI,tudi cepljenje NE DELUJE ker lani ko ni bilo cepiv je bila EPIDEMIOLOŠKA SLIKA POPOLNOMA ENAKA,in drugi val ki ste ga napovedovali se je uresničil,KER JE PAČ TO DEL VAŠEGA NAČRTA,ENAKO JE SEDAJ ve se da se veliko več ljudi kot je trenutno cepljenih NE BO VEČ CEPILO,dopustov bo konec in tisti ,ki so se cepili zaradi tega so se tisti ki pač tudi letos ne bomo dopustovali zaradi vaših neumnih ukrepov,pa se zaradi tega NE MISLIMO CEPIT,tako da RAJŠI KOT DA VSO ENERGIJO USMERJATE V CEPLJENJE ZAČNITE Z DENARJEM KI STE SI GA PRIDOBILI NA RAČUN COVIDA UREJAT BOLNIŠNICE DA NE BOSTE SPET JOKALI KAKO NIMATE PROSTORA IN KADRA. Pa lep dan
torks11
02. 07. 2021 19.16
+7
Učinek cepiva 70% torej 30% cepljenih pri katerih ni učinka dela za vlado in virus legalno širi ker zanje ne veljajo omejitve grejo čez mejo se družijo in ostalo. Zakaj ravno cepljeni nosijo povsod maske , niso imuni?????
Bolfenk2
02. 07. 2021 19.15
-8
Zaprite necepljene v občine zdaj, da ne bomo jeseni zaprti v občine vsi.
xdxd32
02. 07. 2021 19.14
+7
nekam se utaknte vš že 50 lažni val, nismo usi ovce
mmickica
02. 07. 2021 19.09
-10
Na vsak nacin se gospodarstvo ne sme zapirat. Ljudem bo pac treba dati pogoj, ali se cepis, ali pa adijo sluzba, drugace ne bo slo. V gospodarstvu bodo delodajalci ze poskrbeli za to, vecji problem bo spet v JS, tako kot vedno. Mularija pa enako, cepljeni v sole, necepljeni online. Bo treba red naredit, sicer se bomo se par let jajcali s tem covidom.
tech
02. 07. 2021 19.27
+4
Krepki 2
02. 07. 2021 19.33
+4
In kako ti misliš vodit in vzdrževat dobavne roke z 30% zaposlenih,bolnišnice že sedaj nimajo kardra naj dajo necepljene na cesto,saj ceplenih je več kot polovica penzionistov,kdo bo pa delal,ker boste cepljeni itak bolj zbolevali kar se že dogaja samo pisat se ne sme o tem bodi rajši tiho če nimaš pojma.
Sajeta5
02. 07. 2021 19.51
+4
V gospodarstvo (industriji) ni bilo nikoli nobenega zapiranja ali pogojevanja s cepljenjem .... kdo bo pa davke plačeval, da bodo lahko imeli na Brdu požrtije in si delili dodatke, predvsem pa, kdo bo odplačeval enormne kredite, ki so jih že zapravili?
RTVjeZAKON
02. 07. 2021 19.06
+7
A se bo ta koronavirusu imenival NOVI koronavirusu nadaljnjih 10 let? Sej ni več nov. A ga v tujih medijih imenujejo new coronavirus?
mario7
02. 07. 2021 19.04
+9
CEPIL SE NE BOM !
Visionar
02. 07. 2021 18.59
+3
Po moje je fora u dodatkih. Nardiš par kljukic, al pa od doma...če sploh... in potem konkreten dodatek pri plači, če je epidemija... To bi znal bit dobr motiv